problem z internetem

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • descente
    Classic
    • 2010
    • 21

problem z internetem

Ja też zamówiłem w Wieliczce za namową znajomego, który odebrał swojego toura 2 miesiące przed planowanym terminem. Miał mieć na sierpień a zadzwonili pod koniec czerwca, że stoi na parkingu.
    Dostałem dobrą cenę i termin odbioru (też u gościa od zakupów flotowych). Na obsługę nie mogę narzekać. W piątek byłem w salonie i od razu ktoś do mnie podszedł więc wygląda na to, że nie jest tak źle jak było kiedyś.
    Zobaczymy jak będzie przy odbiorze i obsłudze posprzedażnej.
  • vince123
    Elegance
    • 2009
    • 923

problem z internetem

witam
    pare dni temu podpisalem umowe z orange na internet CDMA (1MB)... przez pierwsze dwa dni net chulal az milo.pliki 70mega sciagal w 5-6minut.. pozniej mialem problemy z otwieraniem stron www,predkosc znacznie zmalala...
    zrobilem format na dysku,wgralem jeszcze raz sterowniki,program i sytuacja sie wcale nie poprawila...
    szukalem troche po google ale nic sensownego nie znalazlem
    dodam ze wszystkie diody na routerze (power,signal,connect,ev-do) swieca sie na zielono...
    ma ktos pomysl co z tym fantem zrobic??

mam 30dni na przetestowanie tego internetu,jezeli nie spelni oczekiwan moge go zwrocic..
    ...
    sprzedam do OI :

szyby cala lewa strona
    nadkole nowe LP
    kontakt PW

Komentarz

• soszek81
      L&K
      • 2010
      • 1245

A jaki masz limit transferu miesięczny???????
      Możliwe że ściągałeś tyle że limit się wyczerpał. Zwykle po tym następuje drastyczne spowolnienie transferu.
      Przy prędkości 1 Mbit/s (bo taki zapewne masz - nie 1 MB!) możesz mieć ledwie kilka GB limitu miesięcznego (może 1, może 2 a może 5). Przeczytaj umowę.

Edit:

za http://www.orange.pl/portal/map/map/...ver#szczesliwe

wychodzi że nie masz pojęcia co masz.
      Jaki masz płacić abonament?
      Heh. Jeśli brałeś internet mobilny z zamiarem ściągania dużych plików (filmów, oglądanie YT itp), to go sobie daruj. Już masz efekty - dwa dni i ledwie zipie. Tak będzie co miesiąc. Taka prawda.
      Była O1 kombi ALH++ 150/340
      Obecnie Pyzio 206 1.4HDi+ ~90/200

Komentarz

• vince123
        Elegance
        • 2009
        • 923

limit 3giga /miesiac
        Zamieszczone przez soszek81
        Przy prędkości 1 Mbit/s (bo taki zapewne masz - nie 1 MB!)
        o tą predkosc mi chodzilo.zle zapisalem - moj blad ops:
        Zamieszczone przez soszek81
        wychodzi że nie masz pojęcia co masz.
        Jaki masz płacić abonament?
        na tym linku co podales nie ma mojej oferty.
        abonament 49 zl/ miesiac,umowa 2 lata, w tym miesiac na przetestowanie.ROUTER BEZPRZEWODOWY MV 400
        sciagnelem gora 200mb,i troche przegladalem strony...takze limit na pewno nie zostal wyczerpany..

link
        sprzedam do OI :

szyby cala lewa strona
        nadkole nowe LP
        kontakt PW

Komentarz

• kowal 2002
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 5161

vince123, muszę Cię zmartwić ale TTTM, jak możesz to oddaj i weź coś normalnego na UMTS. CDMA w Orange to transfer na częstotliwości 450 MHz, de facto na starych nadajnikach sieci NMT ( stare telefony Centertel ). Nadajniki mają co prawda większy zasięg niż sieć 3G, ale zasięg ( czyli odległość na jakiej możesz pracować od nadajnika ) to nie to samo co "pokrycie". Po prostu NMT rozstawiane były "rzadziej" niż późniejsze BTS-y GSM-owe.
          Z informacji jakie dostałem od znajomego, który w tym jako tako "siedzi" wynika, że Orange weszła w ten internet na CDMA tylko dlatego, że i tak MUSI utrzymywać w gotowości te stacje, bo niektórzy nadal używają komórek w tym systemie i nie chcą z nich zrezygnować ( NMT ze względu na większy zasięg lepiej od GSM działa np. na morzu ( rybacy ), czy w górach ). Ogólnie CDMA jest OK, ale akurat w przypadku Orange, jest to taka trochę "śliska" sprawa ( z mocno prawdopodobnym "drugim dnem" ).
          Wracając do internetu CDMA, to dopóki na danym nadajniku zalogowanych jest mało osób ( a mało to podobno jest kilkanaście do 20 ) to transfer jest w miarę OK. Jeśli jednak ta liczba zostaje przekroczona to zaczynają się problemy, i transfer drastycznie spada ( wydłużają się też mocno pingi ). O ile strony da się jako tako przeglądać ( dużo małych plików ), to typowe "ściąganie" dużych plików ( np. film ) szczególnie przy pomocy "przyspieszaczy", które zwielokrotniają ilość połączeń ) jest praktycznie niemożliwe.
          Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
          Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• Zelu00
            Classic
            • 2009
            • 32

Mozesz wejść na www.speedtest.pl i sprawdzić jaki masz transfer danych.

Komentarz

• vince123
              Elegance
              • 2009
              • 923

wczesniej mialem iplus'a... do przegladania stron bylo ok,ale zeby cos sciagnac to tragedia..
              kolega pare domow dalej ma ten sam internet cdma i chodzi mu ok.. mieszkam pare km od miasta i w gre wchodzi tylko bezprzewodowy internet...
              a z tego co widze to jak narazie ten z orange mial najlepsza predkosc.
              internet sluzy mi do przegladania stron ,czasami slucham radia i musze sciagnac jakis plik (powiedzmy do 100mb) ,ale zawsze wyrabialem sie w limicie 3giga..
              moze problem tkwi w moim kompie..sprobuje podlaczyc router do innej jednostki i zobacze efekty..jesli nie pomoga to zadzwonie do nich i zapytam o co halo..

najlepsze jest to ze wczoraj ciezko bylo mi otworzyc jakakolwiek strone,a dzis chodzi w miare przyzwoicie..
              Załączone pliki
              sprzedam do OI :

szyby cala lewa strona
              nadkole nowe LP
              kontakt PW

Komentarz

• disconec7
                Drive
                • 2011
                • 40

Speed test wypadł żle ... Mieszkasz niedaleko miasta jakiego ? sprawdź sobie TUTAJ jaki Twój net ma zasięg.

Choć co do tego internetu powiem tak: Moja znajoma w styczniu sobie taki wzięła.. 1 miesiąc było sprawnie szybko ale już w drugim wczytywanie stron spadło 3x .. Marketing..

jeszcze jedno pytanie: Router łączy się z kompem przez Kabel czy WiFi ? Przez kabel będzie Ciut szybciej chodziło niż WiFi
                1 miesiąc testowy będzie Ci dobrze chodził a w kolejnym prędkości na Speed teście będą ok ale net będzie zamulał..

Jeśli masz Router a pewnie taki masz że można łączyć się i przez WiFi wtedy ktoś może się podłączać do Twojego łącza za pomocą właśnie WiFi. należy założyć hasło/kod/Pin na połączenia z internetem.

Podaj lokalizacje: miejscowość koło jakiego większego miasta i Ci doradzimy jaki net Ci najlepiej by pasował.

Z Orange bym zrezygnował.. Jak zakładać net ( i mieć go bardzo dobry) to tylko na liniach telefonicznych poza większymi Miastami gdzie zasięg często bywa słaby. Chyba że nie ma takiej możliwości..
                Na świecie są 2 rzeczy, na które można patrzeć bez końca: Zachód Słońca i parkującą kobietę

Komentarz

• djczas
                  RS
                  • 2005
                  • 9612

disconec7, taki transfer to ja mam na edge i to nawet wiekszy wiec chyba cos źle przeczytałeś

Komentarz

• vince123
                    Elegance
                    • 2009
                    • 923

Zamieszczone przez disconec7
                    ak zakładać net ( i mieć go bardzo dobry) to tylko na liniach telefonicznych poza większymi Miastami gdzie zasięg często bywa słaby. Chyba że nie ma takiej możliwości..
                    tak jak mowilem wczesniej -nie mam takiej mozliwosci, w gre wchodzi tylko internet bezprzewodowy.
                    Router łączy sie za pomoca kabla USB.do routera jest przypisany pin wiec nikt nieupowazniony nie korzysta z wifi..

pytanie odnosnie kabla usb- czy mozna dolozyc przedluzke usb do oryginalnego kabla :?: spowoduje to jakies zaklocenia? ten ori kabel jest strasznie krotki..
                    sprzedam do OI :

szyby cala lewa strona
                    nadkole nowe LP
                    kontakt PW

Komentarz

• disconec7
                      Drive
                      • 2011
                      • 40

Zamieszczone przez vince123
                      ten ori kabel jest strasznie krotki..
                      W sklepie komputerowym możesz kupić dłuższy kabel bez problemu.przedłużka też może być. nie będzie zakłóceń.

Warto spróbować zmienić hasło.
                      Co do speed testu myliłem się ale poprawiłem.. masz Makabryczny net. znaczy prędkość.. wolałbym wrócić do iPlusa jeśli był lepszy.

Warto też próbować inne neciki choć wiadomo wiąże się za tym PIENIĄDZ.. VECTRA, ERA, PLAY, PLUS..
                      jak masz męczyć się przez 2 lata z Dziadowym netem warto wydać teraz 100 zł na próby innych..
                      Na świecie są 2 rzeczy, na które można patrzeć bez końca: Zachód Słońca i parkującą kobietę

Komentarz

• kowal 2002
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 5161

vince123, ja też mam bezprzewodowy internet tyle, że BlueConnect z Ery. Transfer po HSDPA nie schodzi praktycznie nigdy poniżej 1,5 Mb/s a zazwyczaj jest w okolicach 2 Mb/s. Mieszkam "na wsi" ale wbrew pozorom wcale nie musi być to wadą, bo jeśli tak jak ja masz gdzieś w pobliżu BTS-a ( u mnie jakieś 800-1000m ) to zasięg jest FULL, natężenie stałego "ruchu" małe w stosunku do BTS-a w dużym mieście więc i transfery są lepsze. Używam tego od prawie 4 lat i przez ten czas nie odczułem jakiegoś spadku prędkości ( powiedział bym nawet że jest nawet lepiej ). Jeśli problemem jest słaby zasięg to możesz ( przynajmniej w erze ) kupić roter z modemem ( np. D100 ), który ma wejście antenowe. Antena kierunkowa 16dB to ok. 100 pln ( tylko trzeba kupić firmówkę a nie taką z allegro ) i net śmiga aż miło.
                        Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
                        Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• vince123
                          Elegance
                          • 2009
                          • 923

mam jeszcze te 20pare dni do sprawdzenia tego ...jak nie wyjdzie nic to wezme starego iplusa od siostry,a jej kupie cos innego ..
                          jakies 5 km ode mnie sa dwie wieze- orange i plusa..takze nie chcialbym sie pchac w ere itd bo moze byc problem z zasiegiem..

jaki program do liczenia limitu polecacie?? w orange nikt o tym nie pomyslal :?
                          sprzedam do OI :

szyby cala lewa strona
                          nadkole nowe LP
                          kontakt PW

Komentarz

• abstinent
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 4842
                            • Octavia II combi (1Z5)
                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

pomimo że mam stałe łącze to korzystam z NetMeter, łatwy w obsłudze, można ustawić które połączenie ma monitorować itp

Komentarz

Pracuję...