Dojazdówka

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jagawal
    Classic
    • 2012
    • 29

Dojazdówka

zrób jeszcze raz logi bo ten zrobiłes wtrybie awaryjnym . mozesz podmienic zaworki n75 z n18
  • bws34
    Rider
    • 2011
    • 543

Dojazdówka

Witam,czy ktoś z użytkowników forum zna się na dojazdówkach? Potrzebuję dojazdówkę do mojej OI,gdyby ktoś był łaskawy podrzucić jakieś informacje na temat tego
    "Byli to ludzie, których łączyło coś więcej niż tylko wspólna gra w piłkę. Dla których honor i obrona barw klubowych nie były pustymi pojęciami."

"Możemy działać na zasadach demokratycznych ale rację będę miał Zawsze Ja"- Hubert Jerzy Wagner(1941-2002)

www.zoltar.bielsko.pl

Komentarz

• Cubarius
      Ambiente
      • 2011
      • 148

Podpinam sie pod temat mam normalnie 195/65/15 i mam gaz dlatego zastanawiam sie na jaka dojazdowke wymienc. Jaki ma byc rozmiar? i mam na 5 srub
      Aby zawsze dotrzeć do celu...

Komentarz

• Cubarius
        Ambiente
        • 2011
        • 148

Podpinam sie pod temat mam normalnie 195/65/15 i mam gaz dlatego zastanawiam sie na jaka dojazdowke wymienc. Jaki ma byc rozmiar? i mam na 5 srub

Komentarz

• amlas
          Ambiente
          • 2010
          • 130
          • Octavia I (1U2)
          • BFQ 1.6 MPI 102 KM

a ja kupiłem sobie spray (wielkość dezodorantu) w razie jak sie opona przebije i jezdze bez koła zapasowego.
          I tak rok, udało mi sie nie złapać gumy od roku, wiecej miejsca w bagażniku i ok.
          "Największym szczęściem jakie może spotkać człowieka jest życie w socjalizmie.
          Zaś największy pech jaki może mu się przydarzyć to mieć takie zasrane szczęście."

Komentarz

• Cubarius
            Ambiente
            • 2011
            • 148

amlas, spoko tylko sie zastanawiam co jak sie opona przetnie, to spray nie pomoze a dojazdowka jest duzo mniejsza? i jaki rozmiar?

Komentarz

• Zorr
              RS
              • 2011
              • 2110

Zamieszczone przez amlas
              a ja kupiłem sobie spray (wielkość dezodorantu) w razie jak sie opona przebije i jezdze bez koła zapasowego.
              I tak rok, udało mi sie nie złapać gumy od roku, wiecej miejsca w bagażniku i ok.
              zakładam, iż ten spray to świadomy zakup?
              na wszelki wypadek zacytuję tekst z opony.com.pl:
              "W sklepach motoryzacyjnych spotkać można zarówno uszczelniacze opon w spreju, jak i zestawy naprawcze składające się ze środka uszczelniającego i kompresora. Wszystkie wymienione rozwiązania łączy jedno – po ich zastosowaniu można dojechać z umiarkowaną prędkością do najbliższego warsztatu wulkanizatorskiego albo do domu. Opona może się jednak nie nadawać się do naprawy – wielu wulkanizatorów nie chce ich naprawiać – i w konsekwencji czasem trzeba później kupić dwie nowe gumy. Dlaczego dwie? Ponieważ na jednej osi pojazdu powinniśmy mieć ogumienie tego samego typu i o takiej samej głębokości rowków bieżnika."

i jeszcze fragmenty z eksploatacja-auta.wieszjak.pl :
              "Profesjonalne zestawy naprawcze mają wysokociśnieniową pompkę elektryczną i co najmniej 200 gramowy pojemnik z „pianką” uszczelniająco-amortyzujacą. To o tyle ważne, że dopiero ukształtowaną (napompowaną do odpowiedniego ciśnienia) oponę można zacząć wypełniać preparatem. Bez spełnienia tego warunku nie ma co nawet myśleć o powodzeniu całej akcji."

"Co do skuteczności profesjonalnych zestawów naprawczych to można powiedzieć, że jest ona mniej więcej 50 procentowa. Złośliwi powiedz, że to mniej więcej jak rosyjska ruletka – albo się uda, albo nie... W praktyce nie jest tak źle.

Zestawy naprawcze z wysokociśnieniowa pompą zazwyczaj bowiem uszczelniają oponę – pytanie brzmi tylko na jak długo. Z doświadczenia wynika, że jest to zazwyczaj nie więcej niż 10 – 15 kilometrów, a nie deklarowane przez producentów 40. Niby nie dużo, ale w mieście wystarczy bez problemu, żeby dojechać do pracy, a w drodze powrotnej zostawić auto w warsztacie."
              Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
              Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• jad
                Drive
                • 2009
                • 62

Wybór jest bardzo duży. Koło kupujesz w całości, więc tak naprawdę obchodzi Cię tylko obwód (przy czym słyszałem, że tutaj dopuszczalne są małe odchylenia w dół) i śruby, masz mieć 5x112 (patrz EDIT ). Na alledrogo ceny nowych zaczynają się od 220zł, może jak pogrzebiesz to znajdziesz taniej. Możesz też zadzwonić do firmy może dadzą Ci lepszą ofertę niż na allegro.

Jeśli chodzi o tzw. dobre rady, to wg mnie wożenie koła zapasowego czy dojazdowego jest kompletnie bez sensu. Od kilkunastu jeżdzę średnio 20 tys rocznie i po tych latach mogę powiedzieć, że kapcia złapałem tylko raz, gdy zaliczyłem rów. Zresztą wtedy auto i tak dojechało do stacji na rozszczelnionej oponie.
                Ponadto, oszczędność miejsca wg mnie jest pomijalna. Dojazdówka i tak jest niewygodna w pakowaniu.
                Jeśli bardzo się boisz złapania gumy, sugeruję wykupienie opcji na Europę do assistance, jeśli jej już nie masz To kosztuje parę złotych miesięcznie. No i możesz kupić np. na miesiąc, jeśli jedziesz na wyjazd. A poza tym, jeśli rzeczywiście masz "seryjne" opony 195/65 R15, to wg mnie inwestycja w dojazdówkę jest nieuzasadniona. Takiego balona trudno przebić. Co innego przy cienkich oponkach.

EDIT: AAA sorry masz O1 ) To 5x100. No i dobry link do allegro.
                Pozdrawiam,
                Jacki

Komentarz

Pracuję...