Prawo budowlane - standardy - pomoc

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • trzoch
    Classic
    • 2011
    • 20

Zamieszczone przez Janus
    Zamieszczone przez endryu
    w naszych warunkach drogowo-klimatycznych lepiej co 15000 km. Chyba, że jeździsz bardzo dużo w długie trasy to można pomyśleć o 30000 km.
    Jak dużo się jeździ i ma się długie trasy to liczba kilometrów do wymiany oleju zmniejsza się i to radykalnie, mi już pokazuje że wymiana przy 16000 km a w chwili kupna było prawie 30000 km
    Auto mam od lutego 2008, przebieg 191tyś, przegląd zmienny srednio co 27-28tyś i najlepsze że od wymiany do wymiany nie dolewam oleju. Na przegląd jadę z 1/3.
    Mamy piękne drogi - gdyby nie te dziury
  • keneida
    Rider
    • 2010
    • 316

Potrzebuje pomocy w sprawie wylewki podłogi garażu.
    Interesują mnie jakieś standardy czy inne dokumenty definiujące te rzeczy.
    Wylewka kruszy sie i powstaje mnóstwo pyłu. Firma sprzątająca nie chce sprzątać bo niby maszyna się psuje od naszej wylewki a developer mówi, że wszystko jest dobrze wykonana i że nie ma żadnych konretnych wymagań jak taka wylewka ma być zrobiona
    Wrocławskie spoty

Komentarz

• djczas
      RS
      • 2005
      • 9612

keneida, jaki to jest obiekt przemysłowy czy mieszkalny czy tez biurowiec

w dokumentacji technicznej jaka jest klasa ścieralności

Komentarz

• keneida
        Rider
        • 2010
        • 316

obiekt mieszkalny. Klasy ścieralności nie sprawdzałem. Muszę się zapytać zarządcy. On w sumie też dupy daje ale to założę osobny wątek
        Wrocławskie spoty

Komentarz

• Sebastian
          Rider
          • 2004
          • 412

Kruszenie się posadzki betonowej może być z wielu powodów. Najbardziej prawdo podobny to źle wykonana impregnacja (zacieranie betonu) Najczęściej posadzka przemysłowa jest impregnowana impregnatem CB2000, impregnat w czasie zacierania ulega stwardnieniu, jeśli będzie to źle wykonane lub zbyt "skromnie" to impregnat w czasie użytkowania czy nawet mycia maszynami będzie ulegał znikaniu a potem efekt będzie taki jak u ciebie.
          To że firma sprzątająca nie chce myć to wcale się nie dziwie, bardzo łatwo uszkodzić w ten sposób maszynę, niszczą się szczotki, ssawa, zakleja się zbiornik z brudną wodą itd.
          Możesz poszukać na własny koszt firmy od posadzek przemysłowych i wykonają ci ekspertyzę.
          Jeśli możesz to wrzuć fotki tej posadzki, może uda mi się napisać coś więcej.
          RS BLUE

Komentarz

• misiek^wro
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 8321

Jak juz ktos poruszyl ten temat, to ja zapytam tak :

Ile zajmuja wszelkie czynnosci formalno-prawne w wypadku stawiania domu jednorodzinnego? Budowa odbyla by sie na gruncie rolnym, korzystaja z tzw zabudowy siedliskowej?

Wiem, ze sa problemy z kredytem wtedy pod budowe, trzeba miec bodajze 20% wkladu wlasnego ?

Czy swiadectwo wystawione przez eksperta o klasie energetycznosci ma przydatnosc 10 lat?

Jak to wyglada pod wzgledem ekspertyz, pozwolen, prawa itd.
            Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
            Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
            ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• 4x4BKF
              L&K
              • 2010
              • 1279

Powody ścierania/kruszenia się wylewki mogą być trzy:

- niewłaściwy skład betonu - czyli za mało cementu w masie lub cement niskiej klasy

- niewłaściwe wylanie betonu - czyli po wylaniu posadzki i odstaniu godziny, dwóch woda która wyszła na wierzch nie została usunięta, beton "zmleczał" i dlatego wierzchnia warstwa jest osłabiona i następuje korozja wgłąb - to zjawisko może być pochodną zbyt dużej ilości wody zarobowej lub operator/kierowca gruszki przedawkował wodę tuż przed wylaniem z gruchy, lub też podchodzącą z gruntu wodą.

- beton był wylewany w okresie przymrozków i wierzchnia warstwa przemarzła i teraz jest osłabiona.

Może być też czwarty czynnik tzw. poza technologiczny, czyli na dobrą posadzkę, z dobrego betonu, dobrze wykonaną ktoś wylał płyn zawierający jakąś substancję żrącą jak np. soda kaustyczna (składnik popularnych "kretów" do udrożniania rur).
              Mogło tak być jeśli np. ktoś próbował usunąć plamy po oleju czy innym płynie eksploatacyjnym.

Jeśli nie jest to odłupywanie się całych płatów betonu, to polecam usunąć luźne warstwy, zagruntować, wygładzić masą elastyczną typu ATLAS PLUS lub podobną, następnie pomalować czymś a'la DUROBET co da powłokę podobną do posadzek przemysłowych.
              4x4

Komentarz

• Sebastian
                Rider
                • 2004
                • 412

misiek^wro, http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...light=budujemy
                RS BLUE

Komentarz

• 4x4BKF
                  L&K
                  • 2010
                  • 1279

Zamieszczone przez misiek^wro
                  Jak juz ktos poruszyl ten temat, to ja zapytam tak :

Ile zajmuja wszelkie czynnosci formalno-prawne w wypadku stawiania domu jednorodzinnego? Budowa odbyla by sie na gruncie rolnym, korzystaja z tzw zabudowy siedliskowej?

Wiem, ze sa problemy z kredytem wtedy pod budowe, trzeba miec bodajze 20% wkladu wlasnego ?

Czy swiadectwo wystawione przez eksperta o klasie energetycznosci ma przydatnosc 10 lat?

Jak to wyglada pod wzgledem ekspertyz, pozwolen, prawa itd.

Zależy czy grunty są w dużym mieście czy podlegają pod małą gminę w małej gminie wszystko możesz szybciej załatwić. Pozwolenia na budowę to ok. 2 miesiące - zakładam że są media typu woda, prąd itp.

Kredyt na dom to trochę bardziej skomplikowana sprawa. Musisz być właścicielem działki na której chcesz budować, najczęściej jest to tak, że ban przelewa kasę transzami.

Możesz wybrać dwie opcje, gdzie przedstawiasz faktury za wykonane roboty i tylko pracownik banku stwierdza że faktycznie zostały one wykonane i kasa jest przelewana, druga opcja to system gospodarczy czyli robienie części ludźmi po cichu, na czarno, materiały kupujesz bez faktur - np. drewno, beton, piach, cegłę paloną itp a po zakończeniu etapu przychodzi rzeczoznawca, wycenia i na podstawie wycen bank daje kasę. Droższa operacyjnie opcja bo za każdym razem płacisz za rzeczoznawcę, ale zazwyczaj jesteś do przodu na wycenie.

Wkład własny?? Stary, tu się nie da wziąć na 110% wartości czegoś czego jeszcze nie ma.
                  Bezpieczny bufor to jest działka+ 40-50% wartości.
                  Pamiętaj że dom to ciągła skarbonka, a nie lokal komercyjny który wynajmiesz i z czynszu spłacasz kredyt.
                  4x4

Komentarz

• keneida
                    Rider
                    • 2010
                    • 316

Zamieszczone przez djczas

Dostałem informację, że:
                    "W garażu nie ma posadzki a podłoże stanowi płyta fundamentowa z betonu do którego nie podaje się współczynika ścieralności"

[ Dodano: Pon 28 Mar, 11 15:19 ]
                    teraz pytanie czy płyta fundamentowa może być jako "podłoga" garażu podziemnego?
                    O co mogę się jeszcze zapytać co by znaleźli w "specyfikacji technicznej" garażu?
                    Wrocławskie spoty

Komentarz

• Sebastian
                      Rider
                      • 2004
                      • 412

Zamieszczone przez keneida
                      teraz pytanie czy płyta fundamentowa może być jako "podłoga" garażu podziemnego?
                      Tego nie wiem, ale z reguły na płycie fundamentowej wykonuje się posadzkę.
                      Teraz pytanie czy pod płytą jest właściwa hydroizolacja ????
                      Następnie na płycie fundamentowej wykonuje się ponownie hydroizolacje poziomą plus termoizolację.
                      RS BLUE

Komentarz

• keneida
                        Rider
                        • 2010
                        • 316

Zamieszczone przez Sebastian
                        Następnie na płycie fundamentowej wykonuje się ponownie hydroizolacje poziomą plus termoizolację.
                        czy jest/ wykonuje się tzn są jakieś paragrafy na to? Czy wykonawca ma wolną rękę?
                        Wrocławskie spoty

Komentarz

• 4x4BKF
                          L&K
                          • 2010
                          • 1279

Zamieszczone przez Sebastian
                          czy jest/ wykonuje się tzn są jakieś paragrafy na to? Czy wykonawca ma wolną rękę?

Jeżeli projektant w porozumieniu z inwestorem przewidział w garażu podłoże które jest jednocześnie płytą fundamentową, to tylko nabywcy mogą mieć żal do siebie, że przeoczyli to kupując mieszkanie i takie a nie inne miejsce postojowe.
                          Co do klasy ścieralności, to faktycznie nie podaję się jej dla płyt fundamentowych i betonu do ich budowy użytych, jedynym parametrem jest tzw klasa betonu.

Wodoszczelnosć?? Izolacja?? Termoizolacja??

Beton może być wodoszczelny sam w sobie, jeśli na etapie produkcji betonu do wody zarobowej lub mieszanki został dodany środek poprawiający szczelność betonu.

Hydroizolacja pozioma zdaje egzamin, ale tylko i wyłącznie wykonana od strony naporu wody, czyli w tym przypadku od spodu płyty betonowej. W tym przypadku mogła być użyta folia, geowłóknina, wstępna wylewka z betonu z dodatkami.

Termoizolacja? Jaki jest sens wykonywania termoizolacji podłogi w garażu, skoro z tego co wnioskuję po opisie kolegi garaż jest garażem ogólnym z wyznaczonymi miejscami postojowymi i jako garaż będący prawdopodobnie garażem podziemnym musi mieć dobrą wentylację i a jego konstrukcja musi mieć boki otwarte (dopuszcza się zasłonięcie ażurem) na co najmniej jednym poziomie. Po co izolować taki garaż skoro jest nieogrzewany? De facto tą izolacją byśmy zatrzymywali ciepło ziemi przedostające się do garażu.

[ Dodano: Pon 28 Mar, 11 17:08 ]
                          Zamieszczone przez djczas

Dostałem informację, że:
                          "W garażu nie ma posadzki a podłoże stanowi płyta fundamentowa z betonu do którego nie podaje się współczynika ścieralności"

[ Dodano: Pon 28 Mar, 11 15:19 ]
                          Nie ma żadnych przeciwwskazań technicznych żeby płyta fundamentowa stanowiła jednocześnie posadzkę garaży. Kwestia wykończenia lub niewykończenia powierzchni jest sprawą projektanta/wykonawcy/nabywcy.

Jeśli budynek został dopuszczony do użytkowania to już jest po jabłkach, a fakt że Ci się kurzy posadzka to sprawa nie mająca wpływu na bezpieczeństwo użytkowania obiektu.
                          4x4

Komentarz

Pracuję...