VW Turan / nowy czy używany /

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • coobin
    Ambiente
    • 2009
    • 181

Ciekawostka. Dzisiał byłem w salonie skody przejechać się nowym tourem. Podczas jazdy włączyłem klimę na drugi bieg po 3 minutach wyłączyłem klimę i po chwili poczułem znajomy "zapach" (czyt. smród). Octa prawie nowa.
  • macherstudio
    RS
    S_OCP Member
    • 2008
    • 2378
    • Mitshibishi
    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Trywialne pytanie, jednak coś w nim jest, używany mały kredyt nowy duży kredyt, aczkolwiek potrzebuję auta na kolejne 10 lat, średnio rocznie ok 12 tys. mam przebiegów, więc totalnie nic, zmiana O.I na VW to chęć poprawy warunków podróżowania z dzieciakami.

Dylematy, używany VW Turan w RP sprowadzony z Niemiec ma mniej przebiegu i jest tańszy aniżeli porównywalny model w Niemczech, więc wniosek jest jeden. Jeśli sam pojadę znajdę coś co będzie mieć 2006r produkcji i 180 tys przebiegu, jednak czy taka konfiguracja przy wariancie 1,9 diesel, sprosta moim oczekiwaniom auto na 10 lat ?

Nowy VW Turan wpisuje się w moje gusta, jednak konfiguracja cenowa rodem z galaktyki 87 tys.

Mogę prosić o Wasze opinie nt. używanych, nowych Turanów (nowy interesuje mnie 1,6 diesel)
    www.prostetorodo.pl

Komentarz

• Agamek12
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 9941
      • Ford

Dwóch moich kolegów ma identyczne Tourany: srebrne 2.0TDI z DSG z 2004 roku. Obydwa z przebiegami (prawdziwymi) ponad 200.000km. Jeden jeździ nim od około 2 lat, drugi kupił taki wóz jakieś pół roku temu. I obydwaj są zadowoleni, nie mają żadnych problemów. Silniki (uważane za problematyczne) są w doskonałej kondycji, nic nie stuka i nie rdzewieje. Jednak trudno powiedzieć co będzie się z nimi działo za 10 lat.

I tak ode mnie: w gruncie rzeczy nowy Touran i używany Touran to ten sam samochód. Tak naprawdę jedyne co się z nimi działo to "face-liftingi". Dlatego ja wolałbym poszukać pewnej używki za około 35-40kzł (mój wspomniany kolega kupił za tyle auto w DE), niż nówkę za 90.000zł...
      Adam... Używam:
      Rolka: e11FL 97KM/130Nm
      Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• macherstudio
        RS
        S_OCP Member
        • 2008
        • 2378
        • Mitshibishi
        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Jeśli można, sprowadzali, czy zakupione w kraju ?
        www.prostetorodo.pl

Komentarz

• loyd
          RS
          • 2010
          • 2342

Nie za małe przebiegi na dieselka ?

Komentarz

• macherstudio
            RS
            S_OCP Member
            • 2008
            • 2378
            • Mitshibishi
            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Logistycznie mi pod górkę z "DDR" krajem i w cuda też nie wierzę, że ktoś mi pogoni 2 letnie auto z nalotem do 100 tys., tutaj mam dylemat.
            www.prostetorodo.pl

Komentarz

• Agamek12
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 9941
              • Ford

Zamieszczone przez macherstudio
              Jeśli można, sprowadzali, czy zakupione w kraju ?
              Ten kupiony pół roku temu był sprowadzany z DE jako polesingowy za cenę 8.000E netto i kolega dostał na ten wóz gwarancję, nie wiem jak ten użytkowany od 2 lat...
              Adam... Używam:

Komentarz

• macherstudio
                RS
                S_OCP Member
                • 2008
                • 2378
                • Mitshibishi
                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Pewnie zostanę przy mojej poczciwej O.I no ale ... trafiłem ją zupełnie przypadkiem i w idealnym stanie więc stąd mój dylemat aby nie było że zamienił stryjek siekierkę na kijek
                www.prostetorodo.pl

Komentarz

• Superbman
                  Ambiente
                  • 2006
                  • 208

A czemu nie znaleźć uszkodzonej sztuki w ładnym stanie,wtedy fakt uszkodzenia przesądza o powodzie sprzedaży...przecież wymiana zderzaka, lamp czy maski to nie tragedia :roll:
                  252/555

Komentarz

• shok
                    RS
                    • 2009
                    • 2070
                    • Octavia I (1U2)
                    • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Zamieszczone przez Superbman
                    A czemu nie znaleźć uszkodzonej sztuki w ładnym stanie,wtedy fakt uszkodzenia przesądza o powodzie sprzedaży...przecież wymiana zderzaka, lamp czy maski to nie tragedia :roll:
                    Owszem ale tam tez sa ludzie ktorzy umia wymieniac takie czesci i sprzedac dalej.Minely czasy, gdzie Niemiec sprzedawal przerysowane auto za 70% ceny rynkowej.
                    Jedz sam po auto jednak nie licz na jakies promocje.Auto wyjdzie Cie tyle samo co w Polsce lub nawet drozej.Jednak mniejsze prawdopodobienstwo wtopy.
                    Auta na placach to w wiekszosci auta po firmach i w srodku smietnik.Ale za to serwisowane itd.A doprowdzaic do czystosci mozesz sam lub oddac do czyszczenia w Polsce.Koszt +\- 200zl.
                    Np. http://www.autohus.de/cms/cardb/form...csSortFld=T#_t
                    Stronke kiedys znalazłem na forum audi.Kilka osob tam kupowalo i chwalili sobie.

Komentarz

• Lelon
                      Ambiente
                      • 2008
                      • 130

Ja tam kupowałem Passata. Polecam

Komentarz

• Skfarek
                        RS
                        • 2010
                        • 4795
                        • Octavia I (1U2)
                        • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

shok, albo jeszcze lepiej znaleźć oferty od kogoś prywatnego bo jak właścicielem jakiegoś autohausu jest Turek to nie liczyłbym na dobry stan auta i że przebieg na blacie jest realny.

Jak miałbym kupować auto na 10 lat to jednak pokusiłbym się o nowe auto. Zresztą planując pojeżdżenie moim Skodziszewem z 5-6 lat właśnie tak zrobiłem
                        Moje MU: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=586830#586830
                        6n leichtwagen: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=886072#886072
                        Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl/

Komentarz

• shok
                          RS
                          • 2009
                          • 2070
                          • Octavia I (1U2)
                          • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Skfarek, Tak masz racje dlatego szukałbym auta w duzych renomowanych komisach np. ten z linku.Co do nowego jak najbardziej jestem za.Ale nowy kosztuje pewnie blisko 100tys. macherstudio mowi o kredyscie a pchac sie w kredyt na auto za blisko 100tys moim zdaniem kiepski pomysl.Ale moze niech sam sie wypowie.Ja na jego miejscu szukalbym czegos uzywanego.

Komentarz

• Skfarek
                            RS
                            • 2010
                            • 4795
                            • Octavia I (1U2)
                            • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

shok, 87 tysięcy w takiej konfiguracji jak chce, napisał w pierwszym poście :P
                            A może kolega by octavke II w kombiaku wziął pod uwagę, i nowe wyrwie i podejrzewam że nawet w zdrowej konfiguracji taniej niż Touran :?:
                            Moje MU: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=586830#586830
                            6n leichtwagen: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=886072#886072
                            Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl/

Komentarz

Zamieszczone przez Skfarek
                              bo jak właścicielem jakiegoś autohausu jest Turek to nie liczyłbym na dobry stan auta
                              , tez nie chcialem od kebaba auta, jak zajechalem na miejsce okazalo sie ze wlasnie same kababy w komisie robia i wlisciciele tez, na szczescie moja skoda byla prawie "najgorszym" autem w komisie i co do stanu moge powiedziec bardzo szczerze ze trafilem swietnie, zreszta na zdjeciach tez widac ze nie zlom, fakt faktem ze auto po pierwszym wlascicielu ktory je tam zostawil, no ale od turasa odkupione.
                              Co do aut z niemiec, to juz nie wychodza tak tanio i okazyjnie, faktycznie chyba lepiej od prywatnej osoby poszukac a jak nie to nie uwazac przy wyborze bo tam gdzie ja bylem komisow nie bylo wiele i wybor byl, ale w innej miejscowce byl komis na komisie i same padliny. Kiedys dalo sie zauwazyc jedna prawidlowosc, auta z mobile.de itp mialy po 300 - 400 tys. a u nas juz ponizej 200 wiec nie wiem czy te male przebiegi aut sprowadzanych ale kupionych w polsce to taka zaleta.
                              Ja wolalbym nie stare ale uzywane, nowka to nowka, ale za szybko traci na wartosci,No moze VW nie tak bardzo.

Komentarz

• marekzu
                                L&K
                                • 2007
                                • 1412
                                • Superb II combi (3V5)

Nie wiem skad jestes ale zobacz tu http://www.tourany.pl/index.php/oferta.html

Glownie auta z firm , przebiegi rzedu 150kkm , zanim kupilem mojego ogladalem tam auta - da sie znalesc auto ktore nie bedzie zajechane wewnatrz , widzialem jak tam robili poprawki blacharsko- lakiernicze - glwonym powodem jakies drobne szkody parkingowe - przetarte zderzaki , jakies zarysowania blotnika -wg mnie warto przed zakupem zobaczyc co maja na stanie.

Komentarz

• marlej108
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2006
                                  • 4976
                                  • Octavia III (5E3)
                                  • CJZB 1.2 TSI 86 KM

a nie lepiej zamiast uzywanego Tourana do O2 Tour 1.4 kombi?

w statystykach niezawodnosci Tourany z lat 2003-2005 (2006?) raczej nie maja sie czym pochwalic - nawet AutoSmiec (AutoSwiat - AutoZeitung) ocenil go w tescie na 100.000 km bardzo kiepsko (jedne z ostatnich miejsc na liscie pod wzgledem usterkowosci - a moze ostatnie?) ja przed kupnem O2 szukalem tez Tourana - wszystkie sprowadzone z Niemiec mialy przygody.... i krecona liczniki, wiec jak sie nie kupi samemu to jak rosyjska ruletka - moze sie uda, a moze bedzie wielki zonk....
                                  http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
                                  Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• daneczek76
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2006
                                    • 3642
                                    • Toyota

Zamieszczone przez Golas27
                                    Co do aut z niemiec, to juz nie wychodza tak tanio i okazyjnie, faktycznie chyba lepiej od prywatnej osoby poszukac a jak nie to nie uwazac przy wyborze bo tam gdzie ja bylem komisow nie bylo wiele i wybor byl, ale w innej miejscowce byl komis na komisie i same padliny. Kiedys dalo sie zauwazyc jedna prawidlowosc, auta z mobile.de itp mialy po 300 - 400 tys. a u nas juz ponizej 200 wiec nie wiem czy te male przebiegi aut sprowadzanych ale kupionych w polsce to taka zaleta.
                                    .

Można kupić tylko trzeba wiedzieć gdzie i jak, omijając pośredników i handlarzy z mobile .de. :lol: i innych picerów.
                                    Oczywiście może to byc kwestia czasu nawet od 3 do 5 m-c
                                    Ja jestem tego przykładem zresztą znam parę osób które kupiło w ten sam sposób co ja i najczęściej różnica ceny była między 3 - 8 tysi co unas w Polsce na plus oczywiście.
                                    Oczywiście są to aua właśnie albo po firmach albo w rozliczeniu za nowe.
                                    Oczywiście kupując auta o których pisze też trzeba sprawdzić vin ponieważ po nim zobaczysz czy takie auto miało przygody serwisowe i jakie co widać też po cenie jeśli auto mało wiele problemów z silnikiem co 2.0 sie zdarz cena takiego auta jest niższa i widać po zainteresowaniu kupujących najczęściej ich niema chyba że jest to polak który chce tanio kupić i przyciąć dobrze.

Turan jednak najlepiej z 1.9 sprawdzona i wytrzymała jednostka którą zawsze możesz z chipowac jak będzie ci za mało. Co do 2.0 jak starszy model to 136 KM są takie ale jest ich mało jeśli 140 KM to auta koniec 2007 i młodsze.
                                    Osobiście wole teraz Vana niż osobówkę większy przestronniejszy i nie czuje się jak w kiblu gdzie jest ciasno itd.
                                    [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• marlej108
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2006
                                      • 4976
                                      • Octavia III (5E3)
                                      • CJZB 1.2 TSI 86 KM

obiecujacy tytul: "podnosnik to jego zycie"....

warto pamietac, ze jak juz autobild (auto swiat) zjechal Tourana to musialo byc naprawde kiepsko, bo to przeca tuba VW....

ps. moze w pozniejszych rocznikach te bledy poprawili?

ps.2 tak czy owak celowalbym w 1.9 TDI a nie 2.0 TDI....
                                      http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
                                      Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• marekzu
                                        L&K
                                        • 2007
                                        • 1412
                                        • Superb II combi (3V5)

mam 1.9 TDI , 188kkm - z wizyt w ASO - jeszcze u poprzednika - wymiana dzwigni kierunku - byc moze problem z tempomatem i problem z podnosnikiem tylniej szyby - a tak to tylko jakies wymiany eksploatacyjne

Komentarz

• macherstudio
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2008
                                          • 2378
                                          • Mitshibishi
                                          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Dziękuję za dyskusję i cenne linki, oddaję się lekturze i faktycznie pomału stygnę, dobrze że rozum to chłodnica dla serca.

www.prostetorodo.pl

Komentarz

• genesis
                                            Ambiente
                                            • 2010
                                            • 232

Przeta to było auto ze słynnym silnikiem 2,0 tdi z rocznika 2005-2006. Znamy wszyscy te przypadłości, potem zostało to wyeliminowane.
                                            DADRL wyłącz światła - włącz myślenie

Komentarz

• macherstudio
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2008
                                              • 2378
                                              • Mitshibishi
                                              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

ciekawe jak mają się te opisane usterki do "nowego" turana ..... nie miałem przyjemności gościć w OII kombi .... a z poleceń Waszych wnoszę że gabarytowo zbliżony do turana jest ?
                                              www.prostetorodo.pl

Komentarz

• Ayu
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 4154

macherstudio, idź do salonu (komisu) i zobacz jaka jest różnica pomiędzy Touranem a Octavią kombi. Abstrahując od wszystkiego ale mnie się przestrzeń w VW podoba bardziej.

Komentarz

• Agamek12
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2006
                                                  • 9941
                                                  • Ford

Sposób w jaki się siedzi w Vanie (niemal jak na krześle) jest zupełnie inny od tego, w jaki siedzi się w zwykłym aucie. W każdym razie Van jest autem o zdecydowanie większym wnętrzu. Mimo wiekszej długości Octavii wielkość wnętrza Tourana jest w porównaniu z nią (niemal) ogromna...
                                                  A jeśli planujesz jeździć Vanem z małymi dzieciakami, to Octavia (i nawet moja T25)jest w tym momencie rozłożona na łopatki (dlatego żona rozkazała mi znalezienie dobrego minivana)...

[ Dodano: Czw 16 Gru, 10 20:37 ]
                                                  Co do artykułu: dwaj moi koledzy mają identycznie skonfigurowane jak w nim Tourany '04 (2.0TDI + DSG) i jakoś nie narzekają. Może zostały już naprawione i dlatego zadają kłam opinii wyrażonej w teście?
                                                  Adam... Używam:

Komentarz

Pracuję...