Deskorolka na drodze.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • trucho
    Ambiente
    • 2010
    • 178

Zamieszczone przez szkoda
    Zamieszczone przez trucho
    A możesz mi wyjaśnić dlaczego rowerzysta nie ma prawa jeździć po drodze?
    ależ masz prawo jak najbardziej, do tego gratuluję odwagi
    (jak rozumiem jeździsz po naszym mieście)
    A no jeżdze bo czas dojazdu do pracy jest taki sam albo nawet krótszy niż samochodem.
    Po za tym lubię jeździć rowerem, a nieraz po pracy nie ma czasu ;]
    Jak już jadę po pracy kieruje się raczej w las, albo inne mniej uczęszczane trasy.
    Chyba, że biorę szosowy rower to nie, ale i tak wyjeżdzam wtedy za miasto.
    Generalnie widzę, że niektórzy zaczynają szanować rowerzystów i normalnie jeżdzą, ale niektórzy mijają mnie tak blisko, że nieraz mam wrażenie, że lusterkiem walną w moja kierownicę.

Gratuluje wszystkim mądrym, którzy mówią, że mamy ścieżki rowerowe i tam powinniśmy jeździć, a jak idzie chodnikiem to nie patrzy czy to ścieżka czy chodnik. Jak wracam u siebie w okolicy i chcę jechać ścieżka to mnie strzela, bo muszę jechać slalomem i wymijać wszystkich po koleji. Nikt nie zwraca uwagi którędy idzie

Komentarz

• Morgoth
      L&K
      • 2010
      • 1116

Zamieszczone przez filipT
      Pomijam genialny materiał z którego buduje się w tym kraju ścieżki, niezwykle praktyczna kostka bauwana.
      Co chcesz od tej kostki? Przynajmniej odznacza się kolorem. W Wawie na Puławskiej , po konsultacjach społecznych, ścieżka dla rowerów jest asfaltowa Może gdzie indziej też, ale nie wiem, bo nie używam.

Zamieszczone przez Jeżyk
      Odpowiedz mi w takim razie czy wszyscy mieszkańcy Europy Zachodniej o Skandynawii nawet nie ma co wspominać, mają wolny zawód i nigdzie się nie spieszą? Dlaczego wśród nich nie ma przypadków bezinteresownej zawiści, która każe np w tramwaju stanąć komuś na nowe buty chociaż nie musi tego robić czy blokowanie drogi innym użytkownikom jadąc w tempie ślimaka środkiem drogi?
      Napisałem już gdzieś, że IMO musi minąć pokolenie, które oduczy się takiego komuszego myślenia i braku poszanowania praw wszelakich. Nie rozwijam tego dalej.
      Morgoth

Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
      G.B.Show

Komentarz

• bradley
        L&K
        • 2008
        • 1465

Morgoth, a chcialbys popylac po centrum Warszawy wsrod samochodow? Bo ja nie Wybieram chodnik i nielegal.

Kostka brukowa jest niestraszna jak sie ma wetscreamy albo opony z kolcami :lol:
        VW Vento 1.9TDI 1Z ++
        Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
        Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0 :lol

Komentarz

• trucho
          Ambiente
          • 2010
          • 178

Zamieszczone przez Morgoth
          Zamieszczone przez filipT
          Pomijam genialny materiał z którego buduje się w tym kraju ścieżki, niezwykle praktyczna kostka bauwana.
          Co chcesz od tej kostki? Przynajmniej odznacza się kolorem. W Wawie na Puławskiej , po konsultacjach społecznych, ścieżka dla rowerów jest asfaltowa Może gdzie indziej też, ale nie wiem, bo nie używam.
          Jak pojeździsz po niej rowerem to będizesz wiedział.

Komentarz

• Morgoth
            L&K
            • 2010
            • 1116

Morgoth, a chcialbys popylac po centrum Warszawy wsrod samochodow? Bo ja nie Wybieram chodnik i nielegal.
            Zacznijmy od tego że Wawa to nie Amsterdam i ścieżek rowerowych tu nie ma. I wcale nigdzie nie jest powiedziane że muszą być, prawda? Jednak na drogach jest więcej samochodów niż rowerów. Co innego gdy remontuje się lub buduje nową nawierzchnię/ulicę, wtedy warto przewidzieć miejsce dla rowerzystów.

Zamieszczone przez bradley
            Kostka brukowa jest niestraszna jak sie ma wetscreamy albo opony z kolcami :lol:
            Być może, zaufam Ci, ale jak pisałem są miejsca z asfaltem.
            Morgoth

Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
            G.B.Show

Komentarz

• misiek^wro
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 8321

Ja tylko chcialem dodac, ze trzeba uwazac na emerytow na rowerach - dzisiaj jeden Pan dosyc mocno zamiatal kolanami, tak gdzies 40 cm prostopadle od ramy roweru

Chyba jajka wietrzyl :twisted:
              Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
              Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
              ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• arturv3
                Ambiente
                • 2006
                • 100

W temacie rowerów:

Kodeks drogowy, art. 33

Korzystanie z chodnika lub drogi dla pieszych przez kierującego rowerem jednośladowym jest dozwolone wyjątkowo, gdy:

5. opiekuje się on osobą w wieku do lat 10 kierującą rowerem lub
                szerokość chodnika wzdłuż drogi, po której ruch pojazdów jest dozwolony z prędkością większą niż 50 km/h, wynosi co najmniej 2 m i brakuje wydzielonej drogi dla rowerów.
                6. Kierujący rowerem, korzystając z chodnika lub drogi dla pieszych, jest obowiązany jechać powoli, zachować szczególną ostrożność i ustępować miejsca pieszym.

źródło http://www.v10.pl/prawo/Kodeks,drogowy,-,Dzial,II,-,Ruch,drogowy,1.html

Gdzie w Polsce są takie chodniki -2 m szerokości ?

Druga sprawa dotycząca rowerów.

Bardzo często rowerzyści przejeżdżają przez przejście dla pieszych bo nie chce im się zsiąść z roweru i przeprowadzić go przez pasy. Ostatnio miałem bliski kontakt z takim rowerzystą na przejściu - ja skręcałem w prawo (po obu stronach przejścia nie było pieszych) i nagle rowerzysta wjechał na przejście z mojej prawej strony. Zauważyłem go w ostatniej chwili - na szczęście nie potrąciłem go ale brakowało kilku centymetrów :evil: .
                Sam jeżdżę na rowerze i staram się przeprowadzać rower przez pasy, aby nie stwarzać takich sytuacji. Podczas jazdy rowerem korzystam z chodnika gdy to tylko możliwe z zachowaniem poszanowania dla pieszych
                Z drogi korzystam w ostateczności bo nie chcę utrudniać ruchu samochodowego i ryzykować potrącenia przez auto (a wariatów u nas nie brakuje :szeroki_usmiech)

Dobra, dość narzekania.

Panie i Panowie - pogoda fajna więc na rowery i w las :szeroki_usmiech

Komentarz

• bradley
                  L&K
                  • 2008
                  • 1465

Gdzie w Polsce są takie chodniki -2 m szerokości ?
                  Wtedy kiedy jest sciezka rowerowa :lol:

Co do przejezdzania przez przejscia. Tez przejezdzam ALE nie na pale, ze widze przejscie dla pieszych to para ile w nogach jak z powyzszego postu. Uwazam ten przepis za idiotyczny. Co komu przeszkadza jesli rowerzysta nie zsiadzie z roweru tylko zacznie jechac przez przejscie jesli bedzie robil to powoli i uwazal na pieszych?
                  Ten przepis powstal chyba tylko ze wzgledu na sytuacje, ze jakis idiota wtargnie na przejscie rowerem bez patrzenia sie czy cos jedzie czy nie. A co z przejsciami, ktore maja swiatla?
                  VW Vento 1.9TDI 1Z ++
                  Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
                  Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0 :lol

Komentarz

• adi747
                    L&K
                    • 2008
                    • 1138

ten przepis głównie pewnie powstał przez małolatów bo faktycznie przejezdzają przez przejście nie odwracając sie w żadną stronę / a starsi ludzie tez wbijają na pasy biegiem a jak juz na nich sa to zwalniają i udają chorych rozwala mnie to u nich i czerwone tez mają w dupie wchodza i koniec
                    http://picasaweb.google.com/ocp.maloslask1
                    była:2006 octavia 1fl 101KM ATD
                    2001 octavia 1fl RS 180KM AUQ
                    JEST
                    megane 3 rs 2.0T niby 250Km a chyba więcej
                    octavia 1FL kombi 1.9TDI 4X4 ATD
                    octavia 2 2.0TDI BKD

Komentarz

• bliber
                      Drive
                      • 2010
                      • 76

ciekawe jest też, że jak kierowcy widzą rowerzystę w kasku, to starają się go jak najbliżej minąć :shock: może jakieś magnesy montują w tych kaskach? :diabelski_usmiech
                      jakoś większy komfort odczuwam jeżdżąc bez...

Pozdrawiam,
                      bliber
                      Jestem oazą spokoju... pierd... ku..., zajebiście wyluzowanym kwiatem lotosu na tafli jeziora.

Komentarz

• trucho
                        Ambiente
                        • 2010
                        • 178

Zamieszczone przez bliber
                        ciekawe jest też, że jak kierowcy widzą rowerzystę w kasku, to starają się go jak najbliżej minąć :shock: może jakieś magnesy montują w tych kaskach? :diabelski_usmiech
                        jakoś większy komfort odczuwam jeżdżąc bez...

Pozdrawiam,
                        bliber
                        Może myślą, że jak taki w kasku to bardziej doświadczony i się nie przewróci, a jak przewróci to kask ochroni

Komentarz

Pracuję...