Ból kolana

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • zodiak
    Classic
    • 2010
    • 14

Ból kolana

RobertM, Witam.
    Jak bedziesz juz posiadal olej TITAN GT1 ProFlex 5W-30 XTL - 145 zł
    to daj znac, jestem chetny na bańke 4l.
    Pozdrawiam.
  • shok
    RS
    • 2009
    • 2070
    • Octavia I (1U2)
    • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Ból kolana

Witam.Wiem ,ze to nie forum o zdrowiu ale to OT to niech bedzie
    Pewnie znajdzie sie jakis znachor lub chory z dobrym pomysłem :wink:
    Mam taki problem jakis czas temu(ok 2tygodnie temu) walnołem sie w kolano a dokladniej w wew. jego czesc.I boli mnie.W sumie coraz bardziej.Jak leze siedze jest ok.Jednak jak chodze lub stoje to mnie boli tak dziwnie srodku.Nie jest spuchniete i wyglada normalnie.
    Teraz pytanie:
    1.Lepiej kolano wygrzewac czy chlodzic ?np.lodem.
    2.Starac sie je cwiczyc czy raczej je oszczedzac i unikac ruchu?
    Zaczołem smarowac je naproxenem i zero poprawy
    Szukam w google ale w sumie nic nie znalazłem sensownego. :?

Komentarz

• tom2212
      RS
      • 2008
      • 3892

Aby nie było że się wymądrzam to podpowiedziała mi żona

1. Wygrzewać
      2. Unikać wysiłku fizycznego i obciążeń
      3. Smarować maścią przeciwbólową ze skutkiem rozgrzewającym

Jak nie minie to i tak medyk Ciebie czeka :wink:

Komentarz

• shok
        RS
        • 2009
        • 2070
        • Octavia I (1U2)
        • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Dziekuje za wskazówki.Zaczynam wiec wygrzewac i oszczedzac.Naproxen (ten mocniejszy) moze byc?
        Mam nadzieje ,ze medyk nie bedzie potrzebny.

Komentarz

• tom2212
          RS
          • 2008
          • 3892

Zamieszczone przez shok
          Naproxen (ten mocniejszy) moze byc?
          żona mówi że taka średnia :| mam polecić Ketonal lub ExtraStrong - Balsam rozgrzewający

Komentarz

• dragster
            Elegance
            • 2009
            • 895
            • Honda

Maść Końska od nacierania. Nazywa się dziwnie, ale serio pomaga. http://www.nokaut.pl/szukaj/zdrowie-...%C5%84ska.html W najbliższej aptece też będzie. Warto też udać się do lokalnego kręgarza - gościa, który nastawia zwichnięcia itp. sprawy oraz robi masaże lecznicze. Są ta najczęściej ludzie po rehabilitacji medycznej więc pewnie taki nagrzeje lampą i profesjonalnie rozmasuje.
            Silnik R18A2.
            http://www.dadrl.org.uk
            http://www.lightmare.org

Komentarz

• paweł2
              L&K
              • 2010
              • 1405

Tez tak mialem.Z masci Ketonal,nagrzewac kolano i nie przeciazac.Po tygodniu przy braku poprawy(jesli sie pogorszy to wczesniej)do lekarza.
              Cała Polska woła z nami wyp...dalać z uchodźcami.

Komentarz

• k.julian
                Drive
                • 2010
                • 69

a jednak to prawda, że Polacy leczą się przez internet. Gdzieś to ostatnio słyszałem w radiu.
                Aktualnie Felicja 1.3,
                Nowa Octavia Tour 1.4 zamówiona

Komentarz

• guajava
                  Rider
                  • 2010
                  • 343

dragster ma rację. maść końska w takim wypadku często pomaga.
                  "Łapię chwile ulotne jak ulotka ,ulotne chwile łapię jak fotka..."

Komentarz

• pawulon1971
                    Ambiente
                    • 2010
                    • 196

Zgadza się maść końska i do lekarza
                    Paweł

Komentarz

• shok
                      RS
                      • 2009
                      • 2070
                      • Octavia I (1U2)
                      • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Dziekuje za odpowiedzi.Wlasnie zaczolem tydzien oszczedzania, bez siedzenia w domu oczywiscie.
                      Zamieszczone przez k.julian
                      a jednak to prawda, że Polacy leczą się przez internet. Gdzieś to ostatnio słyszałem w radiu
                      czyli lepiej do rodzinnego i uslyszec : ketonal na kolano i rozgrzewac?
                      Bo ludzie chodza do lekarza nawet z chrostka pod nosem.I potem kolejki po kikadziesiat ludzi.Jak sie nie poprawi to pojde oczywiscie.Narazie zostawiam miejsce dla bardziej chorych.
                      Pozdrawiam

Komentarz

• Jac_ek
                        RS
                        • 2009
                        • 1733

idz do lekarza, jesli dlugo bol nie ustepuje. Przy urazach bez krwawienia czasami sa powiklania wewnetrzne wlacznie z postepujaca martwica tkanek. Ja w zeszylm tygodniu przywalilem piszczelem pod kolanem wiec w pewnej chwili mialem dwa kolana - bez krwawienia.obecnie mam wylewy w stopie ;-) bo wszystko splynelo na dol. idz na kontrole jak jestes z w-wy to do ortopediki, cms, stocer
                        - O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD

Komentarz

• vince123
                          Elegance
                          • 2009
                          • 923

shok, sprobuj smarowac 'arcalen' - jest to masc dla sportowcow..
                          a jesli nie pomaga to do lekarza.. pewnie przepisze Ci jakis stereoid...
                          sprzedam do OI :

szyby cala lewa strona
                          nadkole nowe LP
                          kontakt PW

Komentarz

• vicious
                            Ambiente
                            • 2009
                            • 232

Zamieszczone przez shok
                            Teraz pytanie:
                            1.Lepiej kolano wygrzewac czy chlodzic ?np.lodem.
                            2.Starac sie je cwiczyc czy raczej je oszczedzac i unikac ruchu?
                            Zaczołem smarowac je naproxenem i zero poprawy
                            1. Kolano trzeba było obłożyc lodem ale tylko zaraz po powstaniu kontuzji. Teraz w żadnym wypadku nie grzac! Najlepiej kilka razy dziennie smarowac preparatem Diclac Lipogel.
                            2. Zakładając, że jest to stłuczenie a nie zwichnięcie bądź naciągnięcie wiązadeł śmiało możesz chodzic. Nie potrzeba owijac niczym kolana. Jeżeli nie będzie poprawy w ciągu kilku dni to obowiązkowo do lekarza!
                            8)

P.S. Jeżeli czujesz ból tak jak opisałeś to może wskazywc na uszkodzenie łąkotki lub rzepki. Koniecznie zrób USG kolana.
                            Nie jeździj szybciej niż twój anioł stróż potrafi latać...
                            TomTom VIA125 na pokładzie

Komentarz

• rymeks
                              Drive
                              • 2007
                              • 93
                              • Octavia III (5E3)
                              • AXR 1.9 TDI PD 101 KM
                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                              • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Zamieszczone przez vicious
                              Teraz pytanie:
                              Jeżeli nie będzie poprawy w ciągu kilku dni to obowiązkowo do lekarza!

P.S. Jeżeli czujesz ból tak jak opisałeś to może wskazywc na uszkodzenie łąkotki lub rzepki. Koniecznie zrób USG kolana.
                              Zgodzę się w 100%, też miałem podobnie i uszkodzona łękotka przyśrodkowa - czeka mnie artroskopia.
                              Ktoś może robił w Krakowie - może kogoś polecić?
                              Octavia 3 RS TSI
                              Octavia 2 BXE +

Komentarz

• k.julian
                                Drive
                                • 2010
                                • 69

Zamieszczone przez rymeks
                                Ktoś może robił w Krakowie - może kogoś polecić?
                                Mi robili w Scanmedzie na Armii Krajowej w Krakowie - dr Mierniczek, polecam. USG dr Morawiecki.
                                Aktualnie Felicja 1.3,
                                Nowa Octavia Tour 1.4 zamówiona

Komentarz

• Jac_ek
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 1733

rymeks,
                                  W Krakowie - http://www.chomicki-bindas.pl/index.php4?id=kontakt
                                  niedaleko w Żorach - http://www.sport-klinika.pl/aktualnosci.php

Komentarz

• Busku
                                    Rider
                                    • 2009
                                    • 655

W liceum miałem mały wypadek na w-f... Wybiłem zęby i uderzyłem kolanem o beton, wylądowałem w szpitalu, prześwietlenia itd. Okazało się że trzeba robić artroskopie (miało być świetnie i szybko ale jak zacząłem zagłębiać się w temat jest to naprawde inwazyjny zabieg, mój wujek po artroskopii nie mógł się wyzbierać przez rok) Po długich poszukiwaniach odpowiedniego lekarza dowiedziałem że jest świetny ortopeda- dr Ficek (GALEN). Leczyli się u niego najlepsi polscy sportowcy. Naprawde polecam, bardzo fajny gość, wszystko dokładnie wytłumaczył i stwierdził że artroskopia mogła tylko i wyłącznie pogorszyć stan kolana... Rehabilitacja i dzisiaj kolano mam jak nowe. Bardzo ciężko jest sie do niego dostać ale z własnego doświadczenia wiem że lepiej poczekać niż iść do pierwszego lepszego lekarza (byłem w sumie u pięciu). Dr Ficek zrobił na mnie naprawde niesamowite wrażenie, doświadczenie, wiedza, podejście do pacjenta- pierwsza klasa...
                                    Pozdrawiam
                                    Mercedes W124 300CE: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=asc&start=150
                                    Mercedes W210 290 Turbodiesel
                                    Renault Laguna II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...r=asc&start=25

Komentarz

• mekasto
                                      Classic
                                      • 2010
                                      • 2

Busku, sorry ale jakieś voodoo uprawiasz. Wiadomo, że jak nie trzeba to lepiej rehabilitacją leczyć. Artroskopia polega na tym, że zamiast kroić całe kolano robi się 3 otwory (kamera, narzędzia, dren) i jest to oczywiście mniej inwazyjna metoda. Ja miałem takie coś 13 lat temu i po tygodniu chodziłem. Niestety była to u mnie tylko przygrywka do dużej operacji - naprawa zerwanego więzadła, która mnie położyła na 2 miesiące.

Komentarz

• arccuss
                                        Moderator
                                        ModeratoRS
                                        • 2009
                                        • 397
                                        • Octavia II (1Z3)
                                        • BZB 1.8 TSI 160 KM

Zamieszczone przez shok
                                        Pewnie znajdzie sie jakis znachor
                                        Jakiś się znalazł... :wink:
                                        1. Jak boli coraz bardziej- żadne smarowidła, blablabla- tylko ortopeda (na NFZ lub priv, jak nie ma wyjścia....)
                                        2. Jak nie lekarz- to koniecznie USG kolana, być może- i rtg (w zależności od objawów i wyniku usg- ale rtg zawsze i tylko zrobią na skierowanie lekarskie)
                                        3. Do czasu konsultacji- odciążyć kolano- tzn. nie tylko go nie obciążać, ale starać się nie zginać i prostować....

Drodzy Koledzy- nie ma jednakowej kontuzji u różnych ludzi i stwierdzenia "miałem to samo" i "rób tak..." niekoniecznie mogą pomóc. Niektóre maści, kremy, w szczególnych przypadkach mogą więcej zaszkodzić aniżeli pomóc....
                                        Pozdrawiam- konował z nożem :szeroki_usmiech
                                        Perfect Service by DGW

Komentarz

• Busku
                                          Rider
                                          • 2009
                                          • 655

mekasto, ale o co chodzi? :roll: Opisałem tylko swoją sytuacje, 4 z 5 lekarzy mówiło że artroskopia jest konieczna, jak się okazało wystarczyła rehabilitacja więc po co ten zabieg :roll: Chodziło mi tylko o kompetencje lekarzy i poleciłem jednego z najlepszych. Nie rozumiem o co Ci chodziło z tym voodoo...
                                          Pozdrawiam

Komentarz

• piotrek_gdy
                                            RS
                                            • 2008
                                            • 7723
                                            • Volkswagen
                                            • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Zamieszczone przez arccuss
                                            Jak nie lekarz- to koniecznie USG kolana, być może- i rtg
                                            a myślisz że pacjent zrozumie opis radiologa?
                                            lub ortopedy który czasami robi usg?
                                            i co dalej z tym opisem???

ja byłbym za wybraniem się do lekarza- to naprawdę czasem pomaga :wink:
                                            nie próbuj leczyć się sam, bo skutki mogą być opłakane
                                            jesli boli przez 2 tygodnie to znaczy że jest to uraz wymagajacy zajęcia się przez specjalistę
                                            przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• mekasto
                                              Classic
                                              • 2010
                                              • 2

Busku, peace! pisałem bez złośliwości. chodziło mi tylko o to, że napisałeś ze artroskopia to bardzo inwazyjny zabieg i przez rok nie można się pozbierać a moje doświadczenia są zgoła przeciwne. to tak dla równowagi, żeby nie straszyć niepotrzebnie. pozdrawiam.

Komentarz

• Busku
                                                Rider
                                                • 2009
                                                • 655

mekasto, Mnie nie chodziło o to, że każdy kto będzie miał robioną artroskopie nie wyzbiera się przez rok... To co chciałem przekazać opisałem w poprzednim poście :wink: Na tym możemy skończyć zaśmiecanie wątku, pozdrowionka :wink:
                                                Pozdrawiam

Komentarz

• Jac_ek
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 1733

Panowie, nie ma co się spierać bo artroskopia to tylko metoda dobrania się do kolana, a to co się podczas niej robi to już zależy od "przypadku" na stole, jeden po artroskopii nic nie będzie czuł, drugi będzie miał rewolucję w kolanie ;-) nie generalizujcie ;-).

Oczywiście że lepiej rehabilitować niż operować, ale to już zależy od kontuzji, bo czasami rehabilitując można sobie zrobić krzywdę.

Dlatego zamiast szukać w necie ratunku, trzeba założyć buty i pójść do lekarza. Byle nie państwowo, odradzam, tylko prywatnie, jest sporo dobrych lekarzy w PL a do niektórych czeka się nawet po 2-3 miesiące na wizytę za 300zł ;-) która jest wstępem do MR, TK itd

lepiej nie chorować, ale jak już się leczyć to szybko i skutecznie

Komentarz

Pracuję...