Poszło pozdro na CB, ale i tak pozdrawiam kierownika OII combi SB XXXX, który wyprzedził mnie dzisiaj około 14:30 na obwodnicy Tarnowa w kierunku na Kraków.
żarcie
Zwiń
X
-
żarcie
Jak w temacie "ŻARCIE".
Wiadomo, że najlepszymi kucharzami-szefami kuchni na swiecie są mężczyźni :lol: W Polsce się utarło, że przy garach siedzi "baba", a trendy w gotowaniu wiedzie Pani Magda Gessler z czym się akurat nie zgadzam :P
PANOWIE w tym poscie możecie pochwalić się daniami jakie serwujecie swoim żonom, kochankom, dzieciom czy też poprostu znajomym :lol: Na zachętę podaję przepis, który na pierwszy rzut oka nie wydaje się zbyt realny (połaczenie kaszy śmietany mielonego i sera) ale w smaku...NIEBO W GĘBIE
Składniki
•kasza 1,5 szklanki jęczmienna
•masło 1 łyżka
•mięso 20 dag mielone
•cebula 1 szt.
•tłuszcz do smażenia
•śmietana 0,5 szklanki
•żółty ostry ser 7 dag
•sól 1 szczypta
•pieprz 1 szczypta
•papryka mielona 1 łyżka
•natka pietruszki 1 łyżka
•tłuszcz do smarowania formy
Kaszę ugotować w 2 szklankach osolonej wody, dodając masło lub margarynę. Cebulę pokroić, podsmażyć na tłuszczu. Mięso wymieszać z cebulą, podsmażyć, posolić i dodać pieprz. Formę do zapiekania wysmarować tłuszczem, ułożyć połowę kaszy, na kaszę wyłożyć warstwę mięsa i przykryć pozostałą kaszą. Całość zalać śmietaną, posypać tartym żółtym serem. Zapiec w gorącym piekarniku. Przed podaniem posypać zieleniną.
PS. dodatkowo do mięsa dodaję przyprawy: oregano, bazylia, czosnek granulowany, i 2 łyzki koncentratu :wink: a do śmietany zioła prowensalsie i szczypta soli 8)
SMACZNEGO
-
-
jak cos to polecam http://djgotuje.blog.pl tam masz kilka ciekawych pomysłów jak mam czas to wrzucam nowe
Jeden z ciekawszych przepisów i najprostszych
Bieda zupa
czosnek 2 ząbki
chleb najlepiej czerstwy
łyżka masła
sól pieprz
gotujemy wodę i drobimy chleb, do podrobionego chleba przeciskani dwa ząbki czosnku zalewamy gorąca wodą dodajemy masło pieprz, sól i gotowe smacznego
zupa śledziowa (chłodnik)
potrzeba
Ocet,śledzie ,cebule ,kefir(maślankę) ziemniaki
ziemniaki obieramy i gotujemy
3 łyżki stołowe octu rozcieńczamy w 3/4 litra wody kroimy cebule w paski i zagotowujemy wywar dodajemy pieprz liść laurowy i ziele angielskie po ostygnięciu mieszamy z litrem maślanki/kefiru i dodajemy mała kwaśną śmietanę oraz śledzie z paczki w oleju.
podajemy w wazie każdy sobie nalewa odpowiednią ilość jaką potrzebuje i nakłada sobie ziemniaków gorących
smacznego
Komentarz
-
-
BADYL, no nie ten link wkleiłem, chciałem właśnie do bloga djczasa , :szeroki_usmiech
Ale zamiast tworzyć coś dodatkowego proponuję zaglądać po prostu do www.kuchnia.tv
Komentarz
-
Komentarz