A czy 17"-tki zamulają auto? Jakoś mi nikt nie che uwierzyć że 18"-tki nie zamuliły mi auta w odczuwalny sposób.
Remont, a zwrot podatku VAT
Zwiń
X
-
Gość
Remont, a zwrot podatku VAT
Mam dwa pytania, czy ciagle mozna odliczac materialy (ewentualnie jakie)?
Drugie wiaze sie z tym, ze w chwili obecnej adres zameldowania mam inny (co zrozumiale bo dom w remoncie) wiec czy to ma znaczenie jesli mam na fakturze adres aktualny, a nie miejsca, ktorego tak naprawde sprawa sie tyczy?!
Moze troche glupie pytanie, ale nie jarze tematu wogole, a nie chce grzebac w necie i czytac setek artyulow, kodeksow itp.
-
nie ma to znaczenia jaki masz adres. Musisz mieć tytuł prawny do lokalu na którego remont bierzesz faktury. Na fakturach masz PKWiU - wg tego numeru materiały nadają się lub nie. Tabelkę z matariałami które się nadają znajdziesz jako załącznik do ustawy o zwrocie Vat za mat. budowlane. Ustalasz limit, liczysz, wypełniasz tabelkę i uderzasz do skarbowego po zwrot z wszystkimi dokumentami. Potem czekasz na kaskę :szeroki_usmiech
Komentarz
-
-
Golas27, rozliczałem się z dwóch remontów na początku tego roku. Oddałem ok 100 faktur z tamtych remontów do biura rachunkowego, ustaliliśmy z księgową że bierze 50zł za tą robotę. Wyliczyła mi zwrotu podatku na lekko ponad 2k zł
Nie miałem czasu ani głowy aby osobiście się tym zajmować a tak dałem komuś zarobić, a ja tym dużo i tak nie straciłem.
Ja tez miałem zakręconą sytuację meldunkową i czyja własność mieszkania w momencie remontu była (bo to się zmieniło)... ale księgowa to tam jakoś wyprostowała i wyszło OK.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez gradekDo odliczenia na fakturach musisz mieć numer PKWiU oraz aktualny wykaz numerów i przyporządkowanych materiałów
Poniżej masz wykaz materiałów.
Formularz ściągniesz ze strony US.
Trochę wpisywania jest jak np. numery faktur, pozycji które odliczasz itp. ale ogólnie trudne to nie jest.Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
Gość
no to mi sie wyjasnilo, dziekuje koledzy. Adam tych numerow jest sporo, dzieki wielkie za linka.
Gradek napisal ze mozna sie rozliczac z okresu 5 lat, to prawda?! W takim razie nie musze rozliczac FV w danym roku, tylko powiedzmy jesli skoncze remont za 2 - 3 lata (remont gruby jest )
Komentarz
-
Gość
wlasnie co do NIPu to babka mi ostatnio mowila ze nie trzeba teraz pisac, mowila cos o peslu, ale jak juz zaczela pisac to w programie nie miala miejsca na pesel tylko ciagle na nip. W innym juz z kolei nie spytala o NIP, ani Pesel. Wiec chyba jesli chodzi o osobe fizyczna nie jest to potrzebne.
Komentarz
-
piernik, oddałem na początku roku, a gdzieś w kwietniu dostałem (po niecałych 4 miesiącach) pieniądze.
Zamieszczone przez pascalo zrobiła Ci to za darmo można powiedzieć. stawki za tę robotę to minimum 10%
Zamieszczone przez Golas27Gradek napisal ze mozna sie rozliczac z okresu 5 lat, to prawda?!
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez gradekprogram VZM.
Decyzja US jest wiążąca - tzn. Ty juz nie musisz się bać, jak US zaakceptuje wydatki.
Program VZM sam oblicza kwotę podatku - dziecinnie prosty.pozdrawiam - Darek
Komentarz
-
Komentarz