Mercedes W124 Coupe

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Gorg
    Drive
    • 2010
    • 60

Mercedes W124 Coupe

1. idas
    2. daroo
    3. eroberto1
    4. kontakt.pl
    5. Mickul
    6. MIRUS1967
    7. krzysiek13
    8. delanopl
    9. Hiv
    10. Rakieta77
    11. aman
    12. piori
    13. marina
    14. kulfonp
    15. lukaszz
    16. tony065
    17.kiniu_tar
  • GreenArrow
    L&K
    • 2009
    • 1052

Mercedes W124 Coupe

Witam serdecznie

Chciałbym was się zapytać, mechaników, dawnych użytkowników tego pojazdu, czy prawda jest tak wszechstronna opinia o bezawaryjności tego auta ? Może któryś z sąsiadów miał, rodzina etc.

-Czego można spodziewać się po tym egzemplarzu Mercedes'a ?
    -Czy sa w nim jakieś ukryte pułapki; droga naprawa, dostępność części, awaryjność czy też kradzież ?

p.s Każda opinia użytkownika mi się przyda, nad tym autem myślę już 2 miesiące

pozdrawiam Green

Komentarz

• rosa
      Ambiente
      • 2009
      • 242

Znajomy kupił takie auto żonie i jechaliśmy nim nad morze w 4 osoby.
      Mimo swojego wieku bardzo fajnie się prezentowało. Nie pamiętam tylko jaki to miało silnik. Niestety z niewiadomych przyczyn przy większej prędkości wypadła lampa kierunku ale ogólnie auto bardzo fajne
      www.batlodz.pl

Komentarz

• Busku
        Rider
        • 2009
        • 655

Moim pierwszym samochodem był mercedes W124 ale sedan i diesel. Bardzo dużo naczytałem sie o o tych mercedesach tak więc przede wszystkim polecam mb8club (kopalnia widzy nt mercedesów) Sam teraz szukam takiego ale niestety znaleźć taki samochód w przyzwoitym stanie to jak wygrać w totka, no i egzemplarze poniżej 11-12tys to w większości trupy... No i kolejna sprawa nawet nie ma co myśleć o lpg bo potem są spore problemy. Ogólnie samochody bardzo udane, bezawaryjne i wygodne ale tak jak pisałem znależć dobry egzemplarz jest naprawde bardzo trudno. Jak masz jakiś upatrzony egzemplarz koniecznie sprawdź vin na ruskiej viniarce. Zamiast octavii miałem kupić kolejnego mercedesa ale po 9 miesiącach poszukiwań odpuściłem a teraz znowu mnie wzięło i dzielnie szukam już 2 miesiące :roll: Newralgiczne punkty to min. skrzynia automat (bardzo udane ale często wymagają remontu poprzez zaniedbanie poprzedniego właściciela) oraz rozszczelnienie tylnej szyby (większość egzemplarzy ma szybe do wymiany), kolejna sprawa to korozja w samochodach powypadkowych (nadkola przednie i tylne). Jak masz jeszcze jakieś pytania to śmiało pytaj bo miałem naprawde dużo styczności z tymi samochodami, także z coupe. Od razu napisze, nie rozglądaj się za samochodami po 5-8 tys bo znienawidzisz mercedesy :wink:
        Pozdrawiam
        Mercedes W124 300CE: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=asc&start=150
        Mercedes W210 290 Turbodiesel
        Renault Laguna II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...r=asc&start=25

Komentarz

• kieronte
          Ambiente
          • 2010
          • 121

Moj kolega ma taki w coupe ale nie powiem Ci za duzo bo traktuje ten samochód jak laleczkę, czyli wypolerowana i w super utrzymaniu trzyma w garazu i tylko "weekendowo" jezdzi.
          autko bardzo fajnie z wygladu, fajnie sie tym jezdzi ale czy awaryjne czy nie to Ci nie powiem, wiem tylko tyle ze niby nie nadaje sie do niego instalacja LPG jak juz wspomniał kolega wczesniej

. ....Szalony Pastor!

Komentarz

• oizo
            Rider
            • 2010
            • 394
            • Octavia I combi (1U5)
            • AZJ 2.0 MPI 115 KM

racja lpg precz i automat też. ale musisz sie liczyć ze sporym spalaniem no i zadbany egzemplarz to rodzynek inaczej dołożysz sporo żeby to było sprawne.
            Moja furka
            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=29517

Komentarz

• leszekmw
              RS
              • 2005
              • 5356

GreenArrow, klient sprzedawał ostatnio ślicznego sedana w zielonym kolorze, 2l benzyna. jak nowy , możliwe że bezwypadkowy , jakby miał klime to bym go pewnie kupił Sławkowi.. . mogę spytać , ale chyba już go puścił.
              O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
              GVI 1.4TSI
              LANCIA YPSILON 1.2 MPI
              tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• GreenArrow
                L&K
                • 2009
                • 1052

Busku, oizo, właśnie ten gaz najbardziej boli bo nie jestem w stanie tankować takiego auta benzyna, a te auto było by juz bardziej na codzien i było by dopieszczone pod każdym względem, interesuje mnie egzemplarz coupe za około 15 tyś zadbany jeżeli takiego by mi się udało znaleźć majacy moc powyżej 100 km. Przestraszyliście mnie tym ze nie lubi LPG, nie ma takiej instalacji która dobrze współpracowała by z silnikiem ?

[ Dodano: Nie 14 Lis, 10 11:42 ]
                leszekmw, impreza z tym Mercedesem to i tak jest dopiero na wiosnę .

Komentarz

• leszekmw
                  RS
                  • 2005
                  • 5356

Zamieszczone przez GreenArrow
                  nie ma takiej instalacji która dobrze współpracowała by z silnikiem ?
                  hmm jak dobrze pamiętam to z 2l gaz działał ok i to taki najtańszy . a może z 2.3 :? . wiem że z którymś chyba tak , ale to stare czasy i nie pamiętam dobrze.

a chyba to się pchła na jajach jak mawiał kiedyś mój kolega.. :szeroki_usmiech .
                  choć nie wiem co to chybanie.. :niewiem
                  GVI 1.4TSI
                  LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• yarecki
                    Ambiente
                    • 2009
                    • 130

Z gazem w silnikach 2,0 2,3 klopot bo maja mechaniczny wtrysk wielopunktowy z mechnicznym przeplywomierzem - kto widział ten wie . W przypadku wystrzalu gazu - nie bedzie zezbolesnie . Generalnie auto jako drugie , trzecie ;- do jazdy w ladna pogode - to polecam ;- a jak znajdziesz nie bite i zadbane to tym bardziej ;-)

Komentarz

• leszekmw
                      RS
                      • 2005
                      • 5356

yarecki, hmm... no to nie wiem , wydawało mi się że do jakiś montowali bezproblemowo.., ale pewnie coś mi się popierdzieliło na starość.. :|
                      GVI 1.4TSI
                      LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• yarecki
                        Ambiente
                        • 2009
                        • 130

... moze cos wymyslono ... ale silnik generalnie ma mało mało mało ... elektroniki wiec dopasowanie jakiejkolwiek instalacji ktora by sie tam sprawdziła nie bedzie ani proste ani tanie ... ja tez od kilku lat nie zajmuje sie MB wiec moze cos sie zminiło

Komentarz

• Busku
                          Rider
                          • 2009
                          • 655

No właśnie chodzi o ke-jetronic itd. Jeśli chodzi o moc powyżej 100km to nie za bardzo rozumiem o co chodzi? Naprawde kompletnie nie polecam lpg do tych samochodów, założyć założysz ale będziesz miał ciągle strzały gazu, duszenie, gaśniecie itd. Instalacje założą ale co będzie później to nie chce myśleć :wink: Zresztą moim zdaniem lpg do takich samochodów to naprawde hmm, nie na miejscu No i mam nadzieje ze nikt nie wierzy że np 300 ce 24 spali w mieście 10 litrów :wink: Tak jak pisałem, szukałem 9 miesięcy i nic, teraz kolejne 2 i dalej nic także znaleźć coś porządnego to jakaś masakra...
                          Pozdrawiam

Komentarz

• leszekmw
                            RS
                            • 2005
                            • 5356

Zamieszczone przez Busku
                            Zresztą moim zdaniem lpg do takich samochodów to naprawde hmm, nie na miejscu No i mam nadzieje ze nikt nie wierzy że np 300 ce 24 spali w mieście 9 litrów
                            hi hi ..zobacz ile kajenów na gaz jest na allegro.. :diabelski_usmiech
                            co do spalania tego silnika to mogę się dowiedzieć jakby co , i to właśnie w coupe.
                            GVI 1.4TSI
                            LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• Busku
                              Rider
                              • 2009
                              • 655

Zamieszczone przez leszekmw
                              hi hi ..zobacz ile kajenów na gaz jest na allegro..
                              No właśnie ilość zagazowanych W124 mnie przeraża, a jak wpisuje "benzyna" to mam kilka samochodów do przeglądnięcia :roll: No i jednocześnie szukam 300 Diesel 136KM e klasy ale to jest to samo co w przypadku coupe, czyli znaleźć coś dobrego to... :?
                              Pozdrawiam

Komentarz

• arturo_o
                                Ambiente
                                • 2010
                                • 170

U mnie na osiedlu stoi W123 coupe z kartka w stanie naprawde bardzo dobrym

Komentarz

• Qulek
                                  RS
                                  • 2005
                                  • 1630
                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM
                                  • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez Busku
                                  No właśnie chodzi o ke-jetronic itd. Jeśli chodzi o moc powyżej 100km to nie za bardzo rozumiem o co chodzi? Naprawde kompletnie nie polecam lpg do tych samochodów, założyć założysz ale będziesz miał ciągle strzały gazu, duszenie, gaśniecie itd. Instalacje założą ale co będzie później to nie chce myśleć :wink: Zresztą moim zdaniem lpg do takich samochodów to naprawde hmm, nie na miejscu No i mam nadzieje ze nikt nie wierzy że np 300 ce 24 spali w mieście 10 litrów :wink: Tak jak pisałem, szukałem 9 miesięcy i nic, teraz kolejne 2 i dalej nic także znaleźć coś porządnego to jakaś masakra...
                                  tak tylko potem C124 bo tak dokładnie nazywa się ten model z poliftowym silnikiem 2.0 16V bez problemu znosi gaz, sekwencje i do tego nie pali jej zbyt dużo. Miałem takie auto kupić zamiast Uno, ale okazało się kundlem (bite i złożone w mieszaninie po i przed liftu), a uno się nie sprzedało.
                                  BEST Czesci i artykuly motoryzacyjne

Było O1 jest O3

Komentarz

• shok
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 2070
                                    • Octavia I (1U2)
                                    • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Bardziej opłacało by sie sprowadzić jednak opłacając akcyze robi się drogo.Silniki pow.2000

Komentarz

• yarecki
                                      Ambiente
                                      • 2009
                                      • 130

Busku ta ilosc aut z gazem to wynik tego ze nie kazdego stac na utrzymanie fury palącej od 10PB litrów w gore . Dodatkowo chec obnizenia kosztow przez montaz LPG - a w momencie kiedy sie okazuje ze to druciarstwo auto idzie na sprzedaz .

Komentarz

• Busku
                                        Rider
                                        • 2009
                                        • 655

Zamieszczone przez Qulek
                                        C124 bo tak dokładnie nazywa się ten model
                                        Jak najbardziej sie zgadzam ale jak byś mógł zauważyć 3,0 miały napis na klapie 300 ce 24 :wink:
                                        Zamieszczone przez Qulek
                                        ale okazało się kundlem
                                        druga sprawa kundel to auto które ma wstawiony inny silnik a nie zmienony przód na e klasse :wink: yarecki, No dokładnie, dlatego ja wychodze z założenia że jak mnie nie stać to nie kupuje i tyle... Qulek a co to jest poliftowy silnik? W 124 pierwszy model miał wąską listwe (ale nie coupe) potem wszystkie dotały szeroką i kilka szczegółów, natomiast przy kolejnej modernizacji była już nazwana e klasą i miała nowy przód, tylne światła oraz lepsze wyposażenie, wraz z e klasą weszły również nowe silniki, ale liftingu silnika nie da sie zrobić :wink:

[ Dodano: Nie 14 Lis, 10 20:52 ]
                                        A tak poza tematem kolega właśnie kończy projekt W201 na nowych częściach z silnikiem 280 z W124 który w W201 nigdy nie występował i ze skrzynią getrag, poprostu coś pięknego... Dodatkowo zbiera klamoty z EVO min całe wnętrze, ale ile to kosztuje :roll:
                                        Pozdrawiam

Komentarz

• shok
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 2070
                                          • Octavia I (1U2)
                                          • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Może nie coupe ale zobaczcie jaka rodzynka http://www.speurders.nl/overzicht/au...51.html?q=w124
                                          :shock:

Komentarz

• GreenArrow
                                            L&K
                                            • 2009
                                            • 1052

Jeżeli szukać już egzemplarzu coupe, to trzeba bedzie sie do tego przyłożyć, z tego auta można na prawdę zrobić ciekawy dupo wóz.
                                            Nie powiem wpadła mi jego sylwetka w oko, mogę śmiało powiedzieć ze jest ponadczasowa

Jak myślicie który silnik w wersji Coupe jest najbardziej rozsądny MOC w stosunku do SPALANIA , wiem ze GAZ to zło, ale jak dla mnie jest to jedyne wyjście sensowne aby mógł poruszać sie takim autem.

W najblizszym czasie bede u mojego gazownika i zapytam się czy mieli juz jakiegoś klienta z tymi silnikami i ile trzeba zapłacić za instalacje z prawdziwego zdarzenia : ))

Komentarz

• yarecki
                                              Ambiente
                                              • 2009
                                              • 130

tak jak pisal Qlek 2,0 16v motor z tego co pamietam M111 ale to ostatnie lata produkcji W124 - tu moze byc szansa na zagazowanie . Zdecydowanie nie stare silniki 2,0 2,3 2,6 litra . Pomysl jeszcze o tym ze to auto bedzie miało ponad 15 lat , duzo bedzie uzywek od innych wersji nadwozia , ale np. szyby , uszczelki dzwi , uszczelki szyb moga byc trudne do znalezienia . Tu masz katalog czesci do mercedesow - taka ETKA , EPC jak zwał tak zwał. Popatrz sobie jak to wyglada , a pozniej poszukac cen w sieci ;-) http://www.auto-parts.spb.ru/cat/cat...&client=dr2000

Komentarz

• Busku
                                                Rider
                                                • 2009
                                                • 655

Znajomy zagazował nowszy motor 2,2 i po dwóch miesiącach go wywalił, każdy rozkładał ręce i nic więcej... Większość silników w W124 są bezproblemowe tylko nie koniecznie z gazem :roll: Zastanów się czy napewno chcesz ten samochód, no i mam nadzieje że nie będziesz go "tjuningował". No i gdybyś trafił na jakeś ładnie wyglądające padło to Ci nawet 15tys nie wystarczy na doprowadznie go do zadowalającego stanu :?
                                                Pozdrawiam

Komentarz

• Agamek12
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2006
                                                  • 9935
                                                  • Ford

Mój kuzyn kilka lat temu miał perfekcyjną cupetkę 124 230e z automatem (chyba coś koło 1990 roku). Ma własną stację LPG więc chciał w niej zamontować gaz. Ale okazało się, że żaden gazownik nie chciał tego zamontować, bo ten silnik (a raczej wtrysk) nie nadaje się do gazu. Ale i tak auto mało paliło: średnio 8,5l co na taką maszynę i z automatem wydaje się być bardzo rozsądną wartoscią.
                                                  Jakieś dwa lata temu sprzedał ją za ponad 20.000zł...
                                                  Adam... Używam:
                                                  Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                                                  Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

Pracuję...