No i miałem bezwypadkowe autko...

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Gżehó
    Drive
    • 2007
    • 49

A czy nie będzie się to wiązało z koniecznością ingerencji w elektronikę? tam są dwie sondy.
    Poleciłbyś jakąś konkretną markę/model takiej strumienicy?
    Skoda Octavia Kombi 1.9TDi manual '98
    Mercedes W201 190D '92 automatic
    Mercedes W124 300D '93 automatic
  • kowal 2002
    RS
    S_OCP Member
    • 2006
    • 5161

Wczoraj, jak zwykle od ponad dwóch, lat zaparkowałem auto w stałym miejscu pod firmą. Po ok. 20 minutach zastałem to co widać. Nikt nic nie widział, sprawca spier..lił :evil: .

Jak widać auto po uderzeniu przesunęło się o ok. 50 cm ( była cienka warstewka śniegu pod kołami ) i zatrzymało się na barierkach zabezpieczających. Przód oparł się na oponie, tył obtarty poniżej zagięcia zderzaka.

Jak napisałem wcześniej sprawcy nie ma :evil: i sądząc po śladach to nawet nie wysiadł, tylko od razu rura, bo na śniegu był wyślizgany ślad od mielenia kołem o długości ok 3,5m.
    Wkur..łem się zajebiście, bo o ile stłuczka to cóż zdarza się każdemu, to już bezczelna ucieczka to już szczyt buractwa.
    Trochę na pocieszenie, po dokładniejszym "wygarnięciu" resztek z wnętrza i z pod auta ( ok. godzinę po wszystkim ) znalazłem kawałek lakierowanego zderzaka sprawcy + resztki jego szkła ( szkła nie plastiku ) z lampy przedniej. Znajomy, który akurat nawinął się pod rękę rzucił okiem na lakier i mówi: Mogę się mylić, ale kolor wygląda na "renówkowy", a przynajmniej na jakiegoś żabojada. Taaa myślę sobie, jasne, szklane lampy w renówce, jakoś sobię nie przypominam... I co, siadłem do przejrzenia monitoringu z kamery przy wejściu ( niestety nie ma ich na zewnątrz, choć od dawna się zbierałem, żeby je tam powiesić ) i proszę: Renault Scenic I w odpowiednim kolorze ( Oliwkowy metalic czy jakoś tak ), w odpowiednim czasie, miejscu i jadący jako jedyny samochód w ciągu tych moich 20 min. nieobecności w odpowiednią stronę ( z prawej na lewą, moje auto stoi za tą ścianą po prawej ).

I jeszcze ślad opony, przyrównując do mojej 205 wygląda na 185, zimowa, kierunkowa.

Jak się okazuje Scenic z tego okresu ( chyba rocznik 98 ) ma szklane lampy, wysokościowo jeśli chodzi o uderzenie też pasuje. Nie mogę na 100% stwierdzić, że to on, ale jak dla mnie to trochę dużo tych "zbiegów okoliczności". W poniedziałek zajdę jeszcze do sąsiedniej firmy, może ich kamery coś "złapały".

BTW. Wiem, że szansa zerowa, ale jakbyście trafili gdzieś w Wa-wie oliwkowego Scenic-a I z rozwaloną lampą i zderzakiem na zimowych oponka z podobnym bieżnikiem to dajcie znać ( wystarczą blachy resztę znajdę :diabelski_usmiech ).
    Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
    Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• Mihau
      RS
      • 2009
      • 7460
      • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

kowal 2002, współczuje.
      Miejmy nadzieje, że namierzysz tego :klnie: i odpowiednio za to beknie!

A nikt na terenie firmy nie wie kto był tym Scenicem?
      O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• westwi78
        RS
        • 2008
        • 2940

kowal 2002, niech Ci zgrają to nagranie z monitoringu, może z innej kamery widać nr, albo choć część?

Komentarz

• vince123
          Elegance
          • 2009
          • 923

chamstwo... szkoda slow na takie zachowania...
          ostatnio znajomej ktos lusterko w cieniasie urwal i spier.... ale naszczescie spisala nr i gosc dostal liscik z komendy :wink: mam nadzieje ze tak samo skonczy sie u Ciebie ..
          sprzedam do OI :

szyby cala lewa strona
          nadkole nowe LP
          kontakt PW

Komentarz

• AdamB
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 8033
            • Octavia IV (NX3)
            • DKZA 2.0 TSI 190 KM

kowal 2002, czy na tym placu są inne firmy? Na pewno klient któryś z ich firm. Może brał fakturę lub zamówienie składał?
            Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• Iqwan
              Elegance
              • 2010
              • 758

Szczyt chamstwa. Mam nadzieję, że się znajdzie sprawca i poniesie konsekwencję. Miałem podobną sytuację ojca samochodem, stałem przy bankomacie a widzę jak dziadek jakiś cofa i prosto w mój samochód, najlepsze tłumaczenie 'jak stawałem na parkingu to nic za mną nie stało'
              była Skoda Octavia 1.9 TDI 110KM 2000
              a teraz Skoda Octavia 1.8T 180 RS 2004
              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=87072

https://goo.gl/photos/NaMK4R1TM5eWMCQZA <-- album

Komentarz

• kowal 2002
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 5161

Zamieszczone przez westwi78
                kowal 2002, niech Ci zgrają to nagranie z monitoringu, może z innej kamery widać nr, albo choć część?
                Rejestrator mam w serwerowni za ścianą więc mogę zgrać co chcę :diabelski_usmiech . Problem w tym, że ten monitoring dotyczy wnętrza firmy ( wymagania AEO ) a nie terenu dookoła. Tak jak pisałem miałem już kilka razy założyć kamerkę z podglądem na zewnątrz ( ze szczególnym uwzględnieniem mojego auta :twisted: ) ale jakoś nigdy się nie złożyło i efekt j.w. Mądry polak :evil: ...

Co do ewentualnych świadków, to normalnie zazwyczaj kręci się na zewnątrz wiele osób z biura ( palacze :diabelski_usmiech ), ale akurat w tym momencie nikogo nie było.
                Problem jest taki, że na terenie jest też OPEK i co chwila przyjeżdżają do nich ludzie, żeby zostawić paczki, więc mógł to być jednorazowy klient. Jeśli to ktoś kto przyjeżdża częściej to możliwe, że uda się go namierzyć.

Komentarz

• LUKI
                  RS
                  • 2005
                  • 5776

kowal 2002,

dasz radę

będzie dobrze!

ps.
                  właśnie zapomniałem o tych fotkach, mieliśmy oglądać po ogarnięciu mojej O2
                  kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6

SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM

Komentarz

• AdamB
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 8033
                    • Octavia IV (NX3)
                    • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez kowal 2002
                    roblem jest taki, że na terenie jest też OPEK i co chwila przyjeżdżają do nich ludzie,
                    To pogadaj z nimi aby podali Ci dane ludzi którzy przesyłki w tej godzinie wydali lub przyjęli i .... może się dojdzie do klienta. Na pewno nie będzie tego dużo, potem na policję lub na własną rękę spróbuj dojść kto ma Scenica na siebie.

Na pewno będą się wzbraniać , bo ochrona danych osobowych. Ale jak zgłosisz na policję to będą musieli podać.
                    Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• Big
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 6389

kowal 2002, na 3 zdjęciu od góry, widoczna jest tablica rejesteracyjna. Może jakiś magik komputerowy zdoła tak ją wykadrować, aby jakoś dało się odczytać nr rejestracyjny.
                      Czarny Elegance

Komentarz

• LUKI
                        RS
                        • 2005
                        • 5776

Big,

ale to już musi być jakieś CSI
                        kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6

Komentarz

• piramida
                          RS
                          • 2009
                          • 12222
                          • Superb III (3V3)

kowal, popytaj sąsiadów czy nie znają kierowcy tego auta, jest duza szansa ze ktoś goscia zna :!:
                          superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Jac_ek
                            RS
                            • 2009
                            • 1733

kowal 2002, jak zobaczę gdzieś podobny samochód uszkodzony z przodu to dam znać!,
                            dorwij sk$%^&* i zrób mu z d%^&*( jesień średniowiecza :twisted:

trzymam kciuki!
                            - O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD

Komentarz

• kowal 2002
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 5161

AdamB, jeśli OPEK cokolwiek wie to nie będzie nikogo krył, za dużo mają do stracenia, nawet jeśli byłby to ktoś "od nich".

A co do obróbki foty, to CSI ( czyli ja i mój laptop ) już było na miejscu zbrodni . Tablica na oryginalnym materiale z rejestratora ma ok. 10 pikseli szerokości i 2 wysokości więc nic się nie da zrobić, widać tyle, że jest biała ( a nie stara czarna ). Ślady z miejsca zbrodni też już zabezpieczyłem, obecnie są badane w moim laboratorium kryminalistycznym ( czytaj w garażu ) :diabelski_usmiech .

EDIT:

CSI ciąg dalszy :wink: ; resztki szklanej lampy ( Valeo ):

i zderzaka:

Komentarz

• LUKI
                                RS
                                • 2005
                                • 5776

kowal 2002,

działaj działaj!

a mam takie pytanie, czy jak już znajdziesz delikwenta, zgłosisz to na policję, to czy poniesie jakie konsekwencje?

bo mam nadzieję, że go znajdziesz!

Komentarz

• phoneman
                                  RS
                                  • 2008
                                  • 3374
                                  • Octavia I (1U2)
                                  • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

kowal 2002, Zgłoś na policja bo szkoda jest spora. Może gdzieś w pobliżu jest inny monitoring który by gościa lepiej zarejestrował. Mnie to wygląda na Renaut Megane I 5D. :cry:
                                  .

Jeżeli moja odpowiedź okazała się pomocna, wciśnij "Pomógł" k

Polecam Szybkie pożyczki Rzeszów oraz Tanie ubezpieczenia OC Rzeszów

Komentarz

• Ayu
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 4154

kowal 2002, trzymam kciuki za odszukaniem sk......na! Paskudna sprawa ale mam nadzieję, że Ci się uda załatwić sprawę tak byś nie płacił z własnej kieszeni.

Komentarz

• winni77
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 2183
                                      • Octavia II combi (1Z5)
                                      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

kowal 2002, po pierwsze to bardzo współczuję. Mam nadzieję, że sprawa zakończy się nieszczęśliwie, ale dla sprawcy.

Natomiast co do zdjęć z CCTV, to nie wiem na czym nagrywacie, ale z doświadczenia wiem, że na wydruku widać troszkę lepiej niż na ekranie.
                                      Mój "Batmobil"

Komentarz

• kowal 2002
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 5161

Dzięki chłopaki!
                                        Spróbuje powalczyć w okolicy firmy. Sąsiedzi na 100% mają monitoring zewnętrzny, ale nie wiem czy widać na nim wyjazd z mojej firmy. Może chociaż będzie widać, w którą stronę śmignął to będę drążył dalej.

Co do samego nagrania to niestety jak to mówią z "gówna bata nie ukręcisz". Ten monitoring jest po to, by sekretarka, która "wpuszcza" klientów "zdalnie" widziała, mniej więcej kto i ile osób wchodzi i czy ktoś z nich się "nie zgubi" w drodze na I piętro do sekretariatu ( po drodze są jeszcze dodatkowe kamery ). Nagranie jest robione jakby przy okazji, bo sprzęt daje taką możliwość, ale to nic specjalnego, bo nie taka miała być jego rola. De facto, całe to okienko, które przedstawia zdjęcie ma rozdzielczość 360x240 pikseli 5fps, co niestety nie daje praktycznie żadnych możliwości obróbki...

Komentarz

• kbjanek
                                          Rider
                                          • 2009
                                          • 381

kowal 2002,
                                          co za skur...ynstwo, piekny prezent dostales,
                                          wspolczuje, szczerze wspolczuje

Komentarz

• Kiniu
                                            RS
                                            • 2010
                                            • 1746

kowal 2002 znam ten ból, uszkodzenia miałem podobne tyle, że bez lampy.
                                            Jakaś sierota mnie zawadziła i to jeszcze pod moim domem :evil:
                                            Takich fajansiarzy to oklepałbym bez zastanowienia :box

Komentarz

• szkoda
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2005
                                              • 22543

co za syf :evil:
                                              dobrze, że to jednak w sumie drobne rzeczy...
                                              saport techniczny baj DGW
                                              była BKD+DSG '05 120kkm
                                              była BXE '08 190kkm
                                              no i nie ma :-)

Komentarz

• Big
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 6389

Kowal kolor kawałków tego zderzaka wskazuje na auto marki Renault w kolorze zieleń lipy a Scenic I ph I był dostepny w takim własnie kolorze.
                                                Jesli ci to w czymś pomoże to widac ze jest to Renault Scenic I ph I mniej wiecej z koncówki produkcji tego modeli czyli lata 98-99 (ma lakierowane zderzaki w tym samym kolorze co nadwozie).
                                                Czarny Elegance

Komentarz

• Techno200
                                                  Elegance
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2005
                                                  • 782
                                                  • Tesla

mam nadzieje ze dorwiesz gnoja :evil:
                                                  Old Octavia 1.9 AHF - New Leon 2.0 BKD - New Passat 2.0 HGW ;-) Pontiac Trans Am 7.5

Spoty Lublin - kazda pierwsza sroda miesiaca. Zapraszamy

Komentarz

Pracuję...