Jaki system operacyjny?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • daro64
    Drive
    • 2007
    • 75

Jaki system operacyjny?

Zamieszczone przez pio_wwa
    Panowie ja nie mam pakietu dynamic ale też mam problem z fotelem.

Obrazek

Jak myślicie da radę to załatwić na gwarancji?

Jak jest z samochodem zastępczym?

auto z sierpnia 2010 - 15k przebiegu

aż się boje co będzie później.

fotel pasażera jest ok

i mam auto z kratką i jak są duże nierówności terenu coś bardzo skrzypi z tyłu nie jestem pewien czy to mocowanie kratki do dachu czy coś z zawieszeniem.
    miał ktoś taki przypadek?
    Wygląda to tragicznie. Pędź do serwisu.
  • Azazel
    Rider
    S_OCP Member
    • 2006
    • 313
    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Jaki system operacyjny?

Panowie, poradźcie proszę.

Lapka mam od roku, jadę na Viście 32-bit, ale już się tak zmuliło, że załatwiłem sobie licencję na dowolnego Windowsa z uczelni. Chcę Win7. Teraz pytanko jak w temacie: 32-bit, czy 64-bit?

Komputer:

Dell Studio 1555
    Intel Core 2 Duo T6400 @ 2Ghz
    4GB Ram
    ATI Radeon Mobility 4570 (chyba 512MB)

Po prostu pytanko do bardziej oblatanych w temacie Win7 i kompów: Czy taki konfig dźwignie 64-bit i czy warto?
    2006 - 2016 --> O1 1.9 TDI ASV: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=24133
    2016 --> O3 1.4 TSI: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=95492

Komentarz

• mamaj12
      RS
      • 2009
      • 1956
      • Octavia II combi (1Z5)
      • BKD 2.0 TDI 140 KM

Jeżeli są do lapka sterowniki pod W7 64 bit to ja bym wybrał właśnie ten.
      Ja u siebie mam od roku i nie spotkałem w zasadzie jakiegoś problemu. Nie do wszystkiego znalazłem stery, ale wtedy zapodałem od Visty 64 bit i też działa.
      Czy warto? Konkretnych argumentów nie znam, ale ja bym przeszedł na niego, a na pewno nie pozostał przy Viście.
      obecnie Mazda 6 GL 2.5 Pb AT
      wcześniej O1 1.9 TDI AGR & O2 2.0 TDI BKD

Markizy tarasowe, balkonowe, koszowe, rolety wewnętrzne -> www.x-mark.pl

Komentarz

• winni77
        RS
        • 2009
        • 2183
        • Octavia II combi (1Z5)
        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Oczywiście, że udźwignie tylko jest trochę mnie softu na 64bity, więc jeśli używasz coś mało popularnego, może po prostu Ci nie działać. Zaletą 64bitów jest że obsłużą Twoje 4GB ramu i więcej.
        Mój "Batmobil"

Komentarz

• westwi78
          RS
          • 2008
          • 2940

A ja zapłacze za starym dobrym XP....

Komentarz

• b707
            L&K
            S_OCP Member
            • 2006
            • 1272

Zamieszczone przez winni77
            Oczywiście, że udźwignie tylko jest trochę mnie softu na 64bity, więc jeśli używasz coś mało popularnego, może po prostu Ci nie działać. Zaletą 64bitów jest że obsłużą Twoje 4GB ramu i więcej.
            Ale w 7ce tego problemu nie ma. Na 64bitówce bez problemu działają programy 32 bitowe... wiem bo sprawdzałem. Większość laptopów jest już sprzedawana z 7ką 64.

Jedyny problem jaki zauważyłem bawiąc się 7ka 64bit to gdy pojawiła się nowa wersja flasha ale nie dla IE w wersji 64bitowej przez co nie działały filmy na Youtubie itp.
            Ale nie był to duży problem bo wystarczyło odpalić IE w wersji 32bitowej i filmy śmigały.
            Adam

Komentarz

• loru
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 4286
              • Octavia II (1Z3)
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

W7 64bit

Zamieszczone przez winni77
              tylko jest trochę mnie softu na 64bity
              ale z tym nie ma problemu, uruchamiasz w trybie zgodności i działa
              O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• tadfi
                Rider
                • 2008
                • 501
                • Octavia III combi (5E5)
                • CJSA 1.8 TSI 180 KM

Ja mam od stycznia laptopa z Win 7 64 bit i jest ok. Jedyny problem jaki napotkałem, to z VCDS-em, który chodził tylko w trybie zgodności z XP, ale w. 912 chodzi już na sterach 64 bitowych. Plusem jest to, że system obsłuży Ci całe 4 GB RAM a możesz dołożyć nawet więcej.
                TadFi
                Breloki, logo na klapę i inne gadżety

Komentarz

• winni77
                  RS
                  • 2009
                  • 2183
                  • Octavia II combi (1Z5)
                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez b707
                  Ale w 7ce tego problemu nie ma. Na 64bitówce bez problemu działają programy 32 bitowe... wiem bo sprawdzałem.
                  ale z tym nie ma problemu, uruchamiasz w trybie zgodności i działa
                  No i bardzo dobrze - czegoś się dowiedziałem :kciukgora
                  Mój "Batmobil"

Komentarz

• Azazel
                    Rider
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 313
                    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Dzięki wielkie Panowie. Chyba się zdecyduję Mam nadzieję, że komp wstanie po takich zabawach, hehe :szeroki_usmiech
                    2006 - 2016 --> O1 1.9 TDI ASV: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=24133

Komentarz

• Maicroft
                      Moderator
                      S_OCP MemberModeratorr
                      • 2004
                      • 25757
                      • Audi

Obojetne jaka 7-ka bedzie dobra. Jednym z plusow 64-bit jest obsluga wiecej niz 3,5GB ramu. Po Viscie 7-ka jest prawie tak fajna jak XP, ja wylaczylem te wszystkie bajery i wyglada jak Win 2k i ma sie dobrze.
                      Spritmonitor.de

Komentarz

• aldam
                        L&K
                        • 2006
                        • 1036

jeżeli masz 4gb to możesz instalować w7 x64.
                        Ja osobiście wolę wersję x86. jeżeli pracujesz w większości na sofcie 32bit to z moich odczuć wynika, że system x86 pracuje szybciej.
                        Druga sprawa na tym samym kompie miałem zainstalowaną vistę sp2 x86 i win7 x86 i NIE BYŁO żadnej różnicy w szybkości działania obu systemów. Oba systemy co prawda były wcześniej poobcinane ze zbędnych opcji za pomocą vlite.
                        Audi A4 1.8TFSI

Komentarz

• kropeck
                          RS
                          • 2009
                          • 2319
                          • Octavia II (1Z3)
                          • BLF 1.6 FSI 115 KM

Ja powiem to co Wy, ale w troszkę innej konotacji: MUSISZ mieć x64 żeby obsłużyło Ci 4GB i więcej. Ponadto 7'ka 64 bitowa inaczej zapisuje dane w pamięci, dlatego daje ciut większe możliwości (wydajność). Natomiast jest jedno ograniczenie nie do przeskoczenia - instalując Win7 MUSISZ mieć sterowniki 64bitowe do wszystkich urządzeń - jeśli taki nie istnieje, to nie skorzystasz z tego urządzenia. Ponadto w Windows 32'bitowym, niektóre programy (np. NOKIA PC SUITE) podczas instalacji pokazywała komunikat, że instalowany sterownik nie jest podpisany cyfrowo, ale istniał przycisk "MIMO TO KONTYNUUJ". W Win7 64'bitowym już tego nie ma - nie masz podpisanego (certyfikowanego przez Microsoft) sterownika, to go nie zainstalujesz.

A poza tym jest całkiem fajnie. Oczywiście jeszcze weź pod uwagę licząc na spore przyspieszenie na laptopie, że w laptopach są montowane dyski z prędkością obrotową 5400, dlatego zmiana systemu na laptopie nie da aż takiej różnicy w działaniu jak na stacjonarnym kompie, gdzie nie trzeba się przejmować energią i dyski mają te 7200 obrotów. To wpływa na czas operacji dyskowych (odczyt, zapis plików).
                          Pozdrawiam,
                          Michał

Nie piję piwa - jedynie JACK DANIELS! :-)

Komentarz

• Stoned
                            Ambiente
                            • 2007
                            • 129

Zamieszczone przez Azazel
                            Dzięki wielkie Panowie. Chyba się zdecyduję Mam nadzieję, że komp wstanie po takich zabawach, hehe :szeroki_usmiech
                            Hej,

sugeruje zrobić kopię dowolnym programem, ja preferuje acronis true image, najlepiej w wersji 9.x

ponadto ważna sprawa: jeśli masz możliwość weź 7ke w wersji conajmniej professional
                            i wzwyż, każda z wymienionych wersji ma fajny i użyteczny dodatek w postaci windows xp mode - czyli wbudowany wirtualny windows xp, jeśli nie będzie coś działać na 7mce, to
                            instalujesz na windows xp, a system sam później będzie uruchamiać aplikację poprzez tryb xp, i aby uniknąć pytań, jest to co innego aniżeli tryb zgodności, o którym była mowa wcześniej.

pozdr.
                            O serce dba DobryGrześWawa
                            TDI powered by MR-MOTORS

Komentarz

• Azazel
                              Rider
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 313
                              • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Stoned, no właśnie biorę Professionala. Dzięki raz jeszcze za rady wszystkim, dużo przyjemniej się czyta porady od osób, które kojarzę z forum OCP, niż z jakichś for stricte dla mózgowców-informatyków Ściągam już wersję 64-bit, oczywiście stan sobie zapiszę, mam chyba programik Dell'a do tego typu zabaw i oddzielną partycję Dell Recovery, która pewnie coś tam ciekawego jeszcze zawiera, hehe. Zanim się zabiorę do zabawy to trochę poczytam jeszcze

Komentarz

• palioza
                                Rider
                                S_OCP Member
                                • 2005
                                • 417

wez se XP 32 bity, ja mam 7 64bit i troche (nawet niespecjalistycznego softu) nie dziala na nim, nawet w wirtualnej maszynie gdzie mam zainstalowanego xp 32 bit (np vcds 908 dziala niby, ale rwie ). No, ale jak na programiste przystalo wole jednak starocia XPeka.
                                Audi A7 3.0 TDI 313KM/653NM mocy dostarcza http://www.dynosoft.pl/ ;-)

Komentarz

• Stoned
                                  Ambiente
                                  • 2007
                                  • 129

Zamieszczone przez palioza
                                  wez se XP 32 bity, ja mam 7 64bit i troche (nawet niespecjalistycznego softu) nie dziala na nim, nawet w wirtualnej maszynie gdzie mam zainstalowanego xp 32 bit (np vcds 908 dziala niby, ale rwie ). No, ale jak na programiste przystalo wole jednak starocia XPeka.
                                  oczywiście, masz rację, jeśli chodzi o kompilacje i inne wariacje, to xp rulez
                                  ale jest jeszcze jedno rozwiązanie:

dual boot, 7ka do zabawy a xp do pracy
                                  O serce dba DobryGrześWawa
                                  TDI powered by MR-MOTORS

Komentarz

• Azazel
                                    Rider
                                    S_OCP Member
                                    • 2006
                                    • 313
                                    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Widzę, że Panowie się rozkręcają, tymczasem temat miał być z punktu widzenia nie-informatyka :P Coś w tym jednak jest, że wszyscy z branży wyznają tylko XP, ciekawe że Microsoft tego nie rozumie...?

Komentarz

• meesha
                                      Ambiente
                                      • 2009
                                      • 145

XP to jednak stary mamut, słaba (żadna? do tego brak hpet) obsługa wielu rdzeni, nie ma mowy o zaawansowanych trybach pracy dysku (ahci, co w lapczakach da się odczuć, o ile bios pozwala włączyć)

mam 7/64 HE od marca, komp sluzy tylko do gier - nie mam żadnego problemu, chodzi naprawde nieźle, nie mam wrazenia tak jak w viscie, ze caly sprzet tylko dla systemu, a o innych aplikacjach mozna zapomniec bo nie ma zasobow

fakt faktem, jak ktos wczesniej napisal, aplikacje x86 (32bit) chodzą wolniej w systemach 64b, i to mi rzeczywiście wyszlo w jakichs syntetykach

na lapa polecałbym jednak W7/32 (x86), jakby nie patrzeć mało jest ciągle aplikacji stricte 64b, do tego oprogramowanie 64b jest nieco wieksze, przyrost wydajnosci czuc tylko przy sofcie mocno obliczeniowym (w codziennym uzytkowaniu to chyba tylko kompresja/dekompresja), a w laptopie jednak każdy zasób jest cenny i nie ma co dokładać narzut emulacji 32b

te 0,5GB ramu mozna olac, no chyba ze potrzebujesz jakichś specjalistycznych pamięciożernych aplikacji

Komentarz

Pracuję...