Sytuacja ma sie nastepujaco. Wstaje rano, mega mi zimno - a dziwne, bo okno zamkniete. Dygotam caly, zakladam dres i ide na kibel. 2czka - jesli to ma znaczenie.
Ide do lazienki w celach higienicznych, rozbieram sie, nagle jeeeeeeeeb. Nie moge zebrac oddechu, mega bol, padam przy wannie, zeby jakos zebrac sie w sobie i wziac chaust powierza. Po chwili wlaze do wanny, klade sie na plecach i niemal paralizu dostaje. Kazda chec uzycia sily powoduje mega promieniujaycy bol plecow.
Jakims cudem biore kapiel, ide do pokoju i wale sie spowrotem do wyra. Podnoszenie nog poteguje bol. Jakos wylezalem i teraz juz funkcjonuje, oddychac moge, chociaz dalej na....la.
Przylozeniu reki w tym miejscu plecow w ktorym boli powoduje ustanie 95% dolegliwosci bolowych. Bola plecy gdzies na wysokosci mostka, a dokladniej to jakby od kregoslupa. Czesto mialem tak, ze przy wysilku na...lo mnie gdzies przy lopatce, albo dokladnie w tym miejscu ( glownie przy bieganiu ) ale po paru minutach przechodzilo - glownie bol kojarzy mi sie z mega skurczem miesni i uciskiem ?
Moze teraz jest tak mocny, bo na silke chodze regularnie i staralem sie wlasnie wzmacniac miesnie plecow i brzucha?
Moze mi ktos kumaty powiedziec co to moze byc? Czy jakas przepuklina kregoslupa, czy to korzonki czy cholera wie co ? Matka miala wizyte na 22 do neurologa, ale ze pojechali z ojcem na wakacje, to chyba wizyty nie odwolam tylko sam sie wcisne
Blagam, jesli ktos ma jakies rady jak to cholerstwo mozna usmierzyc to poprosze - zapodalem 15m. temu 2 ketonale, ale to zaden sposob ... :evil:
Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4
idź do fizjoterapeuty na nastawienie kręgów piersiowych i szyjnych.
4x4BKF, żaden zdrowo myslący fizjoterapeuta nie tknie go palcem bez rtg bo może uszkodzić rdzeń nie wiedząc co jest( więc nie podpowiadaj rzeczy typu "skocz na główkę do pustego basenu")
a na Rtg trzeba mieć skierowanie
więc misiek^wro, sugeruję wizytę u lekarza(a najlepiej SOR i powiedzieć, że to w wyniku wypadku/upadku nagle się stało)
przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW
Wszystko wskazuje na problem z kręgosłupem na odcinku piersiowym - a konkretnie z 2-3 kręgami, które uciskają na siebie i częściowo na płuca. Aby jednak mieć 100% pewności, musisz jak najszybciej odwiedzić neurologa i zrobić RTG - inaczej wszystko będzie wróżeniem z fusów. Na takie bóle ketonal niewiele pomoże - szybciej ulgę przyniesie Ci Opokan (plastry rozgrzewająco-p/bólowe, naklejane na główne miejsce/źródło bólu)
Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne. MOJA FURKA
Eidos71, no wlasnie pod domem mam apteke i chcialem isc cos takiego kupic - ach ten internet
Co do tego co napisal 4x4BKF - tez bym nie dal sie tknac bez RTG.
Wizyte mama miala na 22-ego. Przyspieszyc sie tego nie da, ale rentgen pojade dzis zrobic odplatnie RTG chyba, no albo skorzystam z SORu - sam nie wiem :wink:
Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4
idź do fizjoterapeuty na nastawienie kręgów piersiowych i szyjnych.
4x4BKF, żaden zdrowo myslący fizjoterapeuta nie tknie go palcem bez rtg bo może uszkodzić rdzeń nie wiedząc co jest( więc nie podpowiadaj rzeczy typu "skocz na główkę do pustego basenu")
a na Rtg trzeba mieć skierowanie
więc misiek^wro, sugeruję wizytę u lekarza(a najlepiej SOR i powiedzieć, że to w wyniku wypadku/upadku nagle się stało)
To wychodzi na to, że ja byłem u niezdrowo myślącego. Ale za to czuję się już zdrowo.
misiek^wro, jakieś pół roku miałem to samo, okazało się , że to było najzwyklejsze zawianie. Pomogły plastry rozgrzewające, ale trzy dni miałem wyjęte z życiorysu.
Rok temu temu tez miałem niby "przewianie" na RTG nic specjalnego nie było , przynajmniej według lekarza.
Niestety rezonans mag. pokazał bardzo brutalna prawdę
misiek^wro, może to zwykły postrzał np z zawiania, kilku moich znajomych własnie to miało, po kilku dniach przechodzi ale byc może sie myle i masz cos z kręgosłupem
misiek^wro, jak chcesz MRI szybko to musisz go zrobić prywatnie (koszt to około 500 - 750PLN).
Jak chcesz na NFZ to poczekasz z 3 miesiące (tak przynajmniej jest w Krk)
Rezonans od 500zł w górę na skierowanie to przyszły rok chyba ze masz znajomość. Zrób wywiad gdzie u ciebie jest dobry rezonans bo zeby to miało sens to musi być dobry sprzęt.
Re: Dottore! Dottore ! Ku... jak mnie plecy bola ...
Zamieszczone przez misiek^wro
Wstaje rano... zakladam dres... podnoszenie nog... przy bieganiu... na silke chodze regularnie...
tak, to najczęstsze przyczyny takiego stanu rzeczy :twisted:
Zamieszczone przez misiek^wro
2 ketonale
z tym lepiej uważaj, ketonal i traumal to straszny shit, używaj jak najmniej sie da :evil:
lepiej plasterki rozgrzewające, albo coś zmniejszjącego napięcie mięśni
goń szybko do dochtora - nie czekaj cały tydzień na ketonalu, jak nie znajdzie nic strasznego, do do rehabilitanta na masaż
kręgosłup nie kontaktuje sie z płucami i nie może na nie uciskać
Poczytaj sobie o skoliozie, czyli wadach m.in. kręgosłupa piersiowego. Wady kręgosłupa piersiowego - m.in. zwyrodnieniowe odkształcenia kręgów - powodują ucisk kręgów na mięśnie, płuca i serce.
Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne. MOJA FURKA
Rezonans to podstawa.Oczywiście musisz iść na niego z prześwietleniem odcinka którego dotyczyć będzie rezonans. Od tego trzeba zacząć.
Jak ból minie należy udać się do dobrego fizykoterapeuty który określi co i jak ćwiczyć. Metoda Mckenziego http://www.ravopt.phg.pl/mckenzie.htm lecz to po ustaniu bólu moim zdaniem
misiek^wro, może to być też odma płuc... miałem coś takiego i objawy bardzo podobne. Na zwykłym prześwietleniu to wyjdzie. Poza tym idź nawet do zwykłego lekarza i Cię osłucha... jak będziesz to miałto na 99% powinien sie poznać.
Opel Vectra 1.6 16V --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ALH+ --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ASZ+ --> Ford Mondeo ST220 3.0V6 --> Skoda Octavia II 2.0 TDI BKD -->Vectra C OPC 2.8T -->Mitsubishi Lancer X 2.0DI-D --> Skoda Octavia 2 FL -->Renault Laguna III GT 2.0dci-->obecnie Toyota Auris IIFL Hybrid i Ford Focus MK3
imo wydaje mi sie i oby tak bylo ze jednak skonczy sie na przewianiu, bo jednak bieganie + inne sporty + wjechala teraz jesien = latwy sposob na przewianie.
Komentarz