Odliczenie ulgi na dziecko w PIT

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ruwado
    RS
    • 2009
    • 14885
    • Octavia IV (NX3)

Odliczenie ulgi na dziecko w PIT

Czy ktoś wie na 100 %?

Odliczenie ulgi na dziecko w PIT za rok 2019 - małżeństwo z jednym dzieckiem.

Limit dochodów w PIT 37 - 112.000 zł. Powyżej 112.000 zł odliczyć nie można.

Jest to zsumowany dochód i pomniejszone o składki na ubezpieczenia społeczne? Czyli kwota z poz. 111 w deklaracji?

Tak mi się zdaje, ale może ktoś znający temat potwierdzi.
    pozdrawiam - Darek
  • Maly745
    Elegance
    • 2014
    • 773
    • Octavia II (1Z3)
    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Dochód obojga rodziców pomniejszony o składki na ubezpieczenie społeczne nie może przekroczyć 112.000zł
    Jak nie masz komu przekazać 1% to proszę dla mojej córki
    Skoda Octavia II FL
    Motul 8100 X-Cess 5W40, Filtry Knecht, Świece Beru

https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/2sDZh/

Komentarz

• Arek_82
      Drive
      • 2019
      • 56
      • Octavia III combi (5E5)
      • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Cześć,
      o ile rozliczacie się PIT-37. Wasze łączne dochody nie mogą przekroczyć 112.000 . Dochód czyli różnica przychodów i PRAWIDŁOWO OBLICZONYCH kosztów uzyskania pomniejszony następnie o kwotę ze składek ZUS - suma w polu 111 musi być niższa niż 112.000.
      Potwierdzam.
      Ostatnio edytowany przez Arek_82; 48188.

Komentarz

• bl
        Rider
        • 2009
        • 389
        • BMW
        • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

a nie lepiej uzyc kalkulatora w necie? Wpisujesz dane i sam przelicza.

Komentarz

• ruwado
          RS
          • 2009
          • 14885
          • Octavia IV (NX3)

Pole 111, o to mi chodziło.

Najlepsze że nawet na portalu podatkowym gov, tego nie alarmuje, że dochód za duży.
          pozdrawiam - Darek

Komentarz

• siemi1
            L&K
            • 2012
            • 1287
            • Octavia II combi (1Z5)
            • BMM 2.0 TDI 140 KM

Polecam ePIT, ja rozliczylem online i jest to duzo prostsze bo masz tsm swoje PIT11 jest duzo szybciej

Wysłane z mojego ONEPLUS A6003 przy użyciu Tapatalka

Spalanie - Motostat.pl
            Jest 171,7 KM i 402,9 Nm
            Moja OII FL 2.0TDI Kombi, oszust RS
            Sprzedam na OLX!!

Komentarz

• ruwado
              RS
              • 2009
              • 14885
              • Octavia IV (NX3)

Ja rozliczałem właśnie na portalu skarbowym - twój e pit. I tam nie pokazuje, że dochód do ulgi przekroczony w rubryce 111.
              pozdrawiam - Darek

Komentarz

• bl
                Rider
                • 2009
                • 389
                • BMW
                • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

wypelnilem poprzez epit i nawet nie patrzylem czy prawidlowo policzyl, z zalozenia co oficjalne to prawidlowe, szczegolnie ze same US zachecaja aby tak robic. Dodalem dzieci, jakies tam odliczenia. Zrobilem to w polowie lutego a przelew z nadplata dostalem w ostatnim tygodniu.

Komentarz

• ruwado
                  RS
                  • 2009
                  • 14885
                  • Octavia IV (NX3)

Tak,tylko limit dotyczy sytuacji, gdy masz tylko jedno dziecko.

A już czytałem, że skarbówka ściga tych co dostali zwrot za jedno dziecko, przy przekroczonym dochodzie.

Moim zdaniem oficjalny portal skarbowy, tam gdzie są nasze dane i pity od pracodawców - powinien tego sam pilnować. Po to jest.
                  pozdrawiam - Darek

Komentarz

• SknerusMcKrak
                    Drive
                    • 2013
                    • 52

Limit 112.000 dochodu dotyczy dochodu obu rodziców przy uldze na jedno dzicko. Problem może być jeżeli rodzice składają osobno zeznania i sobie nie policzą wspólnego dochodu (z różnych powodów).
                    Dopiero po pewnym czasie skarbówka upomina się o zwrot nienależnej ulgi.
                    Jeśli małżonkowie rozliczają się w różnych urzędach trwa do dłużej.
                    Jeszcze jedno - jeżeli jedno z małżonków rozlicza się ryczałtowo, to dochód do tej ulgi liczy tylko jeden rodzic.
                    .
                    McKrak

Komentarz

• ruwado
                      RS
                      • 2009
                      • 14885
                      • Octavia IV (NX3)

Zamieszczone przez SknerusMcKrak Zobacz wpis
                      Limit 112.000 dochodu dotyczy dochodu obu rodziców przy uldze na jedno dzicko.
                      tak

Problem może być jeżeli rodzice składają osobno zeznania i sobie nie policzą wspólnego dochodu (z różnych powodów).
                      tego nie poruszałem

Dopiero po pewnym czasie skarbówka upomina się o zwrot nienależnej ulgi.
                      właśnie - a wypełniając tam PIT w sytuacji
                      Limit 112.000 dochodu dotyczy dochodu obu rodziców przy uldze na jedno dzicko
                      i wspólnym zeznaniu - nic nie komunikuje, że jest za dużo, tylko pozwala wpisać ulgę! I odliczyć. Na oficjalnym portalu skarbowym.

Chyba coś jest nie tak....
                      pozdrawiam - Darek

Komentarz

• SknerusMcKrak
                        Drive
                        • 2013
                        • 52

i wspólnym zeznaniu - nic nie komunikuje, że jest za dużo, tylko pozwala wpisać ulgę! I odliczyć. Na oficjalnym portalu skarbowym.

Chyba coś jest nie tak....[/QUOTE]

McKrak

Komentarz

• SknerusMcKrak
                          Drive
                          • 2013
                          • 52

Niestety, to nie jedyna wtopa oficjalnego portalu, była już z ulgami dla młodych do 26 lat.
                          Portal skarbowy jest dobry przy prostych zeznaniach, a już przy ulgach i innych odliczeniach należy samodzielnie sprawdzić.
                          Niby to skarbówka robi zeznanie ale to my odpowiadamy, jak to w Polsce.
                          McKrak

Komentarz

• ruwado
                            RS
                            • 2009
                            • 14885
                            • Octavia IV (NX3)

Mimo, że złożyłem korektę, bo przekroczyłem dochód i coś mnie tknęło, żeby zgłębić temat, napisałem na tym portalu podatkowym, na którym składa się zeznania oficjalne zapytanie w tym temacie.

Główne założenia pytania:
                            "Proszę o informację odnośnie limitu zarobków do odliczenia ulgi na jedno dziecko przez małżonków za rok 2019. Czy łączny dochód maksymalnie 112.000 zł jest brany w deklaracji PIT - 37 z poz. 111 (dochód po odliczeniach)? Jeżeli dochód z poz. 111 deklaracji PIT - 37 przekracza kwotę 112.000 zł - wtedy ulga nie przysługuje?"

Jasno i wyraźnie - podałem pozycję z PIT i czy o to chodzi. A co otrzymałem po tygodniu w odpowiedzi?

"Odpowiadając na pytanie informujemy, że z ulgi prorodzinnej może skorzystać podatnik, który w roku podatkowym:
                            1) osiągnął przychody opodatkowane wg skali podatkowej,
                            2) w stosunku do małoletniego dziecka:
                            · wykonywał władzę rodzicielską,
                            · pełnił funkcję opiekuna prawnego, jeżeli dziecko z nim zamieszkiwało,
                            · sprawował opiekę poprzez pełnienie funkcji rodziny zastępczej na podstawie orzeczenia sądu lub umowy zawartej ze starostą,
                            lub który utrzymywał pełnoletnie dzieci, o których mowa w art. 6 ust. 4 pkt 2 i 3 ustawy o PIT, w związku z wykonywaniem przez tego podatnika ciążącego na nim obowiązku alimentacyjnego oraz w związku ze sprawowaniem funkcji rodziny zastępczej.
                            Ulga przysługuje na własne lub przysposobione (adopcja):
                            · dzieci małoletnie,
                            · dzieci bez względu na ich wiek, które zgodnie z odrębnymi przepisami otrzymywały zasiłek (dodatek) pielęgnacyjny lub rentę socjalną,
                            · dzieci do ukończenia 25 roku życia uczące się w szkołach, o których mowa w przepisach o systemie oświaty, przepisach o szkolnictwie wyższym i nauce lub w przepisach regulujących system oświatowy lub szkolnictwo wyższe obowiązujących w innym niż Rzeczpospolita Polska państwie, jeżeli w roku podatkowym nie uzyskały dochodów podlegających opodatkowaniu na zasadach określonych w art. 27 lub art. 30b lub uzyskały przychody, o których mowa w art. 21 ust. 1 pkt 148 ustawy o PIT w łącznej wysokości przekraczającej kwotę stanowiącą iloraz kwoty zmniejszającej podatek określonej w art. 27 ust. 1b pkt 1 oraz stawki podatku, określonej w pierwszym przedziale skali podatkowej, o której mowa w art. 27 ust. 1 tej ustawy (tj. 3.089 zł), z wyjątkiem renty rodzinnej. W przypadku gdy podatnik:
                            a) wychowywał jedno dziecko ? może skorzystać z ulgi, o ile dochody podatnika* nie przekroczyły w roku podatkowym kwoty:
                            · 112.000 zł w przypadku podatnika pozostającego przez cały rok podatkowy w związku małżeńskim (sumuje się dochody podatnika i jego małżonka, także w przypadku, gdy małżonkowie posiadają rozdzielność majątkową małżeńską),
                            · 112.000 zł w przypadku podatnika będącego osobą samotnie wychowującą dziecko,
                            · 56.000 zł w przypadku podatnika niepozostającego w związku małżeńskim, w tym również przez część roku;
                            b) wychowywał dwoje lub więcej dzieci - bez względu na wysokość uzyskanych przez niego dochodów;
                            3) podlegał w roku podatkowym, za który dokonuje rozliczenia, nieograniczonemu lub ograniczonemu obowiązkowi podatkowemu (ulga dotyczy zarówno polskich rezydentów podatkowych jak i nierezydentów).

*Za dochody podatnika dla celów skorzystania z ulgi prorodzinnej rozumie się dochody uzyskane łącznie w danym roku podatkowym:
                            · opodatkowane według skali podatkowej,
                            · z kapitałów pieniężnych opodatkowanych 19% stawką podatku (np. z odpłatnego zbycia papierów wartościowych),
                            · z pozarolniczej działalności gospodarczej opodatkowane 19% stawką podatku,
                            - pomniejszone o zapłacone przez podatnika lub pobrane przez płatnika ze środków podatnika składki na ubezpieczenie społeczne.

Ponadto informujemy, że usługa Twój e-PIT jest dostępna dla podatników jako propozycja formy składania zeznań PIT-37 i pozostałych. Podatnik może przygotowane zeznanie zaakceptować, poprawić (w tym wybrać wspólne rozliczenie małżonków, wpisać ulgi) i wysłać lub odrzucić. Natomiast system nie sprawdza poprawności wpisanych informacji.

Podstawa prawna: art. 27f ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych (Dz. U. z 2019 r., poz. 1387 ze zm.)"

Wyjaśnili jak ch...... Ustawę to ja sobie sam przekopiuję i przeczytam.

To, że jest to uzyskany dochód łącznie w danym roku podatkowym opodatkowany według skali podatkowej, pomniejszony o zapłacone przez podatnika lub pobrane przez płatnika ze środków podatnika składki na ubezpieczenie społeczne - to można przeczytać wszędzie! Tylko, czy ja dobrze się domyślam, że jest to właśnie pozycja 111 w PIT - 37? Jako zwykły, szary, ciemny i pracujący na tę rzeszę urzędasów podatnik.

Zero potwierdzenia, tylko jeden ustawowy bełkot.

Natomiast stwierdzenie, że:
                            "Natomiast system nie sprawdza poprawności wpisanych informacji."
                            to jest ewidentnie po to, żeby po 5 latach przy....lać podatnikom zwrot podatku niesłusznie odliczonego, odsetki itp.

A właśnie podobno tak zaczęli robić, co przeczytałem w internetach i dlatego coś mnie tknęło.
                            Ostatnio edytowany przez ruwado; 6444.
                            pozdrawiam - Darek

Komentarz

• Arek_82
                              Drive
                              • 2019
                              • 56
                              • Octavia III combi (5E5)
                              • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Kolejna wzmanianka o błędzie.
                              https://biznes.interia.pl/podatki/ne...ci,nId,4386542

Komentarz

• ruwado
                                RS
                                • 2009
                                • 14885
                                • Octavia IV (NX3)

Tu jest sedno sprawy
                                "Zdaniem ekspertów błąd w systemie jest nie do zaakceptowania. Radosław Kowalski przypomina, że Twój e-PIT ma na celu ułatwiać rozliczenia, upraszczać je, dawać możliwość samodzielnego, łatwego rozliczenia PIT. System nie powinien więc prowadzić do podwójnego rozliczenia ulgi. - Przeciwnie, system powinien wręcz blokować możliwość skorzystania z ulgi, jeżeli na dane dziecko kwota ulgi została już wykorzystana - mówi ekspert.'

I tu jest to k...stwo, na podstawie którego zacząłem drążyć temat i złożyłem korektę.

"Czym to grozi
                                W takiej sytuacji podatnik, jeżeli nie poprawi zeznania wypełnionego mu przez KAS, ryzykuje odsetkami za zwłokę, a nawet sankcjami karnoskarbowymi.
                                - W każdym przypadku musimy pamiętać o tym, że odpowiedzialność za roczne zeznanie podatkowe (podobnie jak i za każdą inną deklarację) ponosi podatnik. Bez znaczenia jest to, jaką techniką zeznanie zostało przygotowane i przekazane organom podatkowym - mówi doradca podatkowy Radosław Kowalski."
                                Ale to nie jest zeznanie PRZYGOTOWANE przez PODATNIKA!!! To jak on może odpowiadać?
                                pozdrawiam - Darek

Komentarz

• ruwado
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 14885
                                  • Octavia IV (NX3)

A teraz, w związku z tym, że zacząłem temat, ciąg dalszy.....

1. Złożyłem PIT - 37 z odliczeniem ulgi na dziecko
                                  2. Ponieważ dopatrzyłem się, że jest dla jednego dziecka maksymalny dochód - zacząłem drążyć temat i okazało się, ze przekroczyłem dochód w PIT - 37
                                  3. Napisałem zapytanie na portalu skarbowym - dostałem odpowiedź, taką jak podałem wyżej
                                  4. Dzwoniłem na słynną infolinię - i po 40 minutach miły Pan potwierdził - pozycja 111, jeżeli dochód większy niż 112.000 zł - ulga nie przysługuje, należy złożyć korektę.
                                  5. Tego samego dnia - korektę PIT - 37 złożyłem - mam UPO, na stronie podatkowej mam potwierdzenie, że korekta złożona poprawnie.
                                  6. Po kilku dniach w pracy mam telefon z US - mniej miła Pani pyta o co chodzi? Mam odliczenie na dziecko, a dopłacam podatek (tak wyszło z korekty). Poinformowałem ją, że owszem: złożyłem PIT - 37 z ulgą, potem dopatrzyłem się, że ulga mi nie przysługuje i złożyłem korektę i mam drobną dopłatę. Powiedziała, że nie widzi korekty, ale zaznaczy, żeby nie robić zwrotu.

To było tydzień temu...

Dzisiaj na koncie mam przelew ze zwrotem ulgi

I co... mam teraz ja drążyć temat, bo US jest ułomny?

Ja dopłaciłem podatek, złożyłem korektę...???
                                  pozdrawiam - Darek

Komentarz

Pracuję...