Pierwszy raz nad Bałtykiem:)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • woj205
    Classic
    • 2011
    • 16

Pierwszy raz nad Bałtykiem:)

Przeczytałem wszystkie posty i o ile czegoś nie przegapiłem to nikt nie zwrócił uwagi na fakt, że "vel" rozlicza zużycie wg ostatniego tankowania i kilometrów, a porównuje z wskazaniem komputera w pozycji 2 - to jest za całości przejechanych kilometrów. Sprawdźcie też, że ten dystans ulega kasacji i nowemu naliczaniu po 10 kkm lub określonym czasie. Przynajmniej tak to jest u mnie Jeśli chodzi o spalanie - tankuję "do wybicia" i patrzę ile mam przejechane. Przeciętnie rezerwa świeci przy około 730 - 750 km i tankuję pomiędzy 42 -45 litrów w zależności od tego gdzie się "bak" przejeździło. Klima chodzi cały czas. Wracając do komputera : pozycja 1 pokazuje zużycie za ostatnio przejechane kilometry przy czym rozlicza przebieg w którym nie ma przerwy w jeździe dłuższej niż 2 godziny.Potem zaczyna od nowa. A wszystko to pisze w instrukcji obsługi :szeroki
  • Octa-vian
    Ambiente
    • 2010
    • 122

Pierwszy raz nad Bałtykiem

Jako że mieszkam na "przedgórzu" czas zobaczyć Polski Bałtyk
    prawdopodobnie będziemy urlopować w okolicach Dziwnowa - podskoczy się więc do Międzyzdrojów i Świnoujścia...
    Mam pytanie czy warto zwiedzić Oceanarium w Międzyzdrojach ?
    Znalazłem gdzieś też informację, że w Świnoujściu jest Oceanarium na ul. Powstańców Śląskich ?
    Chciałbym popatrzeć, porobić zdjęcia "dużej ilości" statków, jachtów
    Gdzie się ulokować by zobaczyć przystać jachtową, port wojenny marynarki wojennej oraz duże statki handlowe czy promy ?
    Co można zobaczyć w Niemczech "przy granicy" ?

p.s. Proszę się nie śmiać - przywykłem do innych widoków

Komentarz

• MartinezTychy
      Drive
      • 2010
      • 80

Octa-vian,
      Byłem w Międzyzdrojach Oceanarium jest ale takie sobie jak będziesz na miejscu to sam zobaczysz.
      Co do statków promów portu wojennego to Świnoujście ale anim tam dojedziesz uzbrój się w cierpliwość bo czas oczekiwania na przeprawe promową do miasta w okresie wakacyjnym może trwać nawet 1h.
      Promy pasażerskie odpływają każdego dnia do Szwecji o godzi 10 00 lub 22 00.
      POlecam wyparwe do Ahlbeck.Pozdrawiam.
      Skoda Fabia Combi jeżdzi i trąbi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Komentarz

• westwi78
        RS
        • 2008
        • 2940

Oceanarium w Międzyzdrojach to popierdółka, w dodatku droga

Komentarz

• rss
          L&K
          • 2009
          • 1098

polecem jeziorko w okolicach Miedzyzdrojow (nie pamietam nazwy) bo widoki naprawde piekne, a kolor wody mocno nietypowy.
          kazdy nowy dzien rodzi nowe paranoje ...

Komentarz

• golibroda
            Rider
            • 2009
            • 530

Chodzi chyba o jezioro szmaragdowe w okolicy wyspy Wolin.
            Pozdrawiam
            Piotr

Komentarz

• daneczek76
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 3642
              • Toyota

wolin jest piękny jak już za nocleg wybrał bym Międzywodzie. Do oglądnięcia zajebiste wzgórze Gosan - brzeg klifowy, i rezerwat z żubrami
              [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• bobasek
                Rider
                S_OCP Member
                • 2005
                • 326

uważam że zamiast szwędać się po przereklamowanych Międzyzdrojach obowiazkowo powinieneś pojechać 18km na wschód od Dziwnowa do Trzęsacza i obejzeć sławne ruiny na klifie z nie tak całkiem dawno oddanego tarasu widokowego (stalowa konstrukcja 20m wysokości i kilkadziesiąt metrów w morze naprawdę robi wrażenie)
                jak już będziesz w Trzęsaczu to podjedź do Niechorza i wdrap sie na latarnię morską - niby nic ale z góry widok całkiem całkiem

pozdrawiam
                5,5l/100

Komentarz

• firmek
                  Rider
                  • 2008
                  • 477

Generalnie uzbroj sie w cierpliwosc. Trasa pomiedzy nadmorskimi miejscowosciami bywa bardzo zatloczona. Przejazd z Dziwnowka do Kolobrzegu zajal mi 3.5 godziny (60 km) - masakryczny korek w okoliczach Trzebiatowa - lepiej podrozowac w godzinach bardzo porannych niz kolo poludnia, szczegolnie w pochmurne dni kiedy wszyscy ruszaja na zwiedzanie bo nie da sie lezec na plazy. Nie mialem natomiast problemow z przeprawa promowa (Swinoujscie - Krasibor)
                  Kolobrzeg, Miedzyzdroje czy nawet Pobierowo sa bardzo zatloczone - w Miedzyzdrojach czulem sie jak w Zakopanym na Sylwestra .
                  Z ciekawszych miejsc tak jak Kolega bobasek, polecam Trzesacz - swietny, wysoki taras widokowy), ewentualnie zagrode zubrow w Miedzyzdrojach.
                  Osobiscie z calego wyjazdu najbardziej podobala mi sie droga przed Miedzyzdrojami (jadac z Dziwowa) - kreta, pagorkowata i przez las (ma sie wrazenie jak by sie jechalo w zielonym tunelu) - ostatni raz taka frajde z zakretow mialem w ojcowskim parku narodowym . Natomiast jadac z Dziwnowa w strone Pobierowa jest kawalek dlugiej, szerokiej prostej drogi - podobno miala sluzyc jako awaryjny pas dla ladowania mysliwcow.

Komentarz

• Octa-vian
                    Ambiente
                    • 2010
                    • 122

23-29 sierpnia jeszcze jest tam tłoczno ?
                    Kiedy się "luzuje" ?

[ Dodano: Pią 03 Wrz, 10 18:04 ]
                    No i udało się objechać 2.500 km (500 na miejscu)

Korek był tylko 1 raz w trasie powrotnej, ale w tym okresie (dodatkowo brak pogody plażowej) było bardzo luźno, nawet w oczekiwaniu na promy w Świnoujściu

Komentarz

Pracuję...