Remont, a zwrot podatku VAT

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • xpawlak
    Drive
    • 2011
    • 73

A czy 17"-tki zamulają auto? Jakoś mi nikt nie che uwierzyć że 18"-tki nie zamuliły mi auta w odczuwalny sposób.

Mam dwa pytania, czy ciagle mozna odliczac materialy (ewentualnie jakie)?
    Drugie wiaze sie z tym, ze w chwili obecnej adres zameldowania mam inny (co zrozumiale bo dom w remoncie) wiec czy to ma znaczenie jesli mam na fakturze adres aktualny, a nie miejsca, ktorego tak naprawde sprawa sie tyczy?!
    Moze troche glupie pytanie, ale nie jarze tematu wogole, a nie chce grzebac w necie i czytac setek artyulow, kodeksow itp.

Komentarz

• pascal
      Rider
      • 2009
      • 510
      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

nie ma to znaczenia jaki masz adres. Musisz mieć tytuł prawny do lokalu na którego remont bierzesz faktury. Na fakturach masz PKWiU - wg tego numeru materiały nadają się lub nie. Tabelkę z matariałami które się nadają znajdziesz jako załącznik do ustawy o zwrocie Vat za mat. budowlane. Ustalasz limit, liczysz, wypełniasz tabelkę i uderzasz do skarbowego po zwrot z wszystkimi dokumentami. Potem czekasz na kaskę :szeroki_usmiech

Komentarz

• gradek
        RS
        • 2010
        • 12904
        • Superb III (3V3)

Golas27 z tego co wiem to odliczenia nadal są. Odliczasz różnicę VAT-u. Ściągasz z netu program VZM. Do odliczenia na fakturach musisz mieć numer PKWiU oraz aktualny wykaz numerów i przyporządkowanych materiałów. Podatek możesz rozliczyć nawet z okresu 5-ciu lat.

Jest SUPERB III 2.0 TDi CRLB STYLE 181,2 KM 413,9 Nm
        Były Szara Elegantka 2,0 CFHF 2.0 TDi BMM ELEGANCE
        Spoty Śląskie (Katowice i okolice)

Komentarz

• Evil
          Rider
          • 2009
          • 721

Golas27, rozliczałem się z dwóch remontów na początku tego roku. Oddałem ok 100 faktur z tamtych remontów do biura rachunkowego, ustaliliśmy z księgową że bierze 50zł za tą robotę. Wyliczyła mi zwrotu podatku na lekko ponad 2k zł
          Nie miałem czasu ani głowy aby osobiście się tym zajmować a tak dałem komuś zarobić, a ja tym dużo i tak nie straciłem.
          Ja tez miałem zakręconą sytuację meldunkową i czyja własność mieszkania w momencie remontu była (bo to się zmieniło)... ale księgowa to tam jakoś wyprostowała i wyszło OK.

O2 1,9 BXE+ 143KM/312Nm

Komentarz

• piernik
            Elegance
            S_OCP Member
            • 2007
            • 975
            • Octavia II combi (1Z5)
            • BSE 1.6 MPI 102 KM

Evil, ile czekałeś na zwrot?? Ja w połowie maja złożyłem wniosek z fakturami i jak do tej pory kasy nie dostałem.

Komentarz

• pascal
              Rider
              • 2009
              • 510
              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez Evil
              ustaliliśmy z księgową że bierze 50zł
              to zrobiła Ci to za darmo można powiedzieć. stawki za tę robotę to minimum 10%

piernik, okres czekania to 4 miechy jesli US nie wydaje decyzji o zwrocie.jeśli wydaje decyzję to od wydania decyzji 25dni

Komentarz

• AdamB
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 8033
                • Octavia IV (NX3)
                • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez gradek
                Do odliczenia na fakturach musisz mieć numer PKWiU oraz aktualny wykaz numerów i przyporządkowanych materiałów
                Z tymi numerami PWiU jest trochę zamieszania ponieważ nie wszystkie sklepy/hurtownie mają nadany ten numer i wtedy trzeba samemu dopasować numer do pozycji z rachunku.

Poniżej masz wykaz materiałów.

Formularz ściągniesz ze strony US.
                Trochę wpisywania jest jak np. numery faktur, pozycji które odliczasz itp. ale ogólnie trudne to nie jest.
                Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

no to mi sie wyjasnilo, dziekuje koledzy. Adam tych numerow jest sporo, dzieki wielkie za linka.
                  Gradek napisal ze mozna sie rozliczac z okresu 5 lat, to prawda?! W takim razie nie musze rozliczac FV w danym roku, tylko powiedzmy jesli skoncze remont za 2 - 3 lata (remont gruby jest )

Komentarz

• tomikt
                    Rider
                    • 2007
                    • 391

Panowie,
                    a jak nie mam NIPu swojego na fakturach to w ogóle mi US je przyjmie czy nie?
                    ech...
                    TomikT

Komentarz

• AdamB
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 8033
                      • Octavia IV (NX3)
                      • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Panowie,
                      a jak nie mam NIPu swojego na fakturach to w ogóle mi US je przyjmie czy nie?
                      Twój NIP na fakturach nie jest potrzebny.

Komentarz

wlasnie co do NIPu to babka mi ostatnio mowila ze nie trzeba teraz pisac, mowila cos o peslu, ale jak juz zaczela pisac to w programie nie miala miejsca na pesel tylko ciagle na nip. W innym juz z kolei nie spytala o NIP, ani Pesel. Wiec chyba jesli chodzi o osobe fizyczna nie jest to potrzebne.

Komentarz

• AdamB
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 8033
                          • Octavia IV (NX3)
                          • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez Golas27
                          W innym juz z kolei nie spytala o NIP, ani Pesel. Wiec chyba jesli chodzi o osobe fizyczna nie jest to potrzebne.
                          Nie przypominam sobie aby gdziekolwiek chcieli mój NIP przy wypisywaniu faktur w składach budowlanych.

Komentarz

• tomikt
                            Rider
                            • 2007
                            • 391

ok dziękuję,
                            ulżyło mi panowie o mam tych faktur jak cholera i wszystkie bez nip
                            ech...
                            TomikT

Komentarz

• Evil
                              Rider
                              • 2009
                              • 721

piernik, oddałem na początku roku, a gdzieś w kwietniu dostałem (po niecałych 4 miesiącach) pieniądze.
                              Zamieszczone przez pascal
                              o zrobiła Ci to za darmo można powiedzieć. stawki za tę robotę to minimum 10%
                              Dlatego najpierw zaszedłem, pogadałem, ustaliłem a dopiero potem przyniosłem całe faktury.

Zamieszczone przez Golas27
                              Gradek napisal ze mozna sie rozliczac z okresu 5 lat, to prawda?!
                              Ja rozliczałem dwa remonty, jeden z 2007roku, drugi z 2010, nie robili żadnego problemu.

O2 1,9 BXE+ 143KM/312Nm

Komentarz

• piernik
                                Elegance
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 975
                                • Octavia II combi (1Z5)
                                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Dziś byłem w skarbówce i dowiedziałem się że mój wniosek jeszcze nie został rozpatrzony gdyż data nadania do 30 czerwiec.......dziwne to o tyle ponieważ składałem PITa wraz z fakturami na początku maja. Ciekawe skąd prawie 2miesięczne przesunięcie :|

Komentarz

• ruwado
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 14890
                                  • Octavia IV (NX3)

Zamieszczone przez gradek
                                  program VZM.
                                  na nim wypełniasz PIT-y (na jednym wyszczególniasz faktury) i dajesz to do US. Oni sami weryfikują, jak mają wątpliwości, to wzywają Ciebie (ja chodziłem, bo nie wiedzieli co jest na jednej fakturze). Jak wg. nich coś jest wątpliwe to dzwonią do sprzedawcy (tak było u mnie), jak coś nie podchodzi to sami odliczają - ty podpisujesz korektę. Dołączasz tytuł prawny do lokalu.

Decyzja US jest wiążąca - tzn. Ty juz nie musisz się bać, jak US zaakceptuje wydatki.

Program VZM sam oblicza kwotę podatku - dziecinnie prosty.
                                  pozdrawiam - Darek

Komentarz

Pracuję...