Spedytor UPS i uszkodzona przesylka

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • RB56
    Drive
    • 2007
    • 62

Tabel, ja właśnie niedawno pozbyłem się tego problemu a miałem to samo co Ty na początku raz to się pojawiało a raz nie potem to już chodziło jak chciało. Niestety rozebranie i przeczyszczenie manetki nic nie da bo sam próbowałem nie raz, trzeba wymienić manetkę i po kłopocie. Konieczny jest przy tym oczywiście demontaż kierownicy.
    RB56
  • misiek^wro
    RS
    S_OCP Member
    • 2006
    • 8321

Wyslalem jakis czas temu radio Bolero za posrednictwem kuriera, jakim jest UPS.

Paczka doszla uszkodzona, matka kolegi z forum odbierala je przy kurierze, wszystko bylo tak opakowane, ze w sumie z 5-6 metrow folii babelkowej, 2 kartony i strecz + wypelnienie.

Oczywiscie magiczne raczki idiotow jacy pracuja w tej firmie daly rade uwalic radio. Teraz pytanie takiej natury : radio bylo ubezpieczone na kwote pobraniowa, kretynom w pismie reklamacyjnym wyslalem rachunek uproszczony za radio na kwote 1200 zl brutto - czyli 250 mniej, niz kwota pobraniowa.

I teraz najlepsze - firma UPS nie poczuwa sie do wyplaty odkoszodowania, tym samym moje roszczenie zostalo oddalone i moge skladac odwolanie od tej decyzji.

Szlag mnie trafia, bo nie rozumiem w takim razie dlaczego pobieraja jakiekolwiek pieniadze za ubezpieczenie, skoro w ten sposob postepuja. Z tego co wyczytalem na necie, odwolanie tez zostanie oddalone i bede mogl sobie sie palowac z tym do sadu.

Ja mam taki pomysl :

- skladam odwolanie, po odwolaniu ide do znajomego do kancelarii i z pieczatka kancelarii wysylaja im pismo z rzadaniem zaplaty z utrzymaniem terminow ustawowych.

Pytanie teraz, czy cwaniaczki oddadza mi kase po takim pismie, czy jednak jedynym wyjsciem z sytuacji jest sad?

Ktos moze przerabial przy takiej ilosci uzytkownikow wlasnie reklamacje w UPS ? Moze ktos pracuje w tejze firmie i moglby cos pomoc ?
    Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
    Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
    ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• pako11
      Drive
      • 2009
      • 64

czy został spisany protokół uszkodzenia (w obecności kuriera)?
      czy paczka miała widoczne ślady uszkodzeń na zewnątrz (wgniecenia, pęknięcia itp.) i czy w protokole zostało to odnotowane?
      czy samo radio było zapakowane w karton fabryczny?
      F10 530D 258PS

Komentarz

• marektbg
        Elegance
        • 2010
        • 861

Zamieszczone przez misiek^wro
        Ja mam taki pomysl :

- skladam odwolanie, po odwolaniu ide do znajomego do kancelarii i z pieczatka kancelarii wysylaja im pismo z rzadaniem zaplaty z utrzymaniem terminow ustawowych.

Pytanie teraz, czy cwaniaczki oddadza mi kase po takim pismie, czy jednak jedynym wyjsciem z sytuacji jest sad?
        Trochę za mało informacji.
        Z UPS współpracujemy w firmie klika lat - wysyłamy koło 50 paczek dziennie. W opisanej przez Ciebie sytuacji jesteś skazany na porażkę. Towar został odebrany bez uwag co do opakowania, nie piszesz też o uszkodzeniu zewnetrznym. Dowodów na to, że uszkodzili zawartość elektroniczną też nie ma. Pisma z kancelarii możesz próbować bo czemu nie, ale oni też maja prawników i takie sprawy przerabiają codziennie. Możesz iśc do sądu ale ciekaw jestem sformułowania pozwu. U nas się parę razy motaliśmy z reklamacjami i było różnie - groźba zerwania umowy też na nich nie robiła wrażenia. Powodzenia.
        Przy rozwalonym opakowania, zamoczonym kartonie w nowym towarze z fakturą jest sprawa do załatwienia, inaczej raczej nie.

Komentarz

• misiek^wro
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 8321

Moze tak :

Protkolol szkody zostal sporzadzony - opakowanie bylo obite, pod opakowaniem byl karton nr 2 w kartonie nr 2 bylo wypelnienie styrapianu plastikowego gietkiego + tona foli babelkowej.

Protokol sporzadzony zostal tak :

- opakowanie zgodne ze standardem i wymogami UPC
          - uszkodzona paczka na zew
          - kartonu fabrycznego nie bylo, jakby bylo w fabrycznym to radio chyba by do golej sruby rozj...li.

Dodatkowo doslalem rachunek od sprzedawcy + moje roszczenie na kwote nizsza niz towar byl ubezp + zdjecia obrazujace uszkodzenie - widac bylo ewidentnie ze paczka zostala uszkodzona w wyniku przygniecenia jakas mega ciezka albo ewentualnie musiala fruwac po ladowni busa ... co juz mialo miejsce, kurier sam mi sie chwalil ze co ciezsze i wieksze znosi kopiac je ze schodow.

Komentarz

• pako11
            Drive
            • 2009
            • 64

- kartonu fabrycznego nie bylo, jakby bylo w fabrycznym to radio chyba by do golej sruby rozj...li.
            a tu chyba nie masz racji - trochę tego wysyłamy i system karton ori owiniety folią w kartonie zewnętrznym dla małej elektroniki jak narazie sprawdza się w 100%,

Protokol sporzadzony zostal tak :

- opakowanie zgodne ze standardem i wymogami UPC
            - uszkodzona paczka na zew
            ja w takiej sytuacji dostałem zwrot po odwołaniu,

a i po przejściu na GLSa problemów mamy stanowczo mniej, zdarza im się zagubić paczkę - pokrąży trochę po Polsce (pojedyncze przypadki) ale uszkodzeń paczek bardzo mało - paczki dochodzą czasami trochę nadwyrężone ale zawartość nieruszona.
            F10 530D 258PS

Komentarz

• oolsztyniak
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 6647
              • Superb II combi (3T5)
              • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Jeżeli przy kurierze spisaliście protokół reklamacyjny to sprawe masz załatwioną tym bardziej , że paczka była ubezpieczona.
              Pisz odwołanie i tyle.
              Na razie bez kancelarii bo pomyślą że cwaniakujesz.
              Była O2 RS 190 km / 436 Nm
              Jest Superb 2FL 201 km / 436 Nm

Komentarz

• misiek^wro
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 8321

Oczywiscie, ze narazie bez kancelarii.

Jedyne co mnie uderza, to oni chca, abym JA oszacowal wartosc naprawy nienaprawialnego radia. Uszkodzone sa piny na plycie glownej + zlacza fakra radia. Nie idzie tego zakupic, zarowno zlacza jak i plyty, wiec ja nie potrafie w zaden z mozliwych sposobow oszacowac kosztow naprawy, bo najzwyczajniej brakuje do niego czesci zamiennych. W Skodzie moga mi tylko sprzedac radio/ramke radia.

Pisalem do SAPu - radia nie pochodzace z auta oryginalnie, ktore nie zostaly zepsute "oryginalnie" w samochodzie nie moga byc naprawione przez Skode.

Nic to, szrejbne odwolanie i chyba rzeczywiscie na GLS trzeba bedzie przejsc, bo wszyscy chwala.

Komentarz

• oolsztyniak
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 6647
                  • Superb II combi (3T5)
                  • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Wyceń im naprawe na tyle na ile warte jest radio a jak nie to powiedz im , że im zwrócisz radio i chcesz kase. Nieźle musieli nim pierdyknąć , że nie idzie nic już z nim zrobić.
                  Była O2 RS 190 km / 436 Nm
                  Jest Superb 2FL 201 km / 436 Nm

Komentarz

• misiek^wro
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 8321

oolsztyniak, tu nic do pierdykniecia nie ma, po prostu nie da sie kupic nowej plyty glownej i koncowki fakra - nikt tego osobno nie sprzedaje.

Ja ogolnie zrobilem wielkie oczy, jak sie dowiedzialem ze udalo im sie tak opakowane radio rozwalic :evil:

Komentarz

Pracuję...