wypożyczenie samochodu na koszt sprawcy zdarzenia (OC)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kaga-witek
    Classic
    • 2011
    • 34

justyna_p11 jakos sie mirek przyzwyczaji :lol:
  • macluke
    Elegance
    • 2010
    • 875

Tak się nad tym zastanawiam: zdaje się, że to funkcjonuje w przypadku aut zarejestrowanych na firmy. A czy w przypadku zwykłych, białych ludzi i jakiejś stłuczki nie z mojej winy - to czy OC sprawcy gwarantuje mi możliwość wypożyczenia samochodu na czas naprawy? Są jakieś przepisy w tej materii?

Komentarz

• stefcio
      Drive
      • 2010
      • 64

Re: wypożyczenie samochodu na koszt sprawcy zdarzenia (OC)

nie da się, niestety.

Komentarz

• robert70
        Rider
        • 2008
        • 499

Miałem stłuczkę z winy innego kierowcy, rozbił wtedy 2 auta. Ten drugi kierowca otrzymał samochód zastępczy w ramach OC sprawcy. Potrafił udowodnić że jest mu niezbędny do codziennego funkcjonowania. Z tego co wiem zwrócił się do PZU /ubezpieczyciel sprawcy/ i opisał swoją sytuację pracował w takim miejscu że mógł dojechać tam tylko samochodem albo taksówką / czy jakoś tak/ więc albo samochód zastępczy albo rachunki za taksówkę i sie PZU zgodziło na samochód zastepczy
        O2 FL 1,6 Mint "MAŁA CZARNA" LPG - LandiRenzo

Komentarz

• LUKI
          RS
          • 2005
          • 5776

macluke, dokładnie tak jak napisał robert70,

moja koleżanka miała dokładnie taką systuację
          kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6

SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM

Komentarz

• macluke
            Elegance
            • 2010
            • 875

i to jest właśnie typowo polskie, ponieważ to jest uznaniowe przez kogoś z ubezpieczalni a nie wynikające z przepisu.

Skoro ktoś przestawia mi zycie do góry nogami, bo muszę teraz zmienić plany wyjazdowe, kombinować jak zawieźć dzieci do szkoły (można przecież komunikacją miejską) a potem do pracy na drugim końcu miasta, itp - to takie auto zastępcze powinno się należeć jak psu zupa.

Komentarz

• Ayu
              RS
              • 2009
              • 4154

macluke, ogólne warunki ubezpieczenia i wariant polisy o tym mówi, musisz się zagłębić w swoje ubezpieczenie i będziesz wiedział bo dokładnie jak to jest w przypadku osób fizycznych nie wiem, ale jeśli chodzi o auta firmowe z OC sprawcy to 30 dni można jeździć autem zastępczym i należy się to jak psu buda (w PZU) tylko nie zawsze i nie wszyscy to wiedzą i potrafią wyegzekwować.
              Zawsze możesz jeszcze poszukać dobrego prawnika i walczyć o to by sprawca zrekompensował Ci wszystkie straty jakie masz z tego tytułu.

Komentarz

• _JJ_
                Drive
                • 2010
                • 69
                • Octavia III combi (5E5)

Re: wypożyczenie samochodu na koszt sprawcy zdarzenia (OC)

Zamieszczone przez stefcio
                nie da się, niestety.
                Jedyne co można zrobić to wypozyczyć samochód, a potem z fakturami do sądu. Jeśli wykażesz, że wypożyczenie samochodu było niezbędne to dostaniesz zwrot kosztów. Ogólnie w polskich realiach małe szanse, że sąd przyzna Ci rację, nawet jeśli prowadzisz firmę a samochód jest niezbędny do codziennej pracy.
                pzdr,
                Jacek
                -----------------
                O2 FL AMBIENTE 1.4 TSI DSG Liftback

Komentarz

• Ayu
                  RS
                  • 2009
                  • 4154

Zamieszczone przez _JJ_
                  Ogólnie w polskich realiach małe szanse, że sąd przyzna Ci rację, nawet jeśli prowadzisz firmę a samochód jest niezbędny do codziennej pracy.
                  Jacek ale o czym Ty piszesz :roll:
                  Ja załatwiłem dla swojego Prezesa auto zastępcze mimo iż ubezpieczyciel sprawcy (chyba Compensa albo Hestia) próbował mi wmówić na bezczelnego, że się takie auto nie należy, bo niby Prezes jak nie rozwozi gnojówki do skupu to mu auto nie służy do celów zarobkowych. Już to gdzieś pisałem, że praca umysłowa w czasie podróży samochodem służbowym służy de facto celom zarobkowym

Komentarz

• piotrek_gdy
                    RS
                    • 2008
                    • 7723
                    • Volkswagen
                    • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Zamieszczone przez _JJ_
                    awet jeśli prowadzisz firmę a samochód jest niezbędny do codziennej pracy
                    _JJ_, a co to za wiedza?
                    wielokrotnie brałem auto zastęcze na OC sprawcy i nigdy nikt mi nie odmówił zapałaty
                    czasem chcieli wypłacać co prawda w kwocie netto ale jedno pismo załatwialo temat
                    przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• macluke
                      Elegance
                      • 2010
                      • 875

Zamieszczone przez piotrek_gdy
                      wielokrotnie brałem auto zastęcze na OC sprawcy i nigdy nikt mi nie odmówił zapałaty
                      a brałeś w ramach ubezpieczenia auta firmowego czy prywatnego?

Komentarz

• piotrek_gdy
                        RS
                        • 2008
                        • 7723
                        • Volkswagen

macluke, jestem lekarzem
                        jednoosobowo prowadze dzialalność i nie place VATu

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• macluke
                          Elegance
                          • 2010
                          • 875

piotrek_gdy, - w takiej sytuacji jednak nie powinieneś mieć trudność.

Co nie zmienia faktu, że płacący takie samo OC użytkownicy prywatni mają znacznie gorzej

Komentarz

• piotrek_gdy
                            RS
                            • 2008
                            • 7723
                            • Volkswagen

macluke, tylko dlatego, że sobie na to pozwalają
                            to kwestia poszukania prawnika albo wzoru pisma na stronie rzecznika praw ubezpieczonych i wysłania go do ubezpieczyciela
                            trzeba tylko chcieć

Komentarz

• Purchawa
                              Admin
                              S_OCP Member
                              • 2004
                              • 8007

Nie dajcie sie rolowac ubezpieczycielom!
                              Prawo mowi jasno - ubezpieczenie ma pokryc wszystkie szkody wynikle ze zdarzenia, oraz korzysci jakie moglismy miec gdyby nie zdarzenie!

Auto zastepcze nalezy nam sie jak psu buda! A to, ze sie bede migac od tego to normalne... : :evil:

[ Dodano: Sro 15 Gru, 10 20:03 ]
                              Prosze:
                              I tak, "prawo do zwrotu kosztów wynajmu pojazdu zastępczego z ubezpieczenia OC sprawcy wypadku przysługuje poszkodowanemu, który nie mógł korzystać ze swojego pojazdu w takim samym zakresie, w jakim korzystałby z niego, gdyby mu szkody nie wyrządzono, poniósł wydatki niezbędne do korzystania z innego auta oraz – jeśli nie prowadzi działalności gospodarczej nie mógł zaspokoić swoich potrzeb konsumpcyjnych i życiowych w inny sposób, w szczególności poprzez korzystanie z ogólnodostępnych środków transportu".

"...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
                              Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• Skfarek
                                RS
                                • 2010
                                • 4795
                                • Octavia I (1U2)
                                • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

macluke, w przypadku firm da się, w przypadku osób prywatnych z tego co pamiętam też, zwróć się do wypożyczalni Sixt w Krakowie oni świadczą takie usługi.
                                Moje MU: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=586830#586830
                                6n leichtwagen: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=886072#886072
                                Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl/

Komentarz

• kower
                                  Drive
                                  • 2010
                                  • 54
                                  • Octavia III combi (5E5)
                                  • CJSB 1.8 TSI 180 KM

Dokładnie, ja dziś odbieram swoje autko po naprawie z oc link4 i zdaje peżota z sixt. Muszę tylko fotele i kierownicę podmienić
                                  W oczekiwaniu na 2.0 tsi w O3 scout...

Komentarz

• robert70
                                    Rider
                                    • 2008
                                    • 499

Gdzie obecnie można wynająć auto zastępcze z oc sprawcy najlepiej Katowice miał ktoś już takie doświadczenia?

Komentarz

• TomekRs
                                      RS
                                      • 2011
                                      • 1670

Sadze, ze gdzie chcesz. Jezeli wezmiesz jakakolwiek firme to bedziesz musial pewnie zaplacic a pozniej okazac sie rachunkami i TU zwroci Ci koszty. Jak znajdziesz taka firme (przewaznie warsztaty, w ktorych naprawiaja samochody TU) to mozesz dogadac sie, zeby rozliczyli sie bezposrednio z TU i nic Cie nie obchodzi. Pamietaj tylko, ze bierzesz samochod z tego samego segmentu co Twoj i w podobnym wyposazeniu itd i od momentu oddania swojego do naprawy do momentu jego odbioru.

Komentarz

• Ayu
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 4154

robert70, polecam SIXT. Załatwiają sprawę bardzo szybko i profesjonalnie, sami działają w sprawie odzyskania zwrotu kosztów z polisy OC sprawcy. Poza tym mają dobre auta, koleżanka dostała ostatnio nowy Avensis za uszkodzone Mondeo.

Komentarz

• robert70
                                          Rider
                                          • 2008
                                          • 499

Dzięki załatwiłem sprawę z sixt

Komentarz

• McGan
                                            RS
                                            • 2010
                                            • 3573
                                            • Superb III (3V3)

Też się tam odezwę, ile można siedzieć bez auta...
                                            Jest: Kodiaq 2024 2.0 TSI 4x4 DSG Sportline, Nissan Patrol 2.8 1992 Long, Ford Mustang 4.6 V8 2010
                                            Było: Audi S6 Avant Quattro 4.2 340KM 420Nm,​ Octavia 2 2.0 TDI BMM 230KM 490Nm, Ford Mustang 3.7 2012 350KM, Nissan Patrol 2.8 1995 Long, Opel Astra G 1.6

Komentarz

Pracuję...