ja zawsze zmieniam po świętach i po kłopocie
Puszka smaru - i co dalej
Zwiń
X
-
Puszka smaru - i co dalej
Pytanie dość banalne, jak w czysty i higieniczny sposób opróżnić puszkę ze smarem, niech będzie zwykły ŁT 42 w 1 kg puszce.
Znacie jakieś dozowniki specjalne?
Dodam, że zamiana na kartusze do smarownic nie wchodzi w grę, ze względu na dużą różnorodność środków smarnych jakie mam.
Jakieś ideas?
Coś takiego jak do dozowania ketchupu byłoby najlepsze, ale smar chyba nie opada tak łatwo... :?Pozdrawiam
Marcin
-
-
Enriquez, ale ty masz różne smarowidła, o różnej gęstości i w różnych opakowaniach i chcesz to jakoś ujednolicić ( czytaj przełożyć do identycznych opakowań z dozownikami ) czy to ma być jakaś nakładka dozująca do istniejących opakowań.
Ja kiedyś robiłem tak, że używałem "wtórnie" tych tub w których normalnie jest silikon, kleje montażowe, akryl itp. Do recyclingu nadają się tylko te po akrylu, bo bez problemu można je wymyć w zwykłej wodzie. Jak akryl się skończył, to przy pomocy 50 cm pręta wypychałem ( pręt wprowadzony przez frontowy otwór ) tłoczek z tuby, całość dokładnie wymywałem i napełniałem czym tam było potrzeba ( smar, wazelina itp ). Potem tłoczek na miejsce i gotowe. Fakt, że przy napełnianiu trzeba się było trochę ubrudzić, ale potem miałem kilka różnych środków w identycznych opakowaniach pasujących do wyciskarek za 5 pln z marketu. Jak się używa tych smarów nie za często to wystarczy jedna wyciskarka i przekładki. Jak trochę więcej to można "zainwestować" te kilka pln-ów i do każdej tuby dać oddzielną wyciskarkę wiszącą na ścianie w ciągłej gotowości.
No chyba, że opróżniasz taką puszkę w krótkim czasie to wtedy warto by "przejść" na jakieś gotowce/kartusze.Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
4x4BKF,
tego nie mogę zdradzić, nic z samochodami.
wszystko mam już rozpracowane oprócz tego jednego zagadnienia.
Idealnie byłoby, żeby można w jakiś magiczny i higieniczny sposób przełożyć smar z fabrycznej puszki 1kg do smarownicy, albo kupic taką smarownicę, dla której nabojem jest właśnie taka puszka.
A tak to albo kombinowanie z jakimiś szpachelkami albo zaciąganie smarownicą smaru z puszki. Bez sensu.Pozdrawiam
Marcin
Komentarz
-
-
witam.
możesz kupić smarownicę pneumatyczną, która pobiera smar z wiadra 18-25 kg zależnie od producenta. poszukaj w necie, jak nie znajdziesz to pisz na PW. zrobię tobie fotkę takiego urządzenia.
jeżeli koniecznie musisz opróżnić puszkę 1 kg, powinieneś ją podgrzać. temperatura powoduje zmniejszenie gęstości smaru. nie działa to na niektóre smary wysokotemperaturowe.
jeszcze innym sposobem jest stosowanie smaru o zmniejszonej gęstości EP0 lub EP1. smary przeznaczone do układów centralnego smarowania w niskich temperaturach. są bardziej "luźne" w stosunku do ŁT43
pozdrawiam
Komentarz
-
Komentarz