Citroen DS3 1,6 120 KM wrażenia z jazdy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • spaniel
    Drive
    • 2011
    • 66

:diabelski_usmiech Zacne autko... :szeroki_usmiech Uroku dodaje mu ten "skafander"
    Spaniel
  • Coke
    Elegance
    • 2010
    • 771
    • Octavia II (1Z3)
    • AUM 1.8 20VT 150 KM
    • BWA 2.0 TSI RS 200 KM

Od pewnego czasu ciekawiło mnie to oto auto, konkurent Mini Morrisa czy innych dziwadeł do miasta za spore pieniądze Ten jednak zaczyna się od 54 000 zł co nie jest jakąś tragedią jak np 70 000 w Mini.

Z zewnątrz wygląda trochę jak auto sportowe ale nie da się ukryć że ma typowo kwadratowe miejskie kształty. Chromowana końcowka wydechu, duże alufelgi sprawiają, że auto wygląda na szybkie i można czuć respekt na trasie.

Środek jak na citroena dobrze zmontowany, ładny kokpit, siedzenia też ładne choć nie zapewniają dobrego trzymania bocznego mimo iż to psedudo kubełki. Miejsca z przodu dużo, z tyłu jest już trochę gorzej.

No i najważniejsze, jest kilka silników dostępnych. Ja miałem okazję jechać 1,6 120 KM z manualną skrzynią biegów. Skoro mowa o skrzyni, to mega długie skoki lewarka i to nie w jednej linii, tak że ciężko jest jednym ruchem zmienić przełożenie np podczas szybkiej jazdy, kaszana ale to przecież citroen to nie należy się spodziewać że to będzie sensownie zaprojektowane.
    Układ kierowniczy dobry, zawieszenie również lekko usztywnione i dobrze trzymało się drogi.
    Przyspieszenie? jedynka do 6000, dwójka do 6000 i? nie czuć kompletnie żeby to jechało, silnik nawet na wysokich obrotach jest prawie niesłyszalny, a do tego w całym zakresie obrotów jest mułowaty. Można wgniatać gaz w podłogę jednak nic nie uzyskamy, myślałem że to wina dużej masy ale samochód w tej wersji waży ledwie 1075 kilo. Tymbardziej dziwi mnie jego katalogowe przyspiesznie od 0 do 100 w 8,9s. Wydaje mi się to mało realne.....

Maksymalny moment obrotowy osiąga przy 4200 obr a moc przy 6000, sprubowałem więc raz jeszcze na dwójce go podkręcić do końca ale wciąż nie było żadnego efektu wciśnięcia w fotel itp

Podsumowując: Jak ma to być stylowe auto do miasta dla kobiety która nie wie co to precyzyjna skrzynia ani osiągi to będzie to idealny pojazd.
    Dla kogoś kto trochę pojeździł tym i owym w życiu, nie miał np możliwości przejechać się tym wcześniej i po namowach sprzedawcy zakupi takie DS3 1,6 120 KM to po pierwszej przejażdżce zechce to auto zepchnąć ze skarpy.
    Skoda Octavia I 1.8T 20V 209 KM & 329 Nm 2007r by TuneUp Gdańsk

Komentarz

• palioza
      Rider
      S_OCP Member
      • 2005
      • 417

Mysmy zakupili wlasnie pare dni temu zonie ale 1.6THP i powiem, ze ladnie przyspiesza (niestety nie jechalem nim, ale zona jechala. Odbieramy dopiero za 2 tygodnie to ja sie przejade i opowiem wrazenia) aczkolwiek co do halasu to w porownaniu do mojego auta, ten silnik w tym DS3 WYJE, podejrzewam, ze 1.6 bez turbo jest porownywalnie glosny, wiec co dla jednego jest ciche, to dla drugiego glosne

Dla mnie ostavka || przynajmniej 2.0 TDI jak i audi a4 z takim samym silnikiem jest rowniez b. glosne
      Audi A7 3.0 TDI 313KM/653NM mocy dostarcza http://www.dynosoft.pl/ ;-)

Komentarz

• Coke
        Elegance
        • 2010
        • 771
        • Octavia II (1Z3)
        • AUM 1.8 20VT 150 KM
        • BWA 2.0 TSI RS 200 KM

Zamieszczone przez palioza
        Mysmy zakupili wlasnie pare dni temu zonie ale 1.6THP i powiem, ze ladnie przyspiesza (niestety nie jechalem nim, ale zona jechala. Odbieramy dopiero za 2 tygodnie to ja sie przejade i opowiem wrazenia) aczkolwiek co do halasu to w porownaniu do mojego auta, ten silnik w tym DS3 WYJE, podejrzewam, ze 1.6 bez turbo jest porownywalnie glosny, wiec co dla jednego jest ciche, to dla drugiego glosne

Dla mnie ostavka || przynajmniej 2.0 TDI jak i audi a4 z takim samym silnikiem jest rowniez b. glosne
        a nie wolałeś Fabii II RS 1,4 TSI 180 KM DSG? jechałem i zbiera się naprawde extra :]

Komentarz

• palioza
          Rider
          S_OCP Member
          • 2005
          • 417

Zamieszczone przez Coke

a nie wolałeś Fabii II RS 1,4 TSI 180 KM DSG? jechałem i zbiera się naprawde extra :]
          nie ja wolalem, ale zona
          nie porownujmy z wygladu Fabii vs ta cytryna...zona chce samochod "inny" a nie taki sam jak wszystkie
          Audi A7 3.0 TDI 313KM/653NM mocy dostarcza http://www.dynosoft.pl/ ;-)

Komentarz

• Coke
            Elegance
            • 2010
            • 771
            • Octavia II (1Z3)
            • AUM 1.8 20VT 150 KM
            • BWA 2.0 TSI RS 200 KM

Zamieszczone przez Coke

nie ja wolalem, ale zona
            nie porownujmy z wygladu Fabii vs ta cytryna...zona chce samochod "inny" a nie taki sam jak wszystkie
            no to tylko czekamy na relację z jazdy nakręć też jakiegoś filma od 0 do 100 i dźwięk wydechu :>

Komentarz

Pracuję...