Dzięki huve !
Małe akwarium - pytanie do znawców
Zwiń
X
-
Małe akwarium - pytanie do znawców
Wierzę, że na tym zacnym forum są również znawcy sztuki akwarystycznej. Potrzebuję porady jak takie akwarium najlepiej urządzić.
Stan obecny:
Akwarium 18 litrów
Przeznaczenie: dziecko chce (ale ja muszę to badziewie czyścić itp.)
Zaludnienie: 9 gupików, 3 kiryski, 1 glonożer
1 roslina
Żwirek 4/8 mm biały
Grzalka 25W - ustawiona temperatura 26 stopni
Filtr z gąbką i wkładem węglowym
Pozostałość filtra przelewowege tetra - bez wkładu
Zegar do właczania światła i filtra
Założenia/cele:
Bezgłośna praca w nocy.
Brak glonów
Trochę historii
Akwarium kupione, bo dziecko chciało, ale w sumie przyjemnie na to popatrzeć zamiast w telewizor. Na początku był filtr przelewowy Tetra ale woda uciekała z niego na boki, później przerobiłem już 3 filtry z małymi gąbeczkami, teraz poluję na większą, jak mają w sklepach. Ale nie będzie spelniać warunku bezgłośności jak filtr przelewowy. Dlatego pozostawiłem go do pracy caly czas, ale bez wkładu, żeby mi napowietrzał akwarium, natomiast filtr właściwy (firmy Hydor) pracuje sobie w dzień. Akwarium jednak strasznie się syfi (glony). Stosuję uzdatniacz, jak również środki do zwalczania glonów, jednak nie potrafię sobie z nimi poradzić. Próbowałem różnych podłoży, piasek, żwir, kamyczki, jakieś spieki keramzytu, ale rośliny nie chcą rosnąć. Co ja robię nie tak?
Ma ktoś z Was jakiś sprawdzony patent na takie akwarium?
Wystarczy model filtra, rodzaj podłoża, jakie rośliny.
Już mnie to powoli osłabia i jak się nie polepszy to czeka je zagłada.Pozdrawiam
Marcin
-
-
Enriquez, widzę u Ciebie podstawowe błędy każdego początkującego akwarysty
Wiec tak:
1. 18 litrów to STANOWCZO ZA MAŁO na jakiekolwiek rybki!! (ale rozumiem... dziecko chce ) - to jest akwa na najwyżej krewetki albo bojownika czy jakąś malutką złotą
Na to zaludnienie które podałeś trzeba akwa minimum 100l - niestety :lol: Pamietaj ze każda ryba to żywa istota która potrzebuje niezbednej przestrzeni do zycia i prawidłowego funkcjonowania. Poza tym im akwarium wieksze tym mniej później przy nim sprzatania itp.
2. 1 roslina to o WIELE ZA MAŁO nawet na tak małe akwa!! Udaj sie do zoologa i kup trochę malutkich roślinek im wiecej tym lepiej - rośliny pochłaniają szkodliwe dla ryb azotany i azotyny i inne badziewia - ROŚLINY TO PODSTAWA - ŻYWE!!
3. Grzałka i temp. OK - najlepiej grzałka z termostatem.
4. Przy takim akwa postaw na filtr wewnętrzny Aquarel - bez węgla!! Węgiel służy do dezynfekcji wody po leczeniu ryb chemią. Co najwyżej z akimś kamiennym wkładem lub gabką Niemniej jednak przy tak małym akwa i tak małym filtrze trudno bedzie o cos dobrego.
CO NAJWAŻNIEJSZE FILTR MUSI DZIAŁAĆ 24/h 7dni w tygodniu, 365 dni w roku - czyli NON STOP!! Jeśli filtr jest wyłaczony przez dlużej ni 24h umieraja w nim pozyteczne bakterie które pomagają w rozkładaniu brudu i dezynfekcji wody. Filtr wtedy po ponownym właczeniu staje się bombą ekologiczną z opóźnionym zapłonem :evil: to tak jak byś zaczął tłoczyć do akwarium szambo
Z filtrami jest podobnie jak z akwa.... im wiekszy tym mniej przy nim pracy.
Dodatkowo ustaw filtr tak aby poruszał taflą wody. Napowietrzanie jest niepotrzebne ponieważ powietrze wypłukuje z wody niezbedne dla roślin mikrolelementy i CO2.
5. Aby zwalczyć glony musisz stosować sie do kilku zasad:
Nie ustawiać filtra na max - duży ruch wody sprzyja glonom.
Naświetlenie akwa tylko przez max 6h na dobę - też sprzyja glonom.
Używać w miare miekkiej wody - twarda sprzyja glonom
Nie sypać zbyt dużo pokarmu!! PAMIETAJ "Zdrowa ryba to głodna ryba"
DUŻO ROSLIN TO TEŻ SPOSÓB NA GLONY
CHEMI AKWARYSTYCZNEJ MÓWIMY STANOWCZE NIE!!!
6. Najlepszym podłożem jest zwykły żwirek (kwarcowy) akwarystyczny o granulacji około 3-5mm - jest najmniej problemowy dla początkującuch.
No a jeśli chcesz żeby rośliny rosły ładnie to kup jakiś najzwyklejszy nawóz albo CO2 - tylko pamietaj że nagminne stosowanie nawozów tez sprzyja glonom - także z umiarem
Na koniec powiem tak jeśli koniecznie chcesz mieć ładnie i bez glonów to naprawde zainwestuj w coś większego. Co do zarybienia to dobieraj ryby do wielkości akwarium. Wiadomo że np. duzy skalar nie bedzie się czuł komfortowo w 18 litrach :lol:
Ja stosuję zasadę 5l wody w akwarium na rybkę wielkości gupika - czyli w twoim akwa max 3 szt. :cry: im wiecej ryb tym wiecej odchodów, niedojedzonego pokarmu itp. a to powoduje wzrost azotynów trujacych dla ryb
I na sam koniec - kiedy już urządzisz akwarium wstrzymaj sie z kupnem rybek!!! Zrób akwarium zasadź roslinki, zamontuj filtr, grzałke i oświetlenie. Wszystko uruchom normalnie tak jak by w srodku były rybki (tylko pokarmu nie syp ) i to wszystko musi chodzic bez rybek przez conajmniej 1 m-c!!!
Akwarium musi "dojrzeć" to znaczy że w akwa muszą zagnieździć się "dobre bakterie" które wspomagaja procesy życiowe. Mozna oczywiście szybciej - Chemią - ale efekty bywają różne - NIE POLECAM
POWODZENIA
Komentarz
-
-
maxpaynemm,
Dzięki za super opis. Porobiłem dziś trochę porządku. Założyłem największą gąbkę jaka weszła do tego filtra. Bez napowietrzania, ale muszę jak najbardziej go zdławić, bo robi niezły wir, choć wylot skierowany częściowo w stronę ścianki ku górze. No i będzie chodził non-stop. Jak będzie za bardzio przeszkadzał w nocy to akwarium robi wypad z sypialnio-stołowego pokoju. Nowa woda. Kupiłem też żwirek z nawozem czy jakoś tak. Bakterie przeniesione razem z koralowcami. Zasadziłem też trochę małych roślin. Wydaje mi się, że będzie OKI.
Pozdrawiam
Marcin
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez EnriquezWydaje mi się, że będzie OKI.
Koralowcowi mówimy good bye! To akwarium słodko czy słonowodne?? :roll: Pamiętkaj że koralowiec uwalnia do wody sporo wapnia co powoduje większa twardość wody a co za tym idzie...glony :P Roślin dokup więcej, więcej , więcej :diabelski_usmiech Zamiast tego koralowca kup lepiej jakiś korzeń z np przyczepionym mchem wodnym Tylko koniecznie kup go w zoologu i to najlepiej niech ci wyciągną z jakiegoś akwarium Żeby nie przyszło ci do głowy kopac korzenia z ogródka albo co gorsza z jakiegoś bagienka Korzeń napewno sprawi że woda będzie mniej twarda a i glonojad będzie miał co poskubać
Co do filtrów to śmiało mogę ci polecić coś takiego http://allegro.pl/aqua-szut-filtr-mi...370619687.html
lub coś w podobie. Filtry bardzo wydajne, ciche i można regulować prędkość filtrowania. No i zajmnie zdecydowanie mniej miejsca od tej gąbki
Pozdrawiam
Komentarz
-
-
ok, spróbuję z tym korzeniem. Jutro koralowce robią out. Co do filtrów mam tego typu 2 sztuki i strasznie buczą. Z drugiej strony tanie to jest, więc mogę przetestować. Jak już ma buczeć to pojechałem według Twojej maksymy większy tym lepszy. W tym co mam też mogę regulować przepływ, tylko odbywa się to poprzez obracane elementu, który wchodzi w gąbkę, co zbyt wygodne nie jest.Pozdrawiam
Marcin
Komentarz
-
Komentarz