Hmmm, parę lat nie jeździłem i duuuużo się pozmieniało jeśli chodzi o sprzęt. Nie chodzi mi o jakieś konkretne modele, ale jak się teraz dobiera narty?? Kiedyś miałem dobierane do wzrostu, odrobinę dłuższe i na takich jeździłem. Teraz jakieś taliowanie, promienie skrętu, ocb.
Mam 180 cm wzrostu, waga ~85kg, jazda czysto rekreacyjna. Jakiej długości szukać?
na 10 dni na rok nie mam zamiaru się wygłupiać z kupowaniem jakiegoś top sprzętu. Przy amatorskim poziomie jazdy nawet nie poczuję różnicy w modelach
Ale dziękuję, daje mi to pewien obraz
Tak jak pisze kolega. Broda, nos. Ja też po dłuższym niejeżdżeniu ok. 40 lat pamiętałem takie zasady jak Ty. Kolega zmieniał swój sprzęt i dał mi swoje narty. Mam 177 a narty 185. Jejku jak ciężko. Swojej Pani zmieniłem na krótsze, bo po jego Pani też miała większe . Teraz moja Pani śmiga, że aż mi wstyd, bo ona nigdy nie jeździła a jak tak.
Ja bym polecał wypożyczalnie by się zorientować jakie narty kupić. Bo z tego co wiem to wybór jest spory... różne taliownia, różne twardości.
Osobiście mi się najlepiej śmigało na nartach pod nos z promieniem skrętu coś koło 12-13m i tzw twarde. Potem próbowałem sił na miększych i dość łatwo puszczała krawędź w nich. Na początku miękkie mogą być okej ale wystarczy sezon by dopracować technikę i wtedy przydadzą się twardsze
pzdr
panowie a macie moze dosiadczenie ze skiturami? Kiedys smigałem troche na nartach potem na desce ale z racji do moich zainteresowań sportami wysokogórskimi (wspinaczka) chciałbym w tym roku troche pojezdzić na nartach w terenie górskim bo jakoś mnie nie kręcą kolejki do wyciągów i co roczna gala :wink:
Proponuję kupić narty długości 160cm carvingowe,twarde,o promieniu skrętu ok.13m.
Wiązania na płycie dedykowane do modelu narty.
Takich używam,dobre do jazdy turystycznej ale sprawdzą się też w trudnych warunkach(muldy,lód).
Jeśli jesteś bardziej zainteresowany to pomocne może być skiforum.pl
A..no to śnieżnej zimy
Komentarz