Panasonic HDC-TM60 czy SONY HDR CX155E 16Gb

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mirbar7
    Classic
    • 2011
    • 32
    • Octavia III (5E3)
    • DADA 1.5 TSI 150 KM

Zamieszczone przez Andrev3
    Robercik 1:1
    Czyżby chodziło o zemstę za Zabrze???
    Aż tak Ci to Andrzej siedziało? Przyznaj się, że nie spałeś przez to biedaczku przez pół roku :twisted: :twisted: :twisted:

[ Dodano: Sob 16 Kwi, 11 06:38 ]
    romi-70, cóż to, latek przybyło :twisted:
    Najlepszego! :wink:
    mirbar7
  • Yarwa
    Elegance
    • 2010
    • 915
    • BMW

Jak w temacie chcę kupić kamerkę do 2tys. Wiem że nie dawno był jakiś wątek o kamerach ale z mniejszego przedziału cenowego.
    chyba jestem zdecydowany na te dwie wymienione przeze mnie w tytule, a więc:
    PANASONIC HDC-TM60
    SONY HDR CX155E

Czy może ktoś z forumowiczów miał do czynienia z tymi dwoma kamerkami? Jak tak to może ma jakieś swoje przemyślenia na ich temat, wady zalety.

Kamerka ma służyć nie profesjonalnie, do użytku domowego: filmowanie szkraba, jakieś wakacje.

Komentarz

• kropeck
      RS
      • 2009
      • 2319
      • Octavia II (1Z3)
      • BLF 1.6 FSI 115 KM

Yarwa, ja kupiłem sobie ostatnio kamerę, ale mimo tego, iż ufam ludziom z OCP postanowiłem pisać na forum dotyczącym kamer. Znajdź sobie takowe i tam pytaj - Na pewno tu uzyskasz jakieś opinie, ale uważam, że na dedykowanych forach znajdziesz dużo bardziej interesujące, z merytorycznego punktu widzenia, uwagi.
      Pozdrawiam,
      Michał

Nie piję piwa - jedynie JACK DANIELS! :-)

Komentarz

• Yarwa
        Elegance
        • 2010
        • 915
        • BMW

trochę poczytałem na forach dedykowanych. Ale postanowiłem tu tez napisać ze wzg. na to że być może ktoś z forumowiczów ma takowe kamerki i napisałby coś o własnych doświadczeniach z nimi. Jak pisałem nie jestem profesjonalistą i kamera ma służyć do użytku domowego i w takim przypadku niekiedy uwagi zwykłych użytkowników sa bardzo cenne w odniesieniu do suchych danych oraz niekiedy "bełkotu" profesjonalistów (bez urazy dla profesjonalistów, nie raz po prostu dla zwyklego laika rozmowy profesjonalistów w danym temacie są "bełkotem" o ile można tak to nazwać).

Poza tym jak zadam swoje pytanie na forach dedykowanych to najpewniej mnie zjadą że było itp., tak jak na OPC jak się spytam o spalanie :twisted:

kropeck
        nie wiem czy dobrze widze ale chyba chciałeś podrzućic jakiś link ale nie wyszło, nie działa.

Komentarz

• Jacek Wo.
          Ambiente
          • 2010
          • 221

Zamieszczone przez Yarwa
          trochę poczytałem na forach dedykowanych. Ale postanowiłem tu tez napisać ze wzg. na to że być może ktoś z forumowiczów ma takowe kamerki i napisałby coś o własnych doświadczeniach z nimi. Jak pisałem nie jestem profesjonalistą i kamera ma służyć do użytku domowego i w takim przypadku niekiedy uwagi zwykłych użytkowników sa bardzo cenne w odniesieniu do suchych danych oraz niekiedy "bełkotu" profesjonalistów (bez urazy dla profesjonalistów, nie raz po prostu dla zwyklego laika rozmowy profesjonalistów w danym temacie są "bełkotem" o ile można tak to nazwać).

Poza tym jak zadam swoje pytanie na forach dedykowanych to najpewniej mnie zjadą że było itp., tak jak na OPC jak się spytam o spalanie :twisted:

Ja kupiłem Panasonica, po dość kótkiej lekturze zagramanicznych forów, bo nasze krajowe fora audio-video-foto to "letkie oszołomstwo" i "sprzętowy onanizm", jak gdzieś wyczytałem i z czym się, niestety zgadzam ... :diabelski_usmiech

Działałem pod wpływem impulsu, kamerę zdecydowałem się kupić w sobotę, a w poniedziałek leciałem na wakacje, więc czasu było za mało, żeby coś dłużej szukać czy zamawiać w necie ...

Wybór w klasie cenowej 1500+ był niewielki, w sumie Panasonic i Sony.
          Może, gdyby na półce w sklepie była Sony CX155, to pewnie bym ją wziął.
          Niestety, a może stety, był Pansonic SD60 i Sony CX105, w tym zestawieniu wybrałem Panasonica - i nie żałuję.
          Kamera lekka, poręczna (no może nie do końca pasuje do mojej ręki), łatwa w obsłudze.
          Z jakości nagrań jestem bardzo zadowolony, pierwszy w życiu film z wakacji, do tego od razu w HD - jakość lepsza niż zwykła telewizja :shock:

Głównym argumentem za Panasem był lepszy zoom, a za Sony lepsza jakość nagrań w słabym oświetleniu. Wakacje raczej spędzam w słońcu, a że Panasonica (Technicsa) pokochałem jeszcze za PRL-u, no cóż, stara miłość ... itp.

Komentarz

• Yarwa
            Elegance
            • 2010
            • 915
            • BMW

no właśnie też jestem bardziej za panasonic. Na plus ma on lampę która niby ma doświetlać a soniacz tego nie ma.

Komentarz

• Jacek Wo.
              Ambiente
              • 2010
              • 221

Zamieszczone przez Yarwa
              no właśnie też jestem bardziej za panasonic. Na plus ma on lampę która niby ma doświetlać a soniacz tego nie ma.
              Lampa jest i nawet działa ...

Teraz sobie trochę przypomniałem:

Panas 60 zoom 25x (te i35x to chwyt marketingowy) 3-75 mm, stabilizacja optyczna
              matryca 1/4,1" - 3,32 Mpix, ale w filmie to jest 2,11 Mpix

Sony 105 (ten był w sklepie) zoom 10x 3,2-32 mm, stabilizacja elektroniczna - to były zdecydowane minusy
              matryca 1/5" -2,36 Mpix, w filmie 1,43 Mpix -- też gorzej od Panasa

Sony 155 zoom 25x 2,5-62,5 mm - trochę lepszy we wnętrzach, ciut gorzej w dalekich planach
              matryca 1/4" - 4,2 Mpix, w filmie już tylko 1,35 Mpix
              stabilizator optyczny

Ze względu na ergonomię i poręczność - mocno bym się zastanowił na Sony 155
              Ale wtedy wybór miałem w zasadzie prosty ...

To Ci trochę ułatwiłem decyzję

Komentarz

Pracuję...