VW Touran

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tomash31
    Classic
    • 2008
    • 29

VW Touran

miguello, oczywiście czytałem ten post, ale to tylko jedna wypowiedź, jestem ciekaw, czy inni koledzy może też mieli doświadczenie z takim zestawem
  • GRUBEER
    Elegance
    S_OCP Member
    • 2007
    • 936
    • Volkswagen

VW Touran

Tak jak w temacie VW Touran czekam na wasze opinie, awaryjność, jaki najlepiej silnik Benzin a jaki Diesel, na co zwracać uwagę.

Proszę o wszelkie info i od razu bardzo dziękuję za odpowiedzi.
    Pozdrawiam Kuba vel GRUBEER.
    Gejsza 6

Komentarz

• arturo_o
      Ambiente
      • 2010
      • 170

Osobiscie jestem za 1,6 mulkiem rewelacyja stara jednostka i 1,9 tez dobra jednostka tdi ale te dwa silniki praktycznie nie dostepne na rynku Ogolnie autko ok napakowane w bajery elektroniczne jak wszystkie auta nowa lubi czasem wyciac numer DObre slowa tez slyszalem od kolegow z vw o silnikach 2,0 tdi 140km.

Komentarz

• szkoda
        RS
        S_OCP Member
        • 2005
        • 22543

Kuba do Tourana to IMO tylko diesel, ewentualnie mocna benzyna, ale to ze swiadomością, że swoje łyknie :idea:
        vany są cięższe, widzę, że montują tam teraz 1,2TSI, ale jestem pewien, że nie za fajnie się tym jeździ.
        saport techniczny baj DGW
        była BKD+DSG '05 120kkm
        była BXE '08 190kkm
        no i nie ma :-)

Komentarz

• GRUBEER
          Elegance
          S_OCP Member
          • 2007
          • 936
          • Volkswagen

W razie jak już dojdzie do zakupu na pewno nie będzie to najnowszy Turek ale przedział wiekowy to tak obstawiam 06/07 i tak jak Pawełku mówisz raczej będę celował w jakąś mocną benzinke jak by nie było jest tańsza przy zakupie a po "dziwce" widzę że, było błędem kupienie dieselka gdyż robię bardzo mało kilometrów... (sprowadziłem ją miała 89000 km a teraz ma chyba 125000 jak na 3 lata to hmmm... :szeroki_usmiech )
          Gejsza 6

Komentarz

• Mihau
            RS
            • 2009
            • 7460
            • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Ale troszkę trudno będzie znaleźć mocną bene w Touranie, bo tam 2.0 FSI 150KM i tyle (no i 1.4 TSI 170KM ale to chyba biały kruk) większość to jednak diesle.
            O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• GRUBEER
              Elegance
              S_OCP Member
              • 2007
              • 936
              • Volkswagen

No Michał masz racje ale jak na razie biorę na spokojnie się rozglądam i patrze to tu to tam ale.... raczej będę znajomych z dojczlandu prosił w razie czego
              Gejsza 6

Komentarz

• Mihau
                RS
                • 2009
                • 7460
                • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Jakby Ci znaleźli tego 1.4 TSI 170 to by było czym depnąć :szeroki_usmiech
                O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• keraj998
                  Rider
                  • 2008
                  • 359
                  • Volkswagen

koleżka pracujący w serwisie wspominał o problemach z 6 - tym biegiem w silnikach 1.9 i 2.0 TDI niedługo będę sprzedawał sowjego 2.0 TDI z 2008 r. w wersji cross :diabelski_usmiech jak coś to pisz na pw bo już powoli się zaczyna formować kolejka :szeroki_usmiech takie to fajne autko 8)
                  "Uczciwy człowiek szuka prawdy, kłamca jest patologicznie wszechwiedzący"

Komentarz

• vince123
                    Elegance
                    • 2009
                    • 923

Kuba a co z gejsza się stanie :?:
                    sprzedam do OI :

szyby cala lewa strona
                    nadkole nowe LP
                    kontakt PW

Komentarz

• misiek^wro
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 8321

Zamieszczone przez keraj998
                      niedługo będę sprzedawał sowjego 2.0 TDI z 2008 r. w wersji cross
                      Nooo taki Touran Cross to genialna opcja - Kuba pomysl o takim - widzialem takiego ostatnio bialego ... niezly kocur z takiej fury :szeroki_usmiech
                      Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
                      Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
                      ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• GRUBEER
                        Elegance
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 936
                        • Volkswagen

keraj998, podeślij mi fotosiki jakieś tego cuda lekki opis i hmmm wstępną kwotę którą byś był zainteresowany

Zamieszczone przez vince123
                        Kuba a co z gejsza się stanie
                        lacze lacze pójdzie w obce ręce lacze lacze lacze uwielbiam ten samochodzik ale... troszkę mi się skomplikowało w rodzinie (na razie nic nie powiem) :? ale no niestety trzeba będzie oddać komuś ale będzie też zadowolony z tej bez awaryjnej "dziwki" tak jak ja jestem.
                        Gejsza 6

Komentarz

• misiek^wro
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 8321

GRUBEER, dzidzia w drodze :twisted: :?:

Komentarz

• GRUBEER
                            Elegance
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 936
                            • Volkswagen

GRUBEER, dzidzia w drodze
                            :twisted: nic na razie nie powiem
                            Gejsza 6

Komentarz

• djczas
                              RS
                              • 2005
                              • 9612

misiek^wro, albo i dwie :twisted: :twisted: :?:

Komentarz

• misiek^wro
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 8321

GRUBEER, nie musisz - przejscie z Kombi w duzego Vana w tej samej kasie praktycznie to tylko jedno moze oznaczac

Komentarz

• robak013
                                  Ambiente
                                  • 2008
                                  • 101

Pod względem wyglądu na 7- os to tylko Ford Smax, z góry gratuluje

Komentarz

• GRUBEER
                                    Elegance
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 936
                                    • Volkswagen

GRUBEER, nie musisz - przejscie z Kombi w duzego Vana w tej samej kasie praktycznie to tylko jedno moze oznaczac

[ Dodano: Pią 29 Paź, 10 23:29 ]
                                    Zamieszczone przez robak013
                                    Pod względem wyglądu na 7- os to tylko Ford Smax
                                    No nie da się ukryć jest fajny tylko hmmm ford.... w sumie nie znam tej marki nigdy nie miałem żadnego i nic o nim nie wiem jakie silniki dobre itd. :evil:
                                    i jak tak przeglądam to w porównywalnych cenach Vw vs Smax to Smax ma lepsze wyposażenie...
                                    Gejsza 6

Komentarz

• leszekmw
                                      RS
                                      • 2005
                                      • 5356

GRUBEER, smax ma fajny wygląd, dobrać do niego jakiś ładny kolor... . jeździłem nim parę dni temu , kolega ma z silnikiem diesla , tylko nie wiem jakim , , w każdym badź razie słabo jechał roche , chyba 140KM. to na co zwracałem uwagę to głośność ponieważ czytałem że jest nie najcichszy. i to niestety prawda , tak do 120 jest w miare , potem szum z uszczelek coraz większy . silnik też niestety słabo wyciszony i słyszalny dokuczliwie przy większych obrotach , poza tym jakiś taki nieprzyjemny dźwięk. ogólnie jakby nie te rzeczy to by mi się podobał , fajny kufer.
                                      O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                                      GVI 1.4TSI
                                      LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                                      tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• GRUBEER
                                        Elegance
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 936
                                        • Volkswagen

Dzięki wielkie za wszelkie info zgryz w głowie jest i to spory delikatnie mówiąc :P obydwa modele mają plusy i minusy.... i to jest najgorsze w tym wszystkim na pewno nie zwracam uwagi na powiedzonka typu 'fort gu...no wort..." bo w każdej marce może się trafić słaby konkretny egzemplarz , z racji na fajny design, wykonanie, wyposażenie, no i przestrzeń w samochodzie, zawieszenie, prowadzenie tu ford wygrywa ale.... silniki i skrzynie biegów tylko tu ile osób tyle opinii na pewno musi być bez DPF'a zmora wszystkich marek i tak samo jest zarówno w Fordzie jak i w VW ale tutaj też już jest rozwiązanie :twisted: rach ciach i po bólu.

Nie wiem jeszcze nic mam mega kwadratową glowę... :evil:
                                        Gejsza 6

Komentarz

• leszekmw
                                          RS
                                          • 2005
                                          • 5356

zapomniałem dodac ze jeździłem dieslem , a jak wczoraj zagladałem do konfiguratora forda to tdi z dpf wszystkie są. co do trwałości silników na pewno jest w porządku, nie patrz na to co piszą i mówią "fachowcy" , zazwyczaj kupuja auta z piątej ręki a wiadomo że fordy bardzo często są kupowane do flot i wtedy faktycznie może coś się wysrać jak auto przelatało 300 tyś w 4 lata. w grupie vw też to się zdarza , teraz klient w a6 2,0 tdi140KM.wymieniał wtryski po 220 tyś ori podobno.
                                          osobiście musiał bym się dokładnie przyjrzeć , ale jeżeli chodzi o wielkość bagażnika to chyba smax wygrywa.
                                          GVI 1.4TSI
                                          LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• Lelon
                                            Ambiente
                                            • 2008
                                            • 130

Kolego, ja mogę co nieco Ci powiedzieć na temat S-Maxa, co prawda sam mam C-Maxa 2.0TDCI ale trochę interesuję się S-Maxem i zebrałem sporo obiektywnych opinii. No i silnik diesla jest dokładnie taki sam(tyle że u mnie w C-Maxie ma oficjalnie 136KM a w S-Maxie 140KM).

Tak w skrócie:
                                            - silnik 2.0TDCI jest bardzo udany, jest to konstrukcja koncernu PSA(HDI). Nie ma tych problemów które miał motor 2.0TDCI Forda w Mondeo MKIII.
                                            - rozrząd wymienia się w silniku co 180-240tys km w zależności od warunków eksploatacji(180 - głównie w mieście, 240 - w trasie) - dane PSA. Ford to ujednolicił i wprowadził wymianę co 200k km lub 10lat. Rozrząd jest i na pasku i na łańcuchu. Nie znane są przypadki zerwania paska, a wiele osób wymieniało rozrząd po 220-240k km i wyglądał podobno bardzo przyzwoicie.
                                            - Były wersje 2.0TDCI bez DPF(aktualnie już chyba nie ma). Wiadomo, że lepiej szukać wersji bez DPF, ale nawet jeżeli trafi się dobry egzemplarz z DPF to nie ma co się zastanawiać - DPF w tym aucie nie sprawia wielu problemów, a jakby co to można usunąć.
                                            - Silnik jest bardzo przyjemy w użytkowaniu - wcześniej miałem Passata B5FL 1.9TDI 130KM i silnik 2.0TDCI bije go na głowę - jest dużo elastyczniejszy, lepiej reaguje na niskie jak i na wysokie obroty, jeździ się dużo "płynniej". Jest cichszy, chociaż rzeczywiście przy dużych prędkościach wychodzi na jaw, że wygłuszenie kabiny nie jest najlepsze - ale do 150km/h jest bardzo przyzwoicie.
                                            2.0TDCI pali mi mniej od 1.9TDI 130KM w mieście o 0,5l/100km ale w trasie potrafi spalić więcej, tzn:
                                            - przy powolnej jeździe w trasie spali mniej od TDI
                                            - przy umiarkowanej(do 150km/h) spala ok. 0,5l/100km więcej niż TDI
                                            - przy bardzo szybkiej jeździe(powyżej 150km/h) pali już zdecydowanie więcej od TDI

Skrzynia jest precyzyjna(6-bieg), sprzęgło i dwumasa trwałe(na poziomie B5FL 1.9TDI 130KM), wtryski nie są awaryjne.
                                            Do wad należą: padający EGR(raz na 100-150tys km trzeba go wymienić - koszt ok 800-1100zł + robocizna), kiepski dostęp do świec żarowych(ale nie przepalają się nagminnie). W aucie potrafią też zaskrzypieć uszczelki drzwi.

Bardzo dużą zaletą auta jest jego zawieszenie - trwałość bardzo ok, no i to genialne prowadzenie, zupełnie nie czuć rozmiarów auta, a każdy zakręt pokonuje się z uśmiechem na twarzy.

to tak na szybko, jakbyś miał jeszcze jakieś pytania to pisz...

PS. Wiele osób odradza diesle Forda... i ma rację, ale na szczęście Ford poszedł po rozum do głowy i bierze udane jednostki od PSA(szczególnie 2.0d, bo 1.6d też nie jest taki idealny).

Komentarz

• GRUBEER
                                              Elegance
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 936
                                              • Volkswagen

Lelon, Dzięki a wiesz coś może na temat automatu(skrzynia automatyczna) w fordach a co do DPF'a to jest to bardzo awaryjna część w marce Ford nawet nasz kolega wspomniał mi o tym :twisted: ale.... :twisted: da się już je wycinać bez konsekwencji no zobaczymy jeszcze jest trochę czasu więc bez ciśnienia będę powoli szukał i rozglądał się :szeroki_usmiech
                                              Gejsza 6

Komentarz

• leszekmw
                                                RS
                                                • 2005
                                                • 5356

Lelon, a coś o silniku 163KM w dielsu wiesz :?:
                                                GVI 1.4TSI
                                                LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• GRUBEER
                                                  Elegance
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2007
                                                  • 936
                                                  • Volkswagen

Lelon, a coś o silniku 163KM w dielsu wiesz
                                                  z tego co ja wiem to jest to ten sam silnik co 140-tka po programie :szeroki_usmiech
                                                  Gejsza 6

Komentarz

Pracuję...