parasite,
Pytania & Problemy - Dekke'a
Zwiń
X
-
Pytania & Problemy - Dekke'a
Witam!
Chciałbym dowiedzieć się czegoś więcej o prawie jazdy.
Jestem nowym użytkownikiem i niedawno skończyłem 16 lat wiem, że jestem młody, ale te 2 lata szybko zlecą. Chciałbym kupić samochód osobowy.
I tutaj pojawiają się moje pytania, a mianowicie.
1. W jakim wieku mogę zrobić prawo jazdy?
2. Jakie kursy/testy są mi potrzebne na auto osobowe?
3. Czy łatwo jest przejść egzamin?
4. Czy teoria jest taka trudna jak powiadają?
5. Czy praktyka jest łatwiejsza niż teoria?
-
-
1. W jakim wieku mogę zrobić prawo jazdy?
- na 3 miesiące przed 18. urodzinami możesz iść na kurs kategorii B
- na kategorię C i D musisz mieć bodajże 21 lat
2. Jakie kursy/testy są mi potrzebne na auto osobowe?
- kurs na prawo jazdy kategorii B (30 godzin jazd, ileś tam teorii - to już zależy od ośrodka)
3. Czy łatwo jest przejść egzamin?
- to już zależy od Ciebie, czy opanujesz auto, jak poznasz przepisy i, czy trafisz na dobrego egzaminatora
4. Czy teoria jest taka trudna jak powiadają?
- nie jest trudna, bo jest logiczna - to naprawdę jest łatwe i intuicyjne
5. Czy praktyka jest łatwiejsza niż teoria?
- to nie tak - bez teorii nie ogarniesz praktyki - te dwie rzeczy się zależne od siebieJest: Kodiaq 2024 2.0 TSI 4x4 DSG Sportline, Nissan Patrol 2.8 1992 Long, Ford Mustang 4.6 V8 2010
Było: Audi S6 Avant Quattro 4.2 340KM 420Nm, Octavia 2 2.0 TDI BMM 230KM 490Nm, Ford Mustang 3.7 2012 350KM, Nissan Patrol 2.8 1995 Long, Opel Astra G 1.6
Komentarz
-
-
Dekke, prawo jazdy kategorii B możesz zdawać już w wieku 18 lat (na osobówki do 3,5 tony dopuszczalnej masy całkowitej). A po ukończeniu 21 lat możesz bawić się w "cięższe" kategorie Tak, praktyka zależy od teorii - im lepiej teorię opanujesz, tym łatwiej będzie Ci znaleźć się na drodze.Jest: Kodiaq 2024 2.0 TSI 4x4 DSG Sportline, Nissan Patrol 2.8 1992 Long, Ford Mustang 4.6 V8 2010
Było: Audi S6 Avant Quattro 4.2 340KM 420Nm, Octavia 2 2.0 TDI BMM 230KM 490Nm, Ford Mustang 3.7 2012 350KM, Nissan Patrol 2.8 1995 Long, Opel Astra G 1.6
Komentarz
-
-
Jeszcze można chyba zdawać na kategorię B1, trzeba mieć ukończone 16 lat i po zdaniu egzaminu można jeździć samochodem przystosowanym do tej kategorii (zależy to chyba od masy i mocy auta, można wejść na allegro, wpisać B1 w wyszukiwarkę i jest kilka samochodów). Potem jak się skończy 18 lat to wystarczy chyba iść tylko na ponowny egzamin i mamy normalną kategorię B.
Komentarz
-
-
Bartolomeo, W Polsce jest jeszcze śmieszniej, zapis :"Prawo Jazdy kategorii B1 uprawnia do prowadzenia trójkołowym lub czterokołowym pojazdem samochodowym o masie własnej nieprzekraczającej 550 kg, z wyjątkiem motocykla"
Nie ma żadnej wzmianki o pojemności, ani mocy, czyli mając kat. B1 i 16 lat można legalnie śmigać np. Caterhamem Superlight R500
Komentarz
-
Komentarz