Może komuś się przyda.
Sytuacja wygląda tak, że polecani mi przez różnych znajomych fachowcy polecają jednak iść w kierunku dołożenie zasobnika dedykowanego do pieców dwufunkcyjnych (np. Galmet Fusion https://galmet.com.pl/pl/produkt/fusion ). Koszt takiej modernizacji to ~4kzł (zasobnik ~2kzł, pompa cyrkulacyjna ~350zł, robocizna ~1000zł, pozostałe materiały ~600zł). Z drugiej strony zestaw Cerapur Smart z zasobnikiem i montażem to około 9-10kzł. Wciąż jestem w kropce, ale decyzję musze podjąć w przyszłym tygodniu.
Przy piecu pamietaj o corocznych przegladach ja byłem dymany aż trafilem na prawdziwego fachowca, który otworzył piec, dopompowal powietrze itd bo reszta to tylko panel otwierala i to wsio
Z ekonomicznego punktu widzenia wybór jest prosty - modernizacja instalacji poprzez dołożenie dodatkowego zasobnika cwu. Rozumiem, że jako źródło wykorzystasz swój istniejący kocioł Junkers Cerapur ZWB 28 -3c, po dostosowaniu do pracy z wolnostojącym zasobnikiem.
Co do przeglądów. Do mnie przyszedł taki magik z córką która się uczyła fachu. Piec rozkręcił do gołych rurek. Nawet wężownice podłączył do jakiegoś urządzenia która ją odkamieniała. Tak się grzebał, że mówie ja ide na zakupy a jak by pan skończył to niech pan tylko zatrzaśnie drzwi. Wracam po 1.5h a gosciu kompresorem zaworki przedmuchuje. Hehe.
Co do modernizacji to ja bym sie w to nie pchał. Chyba, że obecny piec nie jest stary. Podobno dzisiejsze piece są na 10 lat robione a potem zaczyna się... a to pompa, komputer itd i cena przekracza wartosc pieca.
Ja przyjąłem takie rozwiązanie :
1. do podgrzewania wody podgrzewacz gazowy pojemność 80 litrów - wystarczający dla 5 osobowej rodziny. Korzystam z niego od piętnastu lat ( wymieniam co 3 lata anodę magnezową ) bez serwisowy i bez elektroniki. Zamknięta komora spalania, spaliny przez ścianę. zużycie gazu 20m sześć/m-c.Temperatura wody ustawiona , tak aby nie trzeba było mieszać z zimną. https://www.ceneo.pl/18719041;pla?se...ABEgLOGPD_BwE#.
2. do ogrzewania zastosowałbym zwykłego jednofunkcyjnego kondensacyjnego termeta za 3 tys. ( jeżeli zwiększona głośność nie stanowi problemu ). Sam używam souniera duvala sprzed 10 lat, sterownik pokojowy tygodniowy, spaliny też przez ścianę, ale jak padnie kupię termeta.
Zalety rozwiązania : dwa niezależne urządzenia, zawsze jedno może pracować .
Wady - nie wiem jak z obiegiem cwu przy podgrzewaczu. Nie mam takiej instalacji.
Cena za dwa urządzenia łącznie 4500 zł + montaż.
ps. w Twoim przypadku dokupiłbym sam podgrzewacz (w oparciu o moje doświadczenia) , a Junkersa pozostawił dożywotnio - który w od maja do października miałby wolne. Myślę że koszt z montażem zamknął by się kwotą 2000 zł.
ps 2. tu jest jeszcze tańszy za 1350 zł
Update.
mam juz zasobnik i cyrkulacje. Ciepla woda w kuchni, dolnej i srodkowej lazience pojawia sie po doslownie chwili. Woda w zasobniku (powylaczeniu systemu) traci przez 12h okolo 2stC.
zaplacilem (przeplacilem) za to 4kzl z 8% vat.
Komentarz