Pavvlik, MKK - mandat karny kredytowany.
Akt darowizny i komornik na karku
Zwiń
X
-
Akt darowizny i komornik na karku
Panowie mam pytanie czy darowizna współwłaściciela samochodu uchroni właściciela
przed zlicytowaniem tego pojazdu przez komornika ?? , np. gdy współwłaściciel ma dług .
Dodam ze akt darowizny będzie notarialny i pojazd zostanie przerejstrowany na tylko jednego właściciela bez długów.
Dzięki za wszelkie podpowiedzi.
-
-
jeżeli chodzi o egzekucję to napisze ci później bo muszę poczytać a na razie głowa boli, ale nie sądzę żeby mialo to wpływ ponieważ będzie można łatwo podważyć. przeczytaj sobie art 527-534 Kodeksu Cywilnego. Bo darowizna jako świadczenie nieodpłatne dokonana na rzecz osoby najbliższej, a ponadto w chwili kiedy dłużnik byl już nie wypłacalny bedzie na podstawie tych artykułów które ci podałem łatwa do podważenia jako nie ważna ze względu na pokrzywdzenie wierzycieli.
To tyle ile moge napisać z tego co mi napisałeś. Mając bliższy obraz sytuacji może wynikło by co innego.BYŁA o1 rs
BYŁA o2 1.6
JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Enriqueznic to nie da, jest taki przepis (skarga Pauliańska), jeżeli dłużnik robi to świadomie.
[ Dodano: Sob 01 Sty, 11 17:27 ]
http://pl.wikipedia.org/w...paulia%C5%84ska
[ Dodano: Sob 01 Sty, 11 17:37 ]
przy tych przepisach nie ma znaczenia czy komornik wszedł już czy nie lecz to ,że dłużnik działa na szkodę wierzycieli wiedząc już o swojej niewypłacalności. Jeżeli darowizna dokonana jest rzecz osoby najbliższej domniemuje się że ona też wiedziała o niewypłacalności. W sytuacji kiedy wszęta zostanie egzekucja komornik bedzie mógł zając przedmiot darowizny bezpośrednio od obdarowanego.BYŁA o1 rs
BYŁA o2 1.6
Komentarz
-
-
nie dostałem pw
z tą intercyzą to już troche zagmatwane bo zależy kiedy podpisana na co, no i sa różne rodzaje wspolwasności wiec ciezko mi co kolwiek napisac. muszę tez troche doczytać żeby sie upewnić i przypomnieć bo nie wszystko tak z bańki pamietamBYŁA o1 rs
BYŁA o2 1.6
Komentarz
-
-
Tylko dla przypomnienia :
Art. 300. § 1 kk . Kto, w razie grożącej mu niewypłacalności lub upadłości, udaremnia lub uszczupla zaspokojenie swojego wierzyciela przez to, że usuwa, ukrywa, zbywa, darowuje, niszczy, rzeczywiście lub pozornie obciąża albo uszkadza składniki swojego majątku,
podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.
§ 2. Kto, w celu udaremnienia wykonania orzeczenia sądu lub innego organu państwowego, udaremnia lub uszczupla zaspokojenie swojego wierzyciela przez to, że usuwa, ukrywa, zbywa, darowuje, niszczy, rzeczywiście lub pozornie obciąża albo uszkadza składniki swojego majątku zajęte lub zagrożone zajęciem,
podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.
§ 3. Jeżeli czyn określony w § 1 wyrządził szkodę wielu wierzycielom, sprawca
podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.
§ 4. Jeżeli pokrzywdzonym nie jest Skarb Państwa, ściganie przestępstwa określonego w § 1 następuje na wniosek pokrzywdzonego.
Komentarz
-
-
Koleżance przyszło pismo od komornika sądowego do zapłaty za pożyczkę po nieżyjącym Ojcu bo jest spadkobiercą. Dokładnie nie wiem jakie bo ona tego nie odebrała bo przyszło na stary adres zamieszkania i stare panieńskie nazwisko. Odebrał jej brat swoje zawiadomienie i z tego żródła się dowiedziała o tej sprawie.
Prosiła mnie żebym poczytał na internecie głębiej sprawy co i jak nie znam.
Podobno mąż zrobił awanture bo samochód mają spoko.
A i dowiedziałem się , że mają intercyzę przedmałżeńską , bo podobno to jest zabezpieczenie przed długami.
Dlatego chciała spisać się mężowi bo jest współwłaścicielem.
Komentarz
-
-
No to sprawa jest bardziej skomplikowana, bo tu wchodzi w grę spadek, rozdzielność majątkowa, dług et. Sugeruje udać się do adwokata. Zainwestuje niewiele, a może wybrnąć z większych kłopotów. Na forum tego typu spraw się nie rozwiąże. W każdym razie pomysł podarowania auta mężowi jest miałki. Nie do końca nieskuteczny, ale to skomplikowane - sugeruje wizytę u adwokata albo radcy prawnego.
Komentarz
-
-
dołkadnie moje zdanie jest takie samo z kompletem dokumentów do radcy czy adwokata chociaż moim zdaniem do radcy prawnego. To że piszesz że dostała pismo to malo nam mówi bo nie wiemy dokładnie a to bedzie miało znaczenie. Też pod uwage trzeba wziąc kwote do splaty i czy wartość samochodu bedzie porównywalna do tego co chce komornik...
Wiec dokumenty w reke i do radcy straci pare zl ale będzie miała jasną sytuacje a takim kombinowaniem w stylu sprzedawanie samochodu czy darowizny to jeszcze większej sobie biedy może narobić niż już ma tak jak to slusznie zauważył kolega bartmanBYŁA o1 rs
BYŁA o2 1.6
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez dontakZ tego co wiem to można zrzec się spadku i po kłopocie.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kiniorsNo chyba żeby przepisać spadek na brata u notariusza.BYŁA o1 rs
BYŁA o2 1.6
Komentarz
-
Komentarz