Tak jak pisze krzysiek13, lepiej podgrzać. Wtedy łatwiutko schodzi. Albo są rozpuszczalniki do folii . Ale do jednych drzwi szkoda szukać :szeroki_usmiech
Głupie pytanie, ale naprawdę nie wiem. Otóż ojciec dziewczyny poprosił mnie, abym mu zamówił opony zimowe do jego Nissana X-Trial'a. Tyle, że ja nie mam pojęcia, czy mogę mu zamówić takie zwykłe jak do osobówki, czy mam szukać czegoś innego?
Rozmiar to 215/65/16.
W Polsce nie ma kryzysu.
Kryzys jest w państwach, w których kiedyś był dobrobyt.
Na tym rozmiarze to osobówki raczej nie jeżdżą . Wejdź na stronę internetową firm sprzedających opony .Tam znajdziesz opony podzielone na : osobowe, dostawcze ,ciężarowe oraz 4x4. Poczytasz i zorientujesz się w modelach i cenie.
była Octavia II 1.9 TDI
jest Octavia III Scout 2.0 TDI
W zasadzie z tego co się dowiedziałem to mogą być to zwykłe opony.
4x4 to najczęściej są M+S czyli wielosezonowe, a takie są aktualne na aucie i są do dup...
W Polsce nie ma kryzysu.
Póki nowe to pamiętam że dawały radę w zimie ale to tylko 1 sezon, później to jak na lodowisku, ABS chciał stopę połamać .
Mój tato w Nissanie Navara kupił sobie Fulda KRISTALL 4X4 255/65 R17 110 T i w porównaniu z wielosezonowymi to dzień do nocy, ale niestety waga samochodu robi swoje więc trzeba uważać żeby się komuś w bagażniku nie zatrzymać, bo na lodzie to tylko kolce się sprawdzają.
Czarna sztuka - Bixenon skrętny - Czerwona skóra - Pakiet SPORT
Było: 109KM 250Nm. Jest: 147KM 320Nm by TDI-RACING :-)
W zasadzie z tego co się dowiedziałem to mogą być to zwykłe opony.
4x4 to najczęściej są M+S czyli wielosezonowe, a takie są aktualne na aucie i są do dup...
M+S to nie wielosezonowe a opony na błoto i śnieg czyli bardziej na bezdroża niż asfalt... dlatego też będą "do dupy"... Jak auto robi za bulwarówkę to trzeba je traktować jak osobówkę... Przy czym wiadomo normalna opona nie poradzi sobie w cięższym terenie. Coś za coś
M+S to nie wielosezonowe a opony na błoto i śnieg czyli bardziej na bezdroża niż asfalt...
Masz rację, ale traktowane są jako wielosezonowe. Podczas gdy jest tak jak mówisz.
Zamówiłem takie:
UNIROYAL MS plus 66 215/65/16.
Cena dobra bo 379zł/szt, opinie również dobre. Sam używam Uniroyali, co prawda letnich, miałem już ReinType, teraz ReinExpert i sprawują się wyśmienicie. Więc myślę, że zimowe będą równie sprawne.
W Polsce nie ma kryzysu.
Komentarz