Moja Toshiba A300 ma już prawie 4 lata i bateria skróciła swój czas do około max 30 min. Lapek jest dosyć intensywnie użytkowany i potrzebuję znowu sprawnej baterii. Teraz dylemat a raczej dwa: lepiej kupić czy regenerować (może wiecie jakie są koszty regeneracji baterii i możecie coś polecić?)??
Na alledrogo jest sporo baterii - lepiej kupić zamiennik za około 150zł czy lepiej dołożyć i kupić orginalną za około 250-300??? Może znacie jakiegoś sprawdzonego allegrowicza który sprzedaje dobre baterie??
Regeneracja baterii...? Nieee !!! Tylko kupno nowej. A wybór między oryginałem, a używką...? Wszystko zależy od tego, czy zależy Wam na trwałości i jakości (za większe pieniądze), czy też na ograniczonej trwałości i jakości (w zamian kasa zostaje w kieszeni). Najważniejsze, o czym trzeba pamiętać przy użytkowaniu laptopa, to odpinanie baterii, gdy ta jest naładowana na maksa, a laptop nadal pracuje na zasilaniu sieciowym. Bateria, która jest optymalnie naładowana, a nadal jest podpięta pod zasilanie: traci swoją nominalną pojemność; nagrzewa się, przez co działa jako dodatkowe źródło ciepła (system chłodzenia laptopa staje się mniej wydolny i może to doprowadzić do przegrzania się sprzętu); może powodować zwarcie i doprowadzić do uszkodzenia samej siebie (baterii), lub całego laptopa.
Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne. MOJA FURKA
maxpaynemm,
z tego co się dowiadywałem to koszt regeneracji jest = kosztowi zakupu zamiennika , osobiście do mojego starego dell-a zakupiłem zamiennik i okazało się, że trzyma dłużej niż ori bateria, tak że jestem za zamiennikiem.
Neraz to wina systemu że bateria szybko pada też mam toshibe A300D i bateria trzymała mi 10min .
Żeby reanimować baterię trzeba naładować ją na max , odłączyć zasilanie i wejść w bios i tak pozostawić aż do wyłączenia się laptopa , potem naładować i powinno być gites
eby reanimować baterię trzeba naładować ją na max , odłączyć zasilanie i wejść w bios i tak pozostawić aż do wyłączenia się laptopa , potem naładować i powinno być gites
Hmmm :?: Pierwszy raz o takim czymś słyszę ale spróbuję :roll:
Komentarz