Kupno auta - szukam porady

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • fred868
    Classic
    • 2010
    • 7

Zamieszczone przez SKODAJACK
    Koledzy - znów byłem w ASO. Znów walczyli! Znów nic!
    To jakaś masakra jest! :evil:

Muszę przyznać, że chłopaki z Inter-Auto na Zakopiańskiej starali się jak mogli - wgrany nowy sterownik do czujnika skrętu (ponoć od RS-a), kolejny raz ustawiona zbieżność (dla ciekawych wrzucę wkrótce wydruk), kolejna przekładka kół , autko umyte i wyczyszczone - ale problem nie zniknął. Przy 100-120 Km/h ściąga na lewy pas na odcinku ok. 100-150 m. Problem narasta przy jeździe pod górkę, przy przyśpieszaniu i hamowaniu silnikiem. Nie ma znaczenia pochylenie drogi - na mocno przechylonej w prawo jezdni auto dłużej "walczy" ze ściąganiem, ale w końcu znów jestem po lewej stronie. I ta nieszczęsna kierownica - cały czas skręcona lekko w prawo.
    Jeszcze jedna wizyta w ASO, jedna szansa na naprawę i walczymy z SAP! Bujam się tak już ponad 40 tys Km i nie zamierzam dłużej!
    ktoś podawał namiary do starego wygi dobrego fachowca od zawieszen w Krakowie, poszukaj i udaj sie do fachowca a nie do ASO, zapłacisz 100 i bedziesz miał spokój
  • w_o_j_t_a_s
    Classic
    • 2008
    • 19

Przymierzam się do tego Leona

Oglądałem go dzisiaj i wygląda rewelacyjnie, problem w tym że sprzedawca (typowy handlarz) ma tylko dowód rejestracyjny i kartę pojazdu, brak dokumentów historii auta. Stan auta wskazuje na to, że przebieg jest oryginalny, ale nurtuje mnie ten brak dokumentów. Auto jeszcze nie sprawdzone w serwisie pod kątem dzwonów, ale jutro to zrobię.

Pytania:
    Czy w serwisie SEAT uzyskam przez telefon informacje o historii auta?
    Czy pchać się w kupno auta bez kompletnej dokumentacji?

Komentarz

• Bartus
      Ambiente
      • 2011
      • 210

Zamieszczone przez w_o_j_t_a_s
      Nie...

Komentarz

• Mihau
        RS
        • 2009
        • 7461
        • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

musisz się osobiście stawić, przerabiałem to jak kupowałem Golfa mk4
        Czy pchać się w kupno auta bez kompletnej dokumentacji?
        sprawdź czy nie widnieje jako kradziony/skasowany w sensie szkoda całkowita, sprawdź dokładny stan samochodu (mechanika i resztę) w jakimś w jakimś zaufanym warsztacie i już
        O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• piramida
          RS
          • 2009
          • 12222
          • Superb III (3V3)

w_o_j_t_a_s, przyglądnij się wszystkim szczeliną tz czy są idealnie równe, jeżeli się okaże że coś jest nieteges ze szczelinami to jest szansa że był dzwonek :szeroki_usmiech
          superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• w_o_j_t_a_s
            Classic
            • 2008
            • 19

wszystkie szczeliny między elementami blachy są idealnie równe

Komentarz

• Bartus
              Ambiente
              • 2011
              • 210

A szybki ma wszystkie z jednego roku ?

Komentarz

• krzysiek13
                L&K
                • 2010
                • 1155

w_o_j_t_a_s,
                - 120000km od 220000 km może się w wyglądzie nie różnić
                - kapie z niego plakiem
                - najlepszym potwierdzeniem historii i stanu auta jest dobry, doświadczony specjalista
                - do aut z ogłoszeń jest temat :P
                Octavia

Komentarz

• filipT
                  Rider
                  • 2010
                  • 554

w_o_j_t_a_s, dokumenty auta możesz sobie kupić na allegro, więc tym się nie kieruj. handlarz tnie koszty i nie kupował.
                  imho dokładnie sprawdź ten samochód, lepiej wydać 100 na wizytę i mieć w miarę świadomość co się kupiło.
                  Wszystko tam się świeci jak psu na wiosnę, bardziej niż wyjeżdżającemu z salonu
                  Mój Szkodnik

Komentarz

• Dzida
                    RS
                    • 2006
                    • 2253

1. Austriak zgubił papiery, i nie ma ich :roll:
                    2. Leon z 5 roku, czyli po 7 latch ktoś nabiegał 120 kkm i sprzedaje. :roll: :roll:
                    3. Mało tego, sprzedaje samochód Polakowi za 5.000 EUR żeby sobie jeszcze zarobił. :roll: :lol: :lol: :haha:
                    4. W związku z tym iż samochody w Austrii są droższe o 5-9% (niż np. w Niemczech) ze względu na dodatkowy podatek o nazwie NoVA, to napewno jest to mina (a jeszcze te równiótkie 120 kkm, to śmierdzi na odległość).
                    5. Samochód aż się klei od plaku.
                    6. Kto był kiedykolwiek w Austrii widział jakimi samochodami jeżdżą Austriacy, a jakie stoją na wylotach z miast, do zabrania przez Polaków, Litwinów itp.
                    7. Jest jeszcze jedno wyjście: mógł być dzwonek, i nikt się nie bawił w Austrii z naprawą, tylko wziął kasę z ubezpieczalni i sprzedał co zostało.
                    8. Zobacz ile w Austrii kosztuje Leon od prywatnej osoby z podobnym przebiegiem:
                    103.592 Gebrauchtwagen, Neuwagen, Nutzfahrzeuge und Oldtimer aller Marken aus ganz Österreich. Jetzt finden und gratis inserieren!

9. I przestań wierzyć w bajki że ktoś Ci przywiezie auto za pół ceny.
                    10. Pytałeś czy sprzedający ma 2 części dowodu rejestracyjnego?
                    11. Poza tym facet napisał "ponadto nalegam aby kazdy zainteresowany celem sprawdzenia autentycznosci przebiegu sprawdzil sobie w Serwisie numer VIN". Jest bezczelny bo wie że:
                    a. nikt nikomu obcemu na gębę na postawie VIN-u o samochodzie nic nie powie.
                    b. jest sprawdzona wcześniej baza danych, przeglądy są pewnie do jakiegoś przebiegu, dalej już nie, więc facet się zabezpieczył (przynajmniej ja bym tak zrobił, w razie gdyby ktoś miał wujka, ciotkę, brata, szwagra w seriwsie Seata).

Ile razy można to wałkować................

Komentarz

• kubasek11
                      Rider
                      • 2007
                      • 483

w_o_j_t_a_s, szukasz Leona zapraszam tu: http://leonclub.pl/forum/index.php
                      jest tam też giełda (klubowicze sprzedają swoje auta), oraz topic o kupowaniu auta (podobny jak tutaj " Czy znacie tę Octavie? Czyli opinie o autach z ogłoszeń!!") tam poznasz opinie o ogłoszeniach i relacje z autopsji niektórych " bezwypadków"
                      Czarna sztuka - Bixenon skrętny - Czerwona skóra - Pakiet SPORT
                      Było: 109KM 250Nm. Jest: 147KM 320Nm by TDI-RACING :-)

Biała sztuka - Zamówiona 06.08.2014
                      Wyprodukowana 07.10.2014
                      Odbiór 31.10.2014

Komentarz

• shok
                        RS
                        • 2009
                        • 2070
                        • Octavia I (1U2)
                        • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Dzida, masz racje. Okazja z przebiegiem 120tyś km 1

Komentarz

• str33t
                          Rider
                          • 2010
                          • 625

Zamieszczone przez shok
                          Dzida, masz racje. Okazja z przebiegiem 120tyś km 1
                          Popieram, szczególnie na silnik diesla :lol:

Tak, jak ktoś wyżej pisał. Skoro to handlarz, to zazwyczaj auto kupione tanim kosztem, zeby zysk był większy. Przyjrzyj mu się dokładnie, postaw do Seata, weź brata, wujka, dziadka i też oglądajcie go z każdej strony...

Komentarz

• Big
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 6389

Zamieszczone przez Dzida
                            Leon z 5 roku, czyli po 7 latch ktoś nabiegał 120 kkm i sprzedaje.
                            Dokładnie !!! Na diesle sprowadzonego z zagranicy trzeba liczyć po 30 tyś km rocznie co w przypadku 6 lat daje ... 180 000 tys km.
                            Zamieszczone przez Dzida
                            Samochód aż się klei od plaku.
                            Dokładnie ! Aż sie na to patrzec nie da !! widac że to nie jest kwestią pedantycznego dbania o auto przez poprzedniego własciciela, tylko przygotowania prze zhandlarza auta do sprzedaży

Zamieszczone przez Dzida
                            I przestań wierzyć w bajki że ktoś Ci przywiezie auto za pół ceny.
                            Nie wiem ile jeszcze razy trzeba ludziom to powtórzyć zeby do nich dotarło że DOBRE i BEZWYPADKOWE auta są na zachodzie Europy DROŻSZE !!!! niż ich odpowiedniki w Polsce !!! NIkt nie odda dobrego auta z niewielkim przebiegiwem polakowi za pół darmo .... bo tak
                            Popatrz, tu masz Leona z 2005 r. od 1-go własciciela z polskiego salonu tylko w najuboższej wersji stella i z 1.6 pod maska. Spójrz na przebieg i na cenę Pamiętaj, że to jest najuboższa wersja !!
                            Czarny Elegance

Komentarz

• dero
                              Drive
                              • 2008
                              • 53

O ile mnie wzrok nie myli, to na fotce jest silnik 90 KM. Głowy nie dam, bo nie wiem czy w seatach 110 td-i też powinno być czerwone :?:
                              WCI

Komentarz

• Dzida
                                RS
                                • 2006
                                • 2253

Zamieszczone przez dero
                                O ile mnie wzrok nie myli, to na fotce jest silnik 90 KM. Głowy nie dam, bo nie wiem czy w seatach 110 td-i też powinno być czerwone :?:
                                Wydaje mi się że czerwone I nie jest wyznacznikiem (szczególnie w końcowej fazie produkcji). Może tak być, ale nie musi.......

Komentarz

• szkoda
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2005
                                  • 22543

od 2008r na forum i nie można się nauczyć :?
                                  ja bym się wstydził
                                  saport techniczny baj DGW
                                  była BKD+DSG '05 120kkm
                                  była BXE '08 190kkm
                                  no i nie ma :-)

Komentarz

Pracuję...