Gitara klasyczna

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mtmg
    Ambiente
    • 2007
    • 104

Gitara klasyczna

Zamieszczone przez soszek81
    Cromka - z pierwszego linku cytat

Przy zastosowaniu olejów SAE 5W30 i 5W40 zaobserwowano znaczny przyrost mocy silnika.
    Może nie skomentuję.
    "Nieustannie rozwijana linia 300V pozostaje niezmiennie punktem odniesienia dla produktów dedykowanych do sportu motorowego. Rozwojowi olejów MOTUL 300V przyświecają zawsze dwa główne cele: wzrost mocy oraz zapewnienie niezawodności pracy silnika – obydwa elementy będące podstawą rywalizacji w motoryzacji, kluczowe zwłaszcza w erze „downsizingu” – powszechnego zmniejszania pojemności silników w samochodach sportowych."

Także nie skomentuje, w szczególności w kontekście kart charakterystyk nowej serii 300V, o których niedawno pisałem.

Z tego co wiem to Silcolene jest/był dostawcą środków smarnych dla któregoś z teamów F1.
  • daneczek76
    RS
    S_OCP Member
    • 2006
    • 3642
    • Toyota

Gitara klasyczna

Witam mam pytanie. Jaką niedrogą kupić gitarę klasyczna dla córki 14 letniej ponieważ ma chęć sie nauczyć. na razie chce cos niedrogiego bo nie wiem czy to nie zapał słomiany.
    Proszę o jakąś markę , nazwę, ?
    czy taka wystarczy: http://allegro.pl/zobacz-gitara-akus...804216391.html
    [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• parasite
      L&K
      • 2011
      • 1368

Re: Gitara klasyczna

Zamieszczone przez daneczek76
      Witam mam pytanie. Jaką niedrogą kupić gitarę klasyczna dla córki 14 letniej ponieważ ma chęć sie nauczyć. na razie chce cos niedrogiego bo nie wiem czy to nie zapał słomiany.
      Proszę o jakąś markę , nazwę, ?
      czy taka wystarczy: http://allegro.pl/zobacz-gitara-akus...804216391.html
      Najlepiej to iść do sklepu i na żywo sprawdzić jak leży i brzmi gitara. Sprawdzić czy progi są równo nabite i struny się nie obijają. Wśród tych tańszych można trafić naprawdę dobrą gitarę jak i dziadostwo.
      Nie lepiej na początek akustyka? Wydaje mi się, że jest łatwiej bo nie ma takiego szerokiego gryfu.

[EDIT]
      Jednak chodziło o akustyka Nie spojrzałem na linka.
      AGR 112KM, 232Nm
      Subaru Impreza GH 2.0 150KM

Komentarz

• abstinent
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 4842
        • Octavia II combi (1Z5)
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

każda gitara będzie dobra, tylko podstawa to żeby miękko się grało, i żeby stroiła i za bardzo nie puszczała :P

Komentarz

• hubert78
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 1576

Zamieszczone przez abstinent
          każda gitara będzie dobra, tylko podstawa to żeby miękko się grało, i żeby stroiła i za bardzo nie puszczała
          Dokladnie + do tego spraw córce struny nylonowe żeby na początku paluszków nie pocięła

Komentarz

• daneczek76
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 3642
            • Toyota

czyli coś takiego struny nylonowe http://allegro.pl/gitara-klasyczna-s...792863679.html
            lub cos takiego http://allegro.pl/gitara-klasyczna-a...800712402.html

Komentarz

• abstinent
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 4842
              • Octavia II combi (1Z5)
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

daneczek76, ale chyba nie chcesz kupić na allegro :?:
              Podstawa to iść do sklepu, najlepiej z kimś kto gra, albo ma dobry słuch
              Jeżeli gitara nie będzie stroić to można szybko się zrazić, zwłaszcza jak ktoś jest na to uczulony, a w gitarze wyjątkowo dobrze słychać jeśli chociaż minimalnie nie stroi
              Jestem z wykształcenia muzykiem, więc raczej wiem co mówię

[ Dodano: Czw 15 Wrz, 11 11:26 ]
              nylonowe tzn jak gdyby z plastiku :szeroki_usmiech

Komentarz

• daneczek76
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 3642
                • Toyota

Oczywiście że ide do sklepu ja tylko podałem przykłady, nylonowe wiem co znaczy :lol:

[ Dodano: Czw 15 Wrz, 11 12:24 ]
                panowie bo juz zgłupiałem Klasyk czy Akustyk .
                Wydaje mi się że akustyk a struny nylonowe do akustyka włożyć zawsze można.
                różnią się gryfem i ilością progów raz strunami stalowe w akustyku , a nylonowe w klasyku?

Komentarz

• abstinent
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 4842
                  • Octavia II combi (1Z5)
                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

akustyczna ma możliwość podłączenia wzmacniacza
                  struny możesz dać jakie chcesz, chodzi o barwę dźwięku, chociaż częściej w klasycznej są struny nylonowe, albo mieszanka

Komentarz

• Szkodnicki
                    L&K
                    • 2011
                    • 1084

daneczek76, jeśli to ma być pierwsza gitara, to zainwestuj w klasyka na nylonach. Około 120 - 150 zł w sklepach muzycznych. Nie ma sensu wg mnie nic lepszego. Dlaczego nylony? Są miękkie i nie ranią palców. Na początku opuszki i tak będą opuchnięte. Poza tym nie kupuj od razu na allegro, tylko w sklepie się zorientuj, popytaj i dopiero wtedy na allegro (kilka złotych zaoszczędzisz )
                    Spoty w Rzeszowie i Tarnowie - info w poszczególnych wątkach. Zapraszamy!
                    ----
                    Jeśli nie używam polskich liter, to znaczy, że piszę na komórce

Komentarz

• Lashlo
                      L&K
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 1455

daneczek76, gram ponad 20 lat na gitarze i powiem jedno.
                      Uczylem sie na ruskiej,ktora nie stroila (pozne lata 80).
                      Lepiej wydaj z 300-400zl i kupisz juz minimum do nauki. Nie bedzie to rewelacja,ale jak mowiabstinent, bedzie w miare miekka,bedzie stroic i nie puszczac.
                      Granie na niestrojacej gitarze,to cos strasznego dla sluchaczy.
                      A naprawde,to rozsadna gitara kosztuje z 1 tys. Na allegro masz chlam z Chin i tak naprawde nie wiesz co dostaniesz. Tylko wizyta w sklepie muzycznym i ospuchanie,ogranie kilku egzemplarzy.
                      To jak z elektrykami-sa gitary za 500zl,ktore nie nadaja sie nawet na podpalke do kominka.

Komentarz

• trooper
                        Rider
                        • 2011
                        • 525
                        • Octavia III combi (5E5)
                        • CJSB 1.8 TSI 180 KM

Lepiej dołożyć troszkę i kupić gitarę przede wszystkim drewnianą. (potem ew na rynku wtórnym jest łatwiej taką spieniężyć) Ja szukałbym w tym momencie czegoś z Alvaro z niższych modeli, przykład:

tylko o ile się nie mylę ten model jest lakierowany delikatnie, "satynowo"
                        Lepiej na początek kupić córce klasyczną i posłać ją do jakiegoś ogniska muzycznego lub szkoły - jeśli chce grać to to ją najlepiej rozwinie. Jeśli chodzi o struny to do akustyka owszem, można założyć struny nylonowe (tylko trzeba kupić je odpowiednie), a do klasyka nie założysz strun metalowych. Klasyk jednak przy odpowiednich ćwiczeniach bardzo dobrze rozciągnie rękę i wyćwiczy technikę, czego akustyk tak dobrze nie zrobi.
                        Moja Balbina

Komentarz

• smug
                          Ambiente
                          • 2009
                          • 160

Można również poszukać lutników, albo pochodzić po szkołach muzycznych za jakimiś ogłoszeniami o sprzedaży, przecież nie musi być nowa. Ja nie kupiłem dla siebie nowego pianina

Pozdrawiam
                          Sprzedam głowicę do 1.9 TDI ASV. Info na priv.

Komentarz

• daneczek76
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 3642
                            • Toyota

THX panowie po sklepach pochodziłem teraz muszę zainteresowana zabrać i kogoś kto na takim wiośle gra i tyle.

Komentarz

• Agamek12
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 9935
                              • Ford

Odgrzeję...
                              Moja 7-latka zamarzyła sobie naukę gry na gitarze "od podstaw". Jaką (konkretny model) jej kupić? Oczywiście nie będę ukrywał, że zależy mi na niskiej cenie, ale też na jakimś w miarę sensownym dźwięku. Ponieważz sam również nie gram, nie jestem w stanie ic sobie doradzić.
                              Nauczyciel u którego obędzie się córka uczyć proponuje sklep swojego kolegi ale mam jakieś takie dziwne uczucie, że w tym sklepie sensowna propozycja kosztować będzie pewnie kilkaset złotych. Aha: i mówi, żeby kupić "akustyczną" (czym ona różni się od "klasycznej"?)
                              Adam... Używam:
                              Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                              Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• sew1981
                                RS
                                S_OCP MemberModeratorr
                                • 2009
                                • 10917
                                • Fiat

Agamek12, gitary za 100-200 złotych strasznie "puszczają" i się rozstrajają i to najgorsza ich wada...myślę, że tak 300-400 i odsłuch w sklepie Ci pomoże. Co do marek, to chyba trudno za tę kwotę coś radzić konkretnego, to wyłącznie zależy jak trzyma dźwięk i jak wygląda wykonanie, żeby nie rozpadała się w rękach, a te za 100 mogą tak zrobić, do nauki to podstawa, żeby jednak w rączce dziecka się nie rozleciała :P
                                Ja bym akustycznej nie kupował, ma lepsze brzmienie, ale jak ktoś zaczyna od zera to pomyłka, palce muszą "stwardnieć" trochę do nauki gry na akustyku. Sam wiem, co przeżywam bo jakiś czas temu powróciłem do przypominana sobie gry od zera, właśnie na akustyku....pięknie brzmi, dostałem w prezencie taki za 700 zł, już ładna gitarka. Ale jak byłem mały to chodziłem do szkoły muzycznej na klasyka i musiałbym się rozegrać na klasyku właśnie i wtedy wskoczyć na akustyka dopiero. Po klasyku może wskoczyć na akustyka, ale jak odrazu wskoczy na akustyka to może być ciężko...paluszki zabolą mocno...Klasyk jest bardziej to nauki, też do klasycznych kawałków (typu np. sonatki z nutek itp, itd.), akustyk bardziej do gry chwytowej, zespołowej - to tak w skrócie mniej więcej. Klasyk jest lepszy do nauki bo ma szerszy gryf, łatwiej trafić w danyc dźwięk i miększe nylonowe struny - na początek klasyk to podstawa dla dziecka, się zastanawiam co ten nauczyciel pitoli..... :roll:

Komentarz

• Agamek12
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2006
                                  • 9935
                                  • Ford

sew1981, i bądź tu mądry, jak się nie znam... :?
                                  Adam... Używam:

Komentarz

• sew1981
                                    RS
                                    S_OCP MemberModeratorr
                                    • 2009
                                    • 10917
                                    • Fiat

Agamek12, idź do muzycznego i kup klasyka tak za 300-400, starczy na parę dobrych lat. A ten nauczyciel to taki fachowy czy chwytów chce nauczyć do ogniska? bo może dlatego chce koniecznie akustyka od razu...ale dla dziecka 7 letniego to nie dobry pomysł rzucać się na akustyka. Zresztą małe dzieci w podstawówkach muzycznych zaczynają zawsze naukę od klasyków, poprostu szybciej się nauczy na klasyku, a tak to po dwóch lekcjach i ćwiczeniach będzie chciała w kąt gitarę odstawić - przez ból opuszków palców, po klasyku też zabolą, jak się zaczyna, ale nie aż tak jak po akustyku.
                                    i polecam książke "ABC gitary" Powroźniaka do nauki gry od zera, bardzo fajna, możesz z dzieckiem się uczyć w zasadzie sam, bez nauczyciela, wystarczy trochę zapału i regularności, albo fajnie jak nauczyciel z niej właśnie korzysta i zadaje ćwiczonka z niej, to chwytliwy materiał i dobrze opisany :P

Komentarz

• Agamek12
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2006
                                      • 9935
                                      • Ford

Ten nauczyciel podpiłowuje coś tam (cholera wie co) i dzięki temu struny dociska się z minimalną siłą...
                                      Adam... Używam:

Komentarz

• sew1981
                                        RS
                                        S_OCP MemberModeratorr
                                        • 2009
                                        • 10917
                                        • Fiat

Agamek12, coś kombinuje.....w szkołach muzycznych dzieci uczą się na klasykach...na akustyk zawsze można się przesiąść po klasyku :P

Komentarz

• Agamek12
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2006
                                          • 9935
                                          • Ford

No i skończyło się zakupem gitary klasycznej Durango 9602 w rozmiarze 1/2. Sprzedawca nie zachęcał do zakupu czegoś większego lub droższego (wręcz odradzał taki pomysł).
                                          Adam... Używam:

Komentarz

• trooper
                                            Rider
                                            • 2011
                                            • 525
                                            • Octavia III combi (5E5)
                                            • CJSB 1.8 TSI 180 KM

Tylko zakładajcie struny przeznaczone do gitar o rozmiarach i menzurach 1/2 - normalne struny będą za twarde, szczególnie dla 7 latki.
                                            Moja Balbina

Komentarz

• Agamek12
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2006
                                              • 9935
                                              • Ford

Kolejne pytanie...
                                              Córa uczyła się grać "akordami". Teraz zmienia się prowadzący i postanowił uczyć grupę "z nut". I teraz pytanie: uczyć córkę od nowa "z nut", czy szukać nauczyciela celem kontynuowania nauki "akordami"...
                                              Adam... Używam:

Komentarz

• Lashlo
                                                L&K
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 1455

Agamek12, zależy co córka chce osiągnąć ;-)
                                                -granie typowo ogniskowe-akordy
                                                -granie klasyczne i ogniskowe-nuty ;-)

Ja np. jestem samoukiem, nut nie znam, ale ze słuchu potrafię, sorki-potrafiłem wiele. Piszę w czasie przeszłym,bo "karierę" rockmena zakończyłem w latach 96-97 zeszłego wieku

Komentarz

Pracuję...