drewno do kominka

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kranek3
    Drive
    • 2010
    • 79

drewno do kominka

Zamieszczone przez __atomek__
    U mnie 2 razy nic nie znaleźli, dopiero za trzecim razem zdiagnozowali miejsce wycieku
    ...gdzie?
  • piramida
    RS
    • 2009
    • 12222
    • Superb III (3V3)

drewno do kominka

Jakim drewnem palicie w kominkach?
    Pytam bo po spaleniu całego drewnianego domu w przeciągu 2 sezonów grzewczych, drewienko sie skonczyło a teraz zaczynam testować rózne rodzaje drewna, jaki bedzie najlepszy stosunek ceny do szybkosci spalania sie i kalorycznosci poszczególnego drewna?
    superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• djczas
      RS
      • 2005
      • 9612

tylko drewno bukowe sezonowane sąga drzewa kosztuje około 700 zł to jest nie całe 4 m3 jak sie nie myle jest to ekwiwalent około 2 ton węgla ja spalałem na dom 150 m2 około 1,5 sągi na sezon

Komentarz

• piramida
        RS
        • 2009
        • 12222
        • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez djczas
        tylko drewno bukowe sezonowane sąga drzewa kosztuje około 700 zł to jest nie całe 4 m3 jak sie nie myle jest to ekwiwalent około 2 ton węgla ja spalałem na dom 150 m2 około 1,5 sągi na sezon
        Dlaczego tylko bukowe? Co z drewnem grab lub brzoza? Bukowe jest najbardziej kaloryczne?

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• jama89
          L&K
          • 2008
          • 1214

ja bym powiedział że akacja najlepsza, no ale mogę się mylić
          Octavia 1.9 TDI ASZ

.

Komentarz

• abstinent
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 4842
            • Octavia II combi (1Z5)
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

drzewo musi być twarde i suche, najlepiej min 3 lata sezonowane
            buk jak najlepiej, jeden z najtwardszych gatunków drewna liściastego
            Większą wartość opałową mają gatunki właśnie drzew liściastych, które mają dużą gęstość np grab, buk, dąb, brzoza, jawor, jesion.
            Wilgotność najlepiej max 25% im mniej tym lepiej, jeżeli jest mokre to nawet 40% energii idzie na odparowanie wody
            Do tego komin się zapycha, i trzeba więcej powietrza do spalania --->co powoduje większe straty ciepła prze komin a nie kominek na dom
            Buk ma wysoką kaloryczność, natomiast można dorzucić trochę np brzozy bo ma ładny zapach :P

Ja niestety pierwszą zimę mam kominek, i drzewo nie jest za suche. Natomiast zawsze leży sporo czasu przy kominku, więc sporo jeszcze podeschnie bo często nie palę.
            Nie jest źle, zawsze mogło być bardziej mokre.
            Kominek jest głównie przeznaczony do ogrzania jesienią i zimą kiedy w centralnym się jeszcze nie pali, czasami zimą do dogrzania wieczorem 8)
            Krótko mówiąc "od święta"

Komentarz

• mozgi
              L&K
              • 2009
              • 1129
              • Octavia I (1U2)
              • AKL 1.6 MPI 101 KM

Wartość opałowa drewna równa się 1/2 wartości opałowej węgla kamiennego, czyli 2 tony (4mp) dobrego drewna opałowego stanowią 1tone węgla.

Wystarczy tylko 1 rok, żeby drewno nadawało się na opał ( chodzi oto, zeby pozbyć się z drewna wody wolnej i związanej, wody konstytucyjnej nie da sie usunąć, bo jest wbudowana w strukturę drewna.),drewno takie zawiera od ok.15-25%wilgoci, można dłużej sezonować ale to są już bardzo małe różnice :wink:

Wilgotność świeżo ściętego drewna w dużym stopniu zależy od gatunku., np sosna, świerk mają około 40%, dąb jak dobrze pamiętam ok.90%

Kora drewna posiada wyższe wartości opałowe niż drewno,ale nie polecam nią palić ponieważ wytwarza toksyczne opary.

Większą wartość opałową mają gatunki właśnie drzew liściastych, które mają dużą gęstość np grab, buk, dąb, brzoza, jawor, jesion.
              nie zgadzam się :P Drewno iglaste- średnia wartość opałowa wynosi 3837kcal/kg przy wilgotności 15% ,natomiast średnia wartość opałowa drzew liściastych wynosi 3616kcla przy tej samej wilgotności 15%

Przykłady wartości opałowej przy wilgotności 15%:
              Buk 3992kcal/kg, Grab 3448kcal/kg, a teraz sosna 4216kcal/kg czy świerk 4069kcla/kg

Pamiętajmy, ze żywice w drewnie iglastym mogą podnieść wartość energetyczną.

Z praktycznego punktu widzenia w piecu najlepiej palić, napisze w kolejności :
              śliwką, grabem, akacją,gruszą bukiem, grabem, jesion,jabłonią, orzechem,klonem, brzozą, wiśnią czyli drewnem owocowym

Ja osobiście w kominku paliłbym tylko brzozą, ponieważ nie strzela, ma dobre wartości
              opałowe, ładnie pachnie i jest tańsza od pozostałych gatunków

Podsumowując: Drewno powinno mieć dużą gęstość ( być ciężkie,twarde, przez 1 rok suszone), wtedy czas jego spalania jest wprost proporcjonalny do jego wagi -im więcej drewna w drewnie,tym dłużej się ono pali.

PS. Jeżeli ktoś w lecie będzie chciał szukać świeżego drewna na tą samą zimę to niech szuka jesionu lub akacji, w nich tak dużo wody nie ma, lub gdy będzie musiał coś innego to niech bierze grab
              ASO Skoda Warszawa Ursynów ul.Gruchacza 39 - najlepsze ceny w Polsce na hasło :Octavia Club Polska
              Kontakt mailowy w sprawie wyceny części: [email protected] (p.Adam Wiśniewski, p.Łukasz Poniatowski i p.Kamil Banaszek) , tel.22-549-10-60

Komentarz

• mamaj12
                RS
                • 2009
                • 1956
                • Octavia II combi (1Z5)
                • BKD 2.0 TDI 140 KM

mozgi, w końcu ma się mgr przed nazwiskiem
                w zasadzie gdybym ja pamiętał jeszcze szkółkę po pewnie bym potwierdził
                obecnie Mazda 6 GL 2.5 Pb AT
                wcześniej O1 1.9 TDI AGR & O2 2.0 TDI BKD

Markizy tarasowe, balkonowe, koszowe, rolety wewnętrzne -> www.x-mark.pl

Komentarz

• 4x4BKF
                  L&K
                  • 2010
                  • 1279

Kolega mozgi i inni przedmówcy mają rację, ale ja dodam coś jeszcze ze swojej praktyki.

KOMINEK - brzoza lub buczyna, koniecznie dobrze wysuszona, bo inaczej będzie strzelać, będzie dymić i okopcać nam szybkę w kominku, jak ktoś ma kominek otwarty to będzie miał nieco popiołu i żaru w domu))

PIEC CO - tu już bym się nie upierał przy paleniu jak najbardziej suchego drewna, tym bardziej jeśli się ma grzejniki aluminiowe i rurki o małych przekrojach i nie musimy grzać jakiejś kolosalnej ilości wody w układzie o obiegu grawitacyjnym. A dlaczego? A no dlatego, że mokre drewno spala się wolniej - z suchego mamy duży płomień który "idzie w luft", owszem można przydusić go nieco samemu lub tak ustawić automatykę na kotle, że da nam temperaturę wody taką a nie inną, przez podawanie mniejszej ilości powietrza a tym samym wolniejsze spalanie drewna.
                  Nie znaczy to że zalecam wilgotne, ale to że tu już nie ma wielkiego znaczenia czy drewno ma 17 czy 30%.

Jakie drewno? Ano już pisali ludziska wcześniej, buczyna daje wysoką temperaturę podobnie jak inne drewna twarde. Można palić generalnie każdym dostępnym drewnem za wyjątkiem jednego, traktowanego przez leśników jak chwast - topoli.
                  4x4

Komentarz

• Voit
                    Elegance
                    • 2010
                    • 816

Z uwagi na sadzę, która powstaje w nadmiarze podczas spalania żywic zawartych w drewnie drzew iglastych, drewno takie nie nadaje się do spalania w kominkach.
                    Spalanie sosny może spowodować utratę gwarancji na kominek.

Komentarz

• abstinent
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 4842
                      • Octavia II combi (1Z5)
                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Voit, jakiej gwarancji, kto ją daje?
                      i co z naprawą później? w jaki sposób?
                      tak z ciekawości się zapytam

Komentarz

• Voit
                        Elegance
                        • 2010
                        • 816

...Zapytaj w sklepie z kominkami.
                        Kolega prowadzi sklep - sprzedaje jotula, przestrzegał przed opalaniem byle czym.
                        Wymiana wkładu i zabudowanie go na nowo to całkiem spore koszty.

Komentarz

• abstinent
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 4842
                          • Octavia II combi (1Z5)
                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Voit, no więc właśnie
                          to po co taka gwarancja?
                          i tak przyjdzie co do czego to wina zawsze użytkownika
                          wymiana wkładu wiąże się z prawie całkowitym rozebraniem kominka, czyli kompletną dewastacją pomieszczenia i ogólnie syfu

Komentarz

• djczas
                            RS
                            • 2005
                            • 9612

abstinent, nie zawsze może byc wada odlewu mojemu koledze wymieniano 3 razy wkład na gwarancji i nie było czegoś takiego jak dewastacja pomieszczenia i syf przyjechali wymienili posprzątali pojechali tak 3 razy :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech

Komentarz

• piramida
                              RS
                              • 2009
                              • 12222
                              • Superb III (3V3)

mozgi dzięki za wyczerpujący referat

Komentarz

• abstinent
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 4842
                                • Octavia II combi (1Z5)
                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

djczas, no tak, jak miał wkład wolno stojący, czy tam bez zabudowy to zgadza się
                                U siebie nie widzę rozbierania kominka :shock:
                                takie cusik

Komentarz

• djczas
                                  RS
                                  • 2005
                                  • 9612

abstinent, ja mam w rogu podobnie zabudowany kumpel miałe tak samo zabudowany są specjaliści od tego więc nie ma problemu

Komentarz

• abstinent
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 4842
                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

djczas, pytałem się fachowca który go stawiał i byłby problem i to nie mały
                                    marmur klejony i zbrojony, etc

Komentarz

• bobasek
                                      Rider
                                      S_OCP Member
                                      • 2005
                                      • 326

odgrzewam temat:
                                      za ile kupujecie drewno do kominka?
                                      zaczynam sie rozgladać i chciał bym mieć jakiś punkt odniesienia:
                                      - robicie wyrób własny w lesie?
                                      - odbieracie drewno z lasu w "metrach leśnych"
                                      - kupujecie porąbane z dostawą do domu?
                                      jeśli to możliwe proszę o info z natury a nie luźną dyskusję: że ktoś gdzieś tam, coś tam za ileś tam"
                                      jak będę miał dane od naszego leśniczego oczywiście je zamieszczę

[ Dodano: Wto 09 Sie, 11 08:38 ]
                                      dobra to mam pierwsze dane:
                                      u mnie dąb, jesion, grab do odbioru w lesie 165pln netto za m3 (z moich obliczeń wynika że 1m3 to 1,3metra przestrzennego)
                                      dawać info z Waszych stron!!
                                      5,5l/100

Komentarz

Pracuję...