PAOLO ESCO, przekonałeś mnie do LM 4100
wiecie gdzie można kupić na necie ten olej z pewnego źródła ? firmowy sklep LM ceni sobie za niego 200 zł za 5l trochę dużo...
Elementaeur. Jeszcze trochę i będzie miał pełną gamę Liqui Moly, zapowiada mocne wejście w tą markę
Tak poza motoryzacją.
Czy ktoś z Was używa jakiegoś termometru bezdotykowego? Szukam czegos wartego kupienia w rozsądnej cenie. POwinien być szybki, dokładny i przede wszystkim prosty w użyciu.
Termometr douszny to porażka - przynajmniej ten, który posiadam. Weź traf nim dokładnie w ucho, tak jak opisano w instrukcji. A i tak co pomiar to inny wynik.
ostatnio nabyliśmy w superpharm za 99 zł. W gazetce jest. Czy szybki to nie mam porównania, wieczorem sprawdze ile czasu trwa odczyt.
Prosty w użyciu jest. Ma też przełącznik mierzenia żywych i martwych przedmiotów
Ja mam kupiony z firmy ultra med. Ceny nie pamiętam, ale chyba kosztował w okolicach 70zł. Bardzo prosty w użyciu- wystarczy przyłożyć do czoła i nacisnąć guzik. Czas pomiaru ok 3s. Termometr ma też ściąganą nasadkę i wtedy temperaturę mierzysz w uchu. Co do wyświetlanych wartości temperatur to nie jestem wstanie podać Ci czy są bardzo dokładne, ponieważ nie posiadam wzorca, ale przez 2 lata użytkowania stwierdzam, że są poprawne. Za takie pieniądze mogę polecić.
pozdrawiam
kiszczu
RABIN, keneida, czy w tym termometrze, pomiaru należy dokonywać przez przesunięcie urządzenia od czoła do skroni? bo takie uwagi czytałem w necie...
shado, właśnie taki chodzi mi po głowie - celujesz, strzelasz i jest wynik? ma podświetlenie ekranu?
eroberto1, rtęciowy albo dobry elektronik w tyłek jest najdokładniejszy, ale chciałbym już oszczędzić juniorowi takich doznań. poza tym budzenie nocą chorego dziecka, żeby zmierzyć mu temperaturę to chyba lekka pomyłka. douszny mam - oddałem go małemu, bo tylko do tego się nadawał :szeroki_usmiech - teraz mierzy temperaturę dla buby, pieska, torka i buzza.
Mam taki termometr firmy Microlife - dobry, cena około 120PLN. Niestety termometry tego typu nie nadają się do pomiarów temperatury dziecka poniżej 1 roku życia ponieważ u niemowlaków jedyny wiarygodny pomiar temperatury jest w odbycie.
Także mani0, jeśli dla niemowlaczka to nie polecam bo wynik będzie zakłamany (nawet podczas snu dziecka na czole do skroni jest non stop 37,4 natomiast podczas pomiaru w pupie jest 36,6). Martwiliśmy się ze maluszek ma gorączkę ale dopiero lekarz nas uświadomił, że to termometr dla starszych dzieci. Więc jeśli dla starszego to super sprawa.
shado, właśnie taki chodzi mi po głowie - celujesz, strzelasz i jest wynik? ma podświetlenie ekranu?
Celujesz z odległościa 5-10cm i strzelasz. Pojawia się wynik. Podświetlenie można włączać i wyłączać w opcjach. Ja mam włączone więc w nocy jak dziecko śpi to łatwo mu zmierzyć temperaturę.
Witam, ja mam brauna thermoscan irt 3020 - pomiar w uchu , termometr przekłamuje przy kilku próbach sprawdzenia w tym samym uchu różnica potrafi wynieś 1 stopień.
mani0, nie my badamy na czole i jest oki jak mamy wątplowości to kalibrujemy go z pomiarami swojego ciał :wink:
Ps. używamy go od pierwszych dni naszegpo malca i się sprawdza, co do dokładności pomiaru to kolega dobrze pisze najdokładniejszy pomiar można u niemowlaka uzyskać w odbycie
eroberto1, termometry rtęciowe są wycofane (dzięki UE bo mają rtęć ;-) podobnie z ciśnieniomierzami) i się ich już nigdzie nie kupi. jedynie jeszcze w szpitalach mają pozwolenie na ich używanie i tam są w dużych ilościach.
Elektroniczne miałem dwa, ale nie mam do nich zaufania - mimo pikania po ~10 sek po dłuższym potrzymaniu potrafią jeszcze naciągać z 0.1 0.2 st,
Dlatego jak temperatura u malucha jest OK to mierze tylko elektronicznym - ale jak widać że ma gorączkę to biorę rtęciowy.
Zamieszczone przez maxpaynemm
natomiast podczas pomiaru w pupie jest 36,6
przy pomiarze w pupie trzeba odjąć 0,5 st. dla temperatury ciała.
bezdotykowego nie miałem - ale się zastanawiam - IMHO rtęciowe są najlepsze
Komentarz