Właśnie sobie zainstalowałem upgrade na V3 dróg głównych. Zastanawiam się czy tego na chomika nie wrzucić, bo rapidshare to jakieś chore to jest.
[JAK]Trasa Gdynia - Rabka Zdrój
Zwiń
X
-
[JAK]Trasa Gdynia - Rabka Zdrój
Witam
W okolicach czwartku, zapewne wcześnie rano chcę wyruszyć do Rabki odebrać z sanatorium żonę z synkiem.
Słyszałem, że w okolicach Włocławka są koszmarne korki, bo jest około 10 km wahadełek, podobnie w okolicach Częstochowy (wzoruję się na mapie jaką proponuje google maps)
Wydaje mi się ten przejazd przez częstochowę i dalej na Katowice bzdurą, na mapie znalazłem przejazd za Łodzią na Radomsko, a potem prosto na Kraków.
Mapa Polski Targeo - najdokładniejsza mapa Polski z adresami punktowymi i wyznaczaniem trasy w korku
MAcie jakieś doświadczenia?
Wydaje mi się, że największym problemem będzie minięcie tych korków w okolicach Włocławka
A może przejazd przez Częstochowę jest już bezproblemowy i nie ma sensu żebym się bokiem pchał?
Marzy mi się również minięcie Łodzi, ale tego szczęścia byłoby chyba za wielebyła O1 1,6 102 KM
była O1 1,9 TDI 90 KM
była O2 1,9 TDI DSG 105 KM
był Citroen Berlingo 1,6 HDI
jest Ford Tourneo Courier
-
-
pleban, Włocławek objeżdżasz przez Lipno kierując się na nie na początku obwodnicy Torunia.Wracasz na światłach na wyjeździe z Włocławka. W Łodzi masz roboty, więc też dużo czasu Ci zajmie przejazd. Od Łodzi do Krakowa przez Piotrków, z Piotrkowa kierujesz się na Radom, i zaraz zjeżdżasz z trazy na Przedbórz, potem Włoszczowa i dalej na Nagłowice. Z Nagłowic do Jędrzejowa i dalej "7" do Krakowa.
Na dzień odradzam Ci tą trasę przez Włocławek i Łódź.
Jak pojedziesz od Lelowa przez Wolbrom do Krakowa to też nie jest zła, tylko to są boczne wiejskie drogi i w okolicy Skały i Lelowa malownicze.
Zastanów się nad drogę "7" od Ciebie do Krakowa.Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
nad 7 ?
Rzadko jeżdżę w tamtym kierunku, ale zawsze staram się 7 mijać, a Ty mi ją radzisz
Spróbuję sobie rozrysować trasę jaką radzisz, widzę że często trzeba uciekać z głównej
Kurcze, spojrzałem na Twoją propozycję, a z niej wynika, że na koniec muszę się przebić przez cały Kraków
Zastanawiałem się nad normalnym przejazdem 1 Gdynia - Katowice (Mysłowice) i dalej autostradą na Cracovię i odbijam na Rabkę nie wjeżdżając do miasta
Skoro okolice Częstochowy nie są straszne to chyba zaryzykuję tą trasę
ewentualnie pojadę przez Wadowice (zjeżdżając z autostrady)
Proszę o uwagibyła O1 1,6 102 KM
była O1 1,9 TDI 90 KM
Komentarz
-
-
pleban, na dzień "1" od obwodnicy Torunia jest wolna i tłoczna+mijanki. Do tego dochodzi zakorkowana Łódź wraz z robotami, na S1 Od Tuszyna do okolic Radomska też są roboty na drodze.
I dlatego bym sugerował Ci "7" , Od Radomia do wjazdu do Krakowa cały czas jedziesz. Od Ciebie do Radomia drogi już nie znam, ale gorsza niż "1" na dzień na pewno nie będzie. Może jeszcze Ci ktoś coś podpowie.Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
nie wiem czy na pewno nie ma gorszej drogi niż 1
Czesto jeżdżę Gdynia - Warszawa i - delikatnie mówiąc - miodu nie ma
Ale dziękuję, poproszę dalsze uwagi, do czwartku jeszcze chwilę mam
edyta:
AdamB - czas pracuje na korzyść proponowanej przez Ciebie trasy 7
jakieś 60 km dalej, ale właściwie to mijam Warszawę (byłem pewny, że się do niej wbijam), a dalej podobno cały czas jadę czymś jak ekspresówka (w każdym razie po 2 pasy)
Jedyne, co mnie martwi, to że wbijam się do Krakowa i przejeżdżam całe miasto północ - południebyła O1 1,6 102 KM
była O1 1,9 TDI 90 KM
Komentarz
-
-
pleban, nie wiem jak teraz te roboty wyglądają, ale w okresie letnim spokojnie w 30 minut te wahadła toruń-włocławek robiłem, zależy od pory w jakiej jedziesz poprostu. Koniec lata jechałem doi Piwnicznej-Zdrój, przejechałem bezproblemowo. Leciałem standardowo, Włocławek, Łódź, Częstochowa, A4, i przed Rabką odbiłem dopiero w lewo. Korki standardowo mogą być na tych wahadłach (ale ja przeleciałem w 30 minut, bo podpasowało, w drugą stronę też jak wracałem), i czasem może trafić się w okolicach Siewierza, Dąbrowy Górniczej na południe, ale mnie nie spotkał. Nie wiem jak sprawa remontów w Łodzi i przed Częstochową. Przy niewielkich korkach chwilowych, dużym ruchu Łódź przejedziesz w 40 minut.
"7" to dla mnie nie trafiony pomysł. Poprostu dalej, a niespodzianki też mogą być, jak wszędzie. Masz pewnie CB, jakąs navi, więc dasz radę na "1". Szerokości
Komentarz
-
-
pleban,jeżeli bedziesz przejeżdżał przez Łódź miedzy 9-15 to nie ma tragedii nie wiem jak Zgierz ale Łódź i dalej wylot na Częstochowę jest już zrobiony i nie ma żadnych przeszkód abyś w miarę płynnie przejechał.
Adambtrasa przez Przedbórz jest ok ale gdy nie jest remontowana a teraz jest bo mam tam rodzinę i na w ten łikend jechałem tak i jest kiepsko od Włodzimierzowa do Przedborza ok25km są ze 4 mijanki poza tym pod Piotrkowem jest robiony most przez co i tak trzeba jechać autostradą i jechać przez cały Piotrków - czyli bez sensu.
Na autostradzie zaraz za zjazdem na Piotrków jest zwężka albo nawet 2 później do Częstochowy jest chyba luz. Zaraz za Częstochową jak są po prawo markety robią drogę tam może być różnie jakieś 10dni temu tam jechałem to ok 9 rano straciłem 30-40minut a jak wracałem ok 11 to korek był spokojnie na 1,5h ale jak jest teraz to nie wiem.
Cb radio ,które pewnie posiadasz może pomóc niesamowicie dużo.
Jakbyś szukał alternatywy przez Łódź to służę pomocą.
Pozdro
Komentarz
-
-
Jedyne, co mnie martwi, to że wbijam się do Krakowa i przejeżdżam całe miasto północ - południeOctavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
Jako, że we wtorek byłem w Rabce zostawić tam dzieciaka (może i razem chodzą na zabiegi to mogę coś-niecoś podpowiedzieć;
Przejazd przez Kraków trasą jaką podałeś - godzinka, to lekko licząc. Wjazd 7-mką prawie zawsze zakorkowany, przejazd przez miasto w miarę ok czyli około godzinki - pod warunkiem, że nie pchasz się wg znaków na obwodnicę na remontowane rondo pod Krakiem.
Co mogę doradzić - to jedź z Łodzi/Piotrkowa na Katowice, za Siewierzem w lewo (tzn ślimakiem) na Kraków na A4 (nie na Olkusz, bo trafisz na rondo opisywane wczesniej).
Minusy - Częstochowa zwężka, ale to kilka minut. No i opłata 16 zł za A4.
Plusy - czas. A4 jest bez remontów, ze trzy zwężki - ale 70, sa dwa pasy więc nie ma korków. Zaraz za bramkami w Balicach skręcasz w prawo na Rzeszów i po kilku kilometrach na Zakopane - cały Kraków zajmuje ci 5 minut Nie pchaj sie na Wadowice - nie warto, są remonty, są czasem korki itp. Zakopianką polecisz przyzwoicie; uważaj na fotoradary (3 są czynne), i na ręcznych - we wtorek w Głogoczowie laserem trzepali, a bardzo często stoją w Lubniu - jak się kończy "S"-ka jest 60, a ludzie sobie tam lubią ciupać szybciej.
pozdrowienia
Komentarz
-
Komentarz