car assistance na europe

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • michal1980red
    Classic
    • 2010
    • 33

car assistance na europe

Krążę nieco wokół tematu, i na tą chwilę instalacja Vialle LPDi4 do 1.8 TSI to koszt 8500 pln. Niemałe, ale warto wziąć kalkulator do ręki. I tak w moim przypadku:

Założenie: przebieg roczny 18k km.
    Czas użytkowania auta: 3 lata

KOSZTY PALIWA:
    :arrow: 1.8 TSI 4x4, zakładam średnie spalanie 11l/100 km Pb95: 1980 l x 6 pln/l= 11800 pln, x3 lata= 35400 pln
    :arrow: 2.0 TDI 4x4, zakładam średnie spalanie 7l/100 km ON: 1260 l x 5.80 pln/l= 7300 pln, x3 lata= 21900 pln
    :arrow: 1.8 TSI+LPG, zakładam średnie spalanie 11l/100 km LPG: 1980 l x 3 pln/l= 5940 pln, x3 lata= 17820 pln

2.0 TDI vs 1.8 TSI+ Vialle jest droższa o 2600 pln
    Rożnica w kosztach paliwa w powyższym okresie to 4080 pln na korzyść LPG

Patrząc więc stricte znad kalkulatora wychodzi, że w okresie 3 lat zaoszczędzę w okolicach 7000 pln. Tak więc przy tak niskich przebiegach powstaje pytanie czy lepiej w ostatecznym rozrachunku zapłacić nieco więcej, ale mieć wszystko fabryczne, objęte pełną gwarancją w razie czego...?

Oczywiście wygląda to inaczej dla kogoś, kto jeździ 30-40 czy więcej tys km/rok

P.S. Nie liczę kosztów "utrzymania" instalacji LPG, ale są one niewielkie więc nie ma sensu ich ujmować

P.S2. Szkoda że nie można już zamawiać 1.9 TDI 4x4- wybór byłby znacznie prostszy :szeroki_usmiech
    1.9tdi 110km Elegance
  • dylan80
    Rider
    • 2009
    • 625

car assistance na europe

wybywam za miesiąc do Cro na wczasy i z racji nieposiadania AC zdałoby sie zakupić jakieś dodatkowe ubezpieczenie assistance, razie jakby sei jakieś 'nieczczęcie' wydarzyło.
    potrzebuję tego ustrojstwa na dwa tygodnie najwyzej na miesiąc bo na tyle chyba towarzystwa na najkrócej sprzedają.... no ale nie wiem, gdzie sie udać , w jakim TU wykupić takie Car Ass.
    w tym tygodniu bede sei targował jeszcze z Allianzem, bo mam OC do zapłacenia, ale w Axa wyliczyłem stówke taniej, i chce zrezygnowac z OC w allianz, ale wpadłem na pomysł, ze jak sie potargować, to można coś wytargać od nich, w końcu nikt nie chce stracić klienta.
    jeśli dołożą mi w cenie OC jaką mi wyliczyli dodatkowo na miesiąc CA to zostaje, jak nie , to rezygnuje i śmigam do AXA.
    no ale jeśli nie pójda na to , to co polecanie w sprawie Car Assistance?
    jaka firma tania a pewna? bogaty to nie jestem , ale nie chciałbym, żeby mi jakiś zonk sie za granicą wydarzył... przezorny zawsze ubezpieczony...słyszałem, że takie ubezpieczenia dużo nie kosztują, no ale gdzie najlepiej?
    w googlach prawie gówno pisze, więcej reklam i samozachwalań jak porad....
    jakieś propozycje?

Komentarz

• sdss
      Rider
      • 2010
      • 353
      • Seat

PZU ma na 30 lub 90 dni.
      klik

Było YETI Jest LEON

Komentarz

• dylan80
        Rider
        • 2009
        • 625

a pzmot albo coś innego? no nie gadajcie, że nikt ubezpieczenia nie wykupuje jak sie w podróz wybieracie...

Komentarz

• Walt
          L&K
          • 2011
          • 1065
          • Seat

Ja wykupowałem, ale na szczęście nie korzystałem :wink:
          Ale z tego co pamiętam, to fajną ofertę miało PZU, i to przy zakupie na 365 dni. Szczególnie opłacało się kupić jeśli miałeś u nich OC.
          W każdym razie - jak znajomi zatrzasnęli kluczyki to po dwóch godzinach przyjechał majster i samochód otworzył. Przy okazji wiem już jak otworzyć samochód bez kluczyków :diabelski_usmiech
          dylan80, Dokąd jedziesz? Może się podłączę (chociaż w sumie termin nie ten, bo ja jadę za dwa miesiące) :wink:
          SPOT Poznań ->

Moje cappuccino: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...b943cff#759950

Komentarz

• AdamB
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 8038
            • Octavia IV (NX3)
            • DKZA 2.0 TSI 190 KM

dylan80, ja mam w Hestii wykupiony pakiet Car Assistance Prestiż na cały rok wraz kpl ubezpieczeniem AC+OC+NNW z racji kilku wyjazdów w roku "obcych" krajów. A jak się sprawuje i czy mogę polecić tego typu ubezpieczenie to nie wiem, bo nie korzystałem nigdy na szczęście.
            Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• dylan80
              Rider
              • 2009
              • 625

ja potrzebuje ubezpieczenie na dwa tygodnie, góra miesiąc i słyszałem że jakieś towarzystwa mają miesięczne w ofercie.. na dlużej nie potrzebuje, bo nie jeżdze daleko.. no ale tak daleko od domu to warto by sie było jakoś zabezpieczyć , przynajmniej głowa spokojna..

Walt, jedziemy na południe, okolice riviery makarskiej, gdiześ między Split a Makarska, ale nie mamy jeszcze miejsca ustalonego. jedizemy w ciemno ok 10 lipca, na miejscu okaże sie gdize zostaniemy.. gdize bedzie piękniej i gdzie znajdziemy jakieś lokum... niektórzy mówią że w środku sezonu to sie strach w ciemno pchać, że nie ma nocegów, ale akurat para, z którą jedziemy była w zeszłym roku w tym samym czasie i gadają, że spokojnie są miejsca...

Komentarz

Pracuję...