Kupno małego sprytnego samochodziku.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Voit
    Elegance
    • 2010
    • 816

Zamieszczone przez radek radziszewski
    peugeot 206 1.4 ?
    Zamieszczone przez sebwiecz
    (...)
    radek radziszewski, Kurcze nad tym się nie zastanawiałem. Dlaczego 1,4?
    Miałem kiedyś Peugeota 206 z motorkiem 1,1.
    Nie jeździł.
    Straszna słabizna, górki wyczuwał szybciej niż ja zdołałem zobaczyć.
    Na szczęscie, było to zastępcze auto z serwisu i nie męczyłem się długo.

Komentarz

• Enriquez
      RS
      • 2009
      • 7685
      • Superb III (3V3)

A może Seicento 1.1 ?
      Jak ma służyć do dojeżdżania do roboty to 1.1 nawet nieźle zapierdziela.
      A części śmiechowo tanie. Zawsze też można pomyśleć o wersji VAN - taniej...
      I po roku czy dwóch nie szkoda zezłomować.
      Pozdrawiam
      Marcin

Komentarz

• Lashlo
        L&K
        S_OCP Member
        • 2007
        • 1455

sebwiecz, odradzalbym 206. Moja kobita ma takowa,auto ma 10 lat od nowosci w jej rekach przebieg 150 tys. Tylna belka robiona,zawiasy z przodu 2 razy, czesci drogie a i autko rdzewieje. Wyglada ladnie,ale z jakoscia fatalnie.

Komentarz

• Busku
          Rider
          • 2009
          • 655

Zamieszczone przez Enriquez
          A może Seicento 1.1 ?
          Poł roku temu mama zakupiła takie seicento na dojazdy do pracy... Kupione za małą kase, od razu zrobiliśmy remont całego zawieszenia, hamulce, uszczelka pod deklem i coś jeszcze, koszty poprostu masakrynie małe... Samochód zrobił na mnie naprawde dobre wrażenie, miejsca z przodu sporo, dość wygodnie i potrafi pocisnąć :twisted: Jeśli chodzi o dojazdy do pracy i na zakupy moim zdaniem bardzo dobry wybór, wszędzie można zaparkować, tam gdzie weszłoby pół mercedesa parkuje z sporym luzem seicento Pozytywny mały piździk :wink:
          Pozdrawiam
          Mercedes W124 300CE: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=asc&start=150
          Mercedes W210 290 Turbodiesel
          Renault Laguna II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...r=asc&start=25

Komentarz

• sebwiecz
            Rider
            • 2008
            • 328
            • Yeti (5L)

Dzięki, dzięki chłopaki.
            Busku, NA zakupy jest Octa :P przy moich zakupach Seico za małe :P

Kumpel miał Seico 1,1 fakt mała rakieta.
            No i dużo tego z gazem nawet.

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=70046

Komentarz

• Busku
              Rider
              • 2009
              • 655

sebwiecz, Akurat my mamy bez podtlenku gazotu i naprawde niewiele pali :wink: Kupiliśmy od pierwszego właściciela i takich samochodów w kwocie podanej przez Ciebie jes sporo więc moim zdaniem warto się zainteresować :wink: Fajne autko ale koniecznie 1,1
              Pozdrawiam

Komentarz

• Enriquez
                RS
                • 2009
                • 7685
                • Superb III (3V3)

No właśnie 1.1 to nawet nieźle bym powiedział zapier...a.
                Śmiem twierdzić, że lepiej niż Tour 1.4 :diabelski_usmiech
                ... nawiązując do pewnego popularnego ostatnio wątku
                Pozdrawiam
                Marcin

Komentarz

• Agamek12
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 9935
                  • Ford

A ja bym zaproponował z całą odpowiedzialnością Matiza. Sam takiego kupiłem kiedyś małżonce (taki eksces - szukałem O1, a ze nie znalazłem nic ciekawego i coś kupić musiałem, to kupiłem Matiza). Prawie rok jeżdzenia, prawie 10kkm i nic(!) nie musiałem robić. Siedzi się w tym wysoko (świetna widoczność), miejsca wewnątrz naprawdę dużo (z tyłu siedzi sie wygodniej niż w O1 - więcej miejsca na nogi), części (podobno - bo sam nic nie roblem - no moze poza nowym alternatorem za 350zł) tanie jak barszcz. Wersja LIFE (polecam) wygląda już dość ładnie, ale/i nie ma żadnych psujących się wodotrysków
                  Ale: auto jest zupełnie niestabilne przy większych prędkosciach (wąski, lekki, wysoki, miękki zawias), fotele bez żadnego trzymania bocznego, stosunkowo duze spalanie (raptem 1l mniej niż moje obie O1 i obecna T25), lubi rdzę...
                  Ale Mati jest o niebo lepszy niż Sejczento (mi w SC przeszkadzało ciasne zgrupowanie pedałów)... No i 5kzł pewnie wystarczy na naprawdę przyzwoity egzemplarz.
                  Adam... Używam:
                  Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                  Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• OCPtaxi
                    Rider
                    • 2011
                    • 383

Dbaj o małżonkę i dmuchaj na zimne. Lepiej większe auto niż mała puszka. Niestety ale w dzisiejszych czasach przy tym ruchu, nawet nie popełniając błędu można być najechanym z każdej strony przez tira, ciężarówkę czy rower. Jest taki przekrój aut że im większe tym lepsze, bo bezpieczniejsze. Lanos chyba będzie ok. Można znaleźć zadbaną, krajową sztukę od dziadka w dobrej cenie i stanie, a auto prawie nie do zajechania.
                    Była Octavia II Tour kombi (sprzedana)

Komentarz

• paweł2
                      L&K
                      • 2010
                      • 1405

Koledzy.
                      Może ktoś ma do oddania w dobre ręce coś ciekawego.

Fakt jak przejrzałem to Peugeot odpada.
                      No za 5-tke cos kupic co bedzie jezdzic bezpiecznie i nie stac po warsztatach nie jest latwo.
                      Akurat tak sie sklada ze brat sprzedaje Civica 5d jedyny minus troche rdzy ale nawet robiac to miescisz sie w 5 i jeszcze zostanie ogolnie auto nie do zajechania.

PS;Wczoraj sie dowiedzialem wujek sprzedaje Tico(z racji wieku 80lat juz nie jezdzi wujek nie auto :wink: )97r ori przebieg 45kkm.Wychuchany wydmuchany.Wady-Tico
                      Cała Polska woła z nami wyp...dalać z uchodźcami.

Komentarz

• Walt
                        L&K
                        • 2011
                        • 1065
                        • Seat

Zamieszczone przez paweł2
                        Wady-Tico
                        Docenisz przy dystrybutorze - ten samochód na prawdę jeździ na kropelce
                        SPOT Poznań ->

Moje cappuccino: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...b943cff#759950

Komentarz

• Busku
                          Rider
                          • 2009
                          • 655

Zamieszczone przez Agamek12
                          (mi w SC przeszkadzało ciasne zgrupowanie pedałów)...
                          Jak najbardziej się z Tobą zgadzam, niezbyt to wygodne ale można się przyzwyczaić :wink: Wiadoma sprawa że większe to bezpieczniejsze, też nielubie małych samochodów ale na dojazdy do pracy świetnie się sprawdza No i niejeden kierownik może się zdziwić jak 1,1 go objeżdża
                          Pozdrawiam

Komentarz

• sebwiecz
                            Rider
                            • 2008
                            • 328
                            • Yeti (5L)

Zamieszczone przez paweł2
                            Koledzy.
                            Może ktoś ma do oddania w dobre ręce coś ciekawego.

Fakt jak przejrzałem to Peugeot odpada.
                            No za 5-tke cos kupic co bedzie jezdzic bezpiecznie i nie stac po warsztatach nie jest latwo.
                            Akurat tak sie sklada ze brat sprzedaje Civica 5d jedyny minus troche rdzy ale nawet robiac to miescisz sie w 5 i jeszcze zostanie ogolnie auto nie do zajechania.

PS;Wczoraj sie dowiedzialem wujek sprzedaje Tico(z racji wieku 80lat juz nie jezdzi wujek nie auto :wink: )97r ori przebieg 45kkm.Wychuchany wydmuchany.Wady-Tico
                            Jeździłem Tico jak byłem studentem sprytne małe autko.
                            Niestety rdza go zjadła.
                            Silniczek fajny, części tanie, ale hamulce to katastrofa w porównaniu do Cienkiego i ten mini akumulator. Pierwsza rzecz to trzeba zrobić wyłączanie świateł po wyjęciu kluczyków ;D.

Komentarz

• lend
                              Rider
                              • 2007
                              • 463

Zamieszczone przez Enriquez
                              No właśnie 1.1 to nawet nieźle bym powiedział zapier...a.
                              Śmiem twierdzić, że lepiej niż Tour 1.4 :diabelski_usmiech
                              ... nawiązując do pewnego popularnego ostatnio wątku
                              Ja oprócz szkodnika mam 9 letnie sc 1.1 i kiedys oprócz wymiany deski rozdzielczej na gwarancji nic się nie posypało , 93kkm nabite i teraz kiedy moja żona ma przerwę w prowadzeniu ja nim bardzo często jeżdżę.
                              Do miasta super autko,małe, dość żwawe, mnie tylko klimy w upał brakuje ale generalnie nie sprzedamy go - prędzej rozsypie się ze starości.
                              MÓJ SZKODNIK

Komentarz

• kuncfot
                                Ambiente
                                • 2008
                                • 191

Puma i Tigra mają dużą regulację wysokości fotelaw standardzie, więc można usiąść jak na stołku :lol: Owszem większość samochodów z bogatą wypadkową przeszłością, ale nawet octavie kupić nie bitą jest problemem :wink:

Wg mnie najrozsądniejszym innym wyborem będzie lanos, dużo blachy, tanie części nieskomplikowana budowa!

Tico i matrixa odrzucił bym ze względów bezpieczeństwa - słyszałem o wypadku gdzie OII wjechała w kufer tico i kierownik tico tego wypadku nie przeżył.

Komentarz

• Voit
                                  Elegance
                                  • 2010
                                  • 816

Seat Ibiza drugiej generacji, z silnikiem 1,4 60 KM
                                  Miałem, mogę polecić.
                                  Auto trwałe i bezproblemowe.

Komentarz

• Skfarek
                                    RS
                                    • 2010
                                    • 4795
                                    • Octavia I (1U2)
                                    • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Zamieszczone przez Voit
                                    Seat Ibiza drugiej generacji, z silnikiem 1,4 60 KM
                                    czyli polo 6n po raz drugi polecane :wink:
                                    Moje MU: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=586830#586830
                                    6n leichtwagen: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=886072#886072
                                    Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl/

Komentarz

• jama89
                                      L&K
                                      • 2008
                                      • 1214

ja bym polecił Felicje 1.3, fakt blacha słaba, ale reszta niezniszczalna... jedynie problem będzie znaleźć ze wspomaganiem bo chyba najczęściej w 1.6 było montowane, ale może przeżyje bez?
                                      Octavia 1.9 TDI ASZ

.

Komentarz

• daneczek76
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 3642
                                        • Toyota

Kumpel miał Seico 1,1 fakt mała rakieta.
                                        potwierdzam śmigałem służbówką.

206 odradzam jak i koledzy awaryjna tez śmigałem służbowa dość dużo.

Micra fajna ale znaleźć coś godnego uwagi ze świecą z tego co pamietam rozrząd na łańcuchu chyba.
                                        Seat Arosa czy lupo 1.0 dobry wybór ale znaleźć coś godnego to tak jak w przypadku micry.
                                        Sam kiedyś poleciłem Koledze z Wrocławia auto dla żony kupił Lupo 1.2 TDI jest bardzo zadowolony szczególnie teraz kiedy ceny paliw idą do góry , i nawet ostatnio mówił że kłócą się w domu kto ma tym jeździć bo oszczędny bolid jest, ale myślę że jak by znaleźć w 1.0 lupo bo tańsze dużo od TDI to też za wiele nie spali.
                                        Lanos tez dobry wybór bo mamy większe auto w relatywnie niskiej cenie, szczególnie 3 drzwiowe.
                                        [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• vince123
                                          Elegance
                                          • 2009
                                          • 923

Zamieszczone przez jama89
                                          Felicje 1.3, fakt blacha słaba, ale reszta niezniszczalna..
                                          moja fela jest z 99/2000 i nie znajdziesz na niej grama rudej ...
                                          bez wspomagania ciezko sie tym jezdzi...
                                          sprzedam do OI :

szyby cala lewa strona
                                          nadkole nowe LP
                                          kontakt PW

Komentarz

• wasyl
                                            L&K
                                            • 2005
                                            • 1084

MIałem podobny problem jakieś 2 lata temu, potrzebowałem do 5,5 tys samochodu dla żony:
                                            Jak ognia unikałem francuzów, fiatów, i daewoo
                                            szukałem corsy i VW polo

Po dwoch miesiacach poszukiwqnaich o zgrozo czym ci ludzie jezdza!!! Corsy zawieszenie powybijane, fotele sięruszaja jak bujak babci, vw zjada rdza tragedie ! Dałem sobie spokój z niemcami bo za tą kwotę kupisz wielką skarbonkę !
                                            Trafił mi się peugeot 106 od babki z wodzisławia ! 1,1 60 KM bardzo komfortowy , ładnie wygladający, z dobrym wyposażeniem egzemplarz. I powiem szczerze że się zdziwiłem jak francuz może być przyjemny. Mało palił 5l 100km , cichutko jeździł, nie miał blachy na drzwiach w srodku jak to SC i Matizy. Pełen ocynk ,Dwie poduchy, elektryczne szyby i alufelgi.
                                            Za ogromny + dodam że części kupuje się dosłownie za friko ! komplet tarcz + klocki 60 zł.
                                            Niestety sprzedałem swój egzemplarz w marcu polecam ten samochodzik!
                                            Rozwaliły mnie siłowniki maski !! które montowali w standardzie !
                                            ASV + Aligator MT K-ce 150 KM 320Nm
                                            www.wasilewski-foto.pl
                                            KIA 2,2 d (245KM i 523Nm)

Komentarz

• sebwiecz
                                              Rider
                                              • 2008
                                              • 328
                                              • Yeti (5L)

jama89, Raczej bez wspomagania nie, wiadomo jak to z żonami bywa.
                                              daneczek76, Zgadza się w Micra ma łańcuszek.
                                              Umówiłem się z gościem który ma takową z automatem, żona nią pomyka do pracy i tez maja problem kto ma jechać.
                                              wasyl, Dokładne, tak to już jest z tymi maluchami.

Komentarz

• jama89
                                                L&K
                                                • 2008
                                                • 1214

Zamieszczone przez vince123
                                                moja fela jest z 99/2000 i nie znajdziesz na niej grama rudej ...
                                                bez wspomagania ciezko sie tym jezdzi...
                                                e tam gadasz, ja miałem 1.3 bez wspomagania i parkowałem jedną ręką... też dużo zależy od opon bo np na zimówkach dużo lżej się kręciło
                                                Octavia 1.9 TDI ASZ

.

Komentarz

Aukcje tylko przykladowe

Z samochodami za ta cene i w tym wieku trzeba sie liczyc ze poza cena kupna trzeba dolozyc do auta na poczatek. Ja swoje polo kupilem (prawie 4 lata temu) za troche ponad 6 tys, dolozylem ok 1500 (zawiecha, hamulce i jakies tam pierdoly + robocizna) i autkiem jezdzilem troche ponad 2 lata, nic powaznego sie nie dzialo, po za pierdolami typu przekaznik w stacyjce (20 zl) i jakas kostka aha i problem z immo, ale okazalo sie ze trzeba styki przeczyscic i bylo ok. Jesli polo to najlepsze 1,4 lub 1.6, duzo nie pija ladnie jezdza, jedynie trzeba sprawdzic czy oleju za duzo nie zlopie (1.6) i stan skrzyni biegow bo te lubialy sie sypac jak ktos nie pilnowal. Oczywiscie ruda sie chwyta klapy i nadkoli, ale nie powiedzialbym zeby jakos nadmiernie.
                                                  Ja tez mialem kupic auto do 5 tys., ale zaczekalem i troche dolozylem, a i tak jakies wydatki byly, jednak do konca bylem z niego zadowolony (duzo czesci i tanie!!).
                                                  Inna dobra propozycja od kolegow to moim zdaniem SC 1.1 i Lanos :!:

Komentarz

• BADYL
                                                    RS
                                                    • 2011
                                                    • 2396
                                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                                    • BKD 2.0 TDI 140 KM

Do mnie się juz odzywałes więc wiesz co i jak :wink: Jeżeli jednak colcik nie pasi to zastanów sie nad roverem 200 sam kiedys posiadałem i autko bardzo fajne....a CZĘŚCI wcale nie takie drogie i spokojnie używki dostępne

nasze auta: MÓJ SMOCZEK

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło!

Komentarz

Pracuję...