Obudowa kominka

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jareckib
    Drive
    • 2014
    • 78

Obudowa kominka

Planujemy montaż kominka w pokoju dziennym. Zastanawiam się w jaki sposób go obudować, aby komponował się z resztą pomieszczenia. Zastanawiałem się, aby zostawić go bez obudowy, ale jednak to będzie kiepski pomysł.
  • mzajc
    Drive
    • 2016
    • 58

Kominek fajna sprawa. Jego obudowę można wykonać na kilka sposobów. Ostatnio widziałem, jak gość wykonywał to przy pomocy płyt gipsowo-kartonowych. Podstawa, to aby jego obudowa była wykonana z materiałów ogniochronny, bo w końcu jego budowa nierzadko nagrzewa się do temperatury 400 st. C. Nida ma kilka dobrych płyt, mam na myśli np Nida Ogień lub Nida Ogień Plus, które są w stanie dużo znieść. Sama instrukcja montażu została np tutaj dobrze opisana: https://www.siniat.pl/pl-pl/centrum-...k-w-10-krokach Efekt jest narpawdę bardzo dobry a całokształt wygląda niezwykle estetycznie.

Komentarz

• aro_40
      RS
      • 2007
      • 1529
      • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

No pewnie, że kominek bez obudowy to raczej kiepski pomysł, że nie wspomnę o bezpieczeństwie. Wszystkie obudowy są z karton-gipsu. Różnią się tylko wykończeniem. I tu jest całe pole do popisu, w zależności od zamożności. Nie wiem, jak teraz, ale kilka lat temu prosta obudowa z wykończeniem ramką z marmuru kosztowało 10-15 tys PLN. Ale widziałem kominek wyłożony kamieniem dekoracyjnym z Castoramy i też wyglądało super.
      Na necie znajdziesz sporo inspiracji.
      If we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.

Komentarz

Pracuję...