Mam nieszczelną klimę. Ładowałem klimę rok temu na jesień, po zimie musiałem doładować bo się nie załączała. Teraz po lecie również klima przestała działać. Będę ją robił na wiosnę, ale chciałem się zorientować , gdzie należy szukać usterki, gdzie ewentualnie mogą być jakieś niszczelności. Dodam , że doładowanie klimy było z barwnikiem , mechanik patrzał przez specjalne okulary na różne części klimy i nie stwierdził nieszczelności. Z góry dzięki za sugestie.
brama garażowa
Zwiń
X
-
brama garażowa
Witam,
wymieniam leciwe drzwi garażowe na nowe i tu mam problem jaką bramę garażową wybrać??? mam rury kanalizacji w garażu i CO więc brama musi być izolowana i ocieplana.Przedstawiciel był, pomierzył i odradzał bramę uchylną że podobno nie da sie jej dobrze zaizolować i zdecydowanie mówił o segmentowej 2 lub 4 cm izolacji.....wczoraj szedłem obok nowych bloków i zaszedłem do bramy i to jest brama uchylna,Czyli w nowych blokach garaże nie są ocieplane????czy handlowiec wprowadził mnie w błąd????proszę pomóżcie bo jestem zielony w tych sprawach.Brama ma być w miarę tania a jednak izolować garaż aby mi rury nie zamarzły.Jak narazie mój typ: Hormann epu40
-
-
Brama uchychlna może być ocieplona ale to daje nie wiele ze względu na to, że jest montowana w otworze. Brama segmentowa jest montowana poza otworem, ma uszczelki na całym obwodzie przez co montaż poza otworem jest lepszy pod względem izolacyjności.
Ja mam bramę Wiśniowskiego, którą zresztą polecam, jest tańsza od Hormana i od polskiego producenta :!:
Ja mam bramę dużą 4750*2250 i garaż mam na pełnym grzaniu tj. w zimę mam ok. 19st.
Komentarz
-
-
Re: brama garażowa
Zamieszczone przez DANIEL1987Czyli w nowych blokach garaże nie są ocieplane????
Co innego garaż w bloku a co innego garaż w domku jednorodzinnym. Inne stosunki powierzchni otworów do ścian. Dlatego w blokach można zamontować bramę o dużym współczynniku przenikalności... BA często jest tak iż bez dodatkowego ogrzewania da się w garażu utrzymać temperaturę projektowaną i zgodną z WT.
Ciągły ruch aut, oświetlenie i inne źródła ciepła dostarczają go dość
Natomiast jak ktoś zobaczy iż w garażu są grzejniki... no to cóż... To jest jeden ze sposobów na naciąganie wyników zużycia energii do ogrzewania:P
pzdrAdam
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez DANIEL1987Przedstawiciel był, pomierzył i odradzał bramę uchylną że podobno nie da sie jej dobrze zaizolować i zdecydowanie mówił o segmentowej 2 lub 4 cm izolacji.
Komentarz
-
-
o to chodzi ze u mnie brama montowana będzie w otworze bo miejsca zbytnio nie mogę redukować gdyż garaż krótki więc troszkę trzeba będzie się nakombinować żeby to zaizolować, ale juz raczej jestem pewny tego hormanna LPU40.Podzwoniłem i 4 rożnych montażystów ma przyjechać i zobaczymy który co będzie gadał a potem niech się przebijają ;D na dzień dzisiejszy ok 2800zł z montażem,zobaczymy czy coś zejdą :diabelski_usmiech
Komentarz
-
-
Bierz segmentowa, dobrej firmy typu Hormann, nie jakis chinski szmelc z supermarketu. Nawet najmniejsze ocieplenie w zupelnosci spelnia role i bedzie to lepiej ocieplone i szczelniejsze niz brama uchylana. Montowalem kiedys jedne i drugie bramy i mam porownanie.
A to ze w blokach sa takie, albo takie :wink: A na czym zaoszczedzic. 2500 vs. 1200zl :diabelski_usmiech
Brame z montazem masz na 7% VAT, tak dla przypomnienia
Komentarz
-
-
BA często jest tak iż bez dodatkowego ogrzewania da się w garażu utrzymać temperaturę projektowaną i zgodną z WT.
nikt nie grzeje garażu, nie ma warunków wg. WT na temperaturę w garażu, nie ogrzejesz garażu zyskami z oświetlenia!!!!
Kolego!! W garażu ogólnodostępnym w budynku wielorodzinnym głównym problemem jest wentylacja tego garażu żebyś się nie zagazował. to wychodzą takie ilości powietrza że ogrzewanie garażu przewyższałoby wielokrotnie ogrzewanie reszty budynku!
b707, czy ty jeszcze studiujesz?ech...
TomikT
Komentarz
-
-
Zgadzam się WT nie określa iż garaż musi być grzany... Ale jak byśmy chcieli to można go podciągnąć pod pomieszczenie nieprzeznaczone na pobyt ludzi gdzie WT daje 5 stopni.
A taka temperaturę bez trudu się uzyska w garażu podziemnym... a wystarczy wejść do pierwszego lepszego garażu by się przekonać iż temperatura jest czasem nawet wyższa od tych 5 stopni.
To że wentylacja jest to wiem... ale wg WT musi ona działać w oparciu o czujniki wiec nie jest to wentylacja ciągła.
Natomiast nie mówię o grzaniu zyskami od oświetlenia... źródeł jest sporo.
Zaprojektowanie garażu jako powierzchni ogrzewanej ma na celu zmniejszenie [naciągnięcie] wskaźników w budynkach które są źle zaprojektowane pod kątem ochrony cieplnej. Czasem można osiągnąć cuda takim zabiegiem.
Na razie nie studiuje... czekam na termin obrony dyplomu.
Z góry też uprzedzam iż nie sanitarkę studiuje a budowlankę... aczkolwiek miałem rozszerzone kwestie ochrony cieplnej budynków i w ramach dyplomu projektowałem mały wielorodzinny budynek niskoeneretyczny. :szeroki_usmiechAdam
Komentarz
-
-
No ja na warszawskiej... a dokładni na WILu na dziennych
Uczą dobrze ale bardziej tego jak samemu się uczyć i potem sobie radzić. Na gotowe nic nie ma... i łatwo też:P Ale jak się to lubi to nawet idzie
Natomiast jak tak czasem wpadałem ostatnio na wydział to się już się zaczął wyścig szczurów.
A co do pracy to szukam teraz czegoś w wykonawstwie. Na razie głównie za sprawą ojca w kosztorysach siedzę [chyba ponad 10 lat już]. Ale w ostatnim roku robiłem tez projekt konstrukcyjno-budowlany hali oraz obliczenia na potrzeby certyfikatów energetycznych. Ale jednak ciągnie mnie do pracy na budowie. Praktyki w mostostalu zaszczepiły bagcyla:PAdam
Komentarz
-
-
Witam,
Jak najbardziej polecam segmentową - ocieplaną. Oprócz lepszej szczelności i ocieplenia - nie bez znaczenia dla mnie jest możliwość podjechania pod same drzwi (czego przy uchylnej zrobić nie można). Co do firm to polecam Normstahl - ja mam taką i nie narzekam - a jest made in sweden.
Oczywiście z daleka trzymać się od chińszczyzny z supermarketów !
Komentarz
-
Komentarz