I wywalczyłeś odszkodowanie ?
Fotoradar i pytanie ...
Zwiń
X
-
Fotoradar i pytanie ...
Witam! Jak to jest ( było ) z terminem ważności zdjęcia(mandatu) z fotoradaru? Sprawa wygląda tak, że do mojego ojca przyszło jakiś tydzień temu zdjęcie z foto, które było zrobione w zeszłym roku w połowie czerwca. Naliczyli mu 350zł i 8 pkt karnych, jednak mandatu nie przysłali, tylko ten świstek, na którym są do wyboru 3 opcje(kto już coś takiego dostał wie o co chodzi). Czy czasem sprawa nie uległa przedawnieniu i szukają jelenia, czy rzeczywiście musi się z tym pogodzic i zapłacic? :? Zorientowanych w temacie kolegów proszę o jakieś rzeczowe informacje...O1 Rider 140KM & 305Nm by Aligator
-
-
mogę się mylić ale w przypadku zdjęcia z fotoradaru mają 30dni na podjęcie czynności procesowych, natomiast musiał by ktoś to potwierdzić z kolegów
niema pouczenia na tym świstku które wysłali ?Była 1.9 TDI AHF Elegance
190KM/395Nm
Jest A6C6 3.0TDI V6 Tiptronic
277KM/561Nm
Perfect Service by DGW
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez westwi78Od 31 Grudnia 2010 jest 180 dni na wystawienie mandatu z fotoradaru.O1 Rider 140KM & 305Nm by Aligator
Komentarz
-
-
sslawekk, to nie tak. Sprawa nie jest przedawniona. Wykroczenie przedawnia się po roku od popełnienia, czyli 14 czerwca 2011. Nie wiem kiedy zostało ono ujawnione, bo to wcale nie oznacza dnia popełnienia, ale jeśli zostało wszczęte postępowanie (a widać zostało) to po 2 latach od popełnienia.
W każdym razie jak najbardziej mogą "ścigać" twojego tatę (czy kogoś, kto popełnił to wykroczenie).
tutaj masz art z Kodeksu Wykroczeń
Art. 45. (49) § 1. Karalność wykroczenia ustaje, jeżeli od czasu jego popełnienia upłynął rok; jeżeli w tym okresie wszczęto postępowanie, karalność wykroczenia ustaje z upływem 2 lat od popełnienia czynu.
§ 2. W razie uchylenia prawomocnego rozstrzygnięcia, przedawnienie biegnie od daty uchylenia rozstrzygnięcia.
§ 3. Orzeczona kara lub środek karny nie podlega wykonaniu, jeżeli od daty uprawomocnienia się rozstrzygnięcia upłynęły 3 lata.
Komentarz
-
Komentarz