Nie - 1.4 TSI nie ma dwumasy.
Utopiony obiektyw
Zwiń
X
-
Utopiony obiektyw
Dziś zdarzył się mały wypadek.
Obiektyw od Sony NEX-5 rozpoczął pranie razem z ciuchami.
Niestety zamoczył się.
Zdaję sobie sprawę, że na 99% nic z niego nie będzie, ale może ktoś zna cudowny sposób na takie przypadki...
Elektronika jakaś tam w nim też jakaś jest, co pogarsza IMHO temat.Pozdrawiam
Marcin
-
-
Nie znam tej cyfrówki - wiem jedynie, że to cyfrówka z wymiennymi obiektywami. Po utopieniu obiektywu elektronikę (jaka by w nim nie była, np. m.in autofokus, pomiar światła) na pewno szlag trafił. Być może z optyki coś jeszcze będzie (może nada się do robienia zdjęć na pełnym manualu), ale warunkiem jest prawidłowo osuszyć i oczyścić soczewki i to jak najszybciej, aby nie wdała się rdza. Spróbuj w jakimś serwisie foto - niech obejrzą i ocenia, czy coś da się zrobić i czy w ogóle będzie się to finansowo opłacało. Sam lepiej nie próbuj naprawiać, bo bez doświadczenia dobijesz ten obiektyw. Chociaż z drugiej strony (po zastanowieniu) sam obiektyw nie był podłączony do żadnego zasilania, więc może elektronikę też dałoby się uratować...? Ponoć sposobem jest wykąpać obiekty w czystym spirytusie (aby wyparł całą wodę) i porządnie osuszyć... Niesprawdzane, więc nie gwarantuję efektu. Najpewniej - oddaj do serwisu na przegląd.Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
MOJA FURKA
Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"
Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71
Komentarz
-
-
Enriquez, bez rozbiórki raczej się nie obejdzie. Jak woda dostała się na optykę to zostaną zacieki/plamy. Elektronika to też problem, bo jak rozumiem woda była z proszkiem do prania a on jest raczej agresywny. Możliwe, że jest to do odratowania, ale nie wiem czy cenowo będzie się opłacać...Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
no dobra, idzie na złom jak się nie uda.
obiektyw chyba ze 400 kosztuje w sklepie, więc straty jakiejś tam wielkiej nie ma, choć po prostu mentalnie boli, bo prawie nieużywany.
Ale ... zrobię fotorelację z sekcji
Na razie czeka w czystej wodzie na swoją chwilę prawdy
Dzięki za próbę pomocyPozdrawiam
Marcin
Komentarz
-
-
W obiektywie jest elektronika ale bez napięcia więc myślę że będziesz dalej mógł używać . Oczywiście podstawa to wysuszyć na wiór Jeśli się da to rozbierz i cierpliwie czekaj . Jeśli był konkretnie zmoczony i do tego z proszkiem to ja bym go bardzo dobrze wypłukał żeby wszystko co żrące usunąć i wygrzewać na słoneczku.
Kolega utopił cały sprzęt kilka obiektywów + D90 , obiektywy udało się reanimować , puszka niestety poszła na części...
Komentarz
-
Komentarz