Regeneracja zacisków - FOSOL

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jakimoto
    Drive
    • 2010
    • 54

Zamieszczone przez Andrev3
    mogłeś go chociaż odśnieżyć
    Brak czasu na cokolwiek, a już jakiś czas go mam, wolałem wkleić jak jest może to mnie zmotywuje do umycia jak to kolega Mamaj nazwał clifforda i wtedy polecą z całą sesyjką :szeroki_usmiech
  • Deo
    RS
    • 2009
    • 1729
    • Volkswagen
    • CRMB 2.0 TDI 150 KM

Sprawa wygląda:

Z racji tego, że nie jestem w stanie rozebrać tylnych zacisków do piaskowania postanowiłem "zregenerować" zaciski w domu. (Mechanik twierdzi, że rozebranie ich może spowodować wycieki płynu hamulcowego z okolic samoregulatora hamulca ręcznego) Tym sposobem auto mam na kobyłkach od dwóch tygodni, a ja jeżdżę do pracy rowerem

Stan tylne zacisków jest w dobry (usunę tylko stary lakier, polakieruję je na nowo i wymienię uszczelnienia tłoczka), podobnie postąpię z jarzmami. Natomiast przednie zaciski to obraz nędzy i rozpaczy i dlatego postanowiłem muszę je odrdzewić, aby przywrócić im ich naturalny blask :wink:

W tym celu poszedłem do marketu budowlanego i zanabyłem FOSOL, czyli nic innego jak 30% roztwór kwasu fosforowego (V), wiadro 10 litrowe i tak uzbrojony zabrałem się do działania.

Po całonocnej kąpieli zacisków w 4 litrach FOSOLU uznałem, że są w większości odrdzewione (niewielkie miejsca korozji usunę mechanicznie) i FOSOL nie jest mi potrzebny i należy się go pozbyć.

Gdyby nie fakt, że skończyłem technologię chemiczną na AGH :twisted: to uznałbym (jak zapewne większość laików), że to co pozostało w wiadrze mogę wylać do kanału i zapomnieć o całej sprawie.
    Jednakże moja Alma Mater wpoiła mi dbanie o środowisko, dlatego postanowiłem zneutralizować to co po FOSOLu pozostało.

I tu zaczeły się schody... ops:

Do neutralizacji FOSOLu, czyli kwasu fosforowego (V) wystarczy mleko wapienne (w nadmiarze), które po przereagowaniu stworzy nam fosforan (V) wapnia i wodę. Ca3(PO4)2 - występuje w przyrodzie, także jest git 8)

Reakcja będzie przebiegać następująco:

3Ca(OH)2 + 2H3PO4 -> Ca3(PO4)2 + 6H2O

Czyli do zneutralizowania 2 moli kwasu będę potrzebował 3 moli wodorotlenku wapnia.

1 mol Ca(OH)2 - ca. 74g
    1 mol H3PO4 - ca. 98g

Z tego wynika, że do zneutralizowania 196 gram czystego kwasu będę potrzebował 222 gramy wodorotlenku wapnia.

Teraz tak, mleczko wapienne przyrządza się w proporcji 1 część CaO (wapno palone) na 5 części H2O, czyli reakcja powinna przebiegać następująco:

CaO + 5H2O -> Ca(OH)2 + 4H2O

czyli wrzucając 72 g CaO otrzymam 72 g Ca(OH)2 do neutralizacji.

W wiadrze mam 4 litry 30% kwasu z tego wynika, że czystego H3PO4 mam ca.1200g. Z poprzednich obliczeń mogę wyliczyć sobie ilość CaO potrzebnego do stworzenia mleczka wapiennego. Ta ilość to ca.1360 gram.

I teraz prosiłbym kolegów chemików/analityków/trzeźwo myślących o sprawdzenie mnie czy mój tok rozumowania jest poprawny.
    Wprawdzie jestem technologiem, ale od skończenia studiów zajmuję się zupełnie czymś innym i być może gdzieś popełniłem błąd i muszę jeszcze dodać trochę wapna do pełnej neutralizacji tego H3PO4.

BTW.
    Oczywiście jest to bardzo uproszczony sposób, ale gdybym miał się zastanawiać nad wpływem wody z mleczka wapiennego na dysocjację tego kwasu, co powstanie w wyniku reakcji Fe2O3 z H3PO4 i jaki będzie miało to wpływ na reakcję zobojętniania to pewnie musiałbym wrócić na studia i zrobić z tego doktorat :P

Relację z prac renowacyjnych (i nie tylko) postaram się przedstawić w wątku o mojej Havrance.
    Pozdrawiam,
    Grzesiek

Była: O2@MY07@BXE / O2FL@MY10@BXE
    Jest: O3@MY13@CHPA / B7@MY12@CFFB

Bartek "Dedon" 05.06.1988 - 07.08.2011[*]

Komentarz

Pracuję...