przepisanie OC,AC w PZU

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pawe.sadoch
    Drive
    • 2010
    • 58

przepisanie OC,AC w PZU

a te co pokazłeś h1 to przypadkiem nie do długich? bo mijania to h7 dobrze rozumiem?

[ Dodano: Wto 12 Kwi, 11 09:25 ]
    zauważyłem ze h4 i h1 są tańsze od h7
  • sebu
    L&K
    • 2008
    • 1304
    • Octavia II (1Z3)
    • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
    • CDAA 1.8 TSI 160 KM

przepisanie OC,AC w PZU

Witam mam pytanie do osób zajmujących się ubezpieczeniami w PZU

Moi rodzice kupili samochód i poprzedni właściciel zostawił im cały pakiet ubezpieczenia OC,AC.Ważny do sierpnia 2011r
    Moje pytanie brzmi,czy jest możliwe przepisanie całego pakietu z poprzedniego właściciela na rodziców.
    Jeśli nie to dlaczego :?:
    Nie pij za kierownicą. Stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz
    jak pomogłem to daj punkcik
    sprzęgło od G 60

Komentarz

• arturo_o
      Ambiente
      • 2010
      • 170

Oczywiście ze jest tylko z ich storny bedzie doplata jesli nie maja znizek tych samych co w polisie Po co przepisywac wsadzic umowe kupna lub fakture w dowod rej. i jezdzic do dzien przed skonczeniem sie polisy i wymowic ja.

Komentarz

• sebu
        L&K
        • 2008
        • 1304
        • Octavia II (1Z3)
        • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
        • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Zamieszczone przez arturo_o
        Po co przepisywac wsadzic umowe kupna lub fakture w dowod rej. i jezdzic do dzien przed skonczeniem sie polisy i wymowic ja.
        Ja bym też tak zrobił,ale ONI nie

Zamieszczone przez arturo_o
        Oczywiście ze jest
        podobno OC tak,ale AC to już inna sprawa i tu już są problemy :x
        sprzęgło od G 60

Komentarz

• arturo_o
          Ambiente
          • 2010
          • 170

Ponieważ ubezpieczenie AC jest dobrowolnym ubezpieczeniem, każdy zakład samodzielnie ustala, oczywiście w granicach prawa, podstawowe warunki, na jakich umowa AC jest zawierana. Z reguły w momencie sprzedaży samochodu taka umowa ulega rozwiązaniu i nie przechodzi na nabywcę. Osobiście bym tego nie ruszał, wybij im to z głowy i po kłopocie.

Komentarz

• kropeck
            RS
            • 2009
            • 2319
            • Octavia II (1Z3)
            • BLF 1.6 FSI 115 KM

Poprzedni właściciel ma obowiązek zgłosić sprzedaż auta do ubezpieczalni. Zrywa mu się wtedy umowę AC. A co do OC to będzie ważne tylko przez miesiąc od momentu sprzedaży. Poza tym Twoi rodzice po przerejestrowaniu będą musieli ubezpieczyć auto (zmieniają się dane właściciela, numer rejestracyjny, posiadane zniżki).

Podsumowując: AC jest zerwane z datą sprzedaży, OC ważne do czasu wznowienia, bądź 30 dni, jeśli rodzice zerwą umowę. Jeśli jednak się okaże, że po tych 30 dniach umowa jest kontynuowana, ale podczas wznowienia wyjdzie, że mamy mniejsze zniżki niż poprzedni właściciel, to trzeba będzie dopłacić różnicę.
            Pozdrawiam,
            Michał

Nie piję piwa - jedynie JACK DANIELS! :-)

Komentarz

• sebu
              L&K
              • 2008
              • 1304
              • Octavia II (1Z3)
              • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
              • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Zamieszczone przez kropeck
              A co do OC to będzie ważne tylko przez miesiąc od momentu sprzedaży
              Jeśli wycofał by OC,a tego nie zrobił.
              Poza tym Twoi rodzice po przerejestrowaniu będą musieli ubezpieczyć auto (zmieniają się dane właściciela, numer rejestracyjny, posiadane zniżki).
              gdy by poprzedni właściciel zabrał ubezpieczenie.
              OC wystarczy przepisać zostaje numer VIN,a to jest numer identyfikacyjny pojazdu
              o zniżki się niemartwie mają max ( OC,AC)

Najbardziej interesuje mnie AC ,słyszałem,że można je przepisać,ale przed sporządzeniem umowy kupna-sprzedaży trzeba udać się do ubezpieczalni (w tym przypadku PZU) razem z obecnym właścicielem,i wtedy można dokonać przepisania polisy i jest to zgodne z ich wewnętrznym przepisem

Dzwoniłem na infolinie i taką informacje uzyskałem od konsultanta,a na pytanie moje dlaczego nie ma nigdzie takiej informacji,że AC można przepisać,ale przed zawarciem umowy K-S uzyskałem,iż nie muszą nikogo informować ponieważ jest to ubezpieczenie dobrowolne.
              ŻENADA,OBŁUDA I ZŁODZIEJSTWO TAKIE MAM ZDANIE O UBEZPIECZALNIACH NA NASZYM RYNKU :zastrzelic
              sprzęgło od G 60

Komentarz

• kropeck
                RS
                • 2009
                • 2319
                • Octavia II (1Z3)
                • BLF 1.6 FSI 115 KM

sebu, z OC się nie wycofa, bo nie może - ubezpieczenie przechodzi na nowego właściciela. Z tym, że Twoi rodzice muszą po 30 dniach się zgłosić do ubezpieczalni i zmienić dane na ubezpieczeniu czyli również dopłacić ewentualną różnicę (jeśli będzie nadpłata, to owa kwota [nadpłata] wraca do poprzedniego właściciela - to samo jeśli Twoi rodzice zerwą to ubezpieczenie i pójdą do innej firmy).

Co do AC, to tak jak wspomniano - jest to dobrowolne i dlatego nikt się nie musi tym przejmować. Defaultowo jest zrywane z dniem sprzedaży. Z tym, że nie rozumiem Twojego oburzenia - owszem - moglibyście to zrobić wraz z umową kupna sprzedaży, ale i tak z tym płaceniem jest tak samo jak w przypadku OC - ewentualna nadpłata wraca do właściciela poprzedniego. Poza tym więcej z tym roboty papierkowej, więc żadnemu sprzedawcy samochodu nie opłaca się przekazywać tego AC dalej. A tak dostanie zwrotu za jeszcze 7 czy 8 miesięcy :-) czyli może to być i z 1000zł :-)

To jak działają ubezpieczalnie to jedno, ale postaw się na miejscu poprzedniego właściciela i zadaj sobie pytanie PO CO. Twoi rodzice tak czy inaczej zapłacą za to ubezpieczenie czy to w ubezpieczalni, czy dopłacą do ceny auta, przy czym i tak muszą iść z poprzednim właścicielem do firmy i odpowiednio sprawę załatwić. Jeśli to jest PZU to jeszcze pikuś, bo mają oddziały, gdzie idziecie razem, ale przy innych LINK8 czy innych A'VIVAT trzeba wszystko na papierze i odsyłać poleconymi i czekać i takie tam...
                Pozdrawiam,
                Michał

Nie piję piwa - jedynie JACK DANIELS! :-)

Komentarz

• sebu
                  L&K
                  • 2008
                  • 1304
                  • Octavia II (1Z3)
                  • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
                  • CDAA 1.8 TSI 160 KM

sebu, z OC się nie wycofa, bo nie może - ubezpieczenie przechodzi na nowego właściciela
                  nie jest tak
                  OC można wycofać z tym,że zostanie potrącony jeden miesiąc od wypłaty np.masz OC od 16-11-2010 do 15-11-2011,a auto sprzedaż w 16-01-2011 to ubezpiecznie możesz wycofać,ale od 16-02-2011 zawsze doliczają jeden miesiąc,ponieważ nowy nabywca ma właśnie taki czas na załatwienie formalności (nie dotyczy urzędu skarbowego tu masz tylko dwa tygodnie od daty zakupu )
                  Twoi rodzice tak czy inaczej zapłacą za to ubezpieczenie czy to w ubezpieczalni, czy dopłacą do ceny auta
                  Akurat sprzedawca nie doliczył ceny ubezpieczenia do samochodu,po prostu powiedział,że nie wycofuje pieniędzy z ubezpieczlni,mam meldunek gdzie indziej i nie będzie za tym jeździł.

OC zostło przepisane bez poniesienia jakichkolwiek kosztów :lol:

Moje oburzenie dotyczy braku takiej informacji,iż takie ubezpieczenia jak AC trzeba załatwić przed sporządzeniem umowy.
                  sprzęgło od G 60

Komentarz

Pracuję...