Tanie i efektywne grzanie do domku 1-rodzinnego

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• BADYL
    odpowiedział(a)
    aha, nie wszędzie włożysz pompę ciepła...przynajmniej mnie tak tłumaczyli. Musisz mieć odpowiednio dużą kotłownię.

Zostaw komentarz:

• BADYL
    odpowiedział(a)
    To może i ja się dołącze Od października grzeje pelletem (nowa chata). Jeśli chodzi o same paliwo to pellet to najczystrze paliwo stałe. Z mojego komina nic się nie wydobywa i tak ma być. Jeśli chodzi o samą obsługę...uczę się choć przyznam się również bez bicia, że nie przeanalizowałem nawet dokładnie instrukcji. Ustawiłem parametry przez telefon i tyle. mój piec niby bezobsługowy ale to nie prawda bo trzeba czyścić i to nie tylko rurę z podajnika gdzie idzie płomień wraz z miejscem na popiół. Trzeba co jakiś czas przeczyścić cały piec wsztskie komory bo można mieć niespodziankę (taką jak ja miałem wczoraj) w postaci braku cugu i nie działającego pieca.

W moim przypadku jest to nowy dom, ściana jednowarstwowa ytong 36,5, parterówka 90m plus strych taka sama powierzchnia. Strych będę ocieplał w tym roku wełną w krokwiach. Strop teliva 10komorowa, + wylewka + styropian 5cm + beton 6cm. Dach ceramika, papa deskowanie. Ogrzewanie podłogowe 50m w pokojach grzejniki. Spala mi nie całą tonę na miesiąc. Mam nadzieję, że jak chata się wygrzeje i jak ocieplę dach oraz jeśli będzie fajne ciepłe lato to w przyszłym sezonie będzie mniejsze spalanie.

ps. ogólnie jestem zadowolony tylko fakt, że się nie znam i uczę się obsługi pieca, instalacji itd. ma pewnie wpływ na moje zadowolenie, które mogło by być większe :P Mam ht dass pell 12KW jeszcze w 4klasie. Różni się od 5 energo tym , że jako awaryjny ruszt mam możliwość palenia brykietem oraz drewnem opałowym. Tak piec bardzo bezpieczny tzn pełna automatyka jeśli coś się zjebie np. w układzie (coś się zapowietrzy) i np. pompy przestaną działać to piec zacznie piszczeć i sam się wyłączy.

Zostaw komentarz:

• AdamB
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez lukaszz Zobacz wpis
    Ja mam pompę ciepła, jest bezobsługowa trzeba tylko sprawdzić przed sezonem ilość płynu w instalacji. Jeśli chodzi o koszty to opłata za prąd za 2 miesiace zimowe wynosi około 1000 -1100 zł
    Dom domowi nie równy, inne zużycie będzie w domu z lat 70-80 tych który będzie miał zrobioną termomodernizację, a inny będzie w nowym domu. Nawet nowe domy nie są sobie równe pod względem zapotrzebowania energii.

Zostaw komentarz:

• lukaszz
    odpowiedział(a)
    Ja mam pompę ciepła, jest bezobsługowa trzeba tylko sprawdzić przed sezonem ilość płynu w instalacji. Jeśli chodzi o koszty to opłata za prąd za 2 miesiace zimowe wynosi około 1000 -1100 zł (całkowite zużycie prady w domu gdzie wszystko jest na prąd).
    Ostatnio edytowany przez lukaszz; 6683.

Zostaw komentarz:

• lukaszz
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez AdamB Zobacz wpis

To też, ale najwięcej zanieczyszczenia powstaje podczas rozruchu pieca na węgiel i co gorsza na miał oraz podczas nie ustalonych trybów pracy. Przy piecu na ekogroszek masz ustalony tryb pracy / ciągły i zanieczyszczenie jest na stosunkowo niskim poziomie.
    ​​​​​​ja ogrzewam dom pompą cieplną. W Szwecji jest zakaz ogrzewania domów weglem, można drewnwm lub paletem. Sporo osób w mojej okolicy montuje powietrzna pompę ciepla, w porownaniu z papą cieplna potrzebuje więcej prądu. I odnosnie zimy w Polsce czy Szwecji czuć różnicę na zewnątrz.

Zostaw komentarz:

• AdamB
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Sebastian_M26 Zobacz wpis
    Wystarczy nie palić smiećmi
    To też, ale najwięcej zanieczyszczenia powstaje podczas rozruchu pieca na węgiel i co gorsza na miał oraz podczas nie ustalonych trybów pracy. Przy piecu na ekogroszek masz ustalony tryb pracy / ciągły i zanieczyszczenie jest na stosunkowo niskim poziomie.

Zostaw komentarz:

• AdamB
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez mzajc Zobacz wpis
    Wszystko tylko nie opalanie przy pomocy węgla lub innego paliwa stałego które to jest odpowiedzialne za złą jakość powietrza w wielu miastach.
    Mam piec na ekogroszek i zostanie jako główne źródło (owszem, jeżeli gaz będę miał podciągnięty-będzie taka możliwość to podłącze się do sieci i przy odpowiednich cenach będę używał) do domu , a dlaczego ? Odpowiedz sobie sam co ma wpływ na ceny gazu a co ma wpływ na ceny węgla.

Zostaw komentarz:

• Sebastian_M26
    odpowiedział(a)
    Wystarczy nie palić smiećmi i wycofać diesle z miast niż propagować ekoteroryzm finansowany przez gazprom

Zostaw komentarz:

• mzajc
    odpowiedział(a)
    Wszystko tylko nie opalanie przy pomocy węgla lub innego paliwa stałego które to jest odpowiedzialne za złą jakość powietrza w wielu miastach. Moim zdaniem jak już montować to instalację gazową do ogrzewania domu,ewentualnie olej opałowy. Fakt, są to trochę droższe technologie, ale o ile czystsze od węgla.
    Na http://elektrotrendy.pl/piecyki-gazo...nich-wiedziec/ fajnie zostało opisane to wszystko co należy wiedzieć o ogrzewaniu gazowym.

Zostaw komentarz:

• kylo125
    odpowiedział(a)
    Ja mam gaz i jestem zadowolony.

Zostaw komentarz:

• Clip
    odpowiedział(a)
    Gaz najlepszy pod warunkiem ze jest.
    Zbiorniki na lpg czy olej opalowy niestety sa drozsze.
    ewentualnie pompa ciepla ale tu znowu droga inwestycja poczatkowa (odwiert)
    Reszta to syf i podbijanie naszej pozycji na smogowej mapie Europy.

Zostaw komentarz:

• Maicroft
    odpowiedział(a)
    Wszystko chyba zalezy od tego jaki dom w jakiej technologii wybudowany, jak zaizolowany, jakie mamy dostepne media na dzialce.

Zostaw komentarz:

• jareckib
    rozpoczął temat Tanie i efektywne grzanie do domku 1-rodzinnego

Tanie i efektywne grzanie do domku 1-rodzinnego

W jaki sposób ogrzewacie swoje domy?? Zastanawiam się czy pellet to dobre rozwiązanie czy lepiej poszukać innych rozwiązań.
Pracuję...