CB - RADIO W AUSTRII

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • d_woj
    Drive
    • 2011
    • 68

CB - RADIO W AUSTRII

Zamieszczone przez słoń
    przy odpaleniu zaczął mi terkotać.
    Powiem tak - mam 1.4 tsi od stycznia i przejechane 30 tys. Przy odpaleniu prawie zawsze coś tam zaterkocze (ale tylko wtedy jak odpalam po nocy na zimo). Zupełnie się tym nie przejmuję bo w poprzednim samochodzie miałem to samo (fabia 1.2 64 KM) - zrobiłem nim ponad 150 tys z tego setka na LPG i nic się nie działo.
    Dziwnie bym się czuł jakby nic nie terkotało - tak zapewne ma być i już
  • loyd
    RS
    • 2010
    • 2342

CB - RADIO W AUSTRII

Wybieram się niedługo do Chorwacji przez Austrię. Napisałem meila do ich ambasady w sprawie CB i otrzymałem taką odpowiedź:

W odpowiedzi na maila z dnia ....... dotyczącego korzystania z radia CB na terenie Austrii Ambasada Austrii w Warszawie informuje, że w Austrii dopuszczalne są jedynie radia jednostandardowe, FM, o mocy nie większej niż 4W i posiadające wyłącznie 40 podstawowych kanałów.

Teraz pytanie - czy "ichniejsze miśki" kontrolują jakie mam radio ? Jakie są mandaty za używanie radia z modulacją AM (mam Presidenta Johny III) ? Jak to wygląda w praktyce ?

Jedziemy w 3 (a może nawet w 5) samochodów i radyjko bardzo nam ułatwi komunikację w trasie.

Komentarz

• Romekm76
      Rider
      • 2008
      • 392
      • Opel

loyd, podczas kontroli i to niejednokrotnej :evil: nikt do CB radia nie zaglądał i nie sprawdzał, nie pytał itp. itd. Austrie przemierzam co tydzień trasą Kufstein-Innsbruck-Brennero na Italie i spowrotem.
      Jest Skoda Octavia 1,9 tdi Jest Seat Alhambra 1,9 tdi
      Była Skoda Octavia 1.9 sdi , VW Passat b5 fl 1.9 tdi , Opel Vectra C 3.0 cdti
      A mówiła mama -
      "Ucz się synu na ginekologa, bo to i forsy dużo i ręce cały czas w cieple" - mruczał pod nosem kierowca TIR-a zmieniając w mroźną noc koło w naczepie.
      http://campaign.scania.com/v8/

Komentarz

• Lashlo
        L&K
        S_OCP Member
        • 2007
        • 1455

loyd, ja sie naczytalem,ze w Austrii niezbyt nas lubia i na przejazd u nich zdjalem antene i radio do bagaznika. Tam i tak za szybko nie pojedziesz,bo mandaty sa drogie. Po co kusic los?

Komentarz

• AdamB
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 8030
          • Octavia IV (NX3)
          • DKZA 2.0 TSI 190 KM

loyd, potwierdzam co pisze Romekm76, jestem w Austrii parę razy co roku i nie ma problemu z miśkami i CB u nich.
          Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• loyd
            RS
            • 2010
            • 2342

Zamieszczone przez Lashlo
            Tam i tak za szybko nie pojedziesz,bo mandaty sa drogie. Po co kusic los?
            Nie chodzi o prędkość - i tak nie jeźdzę szybko z żoną i młodym na pokładzie.

Jedziemy w minimum 3 auta (a może w 5) i każdym jest dzieciak (u mnie będzie miał 10 miesięcy a u reszty 3 lata i 7 lat) więc należy się jakoś komunikować w razie: siku, jeść, kupa itp.

Ktoś wie jakie są ewentualne mandaty za jazdę z CB AM ?

Komentarz

• AdamB
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 8030
              • Octavia IV (NX3)
              • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez loyd
              Ktoś wie jakie są ewentualne mandaty za jazdę z CB AM ?
              Nie spotkałem się wśród znajomych aby ktoś dostał mandat za CB. Mnie raz kontrolowali i pomimo włączonego radia CB nie przyczepili się do niego.

Komentarz

• smer
                RS
                • 2008
                • 2021
                • Octavia II (1Z3)
                • BKD 2.0 TDI 140 KM

Jeśli chciałbyś na zimne dmuchać, to najlepiej nie wwozić takiego radia do Austrii, hehe.... O konsekwencjach poczytaj sobie w jakimś forum CB lub autoryzowanym miejscu.

Cytat z jednego forum tematycznego CB:
                "w Austrii obowiązuje podstawowa 40, wyłącznie FM, '5', moc nie większa niż 4W. Co może być dla nas istotne, dozwolone są tam wyłącznie radyjka posiadające wyłącznie dozwolony zakres. Jeżeli więc nasze radyjko posiada modulację AM (choćby obok FM) lub inne kanały niż podstawowa 40, wówczas jego użytkowanie w Austrii jest nielegalne"

Die Einfuhr, die Errichtung und der Betrieb von CB Funkanlagen...
                czyli "Wwóz, instalacja i użytkowanie CB...", a zatem już samo przewiezienie radia z AM przez austriacką granicę stanowi naruszenie prawa....."

Gdzieś również czytałem, że może to w skrajnych przypadkach grozić konfiskatą przedmiotu przestępstwa, zatem nawet samochodu z zainstalowanym radyjkiem :shock:
                Niemniej uczciwie przyznaję, że w to nie wierzę

Zamieszczone przez AdamB
                Nie spotkałem się wśród znajomych aby ktoś dostał mandat za CB. Mnie raz kontrolowali i pomimo włączonego radia CB nie przyczepili się do niego.
                Bo nie zakumali, że masz CB - nie przyszło im do głowy, że można mieć radio i nie mieć widocznej anteny
                Życie nie jest ani tak złe, ani tak dobre, jak to sobie wyobrażamy.

Piszę poprawnie po polsku.

Komentarz

• loyd
                  RS
                  • 2010
                  • 2342

Czyli lepiej schować przed granicą ?

Komentarz

• smer
                    RS
                    • 2008
                    • 2021
                    • Octavia II (1Z3)
                    • BKD 2.0 TDI 140 KM

Romekm76 pisze powyżej, że jeździ do Austrii często z anteną i nikt go się nie czepiał za radyjko.

Widzisz, ja nie mam tego problemu, bo mam Triflexa na dachu i nikomu nie przyszłoby nawet do głowy, że mam włączone radio. Ale gdybym miał inna antenę, to chyba bym zdjął dla świętego spokoju...
                    Życie nie jest ani tak złe, ani tak dobre, jak to sobie wyobrażamy.

Piszę poprawnie po polsku.

Komentarz

• Lashlo
                      L&K
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 1455

smer, dokladnie,ja mam 1,5 m antene,wiec zdjalem. Duzo pisza na forach o CB o prawie w roznych krajach.

Komentarz

• 4x4BKF
                        L&K
                        • 2010
                        • 1279

Przepis dotyczący zakazu użytkowania CB jest przepisem egzekwowanym w stosunku do Austriaków, w stosunku do cudzoziemców jest to martwy przepis więc się nie stresuj.
                        4x4

Komentarz

• loyd
                          RS
                          • 2010
                          • 2342

4x4BKF, jakoś mi nie chce wierzyć, że austriackie miśki nie egzekwują ich prawa wobec polaków :wink:

Komentarz

• AdamB
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 8030
                            • Octavia IV (NX3)
                            • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Bo nie zakumali, że masz CB - nie przyszło im do głowy, że można mieć radio i nie mieć widocznej anteny
                            Jeździłem również z "batem" metrowym i też ich to nie ruszało. Uważacie że kierowcy TIR-ów zdejmują radia i anteny przy wjeździe do Austrii?

[ Dodano: Pon 09 Maj, 11 09:06 ]
                            loyd, jeżeli masz wątpliwości i nie jesteś pewien to porostu zdemontuj antenę w Austrii na te kilka set km. Będziesz miał spokojną głowę, tym bardziej że i tak radziłbym Ci tam nie przekraczać ograniczeń prędkości więcej niż 10km/h.

Komentarz

• 4x4BKF
                              L&K
                              • 2010
                              • 1279

Zamieszczone przez loyd
                              4x4BKF, jakoś mi nie chce wierzyć, że austriackie miśki nie egzekwują ich prawa wobec polaków :wink:
                              Wobec Polaków? Czy myślisz, że Austriackie bulle są jakoś uprzedzone do Polaków że ich szczególnie mają trzepać? Jesteśmy w Unii więc jesteśmy traktowani jak obywatele równej kategorii.
                              A jeśli ktoś przyjeżdża do kraju takiego jak Austria, zatrzymuje się na parkingu i nie idzie do parkingowej toalety tylko leje pod drzewem, bo jest przekonany że w toalecie jebie jak w szambie to faktycznie mogą go trzepać.
                              Tak nas będą traktować jak my się będziemy zachowywać.
                              I jeszcze jedno - języki. W obecnym świecie znajomość angielskiego to norma a w obecnej Europie znajomość niemieckiego to duże udogodnienie.
                              Więc summa summarum jak ktoś się potrafi zachować i odezwać to raczej żadna przykrość go nie spotka.
                              4x4

Komentarz

• loyd
                                RS
                                • 2010
                                • 2342

Zamieszczone przez 4x4BKF
                                Austriackie bulle są jakoś uprzedzone do Polaków
                                Tak dokładnie sądzę.

Jesteśmy w Unii więc jesteśmy traktowani jak obywatele równej kategorii.
                                Naprawdę w to wierzysz ??? Sądzisz, że policja niemiecka/austriacka tak samo traktuje Polaka i Szwajcara albo Francuza ?? Wolne żarty :wink:

Komentarz

• macluke
                                  Elegance
                                  • 2010
                                  • 875

Przepis dotyczący zakazu użytkowania CB jest przepisem egzekwowanym w stosunku do Austriaków, w stosunku do cudzoziemców jest to martwy przepis więc się nie stresuj
                                  pewnie masz na myśli konwencję wiedeńską. Z tym, że przypadek CB akurat pod to nie podchodzi.
                                  Kod:
                                  Jednym z praktycznym aspektów tej konwencji jest to, że policja drogowa nie ma prawa nakładania mandatu na kierowców samochodów zagranicznych, wyposażonych zgodnie z wykazem wynikającym z rodzimego prawa o ruchu drogowym, ale niewystarczająco z punktu widzenia kraju, przez który przejeżdżają.

CB nie jest wyposażeniem samochodu, tylko dodatkiem - gadżetem, więc policja austriacka IMO może wlepiać za to mandaty, skoro ich przepisy zabraniają używać pasma AM oraz urządzeń, które mają taką możliwość. To, że tego nie robią albo robią rzadko nie znaczy, że taka nieprzyjemność kogoś może nie spotkać.

jeśli ktoś przyjeżdża do kraju takiego jak Austria, zatrzymuje się na parkingu i nie idzie do parkingowej toalety tylko leje pod drzewem
                                  W obecnym świecie znajomość angielskiego to norma a w obecnej Europie znajomość niemieckiego to duże udogodnienie
                                  100% zgody.

Komentarz

• 4x4BKF
                                    L&K
                                    • 2010
                                    • 1279

Zamieszczone przez loyd
                                    Austriackie bulle są jakoś uprzedzone do Polaków
                                    Tak dokładnie sądzę.

Jesteśmy w Unii więc jesteśmy traktowani jak obywatele równej kategorii.
                                    Naprawdę w to wierzysz ??? Sądzisz, że policja niemiecka/austriacka tak samo traktuje Polaka i Szwajcara albo Francuza ?? Wolne żarty :wink:
                                    Loyd, a mówisz tak z doświadczenia czy z przeświadczenia?
                                    Ja nigdy nie spotkałem się ze złym traktowaniem przez policję w żadnym kraju europejskim. Na Ukrainie, w Bułgarii czy w Rosji owszem, ale tam chcieli jednego - nie ujebać Polaka tylko 10 dolców/euro i to jest tam normą wiec nie ma co się czepiać że są uprzedzeni do Polaków tylko są chętni do pieniedzy.
                                    W Europie jak się potrafisz bez przeszkód komunikować po angielsku i niemiecku nic Ci nie grozi, nawet we Francji gdzie mieszkańcy co by tu nie mówić są nieco zarozumiali - co za tym idzie - policjanci także, ale kiedy do nich mówisz po angielsku to czują się tak samo głupio jak niektórzy Polacy zagadnięci na ulicy przez anglojęzycznego obcokrajowca, a znajomość niemieckiego we Francji gwarantuje Ci to że wspomniany policjant nie będzie się czepiał nawet jeśli jesteś Polakiem z polskim dowodem, na polskich blachach.

No ale dysputa schodzi na boczny tor wiec wracając do tematu - jak chcesz to schowaj radio wtedy się nie czepi Ciebie złośliwy, ksenofobiczny Austriacki policjant.
                                    A jak ktoś się bardzo boi to niech jedzie przez Węgry w końcu Polak-Węgier dwa bratanki.

Link do poruszanej już kwestii radia CB w Austrii>>

4x4

Komentarz

Pracuję...