Zamieszczone przez natash
Dla odmiany - UDANY zakup samochodu używanego
Zwiń
X
-
kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6
SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEMTagi: Brak
-
-
Spokojnie, to nie moje
Jakiś czas temu koleżanka poprosiła mnie o pomoc przy zakupie samochodu, kompletnie nie wiem dlaczego, bo nie czuję się na siłach, no ale trudno było mi się wykręcić, więc brnę...
Wymarzyła sobie hot hatcha, więc wśród takich samochodów szukaliśmy, pierwotnie głównie była sfocusowana na Civica Type R, ale po obejrzeniu 3 egzemplarzy stwierdziliśmy, że trzeba rozszerzyć poszukiwania, bo w ten sposób, będąc oczywiście ograniczonym ceną, takiego samochodu będziemy szukali przez dłuuuugie miesiące.
Akurat tak trafiło, że wszystkie Type R'y, które oglądaliśmy były naprawdę w nieakceptowalnym stanie, może dlatego, że kierowcami byli dwudziestolatkowie
Jakieś takieś zaniedbane i w ogóle, no już na pierwszy rzut oka widać było, że to nie to, wiecie o co chodzi.
Jako drugi samochód, głównie za sprawą dobrych, jeżeli nie BARDZO dobrych doświadczeń MiśkaWAW weszła do gry "trójka" MPS.
Wrzuciłem zapytanie w wyszukiwarkę i po odrzuceniu ewidentnych fakapów zostały 2. sztuki, na początku dałem ciała, bo nie zauważyłem, że jedna z nich nie jest de facto MPS'em a speedem 3, ale jednak dość szybko zorientowałem się w czym rzecz, trochę się zniechęciłem, bo auto ze Stanów, ale z drugiej strony, kusiło niskim przebiegiem, rocznik 2007 i dokładnie 37kkm, postanowiliśmy je obejrzeć.
Już na pierwszy rzut oka widać było, ze samochód jest "w kupie", środek w świetnym stanie, jedyną rzeczą, która być może nie spodobałaby się purystom było to, że ktoś nie brandzlował się lakierem i widać, że mycie na automacie było w tym przypadku grane.
Dzięki wiedzy uzyskanej od Miśka powkładałem palucha w różne otwory, zajrzałem tu i ówdzie, no jakoś trudno było się do czegokolwiek przyczepić.
W międzyczasie okazało się, że z tym "pierwszym właścicielem" to O DZIWO nie jest ściema, bo samochód miał jakoby należeć do Polaka, który pracował w Stanach i potem po prostu przywiózł go ze sobą, cóż, dokumenty zdawały się to potwierdzać.
Koleżanka udała się na jazdę próbną i jak wracali już przez szybę widziałem ogromnego banana
Jakby mogła to dosłownie merdałaby ogonkiem
No to dalej, po powrocie do domu carfax - nosz kurna wszystrko gra, zgodnie z dokumentami i deklaracjami...
Sprawdzenie rozrządu, może tu coś... kurde, auto po poprawkach
No nie ma się czego czepić.
Już na tym etapie wiedziałem, że kupiłbym z pocałowaniem ręki, ale dobra, mimo deklaracji, na pewno coś musi być malowane, dzisiaj udaliśmy się do polecanego mechanika - kurde, znowu pudło, nie ma się czego czepić, żeby zbić cenę!
Dodatkowo mechanik, a byliśmy u mazdowego DGW, po obejrzeniu w warsztacie udał się na jazdę próbną i niestety nie pomógł, bo wracając wysiadł i oświadczył z uśmiechem od ucha do ucha:
"MISTRZOSTWO ŚWIATA, nie mam się absolutnie do czego przyczepić, auto w stanie doskonałym" :LOL
No więc, co można było zrobić, wręcz należało je kupić, no to kupiła, piszę, to bo sam jestem bardzo zdziwiony, że można, można nie nakłamać w ogłoszeniu i że jednak można coś dobrego trafić na wtórnym rynku, trzymam kciuki, żeby jej służyła jak najlepiej i bezawaryjnie
Nawiasem mówiąc, jak wsiadłem do swojej, oczywiście najulubieńszej Białej to lekko się załamałem, niestety to auto bije O2 pod każdym względem IMO RS nie ma tu czego szukać... no może oprócz pojemności bagażnika
Ja jestem zachwycony tym autem, nie dziwię się Miśkowemu wyborowi nic a nic
Jeszcze raz wielkie dzięki dla niego właśnie, bo pomoc była naprawdę nieoceniona :!:
Zobaczcie jaka fajna:
saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
-
-
Zamieszczone przez Mihauszkoda, czyli można jeszcze kupić dobry używany samochód ale widać, że jest to mały odsetek wśród "perełek"
mój wujo teraz właśnie sprzedaje perełkę O2 - poszła po znajomych w ciągu 10 minut
[ Dodano: Wto 12 Lip, 11 17:14 ]
jakoś pozytywnie mnie to nastroiło, że "można"saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez westwi78szkoda, a jakie toto ma osiągi?
i z możliwością rozbudowy :twisted:saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez westwi78Choć to się na drugie autko nadaje - są 3 drzwiowe wersje?
[ Dodano: Wto 12 Lip, 11 17:28 ]
Zamieszczone przez dwaokaszkoda, a jak z ceną? założę się, że była adekwanta do stanu samochodu, a nie do średniej krajowej "igiełek", "perełek", "laleczek"... :?:
no jak ją wyceniasz :?:saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez szkodaZamieszczone przez dwaokaszkoda, a jak z ceną? założę się, że była adekwanta do stanu samochodu, a nie do średniej krajowej "igiełek", "perełek", "laleczek"... :?:
no jak ją wyceniasz :?:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez dwaokaa nie mam pojęcia, tak pytam, myślałem, że obejrzałeś parę ogłoszeń... ops:saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
Komentarz
-
-
Re: Dla odmiany - UDANY zakup samochodu używanego
Zamieszczone przez szkodaNawiasem mówiąc, jak wsiadłem do swojej, oczywiście najulubieńszej Białej to lekko się załamałem, niestety to auto bije O2 pod każdym względem IMO RS nie ma tu czego szukać... no może oprócz pojemności bagażnika
Ja jestem zachwycony tym autem, nie dziwię się Miśkowemu wyborowi nic a nic
Jeszcze raz wielkie dzięki dla niego właśnie, bo pomoc była naprawdę nieoceniona :!:
Zamieszczone przez szkodajedno mnie tylko nurtuje, założenie było takie, że trzeba lać 98, ale oni w Stanach chyba jeżdzą na 91, nie?
co o tym myślisz Misiek :?:Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
http://www.disi-tune.pl
Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
Był WRX
Była Octa
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MisiekWAWweź bo się rumienię nic wielkiego nie zrobiłem
Zamieszczone przez MisiekWAWPrzypominam że w stanach są inne normy oktanów Ja wiem jak wyglądają mapy zapłonu w tych autach i zalecam podchodzenie z szacunkiem do informacji naklejonej na klapce wlewu wersji europejskiej mówiącej MIN. 98 ROZsaport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
Komentarz
-
-
fajna, fajna , w podobnej cenie nawet gdyby typeR miało zbliżony stan tech to wybrałbym 3 :diabelski_usmiech
cieszy fakt, że w zalewie oszustw można trafić na auto, którego stan techniczny i historia odpowiadają deklaracjom sprzedawcyGarret
-----------
Była OI 1.9TDI AXR 144KM/306,9Nm by Ali... jest 1.8 TSI Scout, 217KM/348Nm by Ali :-)
Komentarz
-
Komentarz