Seat Alhambra

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Yuri
    Classic
    • 2011
    • 9

Seat Alhambra

VAGIEM SPRAWDZISZ KĄT POCZĄTKU WTRYSKU http://www.ross-tech.com/vag-scope/TDIGraph.html A TU MASZ FOTO Z BLOKADORAMI WAŁKA OD STRONY VAKUPOMPY RYS 6 I POMPY RYS 7 http://obrazki.elektroda.net/36_1217285208.jpg
  • Bartolomeo
    Rider
    • 2010
    • 267

Seat Alhambra

Witajcie drodzy forumowicze, chciałbym się zapytać czy ktoś z Was miał do czynienia z Seatem Alhambra, ojciec się trochę napalił na taką jedną sztukę, ale ja jakoś nie jestem przekonany, pobieżnie rzuciłem okiem i wszystkie szyby oprócz przedniej z tego samego roku, szczeliny też wydają się w porządku, ocenić wnętrze było mi trudno, aczkolwiek nie wyglądało na bardzo zniszczone. A teraz tak, silniki 1.9TDI 110KM, elektryka, grzane stołki, klima, 1999r (grudzień) model 2000r. handlarz chce za niego 15 900zł oczywiście z Niemiec, przebieg na liczniku 200tys, śmiem w niego wątpić, ale ani kierownica mocno nie wytarta, fotel kierowcy podobny jak w Octavi z 170tys. przelotu. Auto od pierwszego właściciela z Niemiec z przyjechało na tych zwykłych niemieckich blachach, a nie tych czasowych żółto-białych (nie wiem czy ma to jakieś znaczenie )
    Ogólnie to chciałbym się zapytać czy nie jest to jakieś usterkowe auto i na co szczególnie zwrócić uwagę przy oglądaniu. Jakby co to podaję jeszcze VIN: VSSZZZ7MZYV513782.

Z góry dzięki

Usługi tokarskie, frezarskie
    Zabezpieczenia na zbiorniki paliwa do samochodów ciężarowych.

Komentarz

• Szkodnicki
      L&K
      • 2011
      • 1084

Bartolomeo, ja tylko jechałem tym. Duże autko, i wygodnie mi się w nim siedziało. Na pewno musisz zobaczyć, czy go korozja nie łapie... Tylko tyle mogę Ci powiedzieć ops:
      Spoty w Rzeszowie i Tarnowie - info w poszczególnych wątkach. Zapraszamy!
      ----
      Jeśli nie używam polskich liter, to znaczy, że piszę na komórce

Komentarz

• Philu
        Ambiente
        • 2010
        • 172
        • Toyota

Ja miałem alhambrę. Samochód wygodny ale szczególnie przed FL dosyć usterkowy. Szczególną uwagę należy zwrócić na skrzynię biegów czy nic się nie dzieje z 3 i 4 biegiem typu zgrzyty lub wypadanie biegów. Bardzo częsta usterka w tych samochodach (alhambra, sharan, galaxy) a skrzynia niestety nie jest zamienna z innymi z grupy VW.
        Kiedyś były Octavie. Obecnie Toyota Auris TS FL 1.6 Valvematic i Toyota Yaris III 1.0 VVTi.

Komentarz

• Bartolomeo
          Rider
          • 2010
          • 267

Szkodnicki, Philu, Dzięki wielkie za informacje, a dzięki użytkownikowi kecaj otrzymałem takie coś:

Nr identyfikacyjny samochodu: VSSZZZ7MZYV513782
          Kod kraju: DEU
          Rok modelowy: 2000
          Opis: Alhambra Basicl4 66TDI 5-s
          Region: 103
          Typ handlowy: 7V83X5
          Data produkcji: 1999-11-10
          Nr partnera: 47401
          MKB: AHU
          Data wydania samochodu: 1999-12-07
          GKB: DBW

Samochód 13.10.2005 miał 95943 km przebiegu
          silnik AHU 557577

I jeżeli jest tak jak mówi sprzedawca, że auto jest od pierwszego właściciela z Niemiec to przebieg może wydawać się prawdziwy, ale to co mnie zaciekawiło to silnik AHU jest chyba silnikiem o mocy 90KM?

Komentarz

• Philu
            Ambiente
            • 2010
            • 172
            • Toyota

AHU ma na 100% 90 KM. Miałem taki u siebie. Ten pewnie ma zwiększoną moc do 110, jest to często robione w SAG (Sharan, Alhambra, Galaxy) bo 90 KM to jednak trochę mało na ten samochód.
            Kiedyś były Octavie. Obecnie Toyota Auris TS FL 1.6 Valvematic i Toyota Yaris III 1.0 VVTi.

Komentarz

• Bartolomeo
              Rider
              • 2010
              • 267

Philu, A już myślałem, że coś jest nie tak, dzięki za rozwianie moich wątpliwości Ale patrząc na dane to nawet te 110KM potrzebuje ponad 16 sekund aby osiągnąć setkę :/

Komentarz

• Philu
                Ambiente
                • 2010
                • 172
                • Toyota

No cóż. Ten samochód jednak służy do innej eksploatacji, ale za to mimo swojej masy i słabego silnika, mało pali.

Komentarz

• hermioli1
                  Rider
                  • 2009
                  • 322

Ja jeździłem dość długo takim samym modelem tylko sharanem a nie alhambrą. I muszę powiedzieć że te 110 kucyków w zupełności wystarczyło do normalnej eksploatacji. I wcale nie było to 16 sek do setki :diabelski_usmiech
                  W zalewie Wiślanym pływał dziadek z babką,
                  Babka utonęła do góry kudłatką.
                  Oj nie żal mi babki jak tej jej kudłatki,
                  Bo bym sobie uszył pomponik do czapki!!!

Komentarz

• cieslo
                    Ambiente
                    • 2009
                    • 206

Mój teść ma alhambrę z 98 roku. Fajne auto, bardzo wygodne. przebieg ponad 200 tys. km. Blachy ma zdrowe, ogólnie w bardzo dobrym stanie jak na taki rocznik. Wadą tych aut (alhambra, sharan, galaxy) jest awaryjna klimatyzacja - nieszczelności.

Komentarz

• pandzik
                      RS
                      • 2011
                      • 2254
                      • Seat

Ja miałem kilka lat temu do dyspozycji 130 konnego F. Galaxy. Auto obłędne pod względem ilości miejsca, niestety nie tak dobrze wykonane jak Passat (druga "firmówka"). 2 razy padła skrzynia biegów (raz wracałem 200km jedynie na 3-c e). Poza tym był bardzo podatny na wiatr... no ale to "zaleta" budy. Ogólnie przyjemne bardzo auto na co dzień. Przy mojej nodze palił 6-7 litrów. Przy 170km/h niewiele wiecej.

Komentarz

• alfee
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 2583

Jeszcze w zeszłym roku powoziłem sharana 2002 1.9 TDI115 KM i muszę powiedzieć, że tym autem jeździło mi się najlepiej z wszystkich jakie do tej pory posiadałem. Auto miało ponad 260 tys najechane, ale zupełnie bezawaryjne jeżeli chodzi o mechanikę. Niestety muszę się zgodzić z kolegą cieslo, w kwestii klimatyzacji i jak już naprawy tej nieszczelnej klimy zaczęły kosztować wartość przekraczającą rozsądne granice, to sprzedałem. Ale podkreślam cała reszta bez zarzutu. Gdyby nie ta klima, to bym auta nie sprzedał.
                        Alfee
                        Ford Mondeo MKIII kombi Duratec HE 1.8 16V + LPG
                        Kawasaki ER5 :-)

Komentarz

• dontak
                          Rider
                          • 2008
                          • 586
                          • Octavia III combi (5E5)
                          • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Przez prawie rok miałem przyjemność jeździć tym autem. Do dziś tęsknię za komfortem i przestronnością jaką oferowało Auto miało nalatane 310kkm i radziło sobie całkiem nieźle. Potwierdzam problemy z klimatyzacją - potrafiła się wyłączyć w najmniej odpowiednim momencie (nie udało mi się zlokalizować usterki). Silnik jak to 1,9 TDI jak dbasz to pojeździsz. Zawieszenie niestety dosyć twarde ale to kwestia przyzwyczajenia. Łezka się w oku kręci na wspomnienie auta ale było już leciwe i czas było się pożegnać. Ogólnie auto godne polecenia jeżeli chodzi o komfort. Niestety koszty napraw nieco wyższe ze względu na gabaryty.
                          OIII 1.2 TSI 105 KM

Komentarz

• daneczek76
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 3642
                            • Toyota

auto komfortowe i wygodne dożo miejsca co do klimy i układu webasto napewno naprawy nie są tanie ale jak juz sie wyjdzie na prosta daje wiele frajdy. Dużo ludzi z klima i rurkami ma szczególnie w autach po stłuczkach z przodu lubią rdzewieć korodować rurki klimy i tym podobne.
                            Rurka klimy potrafi kosztować 300 zł i więcej.

Ja osobiście za żadne jak narazie bym się nie zamienił takiej przestrzeni i komfortu nawet po 2000 tyś km potrafię wyjść w dobrej kondycji czego o normalnej osobówce bym nie powiedział. Części ceny jak to w Vagach, blacharka i oświetlenie, w razie dzwonka kosztowne.
                            Swój kupiłem jak miał około 168 tys jak na razie bezawaryjnie poza rolka alternatora mam teraz 186 tysi.

zapraszam na forum: http://www.vw-sharan.pl/forum/member...r&referrer=872
                            [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• Bartolomeo
                              Rider
                              • 2010
                              • 267

No to auto zostało zakupione, dzisiaj wracam do domu i zobaczę jak to działa

Komentarz

• daneczek76
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 3642
                                • Toyota

tyko żeby to nie był idealny stan jak ten: http://www.youtube.com/watch?v=0lk1IWjmqPk
                                zobacz cały film.
                                [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• dontak
                                  Rider
                                  • 2008
                                  • 586
                                  • Octavia III combi (5E5)
                                  • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez daneczek76
                                  tyko żeby to nie był idealny stan jak ten: http://www.youtube.com/watch?v=0lk1IWjmqPk
                                  zobacz cały film.
                                  No piękna sztuka "nówka" :diabelski_usmiech
                                  OIII 1.2 TSI 105 KM

Komentarz

• Maicroft
                                    Moderator
                                    S_OCP MemberModeratorr
                                    • 2004
                                    • 25757
                                    • Audi

Ale nie klepana, tylko wymieniona, tak jak sie naprawie takie szkody, czyli w fabrycznych punktach mocowan.

Kolega mial w Focusie zagiety rant blotnika. ASO powiedzialo, ze oni takich rzeczy nie klepia, bo procedura zaklada wymiana poszycie calego boku.

Z naprawy za powiedzmy 1000zl zrobilo sie ponad 11tys netto :idea:
                                    Spritmonitor.de

Komentarz

Pracuję...