miska i przyrząd pomiarowy raczej sa miarodajne bo na motulu nie bylo takiego efektu
jazda rowerem "pod wplywem", a utrata prawa jazdy
Zwiń
X
-
jazda rowerem "pod wplywem", a utrata prawa jazdy
Witam,
Jestem w trakcie dyskusji ze znajomymi apropos ewentualnej utraty prawa jazdy (kat.B) jadąc pod wpływem (1-2 piwa) na rowerze (nie mówię o zataczaniu się z jednego brzegu jezdni na drugi). Czyli generalnie pytanie brzmi: jeśli alkomat wykaże np 0,55 promila to czy z tego powodu następuje utrata prawa jazdy.
WAŻNE:
Nie potrzebuję porad jak to POWINNO wyglądać, bądź jak Wasze sumienie czy logika Wam podpowiada. Chcę wiedzieć jak to wygląda aktualnie. Wiem, że trochę ponad pół roku temu trwały prace nad nowelizacją ustawy, ale nigdzie nie mogę znaleźć efektów pracy sejmu i senatu.
Dzwoniłem na 3 komendy, ale w jednej gość nie wiedział jak to wygląda aktualnie, na drugiej powiedziano mi, że na pewno zostanie mi zabrane prawko, w trzeciej zasugerowano mi kontakt z sądem, ale jakoś dziś jest wszystko pozamykane.Pozdrawiam,
Michał
Nie piję piwa - jedynie JACK DANIELS! :-)
-
-
kropeck, o ile się nie zmieniło ( bo tak jak pisałeś miało się zmienić, ale nie słyszałem, żeby to sfinalizowano ) to tracisz prawo jazdy tak jak byś prowadził samochód. Oczywiście najczęściej kończy się na spuszczeniu powietrza i spacerku, ale formalnie prawko pa, pa.Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kowal 2002kropeck, o ile się nie zmieniło ( bo tak jak pisałeś miało się zmienić, ale nie słyszałem, żeby to sfinalizowano ) to tracisz prawo jazdy tak jak byś prowadził samochód. Oczywiście najczęściej kończy się na spuszczeniu powietrza i spacerku, ale formalnie prawko pa, pa.Pozdrawiam,
Michał
Komentarz
-
-
Chyba po ostatnich zmianach jest to ujęte w ten sposób:Sąd może zatrzymać prawo jazdy po stwierdzeniu,że kierujący jechał rowerem i zawartość alkoholu w organizmie wynosiła >0,2 prom.
Przedtem zatrzymanie prawa jazdy było obligatoryjne.
Oto artykuł z 2010 roku,wydaje mi się,że prawo to zostało uchwalone i weszło w życie.
Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez JanuszSzChyba po ostatnich zmianach jest to ujęte w ten sposób:Sąd może zatrzymać prawo jazdy po stwierdzeniu,że kierujący jechał rowerem i zawartość alkoholu w organizmie wynosiła >0,2 prom.
Przedtem zatrzymanie prawa jazdy było obligatoryjne.
Oto artykuł z 2010 roku,wydaje mi się,że prawo to zostało uchwalone i weszło w życie.
http://prawo.gazetaprawna.pl/artykul...awa_jazdy.htmlPozdrawiam,
Michał
Komentarz
-
-
Znalazłem.
Ustawa została przyjęta 25 listopada 2010 r., podpisana przez Prezydenta i ogłoszona w Dz.U. z 2011 r. Nr 17 poz. 78.
Weszła w życie 25 lutego br.
Zatem może się skończyć tylko i wyłącznie na zakazie prowadzenia pojazdów określonego rodzaju (niekoniecznie mechanicznych, co daje furtkę, aby orzec zakaz prowadzenia roweru). To jednak nadal nie wyklucza, że sąd ma prawo orzec zakaz prowadzenia samochodów osobowych lub w ogóle wszelkich pojazdów mechanicznych (i wtedy pozostanie tylko rower i hulajnoga).Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kropeckjeśli alkomat wykaże np 0,55 promila to czy z tego powodu następuje utrata prawa jazdy
od 0,20 do 0,50 stan po użyciu alkoholu - sprawa trafia do sądu rejonowego, wydział tzw.wykroczeniowy :!:
w obu przypadkach prawo jazdy idzie do wora. O zakazie kierowania pojazdami decyduje sąd podając to w wyroku jako środek karny.
Art. 42. kodeksu karnego
§ 1. Sąd może orzec zakaz prowadzenia pojazdów określonego rodzaju w razie skazania osoby uczestniczącej w ruchu za przestępstwo przeciwko bezpieczeństwu w komunikacji, w szczególności jeżeli z okoliczności popełnionego przestępstwa wynika, że prowadzenie pojazdu przez tę osobę zagraża bezpieczeństwu w komunikacji.
§ 2. Sąd orzeka zakaz prowadzenia wszelkich pojazdów mechanicznych albo pojazdów mechanicznych określonego rodzaju, jeżeli sprawca w czasie popełnienia przestępstwa wymienionego w § 1 był w stanie nietrzeźwości, pod wpływem środka odurzającego lub zbiegł z miejsca zdarzenia określonego w art. 173, 174 lub 177.O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
=================================================
Komentarz
-
-
Jak masz jechać rowerem pod wpływem, a nie zataczasz się to jedź bo i tak Cię nie zatrzymają :P (o ile rower sprawny i jedziesz przepisowo)
Jak masz już tak wypite, że masz problem z jazdą prosto, to prowadź rower lewą stroną jezdni. Wtedy prawka nie mają prawa zabrać, bo go tylko prowadzisz, a nie nim jedziesz.
Komentarz
-
-
westwi78, tak zgadza się. Przytaczam aktualny zapis
USTAWA
z dnia 25 listopada 2010 r.
o zmianie ustawy – Kodeks karny
Art. 1. W ustawie z dnia 6 czerwca 1997 r. - Kodeks karny (Dz. U. Nr 88, poz. 553, z późn. zm.1)) w art. 42 § 2 otrzymuje brzmienie:
"§ 2. Sąd orzeka zakaz prowadzenia wszelkich pojazdów albo pojazdów określonego rodzaju, jeżeli sprawca w czasie popełnienia przestępstwa wymienionego w § 1 był w stanie nietrzeźwości, pod wpływem środka odurzającego lub zbiegł z miejsca zdarzenia określonego w art. 173, 174 lub 177.".
Art. 2. Ustawa wchodzi w życie po upływie 30 dni od dnia ogłoszenia.
obowiązuje od 25.02.2011r.
przytoczenie prawo jazdy idzie do wora dotyczy się "zdarzenia alkoholowego" w trakcie kontroli drogowej, jeżeli prawko posiadamy przy sobie
[ Dodano: Sro 04 Maj, 11 20:03 ]
Zamieszczone przez BialyJak masz jechać rowerem pod wpływem, a nie zataczasz się to jedź bo i tak Cię nie zatrzymają (o ile rower sprawny i jedziesz przepisowo)O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
=================================================
Komentarz
-
Komentarz