Szanowni forumowicze,
w środę trafiła mi się podróż na trasie Sochaczew-Ustrzyki Dolne.
Jak patrzę ma mapę to Radom, Rzeszów etc. mam zapewnione bez możliwości sensownego objazdu. Szczególnie że do Rzeszowa dotrę w godzinach szczytu.
Możecie mi poradzić jakąś sprawdzoną trasę w tym kierunku. Dodam, że będę wyjeżdżał 8/9 z Sochaczewa wiec jak tu jechać a nie stać w korkach i na remontach.
Za wszelką pomoc dziękuję...
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: Wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej"
A. Einstein
Kolego jockerb, lepiej gdyby Ci się udało ominąć bokiem Radom. Ja jak jeżdżę tamtędy, to naprawdę nerwy mi siadają. Za każdym razem min. 30 min więcej czasu, niż przed tym remontem. Chyba wiesz, że teraz w Radomiu, w kierunku na Rzeszów jest trasa rozkopana i są objazdy, które są beznadziejnie oznakowane. Nie raz jechałem jakimiś wertepami, bo mi się trasa nagle skończyła, więc może lepiej gdybyś poleciał sobie tak, aby dojechać do Skaryszewa (za Radomiem) przez Wolanów, Parznice, Maliszów. Jaka ta trasa to nie powiem, bo nie jeżdżę nią, ale wydaje mi się, że każda alternatywa jest lepsza niż pchanie się przez Radom. Chyba, że będziesz próbował z drugiej strony czyli przez Zwoleń. Też jest taka opcja. Później wg mnie najlepiej cały czas "9" aż do Tarnobrzega, a za mostem na Wiśle, wbić na "985" w kierunku Mielca (tam ostatnio też było trochę rozkopane, ale szybciej niż przez Rzeszów). W połowie drogi z Mielca w kierunku Dębicy ("985") skręcasz w lewo przez tory i wbijasz na "986" w kierunku Ropczyc, Wielopole Skrzyńskie, aż do Wiśniowej. We Wiśniowej w lewo do Strzyżowa. W centrum Strzyżowa na rondzie pierwsza w prawo na Lutczę "989", później "9" do Domaradza. Z Domaradza "886" do Brzozowa "886" -> w Sanoku musisz się kierować na Zagórz/Lesko i wjechać na "84" -> Zagórz i cały czas "84" przez Lesko, Uherce Mineralne, Olszanicę, Stefkową, Ustjanową Dolną, Ustjanową Górną, aż do Ustrzyk Dolnych
jedź "normalnie" 9 do Rzeszowa (omijaj Radom objazdem tak jak pisze Hunter) i dalej na Ustrzyki. Trasa drogami "żóltymi" da się - tylko z doświadczenia wiem, że mniej efektywna. Nie mam sensu odbijać na Mielec i później na Dębicę - ostatnio na Podkarpaciu co rusz pojawiają się niespodziewane remonty na tego typu trasach.
Na trasie Radom - Rzeszów, jedyne opóźnienie (raczej niezbyt duże) możesz zastać pomiędzy Łoniowem a mostem na Wiśle (Tarnobrzeg) - trwa tam jeszcze remont drogi. Poza tym - spokojnie sobie jedziesz.
Z Rzeszowa jedziesz cały czas na Barwinek (polecam zajazd Magyar za Rzeszowem po lewej stronie jeśli będziesz chciał coś dobrego zjeść) drogą numer 9 i za miejscowością Domaradz odbijasz w drogę 886, którą dojeżdżasz do Sanoka. Z Sanoka wybierasz 84 i przez Zagórz, Lesko, Uherce minerlane dojeżdżasz do Ustrzyk.
Mnie ta trasa w warunkach zimowych zajmuje przeciętnie jakieś 3-4 godziny z Rzeszowa (w zależności od ilości śniegu na drodze ).
W przypadku trasy Rzeszów - W-wa to na ogół mi wychodziło ok 5 godzin. Zakładam że z Sochaczewa powinno być podobnie (ja bym jechał 50 na Grójec). W takim wypadku dojedziesz do Rzeszowa ok 14 - spokojnie sobie jeszcze przez miasto przejedziesz
droopsio, ostatnio Rzeszów się mocno korkuje, ale tak jak piszesz gdyby Kolega jockerb jechał od Kolbuszowej i przez Rzeszów przejechał ul. Warszawską, Cieplińskiego, Lisa-Kuli, Dąbrowskiego i Podkarpacką czyli kierunek na Barwinek, to powinien w dobrym czasie Mimo, że to trasa przez samo centrum. Jednak później do Czudca droga jest trochę uciążliwa - w Boguchwale się korkuje, ale można jakoś przemęczyć te kilkanaście km.
Jak nie było remontów w Radomiu to do Frysztaka w 4:40 h nawet dojeżdżałem (330 km), a teraz to do Rzeszowa z 5 h i do mnie jeszcze 50 km w godzinę, zatem około 6 h z Warszawy :?
Komentarz