Toyota Corolla

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • nhfs
    Classic
    • 2011
    • 15

Toyota Corolla

O1 2004
    OC, AC, NNW, Asisstance - 1620 Hestia ( w zeszłym roku ~1500, generalnie co roku płacę więcej :evil: w 2009 płaciłem ~1300 )
  • arturo_o
    Ambiente
    • 2010
    • 170

Toyota Corolla

Co sadzicie o tym autko rocznik 2003-2005 ?? Warte uwagi autko czy lepsza octavka :P

Komentarz

• Bartolomeo
      Rider
      • 2010
      • 267

Mam sąsiada mechanika, który jest chyba chory na Toyoty, ponieważ jego zasób samochodów to: Hilux-jego, Avensis-jego, Avensis-syna, Yaris-żony + jeden albo dwa Avensisy na sprzedaż. Mówię to dlatego, bo może rzeczywiście są to dobre samochody skoro ma tylko Toyoty, a że jest mechanikiem to trochę się pewnie na autach zna. Ale my wzięliśmy od niego Octavke, którą miał na sprzedaż. U nas w domu z krajów azjatyckich to tylko KIA była.

Usługi tokarskie, frezarskie
      Zabezpieczenia na zbiorniki paliwa do samochodów ciężarowych.

Komentarz

• phoneman
        RS
        • 2008
        • 3374
        • Octavia I (1U2)
        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Corolla 3D, 5D, Sedan czy Kombi o która ci chodzi :? Diesel czy Benzyna :?:
        .

Jeżeli moja odpowiedź okazała się pomocna, wciśnij "Pomógł" k

Polecam Szybkie pożyczki Rzeszów oraz Tanie ubezpieczenia OC Rzeszów

Komentarz

Jakoś na początku roku szukałem Corolli w benzynie, i z tego co pamiętam Corolla jest robiona w różnych cześciach świata. Nie jestem pewien ale chyba 3D i 5D robią w UK, natomiast kombi robią w Japonii także jak Corolla to w kombi.

Jak masz mniej niż 30k to odpuść

Komentarz

• Jac_ek
            RS
            • 2009
            • 1733

Re: Toyota Corolla

Zamieszczone przez arturo_o
            Co sadzicie o tym autko rocznik 2003-2005 ?? Warte uwagi autko czy lepsza octavka :P
            ja mam jako samochód do pracy, ponad 13letnią corollę (już E11) i poza przeglądami okresowymi nigdy w niej nic nie nawaliło, przy przebiegu 210k km nie bierze ani kropli oleju i gdyby była automatem (dla żony) i miała klimę (dla dziecka) to nie kupiłbym w zeszłym roku OIIFL ;-). Zresztą Toyoty dobrze trzymają cenę o to raczej o nich źle nie świadczy - ale jak ze wszystkim co używane trzeba dobrze sprawdzić historie samochodu i stan techniczny bo nawet wśród najlepszych modeli zdarzają się czarne owce.
            - O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD

Komentarz

• arturo_o
              Ambiente
              • 2010
              • 170

Tylko Kombi obojetnie mi czy pb czy on

Komentarz

• Morgoth
                L&K
                • 2010
                • 1116

Zamieszczone przez arturo_o
                (...)
                Tylko Kombi obojetnie mi czy pb czy on
                Miałem dokładnie ten model, E12 w hatchu. Koniecznie kupuj PO LIFTINGU !!!! Nawet jeśli trzeba dopłacić za rocznik. Toyoty kupuje się TYLKO po liftingu.

Dodali wtedy lepsze wyposażenie, jak osiowa regulacja kierownicy (najbardziej mi brakowało), bodajże odczyt mp3 z CD i kilka pierdółek.

Diesle dość "słabujące" były, bierz beznynkę.
                Morgoth

Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
                G.B.Show

Komentarz

• daneczek76
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 3642
                  • Toyota

jak byście mieli Corolle E9 i E10 sedan to do Tunezji za dobre pieniądze można sprzedać, bardzo chodliwy samochód często skupowany nawet w Polsce na tamtejszy rynek. Bo to jakby nie było te modele wpłynęły na opinie niezawodności tego modelu.
                  [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• Morgoth
                    L&K
                    • 2010
                    • 1116

A to na pewno w temacie?
                    Morgoth

Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
                    G.B.Show

Komentarz

• Andrev3
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 6116

Ja w domu mam E12 sedana 1.4 97 KM VVT-i. Samochód z 2004 roku przed FL i bez klimy
                      Ogólnie autko przyjemne, jak do tej pory nic nie nawaliło, ale przy przebiegu 49 kkm to byłoby ciężko żeby coś padło. Po za tym, silnik jak dal mnie słaby, trzeba go kręcić na obroty. Moja poprzednia OI 1.6 AEE 75 KM jeździła lepiej i to nawet potwierdził mój ojciec co jeździ tym samochodem na co dzień. Ale jemu nie jest więcej potrzeba 8)
                      RENT COMPLEX

DACAR.team

Komentarz

• Morgoth
                        L&K
                        • 2010
                        • 1116

Zamieszczone przez Andrev3
                        Ja w domu mam E12 sedana 1.4 97 KM VVT-i. Samochód z 2004 roku przed FL i bez klimy
                        Ogólnie autko przyjemne, jak do tej pory nic nie nawaliło, ale przy przebiegu 49 kkm to byłoby ciężko żeby coś padło.
                        Jak biegi w skrzyni nie haczą (2 lub 3) to spokojnie da się drugie tyle zrobić bez problemów.

Po za tym, silnik jak dal mnie słaby, trzeba go kręcić na obroty.
                        Taka jego uroda, japoniec przecie. Ale ten 1.4 97 KM na trasie zachowuje się jak te wszystkie szkopskie 1.6 100-115 KM. A pali mniej

Moja poprzednia OI 1.6 AEE 75 KM jeździła lepiej i to nawet potwierdził mój ojciec co jeździ tym samochodem na co dzień.
                        Lepiej, to pojęcie względne. Po prostu niżej był sensowny moment obrotowy, jak to w niemiaszkach. Ja na swoją Corollę nie mogłem narzekać, przesiadłem się do Avensisa, bo potrzebowałem kombi do wożenia wózka, a Toyota właśnie zmieniła model Corolli/Aurisa i kombi wypadło z oferty. Miała być Toyota kombi, to padło na Avenka.
                        Morgoth

G.B.Show

Komentarz

• Andrev3
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 6116

Morgoth, masz rację, silniki japońskie trzeba kręcić żeby sięgną max momentu obrotowego. Tak jak mówię zależy kto co potrzebuje. Mojemu ojcu wystarcza i cieszy go że mało pali bo w granicach 6l/100 km
                          RENT COMPLEX

DACAR.team

Komentarz

• AdamB
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 8030
                            • Octavia IV (NX3)
                            • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez Morgoth
                            Miała być Toyota kombi, to padło na Avenka.
                            A jaki miałeś silnik w Avensisie ? 2.0 czy 1.8 i jak się sprawował w stosunku np do 1.4TSI
                            Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• Morgoth
                              L&K
                              • 2010
                              • 1116

Zamieszczone przez AdamB
                              A jaki miałeś silnik w Avensisie ? 2.0 czy 1.8 i jak się sprawował w stosunku np do 1.4TSI
                              Miałem 2.0 w benzynie, 147 KM. Spalanie wg. komputera wskazywało średnio 8,3-8,6 l zależnie od pory roku. Komfort jazdy na trasie bardzo dobry, ale teraz mając porównanie z Octavią (która jest lżejsza!!) wydaje mi się, że 1.4 TSI chętniej przyspiesza, przyjemniej się wyprzedza i średnie spalanie mniejsze o ok. litr.
                              Masa też robi swoje, bo Avensis kombi to spora i ciężka furka.
                              Morgoth

G.B.Show

Komentarz

• AdamB
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 8030
                                • Octavia IV (NX3)
                                • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Morgoth, dzięki za info
                                Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• Misiekoctavia
                                  Elegance
                                  • 2005
                                  • 891

Andrev3, moja ciotka ma taką 4 drzwiową 1.4 benzyna z przebiegiem ponad 100kkm i tylko leje paliwo i jedzie. Przejechałem się kiedyś tym autem i silnik zrobił na mnie zerowe wrażenie. Zresztą tak samo jak 1.3 VVTI bodajże 90KM w obecnym modelu Yarisa. Mój AGR się lepiej odpycha niż te wiertary. A jak chcesz żeby to jakoś jechało to trzeba je kręcić wysoko, a wtedy więcej palą.
                                  Zresztą po co mi moment obrotowy wysoko. Moim zdaniem potrzeby jest on w niskim zakresie, zwłaszcza w mieście gdzie potrzebuję go od razu, a nie zanim włączy się drugi wałek.

Komentarz

• Morgoth
                                    L&K
                                    • 2010
                                    • 1116

Piszesz jak typowy użytkownik diesla. Nie rozumiesz benzynówek i tyle
                                    Morgoth

G.B.Show

Komentarz

• szkoda
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2005
                                      • 22543

Zamieszczone przez Morgoth
                                      Piszesz jak typowy użytkownik diesla. Nie rozumiesz benzynówek i tyle
                                      nie wiem czy jestem typowy czy nie, ale są ciekawsze silniki niż 1,4 :szeroki_usmiech

[ Dodano: Sro 18 Sie, 10 17:58 ]
                                      w razie czego przepraszam za niezrozumienie fanu z jazdy corollą 1,4 :tunning
                                      saport techniczny baj DGW
                                      była BKD+DSG '05 120kkm
                                      była BXE '08 190kkm
                                      no i nie ma :-)

Komentarz

• Morgoth
                                        L&K
                                        • 2010
                                        • 1116

Zamieszczone przez szkoda
                                        są ciekawsze silniki niż 1,4 :szeroki_usmiech
                                        Oczywiście, ale niniejszy wątek dotyczy Corolli z zadanych roczników, więc obracamy się w kręgu 2-ch silników benzynowych 1.4 97 KM i 1.6 110 KM

Ja miałem ten pierwszy i o nim pisałem, żeby nie było że piszę o czymś, czego nie znam :roll:

Była jeszcze wersja TS, czyli 1.8 192 KM, nie obejmowała nadwozia kombi :diabelski_usmiech
                                        Morgoth

G.B.Show

Komentarz

• Misiekoctavia
                                          Elegance
                                          • 2005
                                          • 891

Morgoth, oj w domu jest Volvo z silnikiem 2.5T, jeżdziłem Passatem B5 1.6 benzyna, ostatnio "Klinem" 2.3 benzyna, Toyota Rav4 2.0 benzyna i jeszcze paroma innymi benzynami i uwierz mi, że o wiele ciekawiej się nimi jeżdziło. To 2.0 w Rav4 to już bym mógł powiedzieć, że to jakoś jedzie :wink:
                                          Zamieszczone przez szkoda
                                          w razie czego przepraszam za niezrozumienie fanu z jazdy corollą 1,4 :tunning
                                          Ja również
                                          Ale żeby nie było, że jestem "anty-wiertarkowy" :twisted: to mam jeszcze motocykl z silnikiem 600ccm w układzie DOHC. Charakterystyka podobna tylko z tą różnicą, że tam jak odkręce manetkę gazu to maszyna katapultuje się do przodu :wink: Poprostu jak ma być "wiertara" to musi być duży zapas mocy Np. jak w Civic Type-R.
                                          Sorry za OT już skończyłem.

Jeszcze trzy grosze co do Corolli. Raczej jest to auto bezawaryjne i większych problemów nie stwarza. Nie wiem jak z aktualnym modelem ale Auris już chyba tak solidny nie jest. A ile nowa Corolla ma wspólnego z Aurisem to niewiem :roll:

Komentarz

• Morgoth
                                            L&K
                                            • 2010
                                            • 1116

Zamieszczone przez Misiekoctavia
                                            Nie wiem jak z aktualnym modelem ale Auris już chyba tak solidny nie jest. A ile nowa Corolla ma wspólnego z Aurisem to niewiem :roll:
                                            Po pierwsze Auris nie był jeszcze klasyfikowany w kategorii aut ... powiedzmy wieloletnich, bo to całkiem nowa konstrukcja i dopiero niedawno przeszła lifting (skądinąd korzystny, jak to w Toykach). Co ma poprzednia Corolla (E12) wspólnego z Aurisem (E15)? Trochę ma, ale jakie to ma tu znaczenie, skoro kolega chce kupić kombi?
                                            Morgoth

G.B.Show

Komentarz

Pracuję...