Osoba uprawniona do obsługi pojazdu (?)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • knefel86
    Classic
    • 2010
    • 9

Zamieszczone przez blackrs
    powinna być naklejka na klapce wlewu paliwa jakie fele i opony pasują do tego modelu
    Ja mam O2FL z 2010 Elegance 1.8 TSI i zimówki mam 195 65 R15 - bez problemu weszły. Pzdr
  • BORA
    Ambiente
    • 2009
    • 118
    • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Panowie co to kur.. znaczy? Sprawa dotyczy amortyzatorów i pewnego sklepu:

"Reklamacji nie podlegają części montowane przez osoby nieuprawnione do obsługi pojazdu oraz uszkodzone na skutek niewłaściwego montażu"

Co się kryje po pojęciem "osoby nieuprawnione do obsługi pojazdu"???
    Domyślam się że chodzi o jakiś serwis samochodowy, czy to znaczy że sam, pomimo że jetem po technikum samochodowym, studiach technicznych gdzie nawet w nazwie mam "...pojazdów" jeśli nie posiadam warsztatu to nie mogę montować sobie sam amortyzatorów bo stracę gwarancję??? WTF???

Ma ktoś pojęcie o co chodzi?
    BORA aka xbora
    Spalanie 3.7l/100km na dystansie 185km Skoda Octavia Combi I 1.9TDI (ASV) 110kM (81kW)
    ||Octavia 1 Combi 1.9 TDI ASV (110KM)|| => ||Octavia 2 RS Combi 2.0 TDI BMN 170KM (@204KM)||

Komentarz

• piotrek_os
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 8160
      • Octavia II (1Z3)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Re: Osoba uprawniona do obsługi pojazdu (?)

Zamieszczone przez BORA
      Panowie co to kur.. znaczy? Sprawa dotyczy amortyzatorów i pewnego sklepu:

"Reklamacji nie podlegają części montowane przez osoby nieuprawnione do obsługi pojazdu oraz uszkodzone na skutek niewłaściwego montażu"

Co się kryje po pojęciem "osoby nieuprawnione do obsługi pojazdu"???
      Domyślam się że chodzi o jakiś serwis samochodowy, czy to znaczy że sam, pomimo że jetem po technikum samochodowym, studiach technicznych gdzie nawet w nazwie mam "...pojazdów" jeśli nie posiadam warsztatu to nie mogę montować sobie sam amortyzatorów bo stracę gwarancję??? WTF???

Ma ktoś pojęcie o co chodzi?
      chodzi o to zeby warsztat zamontował i dał pieczątke :diabelski_usmiech
      Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• BORA
        Ambiente
        • 2009
        • 118
        • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

No bez jaj.. Czyli jak sobie sam zamontuje to nie ma gwary pomimo że jestem po technikum samochodowym i studiach gdzie nawet w nazwie mam "...pojazdów"???
        BORA aka xbora
        Spalanie 3.7l/100km na dystansie 185km Skoda Octavia Combi I 1.9TDI (ASV) 110kM (81kW)
        ||Octavia 1 Combi 1.9 TDI ASV (110KM)|| => ||Octavia 2 RS Combi 2.0 TDI BMN 170KM (@204KM)||

Komentarz

• gradek
          RS
          • 2010
          • 12880
          • Superb III (3V3)

BORA, wszystko zależy od sprzedawcy. Wystarczy podjechać do jakiegoś mechanika i wytłumaczyć mu o co ci biega. Jeśli tylko pieczątka to jakiś Pan Kaziu, czy inny nie powinien robic problemów.

Jest SUPERB III 2.0 TDi CRLB STYLE 181,2 KM 413,9 Nm
          Były Szara Elegantka 2,0 CFHF 2.0 TDi BMM ELEGANCE
          Spoty Śląskie (Katowice i okolice)

Komentarz

• BORA
            Ambiente
            • 2009
            • 118
            • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Właśnie tak sobie czytam moje CV i mam napisane tam jak byk
            "Technikum Mechaniczne w ..., specjalność – Naprawa i Eksploatacja Pojazdów Samochodowych, ukończone uzyskaniem tytułu technik mechanik" przecież mam taki tytuł który uprawnia mnie do napraw samochodów - to co mam sobie sam pieczątkę wyrobić..? Przecież to że skończyłem taką specjalność już chyba powinno mnie uprawniać do samodzielnej wymiany części w samochodzie..(?) Źle to interpretuje?
            BORA aka xbora

Komentarz

• soszek81
              L&K
              • 2010
              • 1245

Wymienić zawsze sobie możesz. Pytanie jak to zinterpretują w przypadku roszczeń gwarancyjnych.
              Była O1 kombi ALH++ 150/340
              Obecnie Pyzio 206 1.4HDi+ ~90/200

Komentarz

• endryu
                RS
                • 2006
                • 3773
                • Octavia II combi (1Z5)
                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

BORA, tak jak koledzy piszą, furkę możesz naprawiać sobie sam (i może być to lepiej niż w warsztacie). Ale dla gwarancji musi być papierek-rachunek-faktura z warsztatu samochodowego.
                Tak to interpretują sprzedawcy części
                ...aby było pod górkę :klnie:
                O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
                O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
                =================================================

Komentarz

• BORA
                  Ambiente
                  • 2009
                  • 118
                  • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Zamieszczone przez soszek81
                  Wymienić zawsze sobie możesz. Pytanie jak to zinterpretują w przypadku roszczeń gwarancyjnych.
                  No i to mnie interesuje.. Czy to wymysł sklepu i jak go interpretować czy może wymysł producenta..? Przecież wg mojego wykształcenia chyba jestem "osobą uprawnioną do obsługi pojazdu"

Zamieszczone przez endryu
                  BORA, tak jak koledzy piszą, furkę możesz naprawiać sobie sam (i może być to lepiej niż w warsztacie). Ale dla gwarancji musi być papierek-rachunek-faktura z warsztatu samochodowego.
                  Jesteś pewien że w razie gwarancji muszę mieć rachunek wymiany tego w warsztacie? Ktoś miał taką sytuajcę/może to potwierdzić?
                  Jest to wymysł sklepu czy producenta?
                  BORA aka xbora

Komentarz

• 4x4BKF
                    L&K
                    • 2010
                    • 1279

Zamieszczone przez endryu
                    I to z warsztatu posiadającego autoryzację danego producenta - żeby było jeszcze ciekawiej
                    4x4

Komentarz

• Damianjg
                      Rider
                      • 2008
                      • 621

Zamieszczone przez 4x4BKF
                      Jesteś pewien że w razie gwarancji muszę mieć rachunek wymiany tego w warsztacie? Ktoś miał taką sytuację/może to potwierdzić?
                      Jest to wymysł sklepu czy producenta?
                      Zależy jakie masz układy. Jeżeli nie masz wcale to musisz mieć pieczątkę. Ale głównie chodzi o to że faktycznie można popełnić błąd przy montażu producent to wykryje i.......
                      Mi sie wydaje że chodzi też o to ze ktos sobie kupi powiedzmy hmm alternator, zle go podłączy spali i bieg do sklepu "reklamacja, reklamacja on jest popsuty!!!" Musicie też wziąć pod uwagę jak to widzi sklep i producent.
                      BORA, to ze ktoś skończył jakaś szkołę nie oznacza ze na tej podstawie dadza Ci gwarancje. Warsztat który montuje dana czesc bierze odpowiedzialność za montaż i podbija pieczątkę. W momencie kiedy producent stwierdzi błąd montażu idziesz z reklamacja do mechanika
                      I u niektórych producentów faktycznie obowiazuje taka zasada:
                      I to z warsztatu posiadającego autoryzację danego producenta

Komentarz

Pracuję...