Kredyt na auto

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • krankor
    Classic
    • 2011
    • 15

Kredyt na auto

Agamek12, to daj cynk jak będzie pchał to dalej, żeby się ktoś nie nadział
  • jakimoto
    Drive
    • 2010
    • 54

Kredyt na auto

Witam,
    Jestem szczęśliwym posiadaczem OII, wcześniej miałem lagunę kupioną na kredyt.
    Teraz moje pytanie spłaciłem lagunę i chcę ją teraz sprzedać.
    Wystarczy jak sprzedam klientowi z zaświadczeniem, że auto jest spłacone czy sam muszę iść do wydziału komunikacji i wypisac bank z dowodu rejestracyjnego??

Może ktoś z was ma jakieś praktyki w tym temacie??

Komentarz

• Yarwa
      Elegance
      • 2010
      • 915
      • BMW

właśnie robiłem taką procedurę w tym tygodniu. Musisz koniecznie iść do wydziału komunikacji, przecież nikt nie wie ze splacileś kredyt i w świetle Prawa bank jest współwłąścicielem twojego pojazdu. Od banku na pewno dostałeś "Oświadczenie o zwrotnym przeniesieniu własności". Musisz pójść z tym do Wydziału Komunikacji oraz z dowodem rejestracyjnym i książką pojazdu. Dostaniesz nowe pieczątki do dowodu rejestracyjnego i książki pojazdu, a stare zostaną wykreślone. Poza tym na tym piśmie od Banku dostaniesz w Wydziale Komunikacji stosowną adnotację wraz z podpisem i pieczątką urzędnika, mówiącą o tym że teraz jesteś już jedynym włąścicielem pojazdu.

Komentarz

• michu71
        Ambiente
        • 2010
        • 206

Potwierdzam to co napisał kolega w poście powyżej przerabiałem to samo w zeszlym miesięcu.
        Fiat Palio Weekend 1.2 16v 59kw. 2002r

Komentarz

• jakimoto
          Drive
          • 2010
          • 54

Czyli nie mogę sprzedać auto raze z kwitkiem z banku, że jest spłacony i nie stać w tych kolejkach???

Komentarz

• loyd
            RS
            • 2010
            • 2342

Zamieszczone przez jakimoto
            Czyli nie mogę sprzedać auto raze z kwitkiem z banku, że jest spłacony i nie stać w tych kolejkach???
            Pewnie, że możesz. Pytanie tylko czy znajdziesz chętnego, który za ciebie będzie stał w kolejkach :wink:

Komentarz

• suchy
              Rider
              • 2009
              • 682

Zamieszczone przez loyd
              Pewnie, że możesz. Pytanie tylko czy znajdziesz chętnego, który za ciebie będzie stał w kolejkach :wink:
              No ale nowy właściciel i tak musi swoje odstać w kolejce ponieważ musi go przerejestrować na siebie a dodatkowy kwit raczej mu nie będzie ciążyć.

[ Dodano: Czw 16 Wrz, 10 13:11 ]
              jakimoto, zadzwoń do wydziału komunikacji w swoim urzędzie i oni Ci wszystko wytłumaczą jak to będzie wyglądało (sam dzowniłem wczoraj w powiedzmy podobnej sprawie i dostałem bardzo wyczerpującą odpowiedź).
              Było, minęło:
              RS Look @ 198KM/283Nm by Unitronic.

Komentarz

• loyd
                RS
                • 2010
                • 2342

Zamieszczone przez suchy
                Zamieszczone przez loyd
                No ale nowy właściciel i tak musi swoje odstać w kolejce ponieważ musi go przerejestrować na siebie a dodatkowy kwit raczej mu nie będzie ciążyć.

[ Dodano: Czw 16 Wrz, 10 13:11 ]
                jakimoto, zadzwoń do wydziału komunikacji w swoim urzędzie i oni Ci wszystko wytłumaczą jak to będzie wyglądało (sam dzowniłem wczoraj w powiedzmy podobnej sprawie i dostałem bardzo wyczerpującą odpowiedź).
                To powiem inaczej - ciężko będzie znaleźć klienta który uwierzy, że wykreślenie "wpisu z dowodu" ma charakter deklaratoryjny a nie konstytutywny :diabelski_usmiech

Znając poziom świadomości prawnej naszego społeczeństwa, spodziewałbym się raczej stwierdzeń, że dopóki jest wpis w dowodzie to auto należy do banku ....

Komentarz

• Martinez
                  L&K
                  • 2004
                  • 1366
                  • Audi

Wszystko zależy od WK a właściwie od Pana/Pani urzędnik w okienku. Jeden weźmie kwit i na podstawie "zwrotnego przeniesienia własności" zarejestruje auto nowemu włascicielowi bez banku a drugi odeśle do poprzedniego WK.

Więc nawet cięzko się zorientować bo nie wiadomo pod jaki urząd będzie podlegał nowy właściciel. Najlepiej to załatwić samemu i z głowy.
                  Tak se wspominający Octavię - byly jej posiadacz
                  teraz: stalowe A4 B7 2.0 TFSI tiptronic
                  czarna AR 156 1.8 T.Spark

Komentarz

Pracuję...