Zamieszczone przez Jac_ek
Leasing w Skodzie
Zwiń
X
-
rozumiem że to też doczytaliście przy tej promocji 105%
Promocyjna oferta leasingu dostępna jest pod warunkiem wykupienia pakietu ubezpieczeń komunikacyjnych Volkswagen Serwis Ubezpieczeniowy oraz ubezpieczenia 100% wartości fakturowej pojazdu (RTI) na cały okres trwania umowy.
O rany - jedna siódma życia to poniedziałek
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez loruPromocyjna oferta leasingu dostępna jest pod warunkiem wykupienia pakietu ubezpieczeń komunikacyjnych Volkswagen Serwis Ubezpieczeniowy oraz ubezpieczenia 100% wartości fakturowej pojazdu (RTI) na cały okres trwania umowy.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez zajastak, i na całe 3 lata takie ubezpieczenie dla Superba wychodzi około 7k pln za 3 lata czyli jakieś 2333 pln za rok więc wydaje mi się że do przyjęcia zwłaszcza że w dniu odbioru samochodu dostajesz polisy OC/AC/NNW na 3 lataO rany - jedna siódma życia to poniedziałek
Komentarz
-
-
dobra, już wszystko wiem, przy wartości samochodu brutto 70tys, cała oszczędność na homologo to ~3tys w ciągu 5 lat.
podziekował :!:
[ Dodano: Pią 03 Wrz, 10 12:42 ]
nie uwzględniając odliczenia vatu od paliwa :idea:
no ale to już bez sensu liczyć.saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez lorurozumiem że to też doczytaliście przy tej promocji 105%- O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez tomekZamieszczone przez szkodaprzy wartości samochodu brutto 70tys, cała oszczędność na homologo to ~3tys w ciągu 5 lat.
ale nie mam szczegółowych wyliczanek przy sobie, zresztą , po co Ci to?
to jest proste wyliczenie, chciałem tylko sprawdzić czy się nie mylę.
acha - to przy założeniu, że za homologo trzeba zapłacić 2000PLN, ale wiadomo, że czasem są promo i tak jak w skodzie przy niektórych modelach można ją dostać np. za 1PLN - wtedy oszczędność jest większa o tę kwotę, ale i tak IMO niewielka, no i co gorsza rozłożona w czasie, tak, że się, jak dla mnie, rozmywa totalnie
oczywiście każda oszczędność jest dobra, ale w kontekście nadchodzącej zmiany prawa, IMO nie ma sensu się niewiadomo jak napinać, albo kupować jakikolwiek samochód do końca roku tylko dlatego i zawężać sobie wybór.
poza tym w niektórych samochodach, krata zabiera to co w nich fajne, jeżeli chodzi o te "aranżacje" tyłu, nie wiem, np. w Roomsterze. więc jakieś niedogodności się z tym wiążą.
takie jest moje zdanie.saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
Komentarz
-
-
szkoda, tak z ciekawości, bo policzyłem sobie to tak na szybko po swojemu:
57 netto, to 69,5 brutto, czyli 12,5 vatu
55 netto, to 67 brutto, czyli 12 vatu.
możesz odliczyć maksymalnie 6 tysięcy vatu od osobowego.
55+6 =61 osobowy
57 ciężarowy.
czyli co najmniej 4-6 tysięcy mi wyszło a nie 3.
Zacząłem się zastanawiać, czy tak mocno zaokrągliłeś, czy jest coś czego nie policzyłem :|O2FL RS | S2 | F2
Komentarz
-
-
no dobra, masz tak, przy założeniu: cena zakupu 70000 brutto, sprzedaż po 4 latach za 35000.
w obu przypadkach samochód nowy, badź zakupiony na fakturę VAT (nie VAT marża - takie czasami bywaja w autokomisach), w przypadku ciezarowego z homologacją i odpowiednimi zapisami w dowodzie rejestracyjnym. Po zaokrągleniu do pełnych 100 zł netto 57.400 + 12.600 VAT = 70.000,00
(i dalej takze zaokrąglam)
OSOBOWY - ze względu na specyfike VAT najlepsza jest sprzedaż po rozpoczęciu 5-go roku uzytkowania - w przeciwnym razie byłby zwrot z odliczenia. W rozliczeniu amortyzacji pomijam te 1-2 m-ce i licze dla 4 lat
zakup - oszczędnośc bezpośrednia (VAT) = 6.000 (maxymalna kwota)
do odliczenia poprzez amortyzację 4 lata (nowy) - 51,200 ( oszczędnosc 9.728 )
(przy używanym pełna kwota i w 2,5 roku, ale z kolei bez kosztu sprzedaży)
sprzedaż zw. z VAT = 35.000 - niezamortyzowane 12.800 = do opodatkowania 22.200 = podatek 4.218
razem oszczędnośc 6000 + 9700 - 4200 = 11.500, z czego 6000 w chwili zakupu, reszta rozłozona w czasie.
leasing - podobnie, z tym że koszt trochę wyższy (od zakupu gotówkowego ale podobny do kredytu + wartośc pieniądza w czasie), oraz VAT odzyskiwany z kolejnych rat (60% VATu z każdej do osiągnięcia 6.000), zaś całosc kosztu rozliczona np. w 3 lata - w zależnosci od okresu umowy.
za to po zakończeniu leasingu nie musimy wykupic na firme , mozemy prywatnie (strata szczątkowego odliczenia podatku dochodoqwego z ceny wykupu np. przy 1200 = ok. 230 zł) i po pół roku sprzedajemy jako samochód prywatny - bez podatku dochodowego
zaniedbujac rozliczenie wzrostu ceny przy leasingu (jako kosztu pieniądza nie branego pod uwagę) = 6000 VAT + 12.160 (oszcz. podatku) - 230 wykup - 0 (sprzedaż) razem oszczędnośc = 17.900
CIĘŻAROWY
zakup - pełne odliczenie VAT 12.600 + amortyzacja 4 lata 45.920x19%= 8725
sprzedaż za : 28.700 + 6.300 VAT .Podatek dochodowy 28700 - 11.500 = 17.200 x 19% =3268
razem oszczędnośc = 12.600 + 8.725 - 6.300 - 3.268 =11.400 - koszt uciężarowienia.
leasing - pełne odliczenie VAT 12.600 + kosztu netto, podatek = 10.900
wykup na osobę fizyczną (strata w VAT i dochodowym - np. przy 1200 = ok. 400 zł)
sprzedaż po pół roku = bez podatku dochodowego, i bez VAT
razem oszczędnośc = 23.500 - koszt uciężarowienia ok. 2 tys?
----------
podsumowując przy leasingu masz oszczędności 17900PLN przy osobowym i 23500PLN przy ciężarowym.
23500-17900=5600 - ewentualne koszta homologacji np. 2000 = 3600PLN
a to się równa 75PLN miesięcznie przez te 4 lata.
już mi się nie chcesaport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez szkodaza to po zakończeniu leasingu nie musimy wykupic na firme , mozemy prywatnie (strata szczątkowego odliczenia podatku dochodoqwego z ceny wykupu np. przy 1200 = ok. 230 zł) i po pół roku sprzedajemy jako samochód prywatny - bez podatku dochodowego
to samo dotyczy auta ciężarowego wykupowanego z leasingu.. zapytaj swojego doradcę dokładnie, a potem możesz to zweryfikować w ministerstwie finansów (801 055 055)
Komentarz
-
-
oczywiście....przy odsprzedaży w ciągu 6 lat nie jesteś zwolniony z podatku dochodowego . więc dajmy na to jeśli auto jest warte 35 tys w dniu sprzedaży to musisz oddać z tego podatek wg stawki zależnej od formy opodatkowania - czyli 18 % lub 19% lub 32%(rozliczen ryczałtowych nie biore pod uwagę bo chyba nikt o zdrowych zmysłach nie pakuje się w leasing będąc na ryczałcie) :wink:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez pascaloczywiście....przy odsprzedaży w ciągu 6 lat nie jesteś zwolniony z podatku dochodowego . więc dajmy na to jeśli auto jest warte 35 tys w dniu sprzedaży to musisz oddać z tego podatek wg stawki zależnej od formy opodatkowania - czyli 18 % lub 19% lub 32%(rozliczen ryczałtowych nie biore pod uwagę bo chyba nikt o zdrowych zmysłach nie pakuje się w leasing będąc na ryczałcie) :wink:saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
Komentarz
-
-
a paliwo? prawdopodobnie Ci którzy mają obecnie kratki będą mogli nadal odliczać Vat od paliwa (prawa nabyte) czyli kupując paliwo za 10.000 (przy spalaniu 7l/100 i cenie benzyny 4.5 zl to jest przebieg ~30.000 km) zyskujemy jakieś 1500 zł (~5zł na 100 km taniej)- O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Jac_eka paliwo?
[ Dodano: Sob 04 Wrz, 10 14:54 ]
Zamieszczone przez pascalo odliczaniu vat od paliwa po nowym roku zapomnij. jedynie od rat leasingowych jeśli zarejestrujesz umowę leasingu w urzędzie skarbowymsaport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
Komentarz
-
Komentarz